Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Ministerstwo Zdrowia planuje rejestrację ciąż

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

...

Ja p*erdolę...

autor: Bratpit, data nadania: 2008-09-11 20:40:05, suma postów tego autora: 123

Niedługo

bycie w ciązy stanie się samo w sobie przestępstwem

autor: Postsocjalista, data nadania: 2008-09-11 20:46:59, suma postów tego autora: 1953

Cudy nad Wisłą

Poza tym posłowie z sejmowej Komisji Zdrowia zadecydowali że przekształcenie szpitali w spółki prawa handlowego będzie się odbywać bez pakietów socjalnych dla pracowników w ramach "gwarancji zatrudnienia"...chyba na słowo minister Kopacz (po dupsku)
Na domiar tego ministerstwo zdrowia stworzyło nowy projekt o dodatkowych, dobrowolnych ubezpieczeniach zdrowotnych który jakby wykażę kogo będzie stać a kogo nie na dodatkowe usługi medyczne.
Nowe zasada która zostanie wprowadzona do ubezpieczeń zdrowotnych (podział tego ubezpieczenia) może się przyczynić do takiej paradoksalnej sytuacji gdzie osoby które stać na drogie leczenie będą mogły sobie korzystać w ramach NFZ-u z z ubezpieczenia plus dodatek (lepsze warunki, wyposażenie medyczne, możliwość wybrania terminu zabiegu czy operacji) a osoby których na to nie będzie stać będą sobie mogły albo poszukać prywatnego "ubezpieczyciela" albo zastanowić się nad tym czy może nie lepiej przejść na...medycynę naturalną.

autor: Andrzej Kot, data nadania: 2008-09-11 21:10:41, suma postów tego autora: 800

Następuje kryminalizacja

wszystkich możliwych sfer życia poza zarabianiem i wydawaniem pieniędzy.
Życie stanie się Rynkiem, a Rynek stanie się całym Życiem

autor: Postsocjalista, data nadania: 2008-09-11 21:13:55, suma postów tego autora: 1953

Jak tam

"młodzi, zdolni z emigracji i dużych miast". Wciąż wam się podoba "nowoczesna" peło?

autor: Getzz, data nadania: 2008-09-11 21:41:49, suma postów tego autora: 3554

Paranoja

Normalnie zaraz kobieta raz na 28 dni do ginekologa bedzie chodzic i sprawdzac miesiaczki. A jak stempelka w karcie zdrowia nie bedzie to zaraz tlumaczenie co z ta ciaza i gdzie sie ona podziala.

Niezorientowanym mlodym mezczyznom (bylem taki kiedys i nie zdawalem soebie sprawy) przypominam, ze blisko polowa ciaz konczy sie samoistnym poronieniem.

autor: radek.szkaradek, data nadania: 2008-09-11 22:03:07, suma postów tego autora: 88

cóż,

trzeba dbać o reprodukcję niewolników państwa i kapitału.

autor: Bury, data nadania: 2008-09-11 22:37:43, suma postów tego autora: 5751

Otóż to.

Niewolników musi być dużo.

autor: Getzz, data nadania: 2008-09-11 22:57:41, suma postów tego autora: 3554

@Postsocjalista

Gdzie tu widzisz "Rynek"?

autor: marcin, data nadania: 2008-09-11 23:01:56, suma postów tego autora: 193

DObry pomysł

A mi się pomysł podoba, tylko teraz trzeba będzie zapłacić dwa razy- raz, żeby nie wpisac ciazy do rejestru, a drugi raz za aborcje.

autor: J.K, data nadania: 2008-09-11 23:33:25, suma postów tego autora: 948

Ministerstwo dziwnych kroków

przeniosło nas właśnie z późnego do wczesnego Średniowiecza.
Chłopcy, proponuję abyśmy zamiast naszych matek, żon, kochanek, czy córek, to my masowo zaczęli się rejestrować jako po prostu Polacy w ciąży. Rządzący i kościół powinni przyjąć ten pomysł z radością. Ostatecznie to "ich człowiek", jeden z filarów kościoła Tomasz z Akwinu pisał z całym przekonaniem, że kobieta nie jest w pełni człowiekiem...
W zasadzie pierwszy komentarz Bratpita wyczerpuje temat, ale nie mogłem się powstrzymać...

autor: Nocnyzwierz, data nadania: 2008-09-12 07:09:18, suma postów tego autora: 197

JK masz rację!!!

Teraz ginekolodzy zarobią!!!

autor: red spider 666, data nadania: 2008-09-12 07:24:22, suma postów tego autora: 1549

Proponuję sprzedaż podpasek na pieczątkę ze sklepu

To uszczelni system kontroli

autor: red spider 666, data nadania: 2008-09-12 07:25:35, suma postów tego autora: 1549

A czy będą prezerwtywy na receptę ?

