strajk powszechny odbędzie się chyba w Krainie Fantazji.
ewentualne ustępstwa rządu pójdą na konto Guza i jego związkowych kolegów z Komisji Trójstronnej.
Tak wyglada sukces Sierpnia.
że twój wodzuś milczy w sprawie pomostówek? W sumie się nie dziwię, kto znalazłby na to czas między kolejnymi procesami o wiadomo co...
nie posiadam wodzusiów.
Jest takie przysłowie: Si tacuisses, philosophus mancisses.
"procesów": jeśli niezależny polityk staje się groźny dla systemu, wówczas wytacza się mu procesy pod sfingowanymi zarzutami.
Widocznie Śniadkowi brakuje odwagi stanąć po stronie robotników, tym bardziej tak ostro atakowanych przez "historycznego lidera" "S" jakim jest Lech Wałęsa...
Czy Śniadkowi może jedynie w latach 80-tych chodziło o zmianę nazwy stoczni w Gdyni, z tej wstrętnej "Komuny Paryskiej" na Stocznię bez przymiotnikową?
a co zrobiło OPZZ z KONFEDERACJĄ PRACY,aparatczycy OPZZ niech milczą,tacy sami jak żólte zz Solidarność
Bo to solidaruch. Jego partyjni i związkowi kumple w dupie mają pracowników. Dla nich liczy się:
1. Wysoki wynik PiS w wyborach do PE
2. Reelekcja Lecha Kaczyńskeigo
Nie po to solidarność kapitalizm budowała, aby teraz przeciw pracodawcom występować.
Guz takim puszczaniem oka do burżuazyjnych dziennikarzy zachowuje się co najmniej nieuczciwie.
PS.
Robienie przez Sobieniowskiego z tzw. reprezentatywnych związków zawodowych sił "zdrowego rozsądku" pomimo iż wcześniej redakcja TVN-u zazwyczaj wszystkie robotnicze protesty, demonstracje, manifestacje traktowała z co najmniej politowaniem i ignorancją wiele mówi o "poziomie" polskiego dziennikarstwa.
No i podłączanie się pod protest pielęgniarek...
Wypadałoby w tym momencie redakcji TVN-u przypomnieć jak bezczelnie wykorzystywała do swoich do swoich celów strajk na Budryku i pokazywała wtedy walczących górników, dziś doprowadzających zakład pracy do "złej sytuacji finansowej"...
Świństwa...
"Ma taką proweniencje trockistowską i anarchistyczną"...prof. Barczak...
NO PASARAN!
Po pierwsze, ABCD nie jest związany w żaden sposób z Nową Lewicą, ani ze mną osobiście. Nie odcinam się tylko wyjaśniam. Po drugie, popieram protest Sierpnia 80' w biurze Tuska, tak jak potrafię. Wystąpiłem dziś w Polsacie i TVN 24, gdzie broniłem celu, metod i dobrego imienia związkowców z Sierpnia 80'. Po trzecie, trzeba być wyjątkowo nikczemnym człowiekiem, żeby sprawy i wyroki karne wydane z przyczyn politycznych za blokowanie eksmisji, czyli obronę słabszych przed przemocą właścicieli i państwa, traktować jak coś co przynosi mi ujmę.
Piotr Ikonowicz
Lewicowa Alternatywa solidaryzuje się z działaniami Wolnego Związku Zawodowego Sierpień'80 polegającymi na okupacji biura poselskiego Donalda Tuska. Okupacja jest konsekwencją załamania się dialogu społecznego pomiędzy związkami zawodowymi a rządem i przedstawicielami pracodawców.
Trójstronna Komisja ds. Społeczno-Gospodarczych jest instytucją martwą i niezdolną do rozwiązania coraz ostrzejszego konfliktu interesów. Dzieje się tak ze względu na twarde, antyspołeczne stanowisko strony rządowej.
Związkowcy z Sierpnia'80 wskazują nam, że akcja bezpośrednia jest dobrą metodą przypominania rządzącym o naszych prawach.
Członkowie LA wezmą udział w okupacji biura poselskiego Donalda Tuska w sobotę, 15 listopada br.
"Solidaruch" Sniadedek niedawno w tej sprawie zorganizowal wielotysieczna demonstracje, klamczuszku.
dziękujemy.
A ja tam widziałem OPZZ, FZZ i full innych organizacji. A więc to boska solidarność tak walczy o utrzymanie pomostówek, że aż nawet 1 przedstawiciela nie wysłała do biura.
Przy okazji muszę napisać, że dziś TVN zmanipulował wypowiedź szefa ZNP. Oczywiście związek w 100% popiera postulaty protestujących, wbrew urywkowi, który pokazano w TV a jedne z redaktorów powtórzył B. Ziętkowi. Cyt.:
-"ZNP was nie popiera" (ale my popieramy ZNP).
A dlaczego Solidarność ma popierać zadymiarzy, z ktorymi nikt nie będzie rozmawiał? Sama prowadzi nie od dziś poważne i nieraz skuteczne negocjacje z rządem.
