Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Sierp i młot zniknął z Lewicy Bez Cenzury

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Czy

autor komentarza jest za usuwaniem z sieci stron skrajnie prawicowych (np. negujących Holocaust?)

autor: ABCD, data nadania: 2008-09-13 12:13:03, suma postów tego autora: 20871

:-)

nowicki częściej zmienia poglądy, niż abcd skarpetki ;) od stalinisty do "radykalnego" demokraty i liberała walczącego o nową konstytucję (czyli z kloaki w bagno...). co za żenada - ale za to jaka śmieszna!

autor: rote_fahne, data nadania: 2008-09-13 12:16:15, suma postów tego autora: 1805

Wybranowski

Wybranocwski zanim założył Radykalną Akcję Antykomunistyczną (grupę bojówkarzy) zajmującą się głwónie rozbijaniem lewicowych imprez był działaczem Frontu Narodowego....
Te inklinacje wynikają z obciązaenia genetycznego - dziadek wybranowskiego byłw NSZ...

Jego pracodawcę - czyli ojca dyrektoa zainteresuje pewnie fakt - romasnu jego pub;icysty z żoną jednego z poznańskich policjantów...

autor: Kuba P, data nadania: 2008-09-13 12:19:02, suma postów tego autora: 700

Wybranowski

W sumie nie uważam za godne by pisac o romansikach jakichkolwiek dzialaczy, czy to lewicowych czy prawicowych, ale szczerze mnie to zaskoczylo, że mężatka zechciała takiego brzydala :))))

autor: Saint_Just, data nadania: 2008-09-13 12:47:46, suma postów tego autora: 201

Ale się wystraszył...

Aż śmiać się chce biorąc pod uwagę jak tam śmieszno-bojowo było.
W pojedynku osób z problemami emocjonalnymi faszysta górą.

autor: Getzz, data nadania: 2008-09-13 13:19:09, suma postów tego autora: 3554

Saint Just

ja nie uważam za godne w ogóle pisać o facecie o nazwisku Wybranowski:)

autor: Getzz, data nadania: 2008-09-13 13:21:00, suma postów tego autora: 3554

A co do meritum

to zastanawiam się jak bardzo trzeba być rozhisteryzowanym i oderwanym od rzeczywistości, by wojenkę Wybranowskiego z jakimś marginalnym furiatem traktować jako wstęp do nasilenia antylewicowych represji. Niszowym frustratom wydaje się, że cały świat nic nie robi, tylko zamierza ich zwalczać - tak jakby było po co. Żeby było śmieszniej, to ci sami ludzie fakt ujawnienia świetnie udokumentowanych i szeroko zakrojonych działań służb specjalnych (SB) uznają za "grzebanie w brudach", "obsesje", "polowanie na czarownice" itd.

autor: Durango 95, data nadania: 2008-09-13 14:19:05, suma postów tego autora: 3848

Wojenkę

dwóch marginalnych furiatów, Durango.

autor: Getzz, data nadania: 2008-09-13 15:00:02, suma postów tego autora: 3554

cenzura!!!!

to chyba jsano pokazuje ze tak zwana wolność słowa to jeden wielki mit i bajka. Jest to zwyczajna polityczna cenzura, nawet za opluwanego teraz PRL nie utrudniano tak nikomu działalności politycznej.

autor: Komisarz Ludowy, data nadania: 2008-09-13 15:21:18, suma postów tego autora: 3

To chyba jacy prowokatorzy!

Zajrzalem jakis czas temu na te strone i osobiscie uznalem, ze z pewnoscia jacys prawicowcy robia sobie jaja z komunizmu i lewicy. Przeciez nikt o lewicowych pogladach i zdrowych zmyslach nie pisal by takich rzeczy na serio. Jesli ten gosc sie uwaza za komuniste, to sam siebie do grobu wpedza. A przede wszystkim robi potworne swinstwo prawdziwym komunistom. Uwazam jednak, ze to jakas prowokacja prawicuchow alb ABW. Jestem pewien. To na pewno nie zaden lewicowiec robi te strone..

autor: demokrata, data nadania: 2008-09-13 16:07:50, suma postów tego autora: 316

Mam podobne odczucia jak

demokrata. Wystarczy tam wejść i zobaczyć te bzdury. Ale ta nowa strona jaka kolorowa i wesoła:)

autor: Getzz, data nadania: 2008-09-13 16:16:19, suma postów tego autora: 3554

może...

