Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

USA: Republikański senator skrytykował porozumienie o tarczy

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

HA

j/w

autor: zielona, data nadania: 2008-09-18 20:18:51, suma postów tego autora: 861

właśnie

hahaha

autor: liber, data nadania: 2008-09-18 21:19:15, suma postów tego autora: 114

PRAWDZIWI liberałowie powinni być oburzeni na tarcze

Ale naczelny "liberał" jliber się śmieje. Widać transfer pieniędzy amerykańskiego podatnika do kilku dużych firm mu nie przeszkadza. Taki z niego "liberał".

autor: Panek, data nadania: 2008-09-19 00:58:25, suma postów tego autora: 896

Panek

"liber" to nie ja.

Ja popieram tarczę tak samo jak popieram każde działanie OBRONNE. Po to mamy w końcu wojsko płacone z podatków. Co innego wojna z Iraku, to są działania AGRESYWNE. Oczywiście zaraz jakiś lewicowy sofista nam wytłumaczy że obrona to tak naprawdę atak, tyle że skoro tak to czy w ogóle nie powinniśmy mieć wojska???

autor: jliber, data nadania: 2008-09-19 12:05:21, suma postów tego autora: 4329

sprostowanie

Tak się przyzwyczaiłem do wywodów jlibera, że automatycznie dodałem sobie literkę. Tutaj "liberałem" jest liber, a nie jliber. Choc jak znam jlibera, to chyba nie odetnie się od kolegi. W końcu większość "liberałów" potępiajacych "socjalizm" rozumiany jako politykę socjalną, milczy jednocześnie na temat nadmiernych wydatków zbrojeniowych. Tak przy okazji, jest to ciekawe zjawisko. Są np. tacy, którzy Hitlera nazywają socjalistą, bo oczywiście Hitler prowadził socjalną politykę. Wojnę i obozy taka osoba już przemilczy, a przecież wojna i obozy zapisały się w historii jako czołowe dokonania Hitlera. Dzięki takiemu ujęciu, hitlerowskimi krajami stają się np. te ze sprawną publiczną służbą zdrowia, a nie te nieustannie wszczynające wojny. Marnowaniem pieniędzy podatnika jest budowa szkoły za podatnika pieniądze, ale już nie zwodowanie dziesiątego lotniskowca z 100 samolotów nękajacych zamorskie kraje w imię interesów jakiejś wąskiej kliki, która samodzielnie tych samolotów by nie sfinansowała. Katastrofą jest nacjonalizacja przemysłu wydobywczego, ale już nie wspomaganie padających neoliberalnych piramid finansowych...itd. Po tych niekonsekwencjach można odróżnić "liberała" (obłudnika albo niedouka) od liberała (bujającego w obłokach libertarianina).

autor: Panek, data nadania: 2008-09-19 12:41:37, suma postów tego autora: 896

Panek

"liberał" to bardzo szerokie pojęcie, ktoś kto _generalnie_ preferuje wolny rynek. Mamy np Friedmana czy Balcerowicza którzy _generalnie_ preferują wolny rynek, ale już mózg im się lasuje jak tylko dochodzimy do monopolu państwa na pieniądz czy system rezerw częściowych okradający Kowalskiego podatkiem inflacyjnym.

Jeżeli szukasz konsekwentnego liberalizmu to jest nim libertarianizm. Libertarianie są jak najbardziej przeciwko wojnie w Iraku, czyli przeciwko wydawaniu pieniedzy podatnika na agresywne wojny rzadu:
http://www.lp.org/issues/current-issues

autor: jliber, data nadania: 2008-09-19 15:35:32, suma postów tego autora: 4329

panku

nie porownoj mnie z nikim

autor: liber, data nadania: 2008-09-19 16:16:43, suma postów tego autora: 114

Dodaj komentarz