Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Kościół zaskarży polskie władze?

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

?

To jeszcze majątku Kościołowi nie zwrócono? Przecież bez przerwy Kościołowi się zwraca od 20 lat. To ile oni chcą mieć - pół Polski?

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2008-11-20 19:15:34, suma postów tego autora: 2157

To największy przekręt współczesnej Europy

I to niby w imieniu prawa.Jeżeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ....."zaklepanie" ostatnich 10% wniosków przed wyrokiem TK.Nawet orzeczenie o niekonstytucyjnym działaniu Komisji(brak możliwości odwołania od decyzji)-nic nie zmieni.Ponad 200000 ha ziemi,tysiące pięknie wyremontowanych pałaców,budynków pozostanie w czarnych łapach po wieki wieków amen.Prawo nie działało i nie będzie działać wstecz.

autor: Lewy_sierpowy, data nadania: 2008-11-20 19:45:32, suma postów tego autora: 623

Długo to jeszcze potrwa?

Czy w tym kraju jest coś, co kiedyś nie należało niby do kościoła? Ten podmiot polityczny, bo episkopat polski takim jest, jest coraz bardziej bezczelny i coraz bardziej pazerny na polski majątek. Prawdą jest, że wśród największych zbrodni PRL było odbudowanie kościołów za państwowe pieniądze i pozwolenie kościołowi na budowanie państwa w państwie.

autor: Akwilon, data nadania: 2008-11-20 19:51:06, suma postów tego autora: 16

Paweł Kończyk

Same retoryczne pytania stawiasz.Tu się nie duskutuje o tym,która mafia przywłaszczy majątek wartości kilkudzięsięciu miliardów złotych polskich.Tu się szczególowo dyskutuje o "wyczynach" ZZZ(Zawodowego Związku Zadymiarzy)zwanym Sierpień 80.

autor: Lewy_sierpowy, data nadania: 2008-11-20 20:55:41, suma postów tego autora: 623

"Wyczyny z mafii zadymiarzy"

Co tam w ezelde słychać?
Aż się niedobrze robi...

autor: Getzz, data nadania: 2008-11-20 21:23:26, suma postów tego autora: 3554

Getzz

Ezelde twierdzi,że działalność Komisji Majątkowej jest niekonstytucyjna.I gdyby TK pospieszył się i potwiedził tą skarge to ezelde wespół z esdepeel uratowałby majątek znaczącej wartości.Tak dużej,że wystarczyłoby na nakarmienie wszystkich głodnych dzieci do końca dekady.Ile chleba przybędzie,gdy wszystko pojdzie po myśli Ziętka i spółki?Grzecznie się pytam.

autor: Lewy_sierpowy, data nadania: 2008-11-20 21:55:11, suma postów tego autora: 623

OKUPACJA TRWA

a Boy cały czas aktualny...

autor: Kautsky, data nadania: 2008-11-21 00:56:15, suma postów tego autora: 420

No a SLD ciągle zapowiada że złoży wniosek do TK

o niezgodności z konstytucją powstanie tego tworu zwanego " komisją majątkową" ? Ciągle zapowiada i zapowiada. Może w 2030 roku SLD wreszcie złoży ten wniosek / jak się nie wystraszy /.

autor: zygmunt, data nadania: 2008-11-21 06:24:47, suma postów tego autora: 364

Zamek w Malborku już zwrócono ?? Przecież też należał

do zakonu wiadomego pochodzenia.

autor: zygmunt, data nadania: 2008-11-21 06:26:35, suma postów tego autora: 364

Lewy_sierpowy, P.K

Przed wojną,cała opieka społeczna spoczywała na barkach Kościoła Katolickiego. Gdy był podział spadkowy majątku po rodzicach, taką samą pulę otrzymywał każdy członek rodziny, w tym ksiądz, lub zakonnica. W Wielkiej Brytanii, kraju religii sławnego Henryka, Kościół Anglikański dysponuje kilkakrotnie większymi latyfundiami, niż polski KK. Dotyczy to także Kościoła Ewanfelicko-Augsburskiego, Luterańskiego. Dotyczy to także towarzyszu FRychu majątków Gmin Żydowskich w całej Europie. Różnice pewnie są; jedna z nich to ta, że na Zachodzie nie wywłaszczano ze względów politycznych.

autor: Ebdon, data nadania: 2008-11-21 08:04:30, suma postów tego autora: 13

..