...na sierpa i młota już flamastrów nie starczyło

autor: hermenegilda, data nadania: 2008-09-13 16:50:05, suma postów tego autora: 9

.

moge sie dowiedziec co oprocz nachalnego kultu Stalina (zrezygnowali z tego) i wychwalania zbrodni (zaniechalii) jest tam "niekomunistycznego"? Albo "bzdurnego"? Albo co jeszcze wskazuje na to, ze portalu nie prowadzi jakis tam odlam komunistow tylko prawicowiec w przebraniu?

autor: szyderca, data nadania: 2008-09-13 17:08:15, suma postów tego autora: 140

osobiście nie sądzę

by Nowicki był bezpośrednio czyimś agentem. Natomiast niektóre partie skrajnie lewicowe w Polsce działają tak jakby rzeczywiście były infiltrowane i sterowane przez tajne służby
No ale cóż, nawet pop Gapon, Lenin i Piłsudski byli agentami

P.S

Nowicki napisał pracę magisterską o terroryzmie rewolucyjnym
na 230 stron(!). Temat go wyraźnie zafascynował;)

autor: Postsocjalista, data nadania: 2008-09-13 17:50:47, suma postów tego autora: 1953

Niektórzy tutaj to niedzielni lewicowcy

Czytuje LBC od początku,jeszcze jak były teksty OA i dużo tekstów o Che,Fidelu,boliwarianiźmie i guevaryźmie,insurekcjonizmie,illegalizmie,oczywiście były zgrzyty jak wypociby Ivo-WGR,czy teksty stalinowskie ale ostatnio był ciekawy materiał o ruchu robotniczym w Toruniu czy Michała N.,na podstawie jego dyplomówki o terrorze rewolucyjnym,wyzywanie od szczeniaków czy prawicowych prowokatorów od ludzi którzy pewnie mają mniejszą wiedze o marksiźmie od piszących na LBC są obrzydliwe,dziwicie się czemu radykalna lewica w Czechach potrawi nawet nielegalna działać prężniej,czemu polska woli kawiarniane ciskanie g.......,warto zadać pytanie czy na lewica.pl nie ma prawackich prowokatorów którzy starają się osłabić środowisko

autor: guevarysta, data nadania: 2008-09-13 19:03:53, suma postów tego autora: 788

Praca

Michała jest nawiasem mówiąc naprawdę dobra.

autor: Angka Leu, data nadania: 2008-09-13 19:21:17, suma postów tego autora: 3102

heharzy na

przyznam że połowa komentarzy na tym portalu jest jak dla mnie robotą trolli ośmieszających lewicę. Przoduja tu zwłaszcza nana i chyjdla

autor: Dobrodziej Pracodawca, data nadania: 2008-09-13 19:28:30, suma postów tego autora: 2714

.

ponawiam pytanie: co to znaczy, ze LBC publikuje (publikowalo?) bzdury?

oczywiscie pomijam oczywistosci: nachalny kult Stalina, i wychwalanie zbrodni (bo wiem ze to lewice boli, sam mam pragmatyczny stosunek dlań)

Jak dla mnie to LBC to standardzik komunistyczny poza dwoma "bzdurami".

autor: szyderca, data nadania: 2008-09-13 20:38:45, suma postów tego autora: 140

LBC szkoda

D.pracodawca prawacki śmieszny trolu spadówa prowoku.

Co do LBC to szkoda że poraz kolejny prawackie oszołomstwo ma ubaw , nawet w obliczu ataku na LBC, waśnie i ujadanie .Na LBC było sporo fajnych textów.

autor: czerwony93, data nadania: 2008-09-13 20:52:43, suma postów tego autora: 2783

tylko sie nie rozpłaczcie towarzyszu czerwony

to świetne- teksty na LBC są tak zenująco słabe że sami lewicowcy sie ich wstydzą :D

autor: Dobrodziej Pracodawca, data nadania: 2008-09-13 21:07:03, suma postów tego autora: 2714

