Reprezentuje lewe skrzydło PS tzn.że dajmy nato jak np.wygra wybory to znów bedzie np.popierać państwo socjalne?
Ciekawe bo jak narazie czy rządzi tzw.prawica czy FPS efekt dla pracowników i najbiedniejszych jest ten sam znaczy fatalny.Niestety
Nie przesadzaj. Tak fatalnie pracownikom najemnym we Francji to znowu nie jest. A Sarkozy choc uwazany za liberalnego prawicowca nie dokonal KOMPLETNIE zadnych zmian w kodeksie pracy, czy w ogole w gospodarce, a rzady zaczal od spotkania ze zwiazkowcami z CGT.
wojtas
Przesledz sobie serwisy informacyjne francuskich związków zawodowych, a zobaczysz, że jest inaczej niż piszesz. Aubry nie jest też jakims lewym skrzydłem partii - ta partia tak zeszła na prawo, że po kongresie odeszło od niej dwóch czołowych przedstawicieli lewego skrzydła, m.in. senator Melanchon, którzy tworza nową partię (i szykują się do wspólnego startu z komunistami w wyborach europejskich).
Pozdrav
Ale rzuc moze jakies konkrety. Nie znam niestety francuskiego, zeby sledzic francuskie strony zwiazkowe, jednakze nie wiadomo mi nic o jakis szczegolnie neoliberalnych posunieciach Sarkozego, moim zdaniem realizuje sie on przede wszystkim w obszarze polityki zagranicznej.
Z tego co wiem nieco obnizyl podatki, ale w ogole nie obnizyl wydatkow budzetowych i nawet nie probowal. Do tego jednak stworzyl 100 000 oplacanych z budzetu miejsc pracy, zwiekszyl podatki za zanieczyszczenia srodowiska oraz zablysnal na przyklad takimi wypowiedziami (za The Economist): “laissez-faire capitalism is over” and railed against the “dictatorship of the market”. He is setting up a “strategic national investment fund” to take stakes in French companies so as to protect them from foreign predators."
Ja tam bron boze go nie bronie, ani nic z tych rzeczy. Ale bez przesady, pracownicy to stracili i to wiele na rzadach Margaret Thatcher , czy Reagana, ale nie widze, zeby Sarkozy zmienial cokolwiek na ich niekorzysc oprocz kosmetycznych zmian.
http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=12607041
Sarko chce wydłużyć czas poracy do 40 godzin obecnie jest 35 najmniej w europie poza tym bardzo chce wydłużyć wiek emerytalny.Mam znajomego we Francji więc wiem co sie tam dzieje.
Oczywiście że jest tam lepiej niż w polsce ale powoli robi się tam nieciekawie przykład zamieszki w przedmieściach paryza.
Ale chyba jeszcze tego nie zrobil? Pozyjemy - zobaczymy.
A dlaczegoz to zamieszki na przedmiesciach maja byc jego wina?
Ale to właśnie on poprzez swoją wypowiedz jak był ministrem sprowokował a nie zmniejszył rozmiar skali przemocy dużo osob go za to obwiniało a pozatym przedmieścia to bomba z opóżnionym zapłonem tam może dojść do niekontrolowanej rewolucji(raczej bezideologicznej)mam znajomego w Nantere(aglomeracja paryska) to wiem dobrze