Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Gdańsk: Młodzi Socjaliści bronią parku przed biskupami

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

...

Typowo goszystowska zagrywka, byle dokopac Kościołowi.

autor: Marek, data nadania: 2008-09-24 10:46:44, suma postów tego autora: 1715

Młodym Socjalistom, cierpiącym na zaawansowaną katofobię polecam brom.

A w Wigilię tradycyjnie przełamiecie się opłatkiem z bliskimi. Choć możliwe, że w goszystowskich domach zamiast opłatka używa się pumpernikla obowiązkowo popijanego kwasem chlebowym.

Wszyscy lewacy nawracają się dopiero pod koniec życia - vide Fidel.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2008-09-24 10:59:53, suma postów tego autora: 6199

...

Nie trzeba być katolikiem by przełamywać się opłatkiem lub spotać się z bliskimi w wolnym czasie. Święto można traktować w kategoriach kulturowych, jako okazję do spotkania z rodziną i kultywowanie pewnej - dla jednych miłej dla innych wręcz przeciwnie - tradycji a nie wielbienia urojonych istot duchowych.

autor: villanova, data nadania: 2008-09-24 11:34:18, suma postów tego autora: 2

Niektórzy

na tym portalu są ślepi i w momencie, gdy pojawia się jakikolwiek news związany z Kościołem katolickim - odzywa się chór oburzenia, mówiący o goszystach i głupich lewakach.

Czasem (raczej rzadziej niż częściej) w tych głosach znajduje się trochę racji. Ale przy tym newsie?

Kościół katolicki - instytucja religijna - chce zagarnąć część przestrzeni miasta. Przestrzeni wspólnej dla wszystkich - MS zareagował by podobnie, gdyby to prywatny inwestor chciał dla siebie kawałek parku.

autor: Majrys, data nadania: 2008-09-24 11:41:35, suma postów tego autora: 230

Prawactwo

Niestety na forum lewica.pl jest więcej prawactwa niż lewicowców.

Goszystami są Ci, którzy chcą okraść Gdańsk z Parku Oliwskiego.
Przecież Głódzia stać na taki park, jeśli chce koniecznie taki mieć może sobie kupić. Dostał odprawę 200 tys. zł z naszych podatków po odejściu z wojska.
Jeździ sobie najdroższymi mercedesami, nie rozumiem dlaczego Polska ma oddawać kościołowi nieruchomości, które mu się nie należą.

autor: antyprawak, data nadania: 2008-09-24 11:47:53, suma postów tego autora: 69

villanova - opłatek ma rodowód wybitnie religijny

Choćbyś nawet upierał(a) się, że w Twoim domu łamanie się opłatkiem to stara tradycja, jeszcze z początków lotnictwa.
Prawda jest taka, że ludzie pracy zawdzięczają dni wolne Kościołowi, bo wiekszość dni wolnych od pracy to święta kościelne.
Najbardziej bawią mnie goszyści-antykatole, bioracy śluby kościelne, bo oprawa nieporównywalnie wspanialsza od zwykłej rejestracji w USC.
Antykatolicyzm na pokaz jest żałośnie śmieszny - tylko lewica nie mająca żadnego programu, może budować zręby światopogladowe w oparciu o bycie anty.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2008-09-24 11:49:36, suma postów tego autora: 6199

@Majrys

To nie jest przypadek. Prawactwo przyszło tutaj rozwalać od środka portal. Na razie lewicowcy są tu w mniejszości :)

A kościół kradnie bo mu pozwalają kolejne prawicowe rządy, od AWS, przez SLD do PO

autor: antyprawak, data nadania: 2008-09-24 11:51:23, suma postów tego autora: 69

Katoliccy fundamentaliści atakują

Zadziwiające że nawet pazerność oligarchów kościelnych nie potrafi ostudzić fanatyzmu ultrasów katolickich.Jako chrześcijanin i lewak mam dosyć zakłamania i pazerności katolickiej korporacji w Polsce.

autor: czerwony93, data nadania: 2008-09-24 11:51:43, suma postów tego autora: 2782

brawo

sluszna inicjatywa! zachlannosc kleru jest przerazajaca!

autor: liber, data nadania: 2008-09-24 12:00:32, suma postów tego autora: 114

Marek wiesz jaka jest

najbardziej antyklerykalna i antykatolicka grupa na polskiej lewicy?

autor: A.Warzecha, data nadania: 2008-09-24 12:23:03, suma postów tego autora: 2743

O pazerności

mnie się nie podoba to, że Kościół chce odebrać część przestrzeni publicznej i uważam protest za słuszny. Ale pozwolę sobie zauważyć, że 99,9% "znikających" terenów publicznych w miastach trafia nie w ręce Kościoła, lecz prywatnych tzw. deweloperów. I może warto byłoby się tym tematem zająć?