Czemu ujadasz wściekły prawaku

Czy ten DP,prawacki osobnik który cały czas nas tu obraza nie moze dostać bana,gdzie moderatorzy

autor: czerwony93, data nadania: 2008-09-13 21:18:51, suma postów tego autora: 2783

na razie to ty ciągle ujadasz czerwony i wyzywasz ludzi od oszołomów i troli

a co do cenzury- tak bardzo boisz sie ze ktoś sie nie zgadza z twoimi poglądami ze nie chcesz ich widziec?

autor: Dobrodziej Pracodawca, data nadania: 2008-09-13 22:51:06, suma postów tego autora: 2714

Krótko

Bynajmniej nie przeczę, że na LBC przez kilka lat zdołało ukazać się niemało cennych tekstów, niedostępnych gdzie indziej w polskim internecie. Niestety, zawsze były na niej obecne pewne tendencje, które w końcu wzięły górę i które można chyba skwitować "to nawet nie jest stalinizm".

Co gorsza, z tym ostatnim zrównano maoizm - co bardzo mnie wkurzyło, bo miałem właśnie zamiar skorzystać z ich strony, by przypomnieć sobie pismo "W sprawie sprzeczności"...

autor: PMB, data nadania: 2008-09-13 22:59:25, suma postów tego autora: 1628

bierzcie wzór

Ja swoja stronę: www.legaba.prv.pl
robię na zagranicznych serwerach, łączę się z nią przez znajomych, a oni łączą się przez sieć TOR.

Tak więc wszystkie ABW, SB, UB, i inne "B" moga mnie w cztery litery cmoknąć; tak samo ten spaślak Wybranowski..... może jak schudnie spaślak, i zacznie dbać o siebie, to mu się w tyłek (może!) pozwolę cmoknąć, a na razie to powiem jedno:
na bambus spadaj rydzykowy przydupasie - watykański janczarze!

I niech żyje "sierp i młot" - symbole robotników i chłopów!

"Żołnierzu do szeregu stań
Karabin w dłonie bierz
Faszyści nasz pustoszą kraj!
Faszystom powiedz: precz!"
(Święta Wojna" - pieśń Armii Czerwonej)

PS. Rozmowa Polaka z Rosjaninem na grupie: alt.pl.popieram.ateizm:

Polak: I zabijcie tego _gada_ Sakaszwiliego.
Rusek: Ale on wygląda na ssaka...
:)

autor: abangel666, data nadania: 2008-09-13 23:01:45, suma postów tego autora: 411

LBC

Chę dodać, że największy zbiór prac dziadka Michała Nowickiego, towarzysza profesora Andrzeja Nowickiego jest na mojej stronie!
Książki, artykuły, felietony..... Jego i o Nim:
http://geocities.com/legaba2003/an.htm

Pozdrawiam!
ab.

autor: abangel666, data nadania: 2008-09-13 23:11:56, suma postów tego autora: 411

@czerwony93

Oczywiście że były na LBC dobre teksty. To dzięki nim zrozumiałem "Kobiety na falach".

autor: marcin, data nadania: 2008-09-13 23:12:35, suma postów tego autora: 193

Owszem

LBC czasami publikuje dobre teksty - przedruki z lepszych stron :)

autor: RRRadykał, data nadania: 2008-09-13 23:38:43, suma postów tego autora: 1084

Abangel666,

To już wiem, kogo przedrukują teraz jako klasyka - w miejsce Mao!

A tak poza tym, na LBC też się naradzają (co widać nawet w komentarzach), by przenieść stronę na zagraniczny serwer. Ma to umożliwić zachowanie strony pod starą nazwą.

Wybranowski chyba nie jest wybrańcem losu, i niech go tam...

autor: PMB, data nadania: 2008-09-14 01:05:23, suma postów tego autora: 1628

Szanowny PMB

W Polsce jest katolicko-prawicowy zamordyzm, ogłupianie ludzi, dzieci w szkołach, przeinaczanie historii i tępienie wszystkich, którzy powiedzą cokolwiek dobrego o przeszłości sprzed 1989 r. W Polsce trza lizać tyłki klerowi i kato-oszołomom spod znaku Torunia..... i bić pokłony przed pomnikami Największego Autoryteta....

I to bez względu na rządy! SLD, potem PiS, teraz PO .... wszystko robi to samo, cenzura, zamordyzm, chamstwo, kłamstwo i klecho-włazi-tyłsko.... Miller, Kwas, Kaczor, Tusk.... wszyscy robią to samo!

