Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Kraków: Związkowcy przeciw prywatyzacji służby zdrowia

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

?

Bardzo szanuję i osobiście od lat lubię Rafała, dlatego nie wiem, co mu strzeliło do głowy, żeby przy okazji akcji antyprywatyzacyjnej zaatakować stowarzyszenia pacjentów. Primum Non Nocere, od lat przeciwne prywatyzacji placówek medycznych, też? Nie ma to jak tzw. "friendly fire", jak to mówią na tzw. misjach.

autor: _Michal_, data nadania: 2008-11-21 14:33:01, suma postów tego autora: 4409

pomijając już to,

że Sandauer i Rafał mogą się znać jeszcze z końcówki lat 80. i klimatów okołokapeenowskich.

autor: _Michal_, data nadania: 2008-11-21 14:34:25, suma postów tego autora: 4409

Napewno platfusy wezna pod uwagę ten protest

Jestem tego pewien bo oni to są demokraci

autor: Czerwony Adam, data nadania: 2008-11-21 14:57:28, suma postów tego autora: 1003

Michał,

różnica jest taka, że Sandauer na problemach służby zdrowia się zna i wie, że w obecnym systemie "większe nakłady" to wlewanie wody do dziurawego wiadra. Górski zaś jest specjalistą nie od służby zdrowia, lecz od "bojowych protestów", zatem musi mówić "słusznie" i "wrażliwie", a niekoniecznie z sensem.

Owszem, nakłady na służbę zdrowia należy zwiększyć, ale pozostaje pytanie: na jaką służbę zdrowia, jak zarządzaną, jak kontrolowaną, o jakiej strukturze własności, jakie priorytety mającą itd. Bo ludzie nie są idiotami i wiedzą, jak wygląda "niedofinansowanie służby zdrowia" w postaci wysokości pensji lekarzy, co bardziej zorientowani wiedzą też, że ogromna forsa wypływa na zakup leków wielkich koncernów, wciskanych pacjentom i placówkom medycznym przez przekupionych lekarzy itd. Większe nakłady na taki system, to nie jest żadne rozwiązanie prospołeczne, lecz zwiększanie zysków sitwy, a przy okazji pogłębianie zapaści systemu, co jest znakomitą wodą na młyn liberałów - za 5 lat będą mogli powiedzieć: no proszę, zwiększyliśmy nakłady, a dziadostwo jest nadal, więc prywatyzujmy, bo innej rady nie ma.

BTW: szpital w mojej rodzinnej miejscowości otrzymuje od 7 lat co roku większe środki. W salach szpitalnych syf jak był tak jest (ostatnio w jednej sali zauważyłem półmetrowej wielkości grzyb na ścianie), sprzęt jak był stary tak jest, za to luksusowo wyremontowano hol i co roku rosną pensje lekarzy. Zwiększono nakłady na służbę zdrowia? Zwiększono.

autor: Durango 95, data nadania: 2008-11-21 15:41:01, suma postów tego autora: 3848

Durango

Jeśli chodzi o bezsens zwiększania nakładów na służbę zdrowia bez reorganizacji zarządzania tym systemem to całkowicie się z Tobą zgadzam. Btw. odpisałem Ci pod njusem manifestacją nauczycieli.

autor: _Michal_, data nadania: 2008-11-21 15:52:38, suma postów tego autora: 4409

Prywatyzować-żle.Nie prywatyzować-jeszcze gorzej.

"Często się mówi, że nie ma pieniędzy w budżecie, a my mówimy, że są, tylko trzeba je inaczej podzielić, oszczędzając np. na F-16 - dodał Górski."Po części mówię to samo.Pieniądze są.Trzeba je inaczej dzielić i inaczej nimi zarządzać.Oszczędzać pieniądze tak,jakby były one moje i tylko moje.Prywatne.

autor: Lewy_sierpowy, data nadania: 2008-11-21 18:15:41, suma postów tego autora: 623

Gdyby

Gdyby się komuś chciało poszukać (np. na stronach IP) to podczas protestu mówiono głownie o reorganizacji słuzby zdrowia.

autor: DK, data nadania: 2008-11-21 18:34:43, suma postów tego autora: 119

nie wiem, kto zacz Górski

ale gada jak palant. Więcej pieniędzy na służbę zdrowia i nie gadać o błędach lekarskich to wypisz wymaluj Bukiel. Żadnej litości dla takiego gada.

autor: altstettiner, data nadania: 2008-11-21 21:08:15, suma postów tego autora: 1512

DK,

bardzo możliwe, ale my komentujemy ten news, który masz powyżej, więc pretensje to nie do nas.

autor: Durango 95, data nadania: 2008-11-21 22:09:56, suma postów tego autora: 3848

Dodaj komentarz