autor: Durango 95, data nadania: 2008-09-24 13:07:28, suma postów tego autora: 3848

W takim Iranie (chwalonym przez lewaków za antyamerykanizm)

wiekszość z tutaj piszących przeciwników fundamentalizmu religijnego, już dawno siedziałaby w więzieniu, o ile nie skróconoby ich wcześniej o głowę.
Wniosek jest jeden - gdyby Polski Kościół był wystarczająco antyamerykański i miałby swojego premiera, grożacego Debilju bronia atomową, polska lewica miłowałaby premiera w ornacie ponad życie.

Tak oto lewicowa logika i konsekwencja wyglada w zetknięciu z rzeczywistością.

Wojować z Kościołem można, tylko po co? Równie dobrze można rozpocząć walkę o delegalizację alkoholu. Jedno i drugie jest skazane na taki sam "sukces".
Lewico - nie rozmydlaj się w bezsensownych inicjatywach - kapitalizm ma w sobie wciąż tyle nieprawości, że dla prawdziwej lewicy pół bitewnych nigdy nie zabraknie. Tylko ta fałszywa zawsze będzie się uciekać do antyklerykalizmu, antyamerykanizmu, promowania narkotyków i aborcji na żądanie.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2008-09-24 13:13:13, suma postów tego autora: 6199

Durango95

A czy zajmowanie się przestrzenią publiczną to już goszyzm czy jeszcze nie? :)

autor: Majrys, data nadania: 2008-09-24 13:15:58, suma postów tego autora: 230

Sytuacja

zrobiła się taka, że - skromne, niestety - siły opozycyjne powinny walczyć głównie, jeśli nie wylącznie z lumpenliberałami oraz ich polityczną reprezentacją, Platformą.
W ostatnim sondażu, PO ma 54% poparcia.

autor: ABCD, data nadania: 2008-09-24 13:16:27, suma postów tego autora: 20871

GD

Nie wiem, nie znam w zasadzie Gdańska, ale ten park zdaje się należał kiedyś do cystersów.

autor: Bury, data nadania: 2008-09-24 13:19:09, suma postów tego autora: 5751

Majrys

oczywiście, że nie.

autor: Durango 95, data nadania: 2008-09-24 13:21:20, suma postów tego autora: 3848

Majrysie,

Ano właśnie w tym rzecz, iż głównym zagrożeniem dla przestrzeni publicznej są lumpenliberałowie. Front walki z nimi jest główny, a lewica ma tak mało sił, że wątpię, czy warto je rzucać na fronty poboczne.

autor: ABCD, data nadania: 2008-09-24 13:23:53, suma postów tego autora: 20871

Czyli Kościół będzie kraść na potęgę a lewica ma się zajmować

liberałami bo paru panów z Obywatela ma obsesję?

autor: west, data nadania: 2008-09-24 13:58:25, suma postów tego autora: 6717

Jako goszysta

powiem tak,pazerność nomenklatury KK nie zna granic,a zwykli katole im tylko przyklaskują,jak powiedział mój znajomy z NLCH dla chrześcijanina polski r-k to obelga

autor: guevarysta, data nadania: 2008-09-24 14:00:11, suma postów tego autora: 788

west - oczywiście, że nie. Liberałowie wprowadzą w Kodeksie Pracy za porzucenie pracy

i ograniczą ochronę pracowników przed wypowiedzeniem. Nawet, gdy będą wprowadzać podatek liniowy i likwidować becikowe polska "lewica" będzie siedzieć cicho, bo będzie wtedy pisać list protestacyjny przeciwko 5 milionowej dotacji dla KUL-u z budżetu państwa.

Trzeba znać swe korzenie, no i proporcje, Mocium Panie.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2008-09-24 14:15:25, suma postów tego autora: 6199

West,

zajmowanie się Kościołem i jego drobną pazernością jest bardzo na rękę twoim idolom-liberałom, bo wtedy mogą kraść tysiąc razy więcej.

autor: Durango 95, data nadania: 2008-09-24 14:23:21, suma postów tego autora: 3848

errata: wprowadzą do Kodeksu Pracy kary za porzucenie pracy

...

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2008-09-24 14:45:45, suma postów tego autora: 6199

west,

drobny sprawdzian, czy dyskutujemy o tym samym kraju.
Kto rządzi w Polsce?
a) katolicki zakon rycerski (np. Kawalerów Mieczowych, Najświętszej Marii Panny etc.)
b) prymas-interex
c) partia chadecka
d) partia skrajnie neoliberalna
Proszę o wybór właściwej odpowiedzi.

autor: ABCD, data nadania: 2008-09-24 15:17:48, suma postów tego autora: 20871

Słuszny protest Młodych Socjalistów!