Warto tez zwrocic uwage na problem miecia gmin zydowskich, ktore juz dawno pozwracano "naleznemu" wlascicielowi. I co tam sie dzieje? Ano bezcenne zabytki wspolczesne gminy zydowskie przerabiaja na dochodowe hotele, itp.

autor: wojtas, data nadania: 2008-11-21 08:59:19, suma postów tego autora: 4863

Paweł Kończyk - dziwne pytania zadajesz

Chcą odzyskać tyle, ile im zabrano. Czy gdyby Tobie ktoś zabrał 1000 zł, a potem oddał 200 zł to cieszyłbyś się z odzyskania kasy?

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2008-11-21 10:13:02, suma postów tego autora: 6199

Miej sumienie Sumieniu

I nie rżnij tego samego co rząd.Proste pytanie:Czyją własnością są kościoły ,plebanie i ziemia którą KK watykański użytkuje na ziemiach zachodnich od roku 1945(jesieni)??Przez wieki należały do Kościoła Ewangelickiego!!!Moja parafia rodzinna jest tego przykładem.Mogę Ci podać link z historią wsi i Kościołów od 14 wieku.

autor: Lewy_sierpowy, data nadania: 2008-11-21 10:54:15, suma postów tego autora: 623

Sumienie Narodu!

Może wyjaśnisz jakiego Narodu jesteś sumieniem? Bo polskiego to na pewno nie.
Poza tym, sprecyzuj, komu to zabrano mienie: Instytucji Kościół rzymsko-Katolicki, czy kościołowi jako wspólnocie wiernych?
Bo jak mi się wydaje, to największym złodziejem kościoła wiernych, jest instytucjonalny KrK.
Tłumacząc Ci jak chłopu na granicy, to największymi złodziejami są księża katoliccy.
Najmniejszymi wikarzy, a największym papież.

autor: cetes, data nadania: 2008-11-21 11:01:41, suma postów tego autora: 633

FRychu - a od kiedy ateista dzieli kościoły na lepsze i gorsze?

Ewangelicki, czy katolicki - katabasy już to między sobą rozwiążą. Nie bój żaby.

Ważne, żeby kościelne latyfundia wróciły do prawowitych właścicieli. Ale jak ktoś się niczego w życiu nie dorobił, jak większość "lewicowego" elektoratu SLD i SdPL to nic dziwnego, że nie szanuje własności.

Czy lewica naprawdę nie ma żadnych pomysłów na walkę o ludzką twarz kapitalizmu, poza atakowaniem Kościoła?
Rozumiem, że towarzysze są zazdrośni o to, że religia okazała się silniejszym opium niż socjalizm, ale żeby tak histerycznie reagować?

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2008-11-21 11:24:54, suma postów tego autora: 6199

wojtas

Żal ci tych zabytków? Bo ja mam dość mieszane uczucia na ich widok.

autor: Bury, data nadania: 2008-11-21 12:05:46, suma postów tego autora: 5751

Zwróć proszę uwagę jak często klechy używają takiej

retoryki. " Przecież kościół katolicki w Polsce to wszyscy wierni". Wynikać by z tego mogło że majątek kościoła należy do wszystkich wiernych. Tyle tylko że ci wierni w kościele mają tyle do gadania co Żyd za okupacji, no a w sprawie majątku kościoła najmniej. Wiadomo że majątek ten w rzeczywistości należy do kleru różnych szczebli.

autor: zygmunt, data nadania: 2008-11-21 13:11:52, suma postów tego autora: 364

Sumienie Narodu watykańskiego. Czy ty naprawde

musisz rżnąć głupa ?? Nie widzisz że kler katolicki doi to państwo nie mając żadnego sumienia ??? Nie tylko państwo ale i samorządy, wiernych a nawet dzieci. To że prowadzi jakieś domy pomocy społecznej za społeczne / bo nie swoje / pieniądze to powód do dumy ?? Przecież częśc tej kasy i tak trafia do kieszeni sutannowych. Podobnie z hospicjami, szpitalami i innymi przybytkami tej " pomocy ". Lepiej by już tak nie pomagali a może by mniej wyłudzali.