Dlatego jak chcesz robić stronę, trza ją robić na serwerach zagranicznych, uaktualniać przez znajomych zza granicy, a dla pewności Ci znajomi, powinni używać TOR!

Niestety..... takie czasy przyszły, że o wolność słowa przyszło walczyć zębami i pazurami!

"Ta ziemia, ta ziemia, ta ziemia hiszpańska,
szeroka, samotna, stojąca w płomieniach
- Goń, w cwał, białonogi rumaku, śpiesz ludu rycerzu
Bo to twoja ziemia!" (pieśń Republikanów)

ab.

autor: abangel666, data nadania: 2008-09-14 01:28:50, suma postów tego autora: 411

Wyzyskiwaczu i krwiopijco!!

"przyznam że połowa komentarzy na tym portalu jest jak dla mnie robotą trolli ośmieszających lewicę. Przoduja tu zwłaszcza nana i chyjdla

autor: Dobrodziej Pracodawca" Nie ośmieszaj siebie.Wyrazy współczucia,gdy każda z obrażanych dam ośmiesdzy Ciebie z osobna.Gdy żadna z nich tego nawet nie zauważy to....również współczuje.

autor: Lewy_sierpowy, data nadania: 2008-09-14 09:49:04, suma postów tego autora: 623

abangel666

ze swego doświadczenia powiedzieć mogę,że dla żadnego człowieka nie da się walczyć. Walczyć można dla siebie samego. Ludzie wysługują się chętnie "bohaterami" by potem ich zdradzać dla mamony lub innych awansów, albo zwyczajnie ze strachu przed silniejszym-tak im się zdaje- przeciwnikiem. Albo mają wszystko gdzieś i chcą zwyczajnie spokojnie żyć, nie ważna im ojczyzna ani mowa ojczysta. I nie ma się co nikomu dziwić, wszak każdy ma to swoje jedno,jedyne życie. To, co można zrobić- i o czym wiedział nie tylko Lenin- to zmieniać ludzką świadomość poprzez ogólnie dostępną edukację możliwie uniwersalną. Nakładanie klatki na dziecięcy mózg nie zaczyna się w kościele ani w szkole, ono zaczyna się w domu. Jeżeli nie umożliwi się ludziom edukacji w stylu renesansowym, nie ma szans na zmienienie im świadomości, nie ma szans na osiągnięcie wolności,nie ma szans na zrozumienie zależności każdego od każdego a wszystkich od Ziemi Matki i Wszechświata. Ja nigdy nie oczekuję, że ktoś się ze mną zgodzi, bo to nie moja działka. Reprezentuję wyłącznie własne przekonania w celu umożliwienia innym porównania ich z ich własnymi. I to tylko tyle. Wnioski każdy musi wyciągnąć sobie sam. Sam dla siebie. Dlatego nawet nie napiszę, że ludzie według mnie pomyleni "mogą pocałować mnie w doopę" ponieważ nie lubię, gdy mnie ktoś obcy dotyka.
Rozumiem,że jesteś inny niż ja, więc jeżeli chcesz, życzę Ci powodzenia i wytrwałości oraz dobrych,prawdziwych przyjaciół.

autor: nana, data nadania: 2008-09-14 10:03:44, suma postów tego autora: 4653

.

Bo Mao to stalinista. WIele razy przyznawal sie, ze jest uczniem Stalina, i nigdy sie od niego nie odcial. Krytykowac Stalina to nie znaczy wcale mieszac go z blotem. Idac tropem maoistowskim, wedlug Przewodniczacego Stalin byl "w 70% dobry w 30% zly".

http://www.komunizm.nazwa.pl/marksizm/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=9&id=589&Itemid=30

Tutaj masz w sprawie sprzeczności.

autor: szyderca, data nadania: 2008-09-14 10:10:50, suma postów tego autora: 140

..