Lewica oraz socjaliści powinni walczyć z kapitalistami. A że kościół katolicki to NAJWIĘKSZY polski kapitalista, więc wybór jak najbardziej słuszny!

(Przyjrzałam się logo MS na plakacie z upierścienionym hierarchą - gwiazdce z łepkiem. Świetne! Gratulacje dla pomysłodawcy!)
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2008-09-24 18:43:06, suma postów tego autora: 5956

polscy liberał katole i lumpen katole

to jedna sitwa, nawet prawacy rodzimowiercy o tym piszą

autor: polak17, data nadania: 2008-09-24 18:59:16, suma postów tego autora: 1323

Sumienie

Mieszkałem krótko na Oliwie. Nie wydaje mi się żeby ludzie tam mieszkający i wypoczywający w Parku popierali zamiary Głodzia. Czy oni też są katofobami ?

autor: Saint_Just, data nadania: 2008-09-24 22:13:45, suma postów tego autora: 201

Kościół wyciąga łapę po całkiem konkretny miejski park

a panom z Obywatela przy wsparciu SN nadal wszystko się kojarzy z jednym, jak temu szeregowcowi ze starego dowcipu.
Czy jak Głódź dostanie co chce, to będzie to Waszym zdaniem ważnym krokiem w walce z neoliberalizmem?

autor: west, data nadania: 2008-09-24 22:18:41, suma postów tego autora: 6717

West,

jak łatwo sprawdzić, w swoim pierwszym wpisie pod tą informacją napisałem, że popieram protest przeciwko przejęciu parku przez Głodzia. Natomiast ty potrafisz kilka wpisów niżej imputować mi to, że niemalże popieram zamiary Głodzia w kwestii przejęcia parku. Gdzie się nauczyłeś takiej "uczciwości" i "rzetelności" dyskusji?

autor: Durango 95, data nadania: 2008-09-24 22:36:53, suma postów tego autora: 3848

Popieram.

Eeee... Bez przesady. To dobra inicjatywa. Krk zawsze był zarówno beneficjentem, jak i podporą systemu kapitalistycznego. Kapitalizm tworzy wszystko to, co stanowi żyzną glebę pod wzrost wpływów i pozycji kościoła: biedę, ciemnotę, rozwarstwienie społeczne. Ten zbrodniczy system potrzebuje jakiejś zinstytucjonalizowanej religii, która z jednej strony by go legitymizowała, a z drugiej zaszczepiała klasom wyzyskiwanym i okradanym fałszywą świadomość nie pozwalającą na zryw przeciwko swym ciemiężycielom. Tak jak na tym plakacie: http://www.stalin.tele777.com/imagenes/piramida_kapitalizmu.jpg

Mamy tu typowy dla kraju kapitalistycznego konflikt: interes publiczny - interes prywatny. Schemat jest tu taki sam jak w każdej sytuacji, gdy burżuazja, w swej rozpasanej pazerności, chce zagarnąć dla siebie kolejne połacie przestrzeni publicznej. Rola kościoła jest wpisana w działanie tego systemu i zarzucając socjaliście czy komuniście katofobię, można mu równie dobrze zarzucać burżujofobię lub kapitałofobię.

autor: fancom, data nadania: 2008-09-24 23:07:39, suma postów tego autora: 1427

Najpierw rodzice tych "młodych socjalistów" ukradli za Komuny ...

te tereny Kościołowi, a teraz próbę zwrotu części zagarniętego majątku nazywają "złodziejstwem". Mądremu to wystarczy, a głupi dalej będzie siał nienawiść do Kościoła.

autor: konserwatysta, data nadania: 2008-09-24 23:26:55, suma postów tego autora: 108

Hyjdla

Bez wątpienia najrozsądniejszy głos w dyskusji!
Tak, jak pisałem w wątku o energii atomowej, jak przychodzi co do czego, poza nielicznymi wyjątkami, można polegać jedynie na zaangażowanych kobietach.
A tutaj znowu mamy jedynie męską przewalankę - neoliberalizm jest zły, zostawmy kościół, albo kościół jest zły, zostawmy neoliberalizm. Dzięki za nazwanie rzeczy po imieniu. Zadziwiające, że niektórzy tu piszący zupełnie zapominają, że akurat w Polsce największym właścicielem ziemskim jest kościół katolicki przebijający swa pazernością nawet międzynarodowe korporacyjne molochy. I nie da się walczyć jedynie z jedną z tych instytucji, ponieważ wszystkie one są ze sobą nierozerwalnie związane.