autor: zygmunt, data nadania: 2008-11-21 13:19:13, suma postów tego autora: 364

Sumienie

Sam fakt, że Komisja Majątkowa, a więc organ niekonstytucyjny, jakiś podmiot własności pozbawia tylko po to, by nadać ją innemu podmiotowi, świadczy o tym, że władze nikłe znaczenie przywiązują do społecznego znaczenia włąsności. Nie dziw się więc elektoratowi lewicy, że traktuje ją tak samo.

autor: steff, data nadania: 2008-11-21 13:34:21, suma postów tego autora: 6626

Jakubie!

A od kiedy to prawnik nie potrafi czytać ze zrozumieniem?

autor: Lewy_sierpowy, data nadania: 2008-11-21 13:36:43, suma postów tego autora: 623

Bury

Tak, zal. Wole, zeby zabytkowa synagoga pozostala w oryginalnym ksztalcie (choc niekonicznie musi nadal pelnic ta sama funkcje), niz zeby zostala wyborzona a na jej miejsce budowany supernowoczesny hotel.

autor: wojtas, data nadania: 2008-11-21 13:48:41, suma postów tego autora: 4863

"Sumienie Narodu" obraża

Jak długo bezkarnie Sumienie Narodu będzie tu szalał obrażając ludzi o lewicowych poglądach.Czy nie czas zrobić coś z tym.Lewica.pl to nie miejsce dla prawackich troli.To już mój ostatni wpis tutaj,rezygnuje.Widocznie Sumienie Narodu w imie masochistycznego pliralizmu ma prawo obrazać ludzi lewicy na lewica.pl.Ja się z tym nie zgadzam

autor: czerwony93, data nadania: 2008-11-21 14:04:38, suma postów tego autora: 2783

czerwony93

Obawiam się, że nawet gdybym Cię obraził to byś tego nie zauważył.

Frychu > nie zasłaniaj się kościołem ewangelickim - ziemia jest kościelna i już.

Mnie fenomen tej nienawiści do Kościoła wśród "lewicowców" zastanawia od dawna.
Antyklerykalizm to zazwyczaj przypadłość panów po 50-tce, którym w życiu najlepiej wyszły włosy, regularnie kupujących "NIE", w którym kuszą ich kolorowe obrazki i rozstrzelany druk, a także pikantne szczegóły orgii urzadzanych przez księży (oni sami niestety już nie mogą i nawet pumpernikiel nie pomaga).

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2008-11-21 15:15:28, suma postów tego autora: 6199

Bezsumieniu!!

Z historii wsi: Ze względu na katolików i ewangelików we wsi były dwie świątynie.Dla ewangelików w roku 1850 został wybudowany kościół murowany, bezstylowy. Natomiast w roku 1872 został odnowiony drewniany Kościół pod wezwaniem św. Michała dla katolików.

Po drugiej wojnie światowej, w roku 1948 kościół ewangelicki przebudowano i zaadoptowano na Kościół pod wezwaniem Najświętszego Serca Pana Jezusa dla katolików.
W okresie międzywojennym we wsi funkcjonowały dwie szkoły: ewangelicka (wybudowana w 1898 r.) obok kościoła (dla Niemców) i szkoła katolicka dla Polaków, wybudowana w 1909 r. przy drodze d...... (dziś - przedszkole). W okresie zaboru pruskiego Niemcy stanowili 95% mieszkańców wsi, a tylko 5% stanowili Polacy i to też częściowo zgermanizowani.
27 stycznia 1945 roku wieś już była wolna. Co prawda wieś nie ucierpiała, ale była prawie wyludniona, gdyż ludność niemiecka uciekła do Rzeszy...
Opuszczone gospodarstwa poniemieckie z czasem obsadzono repatriantami, jak nazwano Polaków zza Buga i Sanu.A teraz zagwozdka!Na kogo jest(a jak nie ma to powinien być) akt własności obydwu kościołów,szkół i przynależnych do nich gruntów w obecnych czasach.Dla ciekawości-od 1945 roku nie ma we wsi żadnego ewangelika,jest kilkunastu Swiadków Jehowy-pozostali wyznania rzym-kat.I po drugie:Kto tu komu i co zawłaszczył?