Pokazała już na ostatnim zjeździe. Wśród omawianych istotnych dla świata pracy kwestii było: wsparcie kościoła kat. na Ukrainie, "demokratyzacja" Kuby oraz współpraca pracodawców i pracowników.
"S" prowadzi też chyba własną agencję pracy czasowej, handlując pracownikami do wynajęcia.
U mnie w zakładzie głównymi działaniami "S" w tym roku były: pielgrzymka do jakiegoś tam sanktuarium połączona z chlaniem na grillu oraz wręczenie kilku prezentów prezesowi. Oczywiście przy każdej okazji widać, że siedzą u prezesa w kieszeni w 100%.
http://pl.youtube.com/watch?v=1C-YnBIXuU0
nadal nie wiem, po tylu latach takiego przekomarzania się, dlaczego "Solidarność" ma 800 tysięcy członków, nierzadko w bardzo trudnych dla związków branżach, a Sierpień 80 ma ich może z 20 tysięcy, głównie dekujących się bezpiecznie w państwowych kopalniach. Cóż, zapewne realni robotnicy nie dorośli do wysokich wymogów stawianych im przez wirtualnych rewolucjonistów.
Bo Solidarność to są związki koncesjonowane, z automatu sie pleniące. Żeby założyć Sierpien czy IP trzeba miec odwage i determinacje
Tu nie ma co pier..lić i się za długo zastanawiać. Tu chodzi o kilkaset tysięcy ludzi!
Ewa, zwłaszcza w państwowej kopalni trzeba wiele odwagi, żeby założyć Sierpień 80. Zapewne ta wielka odwaga członków Sierpnia 80 sprawiła, że w przeciwieństwie do "Solidarności" prawie nie macie członków w małych prywatnych firmach, gdzie założyć jest je najtrudniej. Takie bajki to proszę opowiadać 3-latkom.
Dorosnij wreszcie synek.
I Sierpień i Nowa Lewica są po tej samej stronie. mamy ważną walke z kapitałem do stoczenia a ty sie jeszcze w gówniarskie sekciarstwo bawisz. Drwiny w stylu "dziekujemy panie Ikonowicz" to juz chamstwo. Potrebny jest kazdy kto moze coś zrobić. Jeśli przychodzą ludzie z pomocą i mediach bronia dobrego imienia Sierpnia a ty ich traktujesz po chamsku to robisz krecia robote i szkodzisz całej sprawie. Za sprawy emerytur kazdy kto sie podejmuje działania lub publikacji w tej sprawie odpowiada przed milionami pracowników w Polsce. Jeśli bedziesz tak dalej się bawić to nie zaszkodzisz Ikonowi tylko tym którzy ewentualnie moga cos przegrać przez bezsensowne zaczepki w obozie antykapitalistycznym i związkowym.
P>S a propos twojej agresji w stosunku do Ikonowicza. Wyciagnąć ci z Antykapitalisty posty w których sławiłeś imię Ikona i piałes na jego cześć? Pewnie wszyscy na tym forum sa ciekawi czemu nikt inny tylko ty tak zwalcza P.Ikonowicza.
Panne "S" wcale nietrudno jest założyć w prywatnych firmach. Wszyscy- pracodawcy- wiedza ze to zazwyczaj pokorne i bierne zwiazki. Bo gdy dochodzi do tego co zazwyczaj , to pracownicy przychodza sami np do nas i mowia co Solidarność ma im do zaoferowania. Tak było miedzy in. w Tesco i Mastercooku , gdzie powstalismy na skutek niezadowolenia z "działania" panny "S". A na kopalniach zdaje sie szeregi jej nieco topnieja. W panstwowych kopalniach dochodzi do spraw takich jak Halemba- chcialam Ci przypomniec. Wiec nie sa to zadne zakłady pracy "chronionej"
Red spider- mysle ze opatrznie zrozumiałes post PaKo. Sadze ze podziekowania były szczere. Mnie sie tez podobalo.
Proszę o udzielenie odpowiedzi, w jakim dokumencie, oświadczeniu etc. "Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych udzieliło poparcia dla działań Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80"?.
Ewo G: To niezwykle ciekawe, co piszesz, szkoda, ze nie poparte niczym oprocz wlasnego "widzi mi sie". Btw. chcialem przed chwila sprawdzic w pracy na stronie Solidarnosci jak to bylo z tym ostatnim zjazdem o czym pisal Cisza i strone mam zablokowana, podobnie jak i OPZZ. Ale Sierpien 80 hula az milo. Ciekawe, czyz nie? Nie powinno byc odwrotnie?
Teutonic: A niby dlaczego "S" ma wspierac akurat w tej sytuacji Sierpien 80, ktory atakuje ja przy kazdej okazji? Wazne, ze w tej samej kwestii Solidarnosc prowadzi dzialania na skale o wiele wieksza i o wiele wiekszym znaczeniu.
Cisza: I co z tego? Wysuwasz jakies wnioski na podstawie jednego zakladu. Gdybym ja na podstawie jednej organizacji zakladowej Sierpnia 80, ktora znam (Belchatow) wysuwal dalekosiezne wnioski, to bym stwierdzil, ze to stricte nacjonalistyczny i antykomunistyczny zwiazek.
