skrajna lewicowośc ETA?
P.S Naprawdę nie wiem, to nie ironia
ETA to organizacja marksistowsko-leninowska, deklaruje walkę o socjalistyczny Kraj Basków. Zresztą co ciekawe w Kraju Basków istniały też mniejsze niepodległościowe organizacje zbrojne o różnej proniniencji (lewicowo-nacjonalistycznej, trockistowskiej i anarchistycznej). Zresztą jednoznacznie lewicowe są także polityczne skrzydła ETA takie jak Batasuna i później Baskijska Akcja Nacjonalistyczna czy Komunistyczna Partia Ziem Baskijskich.
Zresztą dokładnie tak samo jest np. z IRA. Nie wiem co to niby za odkrycie.
No, no, no, chłopak nadaje się na koszulki jak Che.
za dużo tego "zresztą".
Zauważyłem ;)
z tego rejonu sa radykalnie lewicowe IRA a obecnie CIRA,RIRA,INLA,ETA,FLNC,ARB i pare innych
Podobnie partie polityczne z nimi związane min.RSF,HB,CN i pare innych
Tak dla uzupełnienia rządząca Baskijska Partia Narodowa określa się jako lewicowa demokratyczna partia chrześcijańsko socjalna
Zabijać ludzi poto by tworzyć niepodległe państwo w erze globalizacji to chyba niejest lewicowe?
Zgadzam się, bojowy separatyzm kiedy dysponuje się autonomią i szerokimi prawami kulturowo-językowymi w ramach demokratycznego hiszpańskiego państwa to jakaś pomyłka.
Czy ktoś zna jakieś prawicowe organizacje terrorystyczne? Tylko lewica dla realizacji swej chorej wizji świata potrzebuje karabinów i materiałów wybuchowych. To smutne, lecz prawdziwe.
Slyszales moze o niejakim Timothy'm McVeigh?
Timothy McV. to drugi Oswald.
Czyżbyś miał jakieś świeże informacje z USA, wojtasie?
Np."szwadrony śmierci "z ameryki południowej
Z tego wynika, że Hiszpania jest bardzo podobna do Polski. Oba kraje są "demokratycznymi" państwami "prawa". Czyż nie tak?
Timothy McVeigh powiazany byl z milicjami z Poludnia Stanow.
Zas mam rozumiec, ze zamachu nie bylo, tylko sprzataczka zapomniala zakrecic kurek z gazem?
"Sumienie Narodu" jak zwykle swoją pewność siebie w wydawaniu sądów podpiera brakiem wiedzy
Prawicowe i skrajnie prawicowe organizacje terrorystyczne przykłady (bardzo nie pełne zestawienie,niektóre zaprzestały działalności inne nadal działają
W.Bryrania protestanccy unioniści UDD,UDF,LVF
Hiszpania 3A,GAL,Falanga Krwi
Francja OAS,Grupa Delta,AntyZOG
Niemcy Grupa sportów obronnych K.Hoffmana
Gracje Owcza skóra
Włochy P2,NAR,3A
Argentyna Pająk,AAA
Chile Front Narodowy Honor i Ojczyzna
USA KKK,The Order,Alians Antykomunistyczny
Cypr EOKA-B
Nazwa Szwadrony Śmierci powstała w Brazyli gdzie powstała taka organizacja w 1965 do zwalczania min. lewicy
W RPA WBR,WBA
ZNALAZŁO BY SIĘ SPORO PRAWICOWYCH GRUP
A płonące paliwo spowodowało zawalenie się WTC.
W Świętego Mikołaja też wierzysz?
Grzecznie pytam.
często z 2-3 osób. Żenua.
ETA, IRA, Czerwone Brygady, RAF - to są prawdziwe organizacje terrorystyczne, a nie 4 łysych debili, którzy podpalają krzyż i pijąc piwo wrzeszczą, że nienawidzą czarnych.
Byłbyś chłopie raz poważny ...
Znaczy nie bylo tego zamachu w Oklahoma City, czy dokonaly go moze Czerwone Brygady?
Tak dla twojej informacji - Czerwone Brygady, RAF liczyly w najlepszym wypadku pareset osob, a przewaznie kilkadzisiat. Dla porownania kolumbijskie prawicowe szwadrony smierci licza tysiace osob, (np. AUC oklo 20 tys czlopnkow) ktore np. w 1988 zamordowaly okolo 3500 osob. Powiedzial mi to nie Swiety Mikolaj, ale Amnesty International, czy Human RIghts Watch.
OAS liczył ok 2 do 3 tysięcy ludzi
EOKA-B ok 1000 wspieranych przez czarnych pułkowników
Front Narodowy finansowany przez CIA ok 1000 ludzi,część wstąpiła do DINA
Od prawicowca nie wymagam wiele,ale przynajmniej odrobiny wiedzy
Protestanckie bojówki w Ulsterze to ok 20 tysięcy ludzi.
U nas bojowy separatyzm ma jeszcze mniejszy sens. Nie mamy po prostu problemu z separatyzmem, działalność RAŚ to małe miki w porównaniu do ruchu Basków.
...a terroryzm jest po prostu bronią słabszych, stąd jego lewicowy charakter. A wojsko, oddziały specjalne, policja itp. nie mają charakteru terrorystycznego - tylko takiego w ramach państwa...
To w ogóle nie ma ŻADNEGO zaczepienia. Baskowie są narodem - Ślązacy takowym nie są.
Dla mnie broń debili albo wręcz agentów mocarstw przeciw którym niby walczą. Gdybym był słabszy i walczył z mocartswem, to bym atakował starannie wyselekcjonowane cele, a nie cele które zeszmacą mi na maxa mój PR. Poza tym terroryzm czasem wykorzystuje jedno mocarstwo przeciw drugiemu. Marionetka oczywiście jest słaba, ale nie można tego powiedzieć o mocodawcy.
Przy czym to nie działania państw i ich tajnych policji np.CIA tak sie stygmatyzuje lecz ruchy narodowo-wyzwoleńcze.Czy jest to tylko broń słabych,nie silni też po nią sięgają.Sięga i prawica i lewica.Czasami jest to jedyny sposób walki o wolnośc,równość,braterstwo.
Jak powiedział kiedyś Orwell,czy Ghandii mógł by stosować swoje metody pod rządami Hitlera ?
Francja to nie tylko aresztowania ETA, może pogadamy o protestach społecznych lub o kryzysie w PS....
nic rzac rzac rzac na kolanach
NLR/NLCH