Na jakiej podstawie autor komentarza klasyfikuje Wybranowskiego do "totalitarnej prawicy"?

autor: wojtas, data nadania: 2008-09-14 12:18:44, suma postów tego autora: 4863

lewy

tak tak, tak sobie mów. Pisanie od rzeczy raczej trudno nazwać "ośmieszaniem" dyskutanta.

autor: Dobrodziej Pracodawca, data nadania: 2008-09-14 12:39:50, suma postów tego autora: 2714

A ja uważam że LBC była fajna

Gdzie poraz pierwszy zaczęto publikować teksty o walce partyzanckiej ugrupowań radykalnej lewicy?Kto czytał tekst programowy z przed paru lat ten pamięta że ideologicznie powoływali się na Marksa,Fidela i Che i to że potem pojawili sie staliniści nie przekreśla osiągnięć LBC.

autor: polak17, data nadania: 2008-09-14 14:10:01, suma postów tego autora: 1323

FRychu, Misiu-Rysuu Ty mój...

Jesteś jednym z niewielu prawdziwych mężczyzn, którzy błądzą po lewicy.pl...
A ten na wierchu, co sam jest dla siebie Dobry i se Pracę Daje może mi zrobić to, co Wybranowski abangelowi - "w cztery litery cmoknąć", a potem niech "na bambus niech spada"...
Zauważ, Lewy_sierpowy, że ja cytuję abangela, bo przecież dama może nie się "wyrażać", przynajmniej za często, no nie, Lewy_sierpowy?
(*_*)

autor: Hyjdla, data nadania: 2008-09-14 16:32:02, suma postów tego autora: 5956

Niech żyje LBC!

O portalu lewica.pl Tow. Nowicki powiedział kiedyś (cytat z pamięci): "(...) to jest taka lewica, w której część redakcji przyznaje otwarcie, że w nadchodzących wyborach* będzie głosować na LiD, czyli na Henrykę Bochniarz z Konfederacji Pracodawców Prywatnych".

* chodziło o wybory parlamentarne w 2007 r.

Tymi, którzy tu drwią z LBC powoduje najzwyklejsza zawiść, gdyż nie mogą znieść, że Michał stworzył multimedialny portal z filmami, muzyką, tekstami NIEOSIĄGALNYMI NA ŻADNEJ INNEJ STRONIE, który stał się konkurencją dla lewica.pl niemal samodzielnie, nie biorąc forsy od żadnej fundacji czy związku zawodowego. Była to najlepsza polskojęzyczna strona o profilu KOMUNISTYCZNYM i REWOLUCYJNYM, jaka kiedykolwiek pojawiła się w sieci.

A w świetle powyższego cytatu powiem tym wszystkim, którzy teraz tańczą rytualny taniec radości na grobie LBC, że możecie nazywać Michała prowokatorem, błaznem, sekciarzem itd. ale NA PEWNO nie jest on agentem burżuazji, który popiera partię CAŁKOWICIE zaprzedaną kapitałowi, strojąc się przy tym w piórka radykała. Jest konsekwentny i bez reszty oddany temu, co robi. I otwarcie deklaruje się jako KOMUNISTA, na co żaden z redaktorów lewica.pl raczej by się nie zdobył.

Ten sierp i młot to nasz, komunistów, święty symbol i wierzę, że powróci w całej okazałości na nową stronę, jaką z pewnością stworzy Michał wraz ze współpracownikami.

autor: fancom, data nadania: 2008-09-14 16:40:55, suma postów tego autora: 1427

fancom

Normalnie nas rozgryzłeś, redakcja lewica.pl nie śpi po nocach tylko martwi się jakby tu dokopać Michałowi Nowickiemu ;)

A tak poważnie, pozwolisz drogi Towarzyszu na odrobinę prywaty, ale muszę to napisać. Myślałem, że po tym jak przy okazji którejś z demonstracji antywojennych zobaczyłeś OM LBC "w akcji" wyleczyłeś się z miłości do tego środowiska. Jak widać jednak się myliłem.

autor: SzymonM, data nadania: 2008-09-14 16:46:44, suma postów tego autora: 915

Jak można

taką miernotę jak wybranowski nazywać "redaktorem"?!

autor: Titanic, data nadania: 2008-09-14 18:15:19, suma postów tego autora: 3

obsesja?

