Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Jastrzębie-Zdrój: 24 września zastrajkują kopalnie

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

A może

równie długotrwały, co fatalnie zorganizowany i przegrany strajk Sierpnia 80 na długo zniechęcił pracowników kopalni Budryk do tej formy protestu?

autor: ABCD, data nadania: 2008-09-19 09:42:33, suma postów tego autora: 20871

.

Gdyby tak było, to załoga "Budryka" gremialnie zagłosowałaby przeciwko strajkowi... Skoro nie wzięli w ogóle udziału w referendum, to - obawiam się - widocznie uznali, że nie warto się wychylać, bo po co mieć takie kłopoty jak organizatorzy i uczestniczy poprzedniego strajku. Myślę, że bardzo prawdopodobne jest, że działania dyrekcji mogą skutkować taką - bym powiedział - antystrajkową prewencją ogólną.

autor: BKP, data nadania: 2008-09-19 09:47:05, suma postów tego autora: 221

Bali się

wziąć udział w referendum? Które jest anonimowe i gdzie nie wiadomo, czy ktoś głosował za czy przeciw? A może jednak, po doświadczeniu z niedawnym strajkiem, reagują niechętnie na pomysł wznowienia protestu tego typu?

autor: ABCD, data nadania: 2008-09-19 12:18:16, suma postów tego autora: 20871

.

Anonimowość w referendum, w którym 98 proc. biorących udział opowiada się za strajkiem, można pod tramwaj podłożyć. Anonimowość można sobie zapewnić właśnie NIE biorąc udziału w głosowaniu.

Poza tym, Sierpnia 80 nie ma w sztabie protestacyjnym, więc czemużby pracownicy z powodu tamtego protestu - organizowanego, jak piszesz, przez nieodpowiedzialny i fatalnie zorganizowany związek - mieliby nie poprzeć strajku organizowanego przez dużo bardziej "odpowiedzialne" związki...

Mam wrażenie, że moje hipotezy są bardziej prawdopodobne od Twoich. Ale, jak to się mówi, poczekamy - zobaczymy.

autor: BKP, data nadania: 2008-09-19 12:37:35, suma postów tego autora: 221

ABCD

my ciągle czekamy, abyś ustosunkował się do umowy o współpracy między Samoobroną a Frontem Nardowym Wileckiego !

A co do Sierpnia 80... nie bój się my sobie poradzimy i liczymy, że nadal nas będziesz reklamował... ostatnio otrzymałem informację, że im bardxziej sączysz jad na tym większa to rekomendacja dla nas w wielu środowiskach.

autor: Kuba P, data nadania: 2008-09-19 14:48:25, suma postów tego autora: 700

Kubo,

dlaczego Sierpnia nie ma w sztabie protestacyjnym w Budryku?

autor: ABCD, data nadania: 2008-09-19 17:52:28, suma postów tego autora: 20871

Kubo,

to była umowa trójstronna: Front Polski, Samoobrona i Sierpień 80.

autor: Angka Leu, data nadania: 2008-09-19 18:01:00, suma postów tego autora: 3102

Angka Leu

Zdaje się, że chodzi o umowę o współpracy którą Samoobrona i Front Polski zawarły w ostatnim czasie, a nie te z czasów kandydowania Wileckiego na prezydenta.

autor: SzymonM, data nadania: 2008-09-19 18:42:51, suma postów tego autora: 915

Szymonie,

a z kim PPP planuje koalicję na wybory do europarlamentu?

autor: ABCD, data nadania: 2008-09-19 19:33:25, suma postów tego autora: 20871

umowa Samoobrony

proszę nie kłamać absolutnie Sierpień 80 nie podpisła dwa tygodnie temu umowy z Samooborną i ludźmi od Wileckiego !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sytruacja jest zupełnie inna - obecnie Samoobrona i Nowa Lewica ma umową oraz Samoobroną.
Ponieważ Pan Zychowicz uzywał ergumentu, że Sierpień 80 kiedyś wspólpracował z Woileckim =- czekamy na jego wyjaśnienie ponieważ obecnie sam jest wt takiej sytuacji

Za to ta umowa to fakt !!!!
A PPP ma swoje plany, co do wyborów... ale nei ejstm uprawniony, aby na obecnym etapie o nich pisać na forum.

autor: Kuba P, data nadania: 2008-09-19 20:46:31, suma postów tego autora: 700

Kubo,

czyli argumentujesz tak: nam wolno było wspołpracować ze skrajną prawicą, bo są grupy, które też z nią współpracują.
Nie sądzę, żeby środoiwiska lewicowe dały się Ci przekonać.

autor: ABCD, data nadania: 2008-09-19 21:02:52, suma postów tego autora: 20871

To przepraszam,

nic o tym nie wiedziałem!

autor: Angka Leu, data nadania: 2008-09-19 21:51:40, suma postów tego autora: 3102

Ale skąd ta informacja?

Sprawdzałem na stronie Samoobrony - nic tam o tym nie ma. I czy w ogóle Wilecki działa jeszcze politycznie? Od lat o nim nie słyszałem.

autor: Angka Leu, data nadania: 2008-09-19 21:55:08, suma postów tego autora: 3102

Widocznie

ten mało znany i marginalny polityk, jakim jest Lepper, postanowił naśladować wielkiego wodza proletariatu, Ziętka, który umizgi do Wileckiego czynił już dawno.

autor: Durango 95, data nadania: 2008-09-19 23:16:10, suma postów tego autora: 3848

Nauczka z Budryka

Nie należy organizować źle przygotowanych strajków - tak, jak to w Budryku zrobił Sierpień 80 - gdyż prowadzi to jedynie do dezintegracji załogi.

autor: ABCD, data nadania: 2008-09-19 23:53:12, suma postów tego autora: 20871

co do "Budryka"

to przypomnijmy, że w pamiętnym strajku w tejże kopalni wzięło udział w szczytowym momencie zaledwie 17% załogi. Reszta ów protest olała lub była mu przeciwna. Jeśli dodamy do tego fiasko owego strajku ("wywalczono" mniej niż górnikom oferowano przed strajkiem), to może warto w tych czynnikach szukać przyczyn obecnego problemu.

autor: Durango 95, data nadania: 2008-09-20 01:37:42, suma postów tego autora: 3848

Pamiętam

artykuł w "TR", w którym opisywano, jak Piskorski z Bugajem na zlecenie Kaczyńskich tworzą partię. Okazało się to kaczką dziennikarską. Czy ta rewelacja o obecnym porozumieniu Lepper-Wilecki jest tego samego rodzaju?

autor: Angka Leu, data nadania: 2008-09-20 08:24:31, suma postów tego autora: 3102

Dodaj komentarz