autor: Lewy_sierpowy, data nadania: 2008-11-21 17:40:54, suma postów tego autora: 623

Sumienie narodu wolskiego

Kościół vatykański to złodzieje o tysiącletniej tradycji w Polsce. Jednak nic by nie nakradł gdyby nie świeccy agenci zwani dzisiaj wolakami. Jednym z nich jest wolak podpisujacy się "sumienie narodu". Działają te kreatury pod hasłem:" Nieważne czy Polska jest biedna czy bogata. Ważne by była katolicka".Czyli po wsze czasy pozostawała krajem de facto półkolonialnym. Autorem tego powiedzonka był niejaki Goryszewski.
Postawę taką to można przyrównać jedynie do podpisania volkslisty.
Mnie się najbardziej podoba hasło:
" Ludu Polan powstń z kolan"

autor: kot, data nadania: 2008-11-21 18:22:35, suma postów tego autora: 121

Sumienie ale bez narudu

Antyklerykalizm to nie tylko przypadłość panów po 50-ce czytających "NIE", bo to także coraz cześciej wręcz fanatyczne przekonania ludzi młodych obojga płci i to w Polsce, w kraju, jak to sie mówi, katolickim. A na Zachodzie - to po prostu norma, choć "NIE" nie czytają. A może wiesz dlaczgo tak się dzieje i podzielisz się z nami swą wiedzą na ten temat? Może ma to jednak jakiś związek z tą pazernością?.. której tak przeczysz.

autor: steff, data nadania: 2008-11-21 18:37:51, suma postów tego autora: 6626

Lewy_sierpowy

W związku z twoim postem zadaję ci pytanie: Kto upoważnił, pozwolił, lub nakazał Zabugolom pozbawiać Niemców ich własności w Wielkopolsce Zachodniej? Pytanie jest zasadne, ponieważ Powstańcy Wielkopolscy zostawili ich w spokoju.

autor: Ebdon, data nadania: 2008-11-21 22:10:08, suma postów tego autora: 13

Chrystus przeciw...........

MIR,PIC,MIC,MAPU,MJL czy ELN to rganizacje często zbrojne,radykalnie lewicowe i chrześcijańsko-katolickie i dla nich mam wiele szacunku.

Ale polski KRK z neoendeckim szowinizmem,klerykalizmem i do tego z zachłannością co tu szanować, napewno nie taki typ "wiary"

autor: guevarysta, data nadania: 2008-11-21 22:30:19, suma postów tego autora: 788

....................

Ja jestem socjalistą i nie dzielę ludzi na narody, tylko na wyzyskiwanych i wyzyskiwaczy.
Ale może to samozwańcze SN sobie przypomni, o ile to kiedyś wiedział, że w roku 1558 Sejm Polski pozbawił prawa udziału w elekcji króla biskupów rzymsko-katolickich, ponieważ "składają przysięgę na wierność papieżowi, a więc głowie obcego państwa".
Dla Polaków to było jasne już 450 lat temu, ale dla SN /Stronnictwo Narodowe?/, jak widać, to jeszcze za mało czasu minęło by mogł zrozumieć.

autor: cetes, data nadania: 2008-11-21 22:46:10, suma postów tego autora: 633

Ebdon

Pytanie nie jest zasadne,nielogiczne i nie bardzo je rozumie.Odpowiedzieć mogę ogólnie tylko jednym zdaniem:Wszystkiemu winna jest historia.

autor: Lewy_sierpowy, data nadania: 2008-11-21 23:23:21, suma postów tego autora: 623

FRychu

Zatem kto miał zająć się świątyniami pozostawionymi przez niemieckich ewangelików? W miejscowości gdzie się urodziłem (Tarnopolskie), kościół katolicki "kulturalnie" rozebrano, a materiały budowlane przeznaczono na budowę kołchozowej chlewni.

autor: Ebdon, data nadania: 2008-11-22 11:20:40, suma postów tego autora: 13

Ebdon. Kłamiesz jak na katolika przystało.