Antyprawak -To nie jest przypadek. Prawactwo przyszło tutaj rozwalać od środka portal. Na razie lewicowcy są tu w mniejszości :)
Niestety masz rację :(

autor: Nocnyzwierz, data nadania: 2008-09-25 00:19:59, suma postów tego autora: 197

Dla ścisłości

Chodzi nie o park, tylko o działkę o powierzchni niecałego hektara. W sensie prawnym, należy ona do zakonu cystersów. Wartość rynkowa tej ziemi jest niewielka.

autor: ABCD, data nadania: 2008-09-25 06:23:04, suma postów tego autora: 20871

Nocny Zwierzu

Moglbys konkretnie z nicka wymienic jakiegos "prawaka" udzielajacego sie na forum?

autor: wojtas, data nadania: 2008-09-25 07:37:35, suma postów tego autora: 4863

Durango, nic Ci nie imputuję, stwierdzam jedynie że

nawet w trzyzdaniowy komentarz do newsa o zakusach Głodzia na park miejski potrafisz wypleść liberałów tak, że poświęcone im będą dwa zdania z trzech. Sądzę, że to jednak pzrejaw obsesji.

autor: west, data nadania: 2008-09-25 10:38:44, suma postów tego autora: 6717

Konserwatysta, Twój ostatni komentarz jest okropny.

Podpisuj się raczej nazista, a nie konserwatysta. I dzielnie szukaj przodków tych których nie lubisz, co jest oznaką ...już nie powiem czego.

autor: Getzz, data nadania: 2008-09-25 12:20:13, suma postów tego autora: 3554

Wojtas

ja mogę: kwak, jliber, dres, konserwatysta i jeszcze paru innych, o których teraz zapominałem.
PS. Chodzi oczywiście o wszystkie komentarze, a nie tylko pod tym newsem.

autor: Getzz, data nadania: 2008-09-25 12:44:23, suma postów tego autora: 3554

Drodzy goszyści, możecie co najwyżej cmoknąć Flaszkę-Głodzia w stułę

Jako prawak cieszę się, że polska lewica wzoruje się na SLD, które z antyklerykalizmu czyniło swój podstawowy lewicowy atut w kadencjach, gdy nie rządziło. Tępy i prostacki antykatolicyzm co najwyżej może was doprowadzić tam dokąd doprowadził SLD-owców, na których onegdaj głosowaliście, a dziś ich nie cierpicie.
Nie ma wśród Was prawdziwych lewicowców: są antyklerykałowie, antykatole, antyUSowcy i zwolennicy Generała.
Zebrani do kupy stanowicie twór dziwnie podobny do SLD.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2008-09-25 14:42:06, suma postów tego autora: 6199

Sumienie

ja jestem ten prawdziwy!:)

autor: Getzz, data nadania: 2008-09-25 17:10:00, suma postów tego autora: 3554

A ja jestem antyUSowska, Kubusiu... (*_*)

Witaj na Ojczyzny łonie i lewicy stronie!
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2008-09-25 19:06:42, suma postów tego autora: 5956

heh

I jak tu nie być antyklerykałem.

autor: Lomass, data nadania: 2008-09-25 21:33:58, suma postów tego autora: 16

Getzz

Wiem wiem. Spytal sie NZ bo cos mi mowi, ze wymienilby on zupelnie inny zestaw nickow.

autor: wojtas, data nadania: 2008-09-26 07:41:03, suma postów tego autora: 4863

Dzieki Hyjdlusiu za to serdeczne, choć spóźnione powitanie :)

Jestem tu od poniedziałku. A w kraju od niedzieli. Polecam kierunek wschód - tam naprawde jest cywilizacja :)

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2008-09-26 09:28:35, suma postów tego autora: 6199

He he - a fakty, towarzysze z MS, co-przeszkadzają

a są takie: teren ten nalezy do Kurii (to znaczy; jest jej wlasnoscia, compris?), ktora odzyskala go decyzja wojewody w poczatku lat 90. Tylko wojewoda zapomnial albo 'zapomnial' powiadomic o tym UM w Gdansku. Albo tez, co bardziej prawdopoodbne, ci z UM maja balagan. I teraz sie zdziwili.

autor: Wujek Włodek, data nadania: 2008-09-26 12:58:02, suma postów tego autora: 141

A kto dał ten park czarnej mafi ???

Pytam, bo wydaje mi się, że zadziało się to za czasów Millerka i wodza Kwacha?

autor: dzeus, data nadania: 2008-09-28 23:17:52, suma postów tego autora: 1046

Dodaj komentarz