A zarzuty co do kosciola i pielgrzymek to jakas dziecinada. Wy w IP pracownikom wciskacie kity o Machno, Duruttim to jest dobrze, ale jak konkurencja robi to samo z JP2 to juz zle. Moralnosc Kalego?
Widzisz, Ty występujesz jak szczur pod pseudo, a ja nie kryję kim jestem. Co do podziękowań, to nie były to drwiny, a normalne podziękowania. Takie same należą się OPZZ, OZZPiP, ZZ "Stoczniowiec", LA i innym. Widzę, że we wszystkim doszukujesz się dziury w całym i sam nie wierzysz w jedność pracowniczą. A to dlaczego odszedłem z NL wszyscy wiedzą. I to pewne osoby z NL wepchały mnie wprost do innej organizacji zarzucając mi, że startuję z list PPP w wyborach samorządowych, choć tak nie było. A do pana Piotra Ikonowicza mam wciąż jeden żal - że się spóźnił na zorganizowany przeze mnie Marsz Krzyku w Głogowie. Gdyby nie spóźnienie, byłoby nas 300 osób, a było 30, bo reszta nieczekając na lidera NL poszła sama zapalić znicze. Powód był ważny - zabójstwo bezdomnego przez gimnazjalistów dla zabawy. O to mam żal i to wiadomo. Zarzucasz mi teraz, że kiedyś poważałem p. Ikonowicza. A co, od samego początku miałem być w jego organizacji i go krytykować? To niedorzeczne. Moja negatywne zdanie jest uargumentowane. Więcej luzu red spajderze, bo Ci żyłka pęknie.
...
nie rozśmieszaj mnie. Wystarczy wiedzieć, w jakich firmach zdołała - nierzadko po ogromnych kłopotach ze strony pracodawcy - powstać "Solidarność", ile osób z "Solidarności" jest w skali roku zwalnianych za działalność związkową z prywatnych firm (znacznie więcej niż sierpniowych herosów wywalonych z państwowego "Budryka" i przywróconych do pracy), jak działa w "esce" Dział Rozwoju Związku, by włożyć twoje opowieści między bajki. Szkoda mi was w sumie, bo ludzi tak urobionych i tak zapatrzonych w swoich niszowych wodzusiów można tylko żałować. Sierpień 80 nie dlatego się nie rozwija, że jest radykalny i ma blokowany rozwój, ale dlatego, że nie macie na ten rozwój pomysłu.
Powiedz skad w Tobie takie autorytarne kalki myslowe? "Wodzusiów"- co Ci sie stało? Kompleksiki jakieś może? Nie umiesz zrozumieć ,że moze być inaczej? Ja to napisałam z autopsji, bo osobiscie rozmawialam z tymi ludzmi i wraz z innymi działaczami i działaczkami pomagałam im założyć Sierpien. I w tym Sierpniu to nawet sie dyskusje feministyczne odbywaja i rzeczone "wodzusie" sie nie irytuja.:-) A co do Solidarnosci- zobaczymy jakie bedzie ich stanowisko teraz. Ja trzymam kciuki za odrodzenie ich etosu i zjednoczenie walki zwiazkowej.
Jasne, zabójstwo bezdomnego dla zabawy przez dzieciaki to nic takiego... Tylko jak władza partyjna każe coś organizować to w dobrym zwyczaju jest się nie spóźniać. A spóźnienie to było podyktowane turystycznymi chęciami Przewodniczącego. Dobrze, że w organizacji, w której jestem teraz serio traktuje się i działaczy i Sprawę.
Jarosław Niemiec
ur. 2 kwietnia 2008 w Chełmie, wzrost 175 waga 90 0czy szare, znaki szczególne postępująca łysina, niekarany.Coś jeszcze. Wybacz że nie podam peselu serii dokumentu nipu i pinu
Pa to imię a Ko to nazwisko? Czy odwrotnie. Ja wiem kim jesteś ale przedstaw się całej reszcie skoro juz taki jesteś nieanonimowy i tak otwarcie wystepujesz
Czytelnicy tego portalu są bardziej inteligentni, niż myślisz. PaK - Patryk Kosela
już spokój:-) Z tym wypominaniem spoznien tez. Ja tez sie wtedy spoznilam bo z Warszawy ludzie przyjechali po nas do Wrocławia, korki były stad spoznienie. Podziekowania naleza sie wszystkim i IP i LA i NL i Piotrowi za dobra dyskusje na nasza rzecz. Pozdrawiam
Ewa ma rację. Patryk - zawieszamy docinki osobiste i miedzy partyjne szczególnie na ten czas kiedy trzeba wspólnie zadziałać bo koło pióra to nam naprawdę robia liberały.
Piątka i do przodu.
Ja naprawdę szczerze dziękowałem za poparcie. Udzieliło go wiele środowisk i każdej należą się podziękowania, bo dla protesujących wsparcie, nawet słowne jest bardzo ważne. Pozdrawiam!