Czy autor komentarza jest za usuwaniem z sieci stron skrajnie prawicowych (np. negujących Holocaust?)
autor: ABCD

Jak widać felietoniście ABCD ABsolutnie wszystko kojarzy się z antysemityzmem. Skąd się to bierze?

autor: lewicowiec, data nadania: 2008-09-14 18:21:21, suma postów tego autora: 508

lewicowiec

To jest bardzo sensowne pytanie. Albo sie jest za tym, aby panstwo nie wtracalo sie w to, czy itsnieja strony antysemickie, faszystowskie, czy z drugiej manki - takie jak LBC, albo odwrotnie. Troche bez sensu jest powolywac sie na swobode wypowiedzi itp broniac LBC, a z drugiej strony narzekac, ze prokuratura nie robi porzadku ze stronami faszystowskimi albo antysemickimi.

autor: wojtas, data nadania: 2008-09-14 18:48:36, suma postów tego autora: 4863

wojtas

Generalnie jestem za interwencją państwa, także w sieci, choć nie uważam, żeby akurat LBC było tu groźne. Było raczej śmieszne, czasem wręcz żałosne. Znacznie groźniejsze nazistowskie Red Watch bez przeszkod działa i tworzy sobie nawet profile na naszej-klasie. Pytanie ABCD byłoby sensowne, gdyby nie to, że on i Durango wszędzie wietrzą antyżydowską nagonkę, oskarżając lewicowe przeróżne środowiska o antysemityzm. Tej wady wrodzonej (wyssanej?) pzobawione jest tylko środowisko "Obywatela". Tego samego, który publikował na swych łamach skrajnych prawicowców i neonazistów czy też skazanych (słusznie) prawomocnymi wyrokami terrorystów.

autor: lewicowiec, data nadania: 2008-09-14 20:12:22, suma postów tego autora: 508

"Lewicowcu"

tym się właśnie różni "Obywatel" od gazetek twoich kolegów, że my drukujemy różnych ludzi pod warunkiem m.in. takim, że NIE głoszą antysemityzmu i pochwał terroryzmu, a wy drukujecie TEKSTY JAWNIE ANTYSEMICKIE i PROTERRORYSTYCZNE. I dlatego wy możecie się do nas dowalać jedynie o personalia autorów (czyli wedle starej ubeckiej zasady, że na nazwiska powinien być cenzorski zapis), bo innych "haków" na nas nie macie, natomiast my pytamy się was, dlaczego promujecie antysemityzm, czyli krytykujemy was za konkretne tezy i idee a nie za personalia autorów.

autor: Durango 95, data nadania: 2008-09-14 22:59:24, suma postów tego autora: 3848

Durango95,

Po pierwsze, od razu na wszelki wypadek zaznaczę, że pamiętam o swych obietnicach, i wyrażę nadzieję, że nie niecierpliwisz się bardzo.

Po drugie, wyrażę nadzieję, że obejdzie się bez specjalnych serdeczności, z których wynika niezbicie, że Ty nie lubisz mnie, zaś ja nie lubię Ciebie.

Co do meritum. Mam nadzieję, że zgodzisz się, że nie ma wolności słowa bez zasady "ty piszesz sobie co chcesz, a my nie mamy obowiązku cię drukować". Mam nadzieję, że zgodzisz się w związku z tym, że nie byłoby wolności słowa np. wówczas, gdyby Magazyn Obywatel miał obowiązek prowadzenia na swej stronie forum internetowego, zaś inne media miałyby obowiązek niebanowania na swych forach internetowych redaktora naczelnego tego dwumiesięcznika. To chyba elementaria.

I chyba "ubecka zasada" szlabanu na nazwisko realizowana była inaczej. Osobiście, gdybym nawet gdzieś, na jakimś forum dyskusyjnym, został najskuteczniej zbanowany (na nazwisko), jeszcze nie dopatrywałbym się w tym owej ubeckiej zasady. Przecież nie oznaczałoby to w żaden sposób automatycznych represji dla kogoś, kto gdziekolwiek zechce mnie opublikować... Co więcej, paradoksalnie właściwa realizacja zasad wolności słowa oznacza przyzwolenie na tego rodzaju element negacji wolności słowa, jakim jest prawo kolektywu takiego czy innego medium do zbanowania mnie lub Ciebie. To chyba też elementaria.

