Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

OZZ IP: "Nestlé represjonuje związkowców!"

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

To jest naprawdę straszne.

Represje dla związkowców, nasyłanie na pielęgniarki prokuratora, łamanie prawa pracy (bezkarne), Vobro, pomysły z zakazem strajku itd. Można by długo wymieniać. Przecież nie o to walczyły wolne związki zawodowe?
Niedługo zaczną strzelać do strajkujących w tej cudownej """wolnej""" Polsce, a na 1 maja wysyłać policję ze słynną już bronią gładkolufową. Przecież to jakaś dyktatura, a nie wolna Polska, którą w końcu bym chciał (i nie tylko ja).
Ale co się dziwić, jak idolem dla wielu polityków jest Pinochet i Reagan.

autor: Getzz, data nadania: 2008-09-12 20:26:55, suma postów tego autora: 3554

Nic dziwnego

Nestle jest właścicielem Coca- Coli

autor: Postsocjalista, data nadania: 2008-09-12 20:43:07, suma postów tego autora: 1953

Wybrane potrzeby

Biurokracja kadry zarządzającej na zakładzie ma swoje "potrzeby".

Dopóki proletariat w Polsce nie będzie zorganizowany w silną klasową partię robotniczą, zorientowaną na zburzenie ustroju urządzonego przez reakcje to rządy fabrykantów nadal będą się miały dobrze.

autor: Andrzej Kot, data nadania: 2008-09-12 20:50:16, suma postów tego autora: 800

Warto dodać, że

Jacek Kotula nie tylko jest związkowcem w Alimie, ale także jednym z nieformalnych liderów ogólnopolskiej inicjatywy na rzecz rozwoju rad pracowników, tworzonej od ponad 2 lat przez środowisko "Obywatela" i Instytutu Spraw Obywatelskich. Jacek zaczął mieć problemy w pracy po tym, jak skierował do sądu pozew przeciwko utrudnianiu przez szefostwo firmy działalności rady pracowników, a jego sprawa ma szansę zostać precedensem prawnym. I prawdopodobnie to jest głównym powodem problemów Jacka.

autor: Durango 95, data nadania: 2008-09-12 20:54:24, suma postów tego autora: 3848

Ja w kwestii formalnej. Skoro zwolniono związkowca Solidarności

to dlaczego na lewica.pl nie zamieszczono stanowiska Solidarności, tylko jakiejś "Inicjatywy Pracowniczej"?

autor: west, data nadania: 2008-09-12 21:49:59, suma postów tego autora: 6717

To rzeczywiście straszne

Facet od lat zajmował się w pracy wszystkim poza pracą, ale nie można go legalnie zwolnić.

autor: marcin, data nadania: 2008-09-13 06:46:06, suma postów tego autora: 193

Oczywiście,

Oczywiście, swoją związkową działalność prowadził na koszt NESTLE.

Ja na prawdę nie rozumiem. Dlaczego ci wszyscy związkowcy nie założą podobnej do Nestle firmy i pracują na swoim. Wtedy mogliby strajkować, zajmować się działalnością związkową na maxa.

autor: kwak, data nadania: 2008-09-13 10:08:24, suma postów tego autora: 1207

Marcin - tekst trochę nie na temat, ale

ponieważ zauważyłem Twój nowy wpis o bombach kasetowych postanowiłem jednak Ci odpowiedzieć. Niestety tamten wątek już odchodzi w niebyt, więc wklejam tekst tutaj.

Marcin

Skoro nie raczyłeś zadać sobie pytania, czy byłbyś w stanie pracować w zakładzie produkującym bomby kasetowe, a dalej toczysz rozważania teoretyczne w stylu: ile aniołów ( ewentualnie demonów ) mieści się na łebku od szpilki, pozwól, ze zacytuję Ci fragment wiersza Romana Śliwonika pt. "Łatwo być mądrym...":
"...omińmy głupców
którzy aby zrozumieć
muszą widzieć własną oberwaną nogę".

autor: Nocnyzwierz, data nadania: 2008-09-13 10:21:02, suma postów tego autora: 197

kwak

"Ja na prawdę nie rozumiem. Dlaczego ci wszyscy związkowcy nie założą podobnej do Nestle firmy i pracują na swoim. Wtedy mogliby strajkować, zajmować się działalnością związkową na maxa."

bo zwiazkowcy nie są na tyle naiwni by na serio wyznawać w głoszone przez siebie postulaty w stylu "fabryki w ręce załóg". W końcu kto chce partycypować także w ryzyku prowadzenia firmy? Lepiej domagać sie jedynie udziału w zyskach, a o ryzyko niech martwi sie kto inny.

autor: Dobrodziej Pracodawca, data nadania: 2008-09-13 14:00:45, suma postów tego autora: 2714

...

