czy znajdzie się grupa na lewicy, która nie skorzysta z oferty Napieralskiego.
Samoobrona ;-)
się znajdzie.
Napewno Nowa Lewica Piotra Ikonowicza nie skorzysta. Mam nadzieje.
z pewnością nie skorzysta. Tego akurat jestem więcej niż pewien.
PPP nie.
Może będą jakieś prezenty dawać, aby wyprosić radykalną lewicę o start ze wspólnej listy. Jakieś auto losować czy coś ;-) A tak zupełnie serio to wolałbym nawet Piotra Ikonowicza zobaczyć na jedynce SLD-UP w Warszawie zamiast Dariusza Rosatiego. No ale wiem, że na takie ryzyko nie pójdzie żadna ze stron...
Grzegorz Napieralski ma rację, mówiąc o tym, iż na liście tej nie powinno być miejsca dla Partii Demokratycznej-Demokraci.pl, a odpowiedź dlaczego wydaje się być bardzo prosta.
Demokraci są członkami Porozumienia Liberałów i Demokratów na rzecz Europy, znanego szerzej jako grupa ALDE w Parlamencie Europejskim. Tym samym, w razie zdobycia mandatów ze wspólej listy lewicy przez tą partię, wzmocniona zostałaby frakcja liberałów, a nie Grupa Socjalistyczna.
Z drugiej strony, Napieralski, zapraszając na listę wszystkie środowiska lewicowe, chyba nie zdaję sobie sprawy z tego, iż większość z nich nie jest związana z Partią Europejskich Socjalistów, a bliżej jej raczej do frakcji GUE/NGL - np. Polska Partia Pracy, Racja PL czy stowarzyszenie "Młodzi Socjaliści", które jest nawet jej członkiem-obserwatorem. Z grupą Zielonych/Wolnego Sojuszu Europejskiego współpracują natomiast Zieloni 2004. Tak więc, słowa z oświadczenia liderów Unii Pracy, akcentujące stanowisko Napieralskiego, mówiące o "umocnieniu Partii Europejskich Socjalistów jak największą liczbą polskich europosłów i posłanek" wydają się być paradoksalne.
Ikonowicz chyba spaliłby się ze wstydu jakby miał byc jedynką SLD.
A poza tym byłby hipokrytą o co go naprawdę nie posądzam, przecież on bardzo często i bardzo mocno krytukuje (i słusznie) SLD nie uznając ich (znów słusznie) za lewicę.
Warzecho - PPP też nie skorzysta
Inteligencja niektórych osób na tym portalu jest wręcz zaskakująca. Prawie wszyscy tutaj mówią jacy z nich wspaniali i WIELCY socjaliści bo niezadają się z SLD.
Brawo panowie i panie! Normalnie brak mi słów!
Ktoś wspomina że dla Ikonowicza wstydem może być to że startuje jako 1 z listy SLD. Rzeczywiście, wstydem nie było startowanie z listy Samoobrony która chciała robić koalicje z LPR. Proponuje więc sympatykom jego \"PRAWDZIWIE LEWICOWEJ PARTII\" startować w następnych wyborach z list PiSu. Może akurat w tej wspaniałej partii odnajdą prawdziwego ducha socjalizmu i braterstwa.
W ogóle się zastawiam gdzie jest wasz zdrowy rozsądek.
Najlepszy przykład to tarcza antyrakietowa. SLD chce coś w tej sprawie zrobić to wszyscy się burzą \"bo SLD...\". Gdyby SLD nic by nie robiło w sprawie tarczy to też byście ujadali \"bo SLD...\".
Partia ma silne struktury, pieniądze oraz szansę by coś z tym fantem zrobić, a wy zamiast rozmawiać wolicie robić swoje wielkie demonstracje na które przychodzi aż 6 osób.
Ale nie martwcie się towarzysze, bo 6 osób to już tłum!
A tłum wiele może! :-)
Teraz gdy jest szansa, aby osłabić liberałów w Parlamencie Europejskim, wy również olewacie SLD. Olewacie to, że Napieralski chce zrobić szeroką koalicje lewicy, która małiaby w końcu szansę coś dobrego zrobić w tym kraju.