Koniecznie za zwrotem starej celem stwierdzenia że nie pękła.

autor: red spider 666, data nadania: 2008-09-12 07:27:04, suma postów tego autora: 1549

Żądam elekronicznych obroży

dla ciężarnych kobiet. To jeszcze lepiej uszczelni system.

autor: red spider 666, data nadania: 2008-09-12 07:28:13, suma postów tego autora: 1549

Bury

Naprawde sadzisz, ze kapitalowi tak zalezy na "repreodukcji niewolnikow"? I poza tym, sadzisz, ze zwalczanie aborcji w widoczny sposob przyczynia sie do zwiekszania populacji? Na wzrost populacji mozna wplynac zupelnie innymi narzedziami.

autor: wojtas, data nadania: 2008-09-12 07:48:47, suma postów tego autora: 4863

Ośrodki neoliberalne

od dłuższego czasu promują aborcję. Szczególnie w tzw. krajach peryferyjnych.
Elity nie muszą być liczne. A czym mniej ludności, która domaga się jakichś tam świadczeń socjalnych i podwyżek płac, tym - z punktu widzenia neoliberałów - lepiej.

autor: ABCD, data nadania: 2008-09-12 08:46:05, suma postów tego autora: 20871

Niedługo

Sejm będzie głosował nad prywatyzacją szpitali. Dlatego, żeby odwrocić uwagę od tej sprawy, reanimuje się temat aborcji.

autor: ABCD, data nadania: 2008-09-12 09:21:13, suma postów tego autora: 20871

czy któryś z panów jest skłonny stawić czoła w obronie kobiet?

.

autor: nana, data nadania: 2008-09-12 09:29:20, suma postów tego autora: 4653

W sprawę aborcji

nie ma sensu się angażować.
Jeśli ktoś szuka pola do walki, to warto się zainteresować prywatyzacją szpitali.

autor: ABCD, data nadania: 2008-09-12 09:39:52, suma postów tego autora: 20871

Nano

Masz rację Nano. My się tu wygłupiamy, a problem jest niezwykle poważny. Nie chcę się wypowiadać za innych, ale myślę, że znaczna część z nas ( a już na pewno ja ) śmieje się raczej przez łzy, aby odegnać demony absurdu, które zawitały pod strzechy IV i pół RP. Wybacz, jeśli jako kobieta poczułaś się urażona.
Jestem oburzony tym, co zaprezentował rząd - banda kompletnych idiotów z poziomem empatii równej zepsutej gaśnicy. Jestem sercem całkowicie z Wami...

autor: Nocnyzwierz, data nadania: 2008-09-12 09:59:54, suma postów tego autora: 197

haha

produkcja niewolników, dobre! No tak, potrzeba przecież dużo mięsa na wojnę i do fabryk za psi grosz, jak kilkadziesiąt lat temu... :-)

Nana, a o co konkretnie Ci chodzi?

autor: moskwa, data nadania: 2008-09-12 10:01:14, suma postów tego autora: 605

nana, bardzo się z Tobą trudno rozmawia,

bo bywasz mocno agresywna, ale ja naprawdę jestem zawsze w stanie stawić czoła w obronie kobiet.
Jako mężczyzna.

autor: Getzz, data nadania: 2008-09-12 13:03:28, suma postów tego autora: 3554

Wojtas

a może chodzi o produkcję, jak już zauważyła chyba moskwa, mięsa armatniego (wojenek będziemy mieli jeszcze kilka, na które "nasi chłopcy" pojadą"), jeśli nie zgadzasz się z tą tanią siłą roboczą.

autor: Getzz, data nadania: 2008-09-12 13:07:42, suma postów tego autora: 3554

Getzz

W jakim to stopniu karalnosc aborcji moglaby wplynac na zwiekszenie populacji "miesa armatniego"? W stopniu wlasciwie zerowym. Gdyby tak komus zalezalo faktycznie na zwiekszeniu populacji, to korzystalby zupelnie z innych narzedzi. Pomijajac juz fakt, ze na brak "miesa armatniego" nasze wojsko nie narzeka, bo ludzie na zawodowych zolnierzy ida chetnie, a z poboru zrezygnowano.

autor: wojtas, data nadania: 2008-09-12 14:23:25, suma postów tego autora: 4863

Getzz,

tak to odbierasz, ponieważ traktujesz moje wpisy jako skierowane niejako "do Twojej osoby". A tak nie jest. Ja traktuję jedynie temat "bezpośrednio". Pewien facet od nas z urzędu powiedział do mnie kiedyś z wyraźną ulgą: miałem zawsze wrażenie,że jest pani okropną babą, ale z panią to jak to mówią, można konie kraść"- tak to mniej więcej brzmiało. Więc może nie bacz kto, ale co mówi i dlaczego.
Słowo "agresja" bywa obecnie niezwykle nadużywane w celu zdyskredytowania przeciwnika, gdy argumentów brak. Brzózki mogą rosnąć w grupie, ale dąb musi samotnie, jeżeli ma być potężnym drzewem- widocznie wychowana wśród samych braci nauczyłam się "być dębem".