Wymień pełną nazwę miejscowości w której rozebrano cały kościół katolicki. Jeżeli tak było to znaczy że był on zburzony podczas działań wojennych a cegła faktycznie mogła być wykorzystana na inne cele. Tego oczywiście już nie dodałeś chyba celem oszczędzania prawdy. W PRL - u kościołów katolickich w Polsce budowało się najwięcej w Europie. Mimo że kraj był wyniszczony a ludzie mieszkań nie mieli. Księża i biskupi mieli się zaś bardzo dobrze.

autor: zygmunt, data nadania: 2008-11-22 12:04:47, suma postów tego autora: 364

Ebdonie!

Inaczej było w Rzymie,inaczej na Krymie.Inne problemy narodowościowe.Ale my tu nie o tym dyskutujemy.Problemy własnościowe mają wszyscy,oprócz tych dla których "wspaniałomyśne" państwo utworzyło Komisje Majątkową(z nich samych i ich popleczników!!),aby sami sobie odebrali ziemię,nieruchomości które ich zdaniem!! bezprawnie im kiedyś odebrano od czasów MieszkaI.I oddaje im się tyle ile sobie zażyczą.Ich życzenie zwrotu majątku jest nieodwołalne.Decyzja ostateczna.I to jest największe s........two!!

autor: Lewy_sierpowy, data nadania: 2008-11-22 12:39:26, suma postów tego autora: 623

zygmunt

W Olejowie - kościół pod wezwaniem św. Michała.http://www.olejow.yoyo.pl/news.php

autor: Ebdon, data nadania: 2008-11-22 12:48:49, suma postów tego autora: 13

zygmunt

http://www.olejow.yoyo.pl/photogallery.php?photo_id=231

autor: Ebdon, data nadania: 2008-11-22 12:58:33, suma postów tego autora: 13

byrzyli także prawosławne

Przeglad PrawosławnyW cerkwi Chrystusa Zbawiciela w Moskwie, zburzonej i wskrzeszonej za życia jednego pokolenia, słowa te brzmiały szczególnie aktualnie. ...
www.pporthodoxia.com.pl/artykul.php?id=1467 - 12k - Kopia - Podobne strony

autor: Ebdon, data nadania: 2008-11-22 13:01:10, suma postów tego autora: 13

To paradoks

PRL w sprawach narodowościowych i wyznaniowych zrealizował wizje Dmowskiego.Endecka Polska monolit narodowościowy i religijny w ostateczności pogrzebał eksperyment PRL.Dzisiejsza III RP zaś czerpie z najgorszych endeckich wzorów,klerykalizmu i nacjonalizmu,właśnie dzięki tym błędom PRL

autor: polak17, data nadania: 2008-11-22 13:48:51, suma postów tego autora: 1323

Przestań się ośmieszać Ebdonie

Byli równiż tacy co burzyli świątynie Azteków stojące od tysięcy lat(puste oczywiście.A jeszcze inni wysadzili se niedawno święte posągi wyrzeżbione w skałach i uznawane za jeden z cudów świata.O takich co wysadzili w powietrze Zamek Królewski też pewnie słyszałeś?Bo o tych co go wspólnym wysiłkiem odbudowali to pewnie nie nie słyszałeś.I tak można bez końca wystawiać rachunki krzywd.

autor: Lewy_sierpowy, data nadania: 2008-11-22 14:02:33, suma postów tego autora: 623

Lewy_sierpowy

Twoje oburzenie jest słuszne i dla mnie zrozumiałe, wszak znamy się nie tylko z widzenia. Zjednoczmy się w proteście przeciw rażącej niesprawiedliwości i odzyskajmy to, co było niegdyś nasze.

autor: Bomst, data nadania: 2008-11-22 14:26:46, suma postów tego autora: 97

Lewy_sierpowy

Twoja krzywda jest największa, to przyznaję bez dyskusji. Nie możesz jednak winić za to sił przyrody, które to przykryły dżunglą świątynie Majów i Azteków, oraz piaskiem pustynnym grobowce i świątynie faraonów. Ach Gierek..., który odbudował zamek swoich przodków - jest chlubnym wyjątkiem.

autor: Ebdon, data nadania: 2008-11-22 15:05:56, suma postów tego autora: 13

Kpiny

Oczywiście kpiny , gdy towarzysze o tym piszą?!