Wy wybieracie rozbitą lewicę,
wierzycie że wasze małe partie wygrają wybory.
Wiedzcie, że wiara to piękna rzecz,
może taka PPP czy Nowa Lewica wygra w końcu wybory jak obnizy się próg wyborczy do 0,00000000000000000000001 %.
P.S. Pamieta ktoś z Was Kongres Porozumienia Lewicy ? Bo ja bardzo dobrze! Ciekaw jestem czy pamietacie kto rozbił tą świetnie zapowiadającą się inicjatywe :P
nie rozumiesz, że to właśnie przez SLD lewica w Polsce ma tak niskie poparcie, to właśnie przez nich kojarzy się z aferałami i prawicowcami? SLD zabiło normalną lewicę na wiele lat. I nic nie pomogą te fałszywe deklaracje młodych karierowiczów, bo są jak zwykle kłamstwem w przypadku tej partii.
Uważam, że najlepiej by było (dla zwykłych ludzi i normalnej lewicy) jakby ta aferalna partyjka zniknęła raz na zawsze, przestała kompromitować słowo "lewica" i zrobiła miejsce dla normalnej lewicy.
To, że wszyscy tutaj tak do nich się odnoszą jest tylko i wyłacznie ich winą.
z uporem maniaka będę prostował - GUE/NGL nie jest tożsame z Europejską Partią Lewicy. MS jest członkiem obserwatorem Europejskiej Partii Lewicy, a nie Konfederacji Zjednoczonej Lewicy/Nordycka Zielona Lewica. Do frakcji w Euro Parlamencie należą organizacje, które są przeciwne koncepcji budowy EPL np. Partia Lewicy z Szwecji, czy partie nie zainteresowane członkostwem w tej strukturze jak Sinn Fein.
Oprócz tego należy jeszcze rozważyć jeden scenariusz - krążą informacje nie koniecznie prawdziwe, że ekspozytura niemieckiej lewicy negocjuje inny scenariusz. Przedstawiciele MS wystartują z wspólnych list z SLD, ale po ewentualnym sukcesie znajdą się w GUE/NGL. Ma to być się odbyć za zgodą PES i GUE/NGL. Czy tak będzie, czy nie dowiemy się już niedługo.
Co do Samoobrony - jaieś dwa tygodnie temu podpisała porozumienie o współpracy z Frontem Narodowym reprezentowanym przez tadusza Wileckiego - ciekawe jak teraz zachowa się Pan Zychowicz, który zawsze zarzucał taką współpracę Sierpniowi 80 - teraz sam poniekąd znalazł się w układzie politycznym z Wileckim.
W dodatku załóżmy, że SLD zdobędzie dwa razy więcej głosów niż ma obecnie w sondażach... Pozwoliłem sobie to przeliczyć na mandaty i wychodzi mi 4-5 mandatów... Są to moim zdaniem Adam Gierek (UP) w swoim okręgu + ktoś z okręgu w skład którego wchodzą województwa lubuskie i zachodniopomorskie (tutaj SLD zdobywa zawsze dużo powyżej średniej krajowej) + południowa wielkopolska czyli zapewne Marek Siwiec + ktoś z Warszawy. Jeżeli (założenie) MS planuje taki wspólny start to tylko po to ab wywiązać się z pewnych obietnic na zachodzie. Nie ma wątpliwości, ze sami nie są wstanie wystawić listy, a obiecali (no może nie organizacja ale niektórzy działacze start w wyborach do PE). Nawet jak się nie uda nikogo wprowadzić nadal będą mogli funkcjonować na zasadzie - no nie udało się PES nasz trochę oszukał dał słabe miejsca i okręgi - i pozyskiwać nadal środki na działalność mamiąc swoją listą za 5 lat...
Taka jest moja osobista ocena - choć ktoś może widzieć to zupełnie inaczej (nie twierdzę, że mam rację