nana, bardzo się z Tobą trudno rozmawia,

bo bywasz mocno agresywna, ale ja naprawdę jestem zawsze w stanie stawić czoła w obronie kobiet.
Jako mężczyzna.

autor: Getzz,

autor: nana, data nadania: 2008-09-12 15:14:13, suma postów tego autora: 4653

Pochwała uchwały

Człowiek z poczuciem własnej wartości i godności musi być przestępcą w tym kraju i łamać coraz więcej przepisów, żeby żyć na miarę rozumu i intelektu, który podpowiada, że nie -- coś jest niewłaściwe, gdy to państwo ma do niego prawo a nie odwrotnie.
Fajnie, fajnie, coraz lepiej. Już wkrótce będzie "wypadało" być skazanym za antypaństwową nieprawomyślność.
Już wkrótce trzeba będzie zbroić się psychicznie na szykany, które dotkną za "lekceważący stosunek do obowiązującego porządku prawnego". Rejestracja ciąży? Może jeszcze konkubinatów? Sprawdzanie czystości przedmałżeńskiej? Otóż pieprzyć taki porządek.

autor: kubaj, data nadania: 2008-09-12 17:45:25, suma postów tego autora: 9

Rozumiem

nana.

autor: Getzz, data nadania: 2008-09-12 18:13:59, suma postów tego autora: 3554

Może i masz rację wojtas, chociaż

ja nie jestem pewien.

No to jeśli te wszystkie argumenty odpadają to PO CO w ogóle jest ten projekt?

autor: Getzz, data nadania: 2008-09-12 18:16:04, suma postów tego autora: 3554

Wojtas,

temat aborcji jako takiej mnie osobiście kompletnie nie obchodzi. Uważam, że jest to sprawa matki, ewentualnie matki i ojca. No a już na pewno nie państwa. Obruszyło mnie
wyłącznie to, że państwo - instytucja zdaje się ulubiona przez ciebie bez względu na okoliczności - kolejną sferę chce kontrolować, nadzorować, podporządkować sobie. Tym bardziej, że w obecnych czasach obserwujemy niebywałą wręcz ekspansję tego typu tendencji. Co do reprodukcji niewolników: państwu potrzebni są podatnicy i rekruci, kapitałowi - kredytobiorcy i nabywcy rozmaitych dupereli. Być może jednak moje rozumowanie jest z gruntu błędne (w odróżnieniu np. od ciebie nie roszczę sobie praw do nieomylności), ale każdego, komu droga jest godność ludzka i Wolność (w pozytywnym znaczeniu tego słowa), powinien niepokoić taki news. Resume: co państwu do tego, czy jakaś kobieta zaszła w ciążę??????????

autor: Bury, data nadania: 2008-09-12 18:46:34, suma postów tego autora: 5751

co państwu do tego, czy jakaś kobieta zaszła w ciążę?????????? autor: Bury,

DOKŁADNIE, Bury, DOKŁADNIE !!!

autor: nana, data nadania: 2008-09-12 20:13:28, suma postów tego autora: 4653

Więcej sceptycyzmu

To wymysł jednej dziennikarki, która niedawno zmieniła pracę i musi się wykazać w nowym miejscu.

autor: marcin, data nadania: 2008-09-12 21:34:36, suma postów tego autora: 193

Już zdementowali. Sprawa wzięła się, zdaje się, z niezrozumienia

przez dziennikarza istoty proponowanych rozwiązań.

autor: west, data nadania: 2008-09-12 21:52:44, suma postów tego autora: 6717

Bury

Przykro mi, ale polemizujesz z tezami, ktore narodzily się wyłącznie w Twojej glowie. Nigdy nie pisałem, ze ow pomysl ministerstwa mi sie podoba. Jest wrecz odwrotnie. Polemizowalem natomiast z Twoja teoria, jakoby intencja ministerstwa bylo zwiekszenie populacji polskiego spoleczenstwa poprzez wyeliminowanie aborcji. Nie trzeba byc wielkim geniuszem z demografii, zeby wiedziec, ze nawet w razie faktycznego wyeliminowania zjawiska aborcji, ewentualny przyrost populacji bedzie bliski zeru. I dlatego twierdze, ze gdyby "burzuazji" rzeczywiscie zalezalo na zwiekszonym przyroscie populacji, to siegnelaby do innych instrumentow.

autor: wojtas, data nadania: 2008-09-14 12:16:44, suma postów tego autora: 4863

mylisz się wojtas,

ja z niczym nie polemizuję, postawiłem tylko fundamentalne pytanie: co państwu do tego.

autor: Bury, data nadania: 2008-09-14 15:36:17, suma postów tego autora: 5751

Bury

Znaczy w czym sie myle?

autor: wojtas, data nadania: 2008-09-14 15:55:46, suma postów tego autora: 4863

Dodaj komentarz