I już z doświadczenia wiem, że w razie czego liczyć mogę tylko na siebie i na najbliższych członków rodziny/przyjaciół. Nie ma Świętych Mikołajów na lewicy, żaden "cierpiący za miliony" lewicowiec nie pomoże.
Spokojnie, te 51 proc. po prostu sobie zażartowało. Jak by mnie zapytali i miałbym dobry humor, to być może też bym powiedział, że wierzę :)
sens ma obrażanie ludzi inaczej myślących?
I to z okazji Swiąt?
że red.Ciszewski poczuł się zmuszony do zademonstrowania, że i on walczy z prawicą na froncie swiatopogladowym.
Nic to nie da.
Dlaczego nie poruszyliście patriarchalnego genderu św. Mikołaja, towarzyszu Cisza?
Dla mnie te liczby są równe, no ale ja socjologiem nie jestem..
Lewica własnej tradycji nie wykształciła i musi korzystać z tej prawicowej...
A co kogo obchodzi, kto w co wierzy? Lewicowca? Anarchistę? Albo czegoś nie zrozumiałem, albo się ktoś gdzieś pogubił.
w Mikołaja - wersję proletariacką:
http://www.youtube.com/watch?v=Hh6-IBthnmk&feature=related
Albo w Mikołaja - wersję kloszardową:
http://www.youtube.com/watch?v=UhsaF7pu1Wg&feature=related
Uznawanie wiary w coś za absurdalną nie jest jednocześnie obrażaniem wierzących. Wiara osób pełnoletnich w Św. Mikołaja jest właśnie takim absurdem. Choć muszę przyznać, że wyniki są na pewno mocno podrasowane przez chcących zrobić sobie jaja z ankieterów (Gdyby trafili na mnie to pewnie stwierdziłbym że wierzę ale w Dziadka Mroza i Śnieżynkę :) ). Wiarę w Mikołaja stawiam na równi z wiarą w UFO czy to że ziemia jest płaska i spoczywa na dwóch żółwiach.
po co taka informacja?
O jedenastoprocentowym poparciu SLD trzeba było dwa razy pisać, a takie głupoty umieszczają...
a czy wyśmiewanie lub dyskredytowanie Ernesto Guevary uznałbyś za obrażanie ludzi o poglądach radykalnie lewicowych, czy nie?
Cisza > wiara w Świętego Mikołaja jest jedną z najsympatyczniejszych przejawów wiary jako takiej. Cóż złego jest w przebieraniu się za Św. Mikołaja i rozdawaniu dzieciom prezentów? Tudzież pisaniu listów do Mikołaja w Laponii? Przecież z tego się nie zrodzi posłuszeństwo wobec klechów czy fanatyzm religijny.
A mozna zapytac, skad Ci wiadomo ze to akurat "prawicowcy" wierze w sw. Mikolaja?
Mialem napisac "skad Ci wiadomo, ze lewicowcy dla odmiany nie wierza w jeszcze wieksze glupoty"?
Ciekawa obserwacja:
Roznia pomiedzy wiara w sw. Mikolaja pomiedzy zwolennikami prawicy a centrolewicy wynosi 7%.
Z kolei roznica miedzy kobietami a mezczyznami wynosi 5%. Z tego wniosek, ze Cisza rownie dobrze moglby napisac:
"Wyniki sondażu pokazują umysłowość kobiet. Ciekawe w co jeszcze wierzą kobiety - w Smoka Wawelskiego? W to że ziemia jest płaska?"
W końcu ktoś przynosi prezenty pod choinkę, prawda?
Powyższy sondaż, jak też komentarze, czynią wrażenie, że LEWICA nie wierzy nawet we własne lewicowe ideały, których nie potrafi w żaden sposób wyartykułować. Ogranicza się jeno do krytyki prawicowych.
Osobiście,już w wieku przedszkolnym dostrzegłem wąsy z waty i rozpoznałem głos sąsiada. Mimo to po dzień dzisiejszy wierzę w piękną tradycję spełniania życzeń naszych milusińskich przez siły nadprzyrodzone, ucieleśnione w postaci Świętego Mikołaja. Wierzcie mi, one naprawdę istnieją! Niech nam wszystkim w Nowym Roku przyniosą wiele radości i dobrych myśli!
Przecież wszystko jest w porządku. Mikołaj sybolizuje dobrego pana, który zdyscyplinowanych wynagrodzi a buntowników ukarze. Dlaczego prawica,kojarząca się zazwyczaj z panami, miałaby ten symbol kwestionowac, skoro sprzyja on umacnianiu porządku społecznego, którego jest ona zwolennikiem. Wierząc więc w jego prawdziwośc jest ona po prostu konskwentna. Gorzej w tym kontekście ocenic należałoby niestety lewicowców.
Prawica wierzy w kościół a tam jest wiele "prawd" z różnych dziedzin nauki, np. "ziemia jest płaska", "nietoperz to ptak" , "wąż chodził pionowo".... itp itd.
Po co ruszać tematy wiary w świętych...
Jest ich tysiące i będzie jeszcze więcej, byle tylko związanych z KK.
A swoją drogą Mikołaj powinien być na pierwszym miejscu bo żaden "święty" nie dał kościołowi takich zarobków jak on.
Wesołego Sylwestra czytelnikom życzę !
o wiele istotniejsze jest to, co ROBI kościół. Ale ludziom jest łatwiej słuchać niż patrzeć. Jako Polacy podlegamy kolektywnemu losowi kształtowanemu przez Rodaków i wieszanie na kimkolwiek psów nic nie zmieni. Albo pójdziemy kolektywnie jako Naród na dno niebytu, albo jako Naród zrozumiemy, co jest ważne i nie będziemy skakać sobie do oczu z powodu drobiazgów.
Moje ukochane Cztery Litery MUSIAŁY zabrać głos i w tej sprawie. Porównując Ernesto "Che" Guevarę do...św. Mikołaja.
ABCD - kocham ciebie! Bez twych światłych wypowiedzi nie byłoby po co czytać tego portalu. Tak trzymać!
"Lewica" wierzy w Dziadka Mroza, który zabiera wszystkim a daje partyjnej nomenklaturze:)