Dalej. Jeśli oceniać dany tekst wyłącznie na podstawie tego, co jest "samo w sobie" w nim antysemickie, i abstrahując od autora - to co na przykład jest antysemickiego w stwierdzeniu, że "historia Żydów nie zdała się na nic"? Naprawdę każdy, kto by taki sąd wypowiedział, musiałby być antysemitą? Nie wystarczy być pod pewnym względem pesymistą?

autor: PMB, data nadania: 2008-09-15 11:01:01, suma postów tego autora: 1628

LBC

Atak komentatorów portalu na Michała jest tak szpetny jak akcje w rocznicę stanu wojennego w miejscu zamieszkania osiemdziesięciokiikuletniego jej autora. Wstyd, to najłagodniejsze określenie jakie mogę z siebie wydobyć.
Dzisiaj rozróżnienie lewicy pl, prawicy pl, nowej lewicy i in. okazuje się zabiegiem bzdurnym. W Polsce trochę inaczej niż w Europie i na świecie. Rosyjscy komuniści są ugrupowaniem prawicowym, a ich lewica uważa się za nowoczesną, rynkową, której bliżej do nowej lewicy europejskiej niż radykalnej antykapitalistycznej w Polsce.
I tylko młot pozostał symbolem ciężkiej pracy robotnika, a sierp chłopki. W tym też zawarto sojusz między tymi społecznymi klasami. Zanik etosu pracy w żaden sposób nie upoważnia komentatorów do kpin z tego symbolu. Świadczy tylko o niedojrzałości intelektualnej.
Co do apoteozy Stalina, to pamiętajmy, że z jego woli powstał nasz kraj w przyzwoitych granicach i nie jako Republika Związku Radzieckiego. Gdyby żył dłużej od 1957 roku korzystalibyśmy z całkiem przyzwoitego metra.
- Zastanawiam się gdzie miał oczy nasz prezydent wizytując Gruzję, że nie widział nazw, obrazów, pomników Stalina stojących tam przecież co krok -niczym w Polsce w tym samym nasileniu podobizn Jana Pawła II.

autor: Z.K. z OZB, data nadania: 2008-09-15 13:41:53, suma postów tego autora: 356

.

[było raczej śmieszne, czasem wręcz żałosne.]

Moge sie dowiedziec czemu?

Ponawiam pytanie - a wrecz prosbe - wskazcie mi te wypowiedzi na LBC ktore byly bzdurami, a nie komunizmem.

autor: szyderca, data nadania: 2008-09-15 14:30:22, suma postów tego autora: 140

ZK,

Chyba z tego, co napisałem, szczególnie w trakcie dyskusji, wynika, iż uważam, że LBC pod pewnymi względami zapewniła dostęp do treści, których nie gwarantował nikt inny. Napisałem natomiast chyba dość, by skonstatować, że to za mało, by wpaść w bezkrytyczny zachwyt...

Teraz dwa pytania: uważasz, że atakując LBC, atakuję sierp i młot? Jeśli to wykażesz, to bez pozwolenia Michała (nazwiska nie muszę wymieniać) nie wracam do działalności politycznej.

Drugie pytanie. Piszesz, że dzięki Stalinowi "my" - jak rozumiem my, ponadklasowo zjednoczeni Polacy - mamy "przyzwoite granice". Polacy nie są "do końca" narodem małym, ale też nie są "do końca" narodem wielkim - to i owo może przystoi, ale czy przypadkiem nie wyjechałeś za bandę?

autor: PMB, data nadania: 2008-09-15 17:28:14, suma postów tego autora: 1628

Wcale się nie dziwię

Młot i sierp, jak zapewne wiadomo, były narzędziami, którymi ludzie powszechnie się posługiwali w poprzednich wiekach. LBC postanowiło więc działać pod symbolami bardziej odpowiadających naszym czasom. A że w podjęciu tej decyzji pomagał ojciec Rydzyk i jego adiutatnt, to bardzo dobrze. Ostatecznie też zawsze krzyczą, że działają w interesie ludzi pracy.

autor: steff, data nadania: 2008-09-16 11:55:10, suma postów tego autora: 6626

stare symbole...

Warto wycofywać się z symboliki rodem z minionych epok,która dziś większości ludzi kojarzy się bardziej ze stalinowskim zamordyzmem niż z walką o prawa pracowników.Tym bardziej,że inne jest dziś otoczenie materialne i tylko część klasy wyzyskiwanej,pracuje głównie fizycznie, posługuje się na co dzień młotkiem czy tym bardziej sierpem...

autor: cyklista, data nadania: 2008-09-22 15:33:57, suma postów tego autora: 139

Dodaj komentarz