Bo to nikt inny , tylko wasi SLD-wscy i Mumiowolnościowi liderzy z Kwachem na czele dali tej czarnej mafii takie możliwości.

autor: dzeus, data nadania: 2008-11-22 16:00:08, suma postów tego autora: 1046

Ebdon,Bomst

Ty się sił przyrody nie czepiaj.Zmarłych też zostaw w spokoju.Ja nie winie przyrody,tylko tych żywych którzy rozwalą wszystko aby znależć mityczny skarb.A jeszcze bardziej tych,którzy domagają się NIESŁUSZNIE! aktów własności ziemi i nieruchomości.Ziemi,której nigdy w życiu nie uprawiali i budynków do których budowy nawet najmniejszego palca nie przyłożyli.Są gorsi od Cyganów,co to nie sieją nie orzą,a co zobaczą to ich zboże.))I w czym tu się jednoczyć Bomst?Wiesz co my se możemy oprócz pustego gadania i pisania?My sie możemy przy okazji spotkać na terenie naszego byłego powiatu Bomst.I napić się Złotego Pilsa LECHA))Masz tu odemnie pierwszy i ostatni link o wsi z której przez lata nie mogłeś się nawet domyślić,że pochodze.Se poczytaj historie wsi(tak,tak!,przedwojenny kierownik szkoły pochodził z miasta Bomst!))Do galerii też zajrzyj.Do dożynek tyż, botego roku na nich byłem i złotego pilsa piłem)) http://www.mojajablonna.webpark.pl/

autor: Lewy_sierpowy, data nadania: 2008-11-22 16:23:51, suma postów tego autora: 623

Wytoczyć sprawę(y) kościołowi !!!

Ta zakłamana od 2000 lat instytucja przegra każdą uczciwą sprawę przed każdym normalnym sądem, kwestią jest tylko to, że nikt nie wytacza im procesów bo są powiązani z polityką i biznesem bardziej, niż przeciętny człowiek zdaje sobie z tego sprawę.Ten temat jest zamknięty i tylko medialny! U nas, w kolonii Watykanu, dostaną to, czego chcą!
Gdyby ktoś miałby zajmować się tą sprawą to ja proponuję, żeby zamiast podważać argumenty "pasożytów", dotyczące poszczególnych "własności", wytoczyć im sprawę o "Powrót do stanu własności" z roku 965. :)
A ile by się zebrało pozwów o morderstwa? wyłudzenia? przywłaszczenia? oszustwa? molestowanie? gwałty? defraudacje?... Nie ma dziedziny prawa (prócz kanonicznego), gdzie ta instytucja ma czyste konto!

autor: Dracul, data nadania: 2008-11-23 13:39:53, suma postów tego autora: 341

Dracul. No i tu masz absolutną rację. Tylko że nasi

" politycy " nigdy by się taką odwagą nie poszczycili. Niestety

autor: zygmunt, data nadania: 2008-11-23 14:25:19, suma postów tego autora: 364

Dzięki.

Za zauważenie mnie na forum :) i przyznanie mi racji. Ja po prostu stwierdziłem fakt, ale cieszy mnie, że ktoś to docenił.
Co do zmiany stanu rzeczy pod względem politycznym, to wierzę w to, że kiedyś się sytuacja zmieni tzn będą odważni ludzie, którzy zajmą się "Czarną mafią" na płaszczyźnie państwowej i politycznej w naszym kraju.
Ale przed nami najpierw bunty społeczne dotyczące zwykłego "gara" przeciwko zwykłemu rządowi a dopiero długo później zorientowanie się "owieczek", że dobry pasterz dba o nie po to by je strzyc i zeżreć!

autor: Dracul, data nadania: 2008-11-23 15:00:39, suma postów tego autora: 341

Dodaj komentarz