Pracownicy a jakze, ponosza, w razie spadku koniuktury wylatuja na bruk.

autor: Marek, data nadania: 2008-09-13 16:27:27, suma postów tego autora: 1715

@Nocnyzwierz

Odpowiedź masz pod tamtym artykułem.

autor: marcin, data nadania: 2008-09-13 18:11:07, suma postów tego autora: 193

Marcin

Przeczytałem - oniemiałem!
Po tekście: "Byłbym w stanie pracować w zakładzie produkującym bomby kasetowe. W warunkach wojny wyobrażam sobie nawet dobrowolne zgłoszenie się do takiej fabryki i pracę poniżej dotychczasowej pensji. Byle tylko zrobić miazgę z wroga, zanim on zrobi ze mnie." Życzę Ci zatem miłych snów, kiedy to robisz miazgę z wroga - wroga, który będzie tym okrutniejszy, bardziej podstępny i bezwzględny, im broń której używasz będzie okrutniejsza, bardziej podstępna i bezwzględna. Każda akcja rodzi reakcję, co doskonale widać teraz, kiedy to ludzkość stoi na krawędzi zagłady ekologicznej. A jest tak, ponieważ realizowała przez ostatnie tysiąclecia bardzo podobną do Ciebie wizję "rozwiązywania konfliktów". I nie trzeba być koniecznie pacyfistą, żeby dostrzec, że jeszcze chwila a nie będzie już z kogo "zrobić miazgi". Trzeba za to mieć koniecznie choć trochę instynktu samozachowawczego, który to mają wszystkie zwierzęta w przeciwieństwie do znacznej części ludzkości. Bowiem Polska, czy jakikolwiek inny kraj nie jest odrębną planetą, którą da się uchronić, ale częścią Ziemi i przy obecnej zaawansowanej technologii w zglobalizowanym świecie, wcześniej czy później, "miazgą" będziemy prawie wszyscy. I nie uchroni nas, ani cudowna tarcza antyrakietowa, która to jest - co wykazały testy - zwykłym badziewiem, ani bomby kasetowe, ani inne podobnie kretyńskie wynalazki.
Śnij dalej, a jak się obudzisz np. bez nogi - czego Ci oczywiście nie życzę - trafiony jednym z licznych odłamków bomby kasetowej, to jak przeżyjesz, może spojrzysz na sprawę nieco inaczej!!!

autor: Nocnyzwierz, data nadania: 2008-09-14 01:56:06, suma postów tego autora: 197

@Nocnyzwierz

Wyśpij się, zjedz śniadanko, napij się czegoś ciepłego (pamiętaj: nigdy zimne na kaca) i możesz odpowiedzieć pod tamtym artykułem.
Nie będę przenosił niczyich wypowiedzi stamtąd tutaj, w szczególności wyrywał ich z kontekstu.

Artykuły w lewica.pl nie 'odchodzą w niebyt', a tylko spadają ze strony głównej, pozostając nadal dostępne pod swoimi adresami (w tym wypadku: http://www.lewica.pl/?id=17311), można je również znaleźć klikając link "Więcej..." u dołu strony.

autor: marcin, data nadania: 2008-09-14 13:06:23, suma postów tego autora: 193

Marcin trafiłeś, jak kulą w płot

Nie piję alkoholu, więc kaca nie miewam - w przeciwieństwie co do poniektórych tu piszących.
Nie wyciągnąłem nic z kontekstu - zacytowałem długi fragment Twojego tekstu, nie pomijając ani jednego słowa.
Nie chce mi się więcej gadać z kimś, kto jest tak potwornie krótkowzroczny, historia ludzkości nic go nie nauczyła, a przede wszystkim mającego poziom empatii równy poziomowi omawianej bomby kasetowej.
Jeszcze raz polecam wiersz Śliwonika - chyba napisał go specjalnie dla ludzi prezentujących podobne do Ciebie nacechowane "olbrzymią mądrością i współodczuwaniem" - podejście do rzeczywistości.
Pozdrawiam - bez odbioru.

autor: Nocnyzwierz, data nadania: 2008-09-14 19:56:25, suma postów tego autora: 197

Dodaj komentarz