Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

W co wierzy prawica?

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Przeżyłem blisko 32 lata

I już z doświadczenia wiem, że w razie czego liczyć mogę tylko na siebie i na najbliższych członków rodziny/przyjaciół. Nie ma Świętych Mikołajów na lewicy, żaden "cierpiący za miliony" lewicowiec nie pomoże.

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2008-12-26 10:58:06, suma postów tego autora: 2157

Cisza_

Spokojnie, te 51 proc. po prostu sobie zażartowało. Jak by mnie zapytali i miałbym dobry humor, to być może też bym powiedział, że wierzę :)

autor: RRRadykał, data nadania: 2008-12-26 12:13:14, suma postów tego autora: 1084

Jaki

sens ma obrażanie ludzi inaczej myślących?
I to z okazji Swiąt?

autor: ABCD, data nadania: 2008-12-26 12:53:09, suma postów tego autora: 20871

Podejrzewam,

że red.Ciszewski poczuł się zmuszony do zademonstrowania, że i on walczy z prawicą na froncie swiatopogladowym.
Nic to nie da.
Dlaczego nie poruszyliście patriarchalnego genderu św. Mikołaja, towarzyszu Cisza?

autor: ABCD, data nadania: 2008-12-26 12:55:51, suma postów tego autora: 20871

"Do tradycji tej bardziej przywiązane są kobiety (49%) niż mężczyźni (49%).

Dla mnie te liczby są równe, no ale ja socjologiem nie jestem..

autor: Vanzetti, data nadania: 2008-12-26 13:58:09, suma postów tego autora: 139

Lepiej wierzyc w Mikołaja niż w dyktaturę proletariatu

Lewica własnej tradycji nie wykształciła i musi korzystać z tej prawicowej...

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2008-12-26 16:01:14, suma postów tego autora: 6199

a psik k...

A co kogo obchodzi, kto w co wierzy? Lewicowca? Anarchistę? Albo czegoś nie zrozumiałem, albo się ktoś gdzieś pogubił.

autor: Emisariusz, data nadania: 2008-12-26 17:43:55, suma postów tego autora: 39

A czy lewica wierzy

w Mikołaja - wersję proletariacką:
http://www.youtube.com/watch?v=Hh6-IBthnmk&feature=related

Albo w Mikołaja - wersję kloszardową:
http://www.youtube.com/watch?v=UhsaF7pu1Wg&feature=related

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2008-12-26 17:54:28, suma postów tego autora: 2157

ABCD

Uznawanie wiary w coś za absurdalną nie jest jednocześnie obrażaniem wierzących. Wiara osób pełnoletnich w Św. Mikołaja jest właśnie takim absurdem. Choć muszę przyznać, że wyniki są na pewno mocno podrasowane przez chcących zrobić sobie jaja z ankieterów (Gdyby trafili na mnie to pewnie stwierdziłbym że wierzę ale w Dziadka Mroza i Śnieżynkę :) ). Wiarę w Mikołaja stawiam na równi z wiarą w UFO czy to że ziemia jest płaska i spoczywa na dwóch żółwiach.

autor: Cisza_, data nadania: 2008-12-26 18:47:12, suma postów tego autora: 2083

ale bzdury

po co taka informacja?
O jedenastoprocentowym poparciu SLD trzeba było dwa razy pisać, a takie głupoty umieszczają...

autor: moskwa, data nadania: 2008-12-26 18:47:21, suma postów tego autora: 605

OK, Cisza,

a czy wyśmiewanie lub dyskredytowanie Ernesto Guevary uznałbyś za obrażanie ludzi o poglądach radykalnie lewicowych, czy nie?

autor: ABCD, data nadania: 2008-12-26 19:27:37, suma postów tego autora: 20871

Na poważnie

Cisza > wiara w Świętego Mikołaja jest jedną z najsympatyczniejszych przejawów wiary jako takiej. Cóż złego jest w przebieraniu się za Św. Mikołaja i rozdawaniu dzieciom prezentów? Tudzież pisaniu listów do Mikołaja w Laponii? Przecież z tego się nie zrodzi posłuszeństwo wobec klechów czy fanatyzm religijny.

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2008-12-26 19:57:45, suma postów tego autora: 2157

Cisza

A mozna zapytac, skad Ci wiadomo ze to akurat "prawicowcy" wierze w sw. Mikolaja?

autor: wojtas, data nadania: 2008-12-26 21:10:13, suma postów tego autora: 4863

errata

Mialem napisac "skad Ci wiadomo, ze lewicowcy dla odmiany nie wierza w jeszcze wieksze glupoty"?

autor: wojtas, data nadania: 2008-12-26 21:11:27, suma postów tego autora: 4863

..

Ciekawa obserwacja:

Roznia pomiedzy wiara w sw. Mikolaja pomiedzy zwolennikami prawicy a centrolewicy wynosi 7%.
Z kolei roznica miedzy kobietami a mezczyznami wynosi 5%. Z tego wniosek, ze Cisza rownie dobrze moglby napisac:

"Wyniki sondażu pokazują umysłowość kobiet. Ciekawe w co jeszcze wierzą kobiety - w Smoka Wawelskiego? W to że ziemia jest płaska?"

autor: wojtas, data nadania: 2008-12-26 21:13:30, suma postów tego autora: 4863

Ja tam wierzę w Mikołaja, nie musi być święty

W końcu ktoś przynosi prezenty pod choinkę, prawda?

autor: west, data nadania: 2008-12-26 21:50:02, suma postów tego autora: 6717

W co wierzy LEWICA?

Powyższy sondaż, jak też komentarze, czynią wrażenie, że LEWICA nie wierzy nawet we własne lewicowe ideały, których nie potrafi w żaden sposób wyartykułować. Ogranicza się jeno do krytyki prawicowych.
Osobiście,już w wieku przedszkolnym dostrzegłem wąsy z waty i rozpoznałem głos sąsiada. Mimo to po dzień dzisiejszy wierzę w piękną tradycję spełniania życzeń naszych milusińskich przez siły nadprzyrodzone, ucieleśnione w postaci Świętego Mikołaja. Wierzcie mi, one naprawdę istnieją! Niech nam wszystkim w Nowym Roku przyniosą wiele radości i dobrych myśli!

autor: Boleslaw, data nadania: 2008-12-27 06:59:31, suma postów tego autora: 87

I po co ta kłótnia?

Przecież wszystko jest w porządku. Mikołaj sybolizuje dobrego pana, który zdyscyplinowanych wynagrodzi a buntowników ukarze. Dlaczego prawica,kojarząca się zazwyczaj z panami, miałaby ten symbol kwestionowac, skoro sprzyja on umacnianiu porządku społecznego, którego jest ona zwolennikiem. Wierząc więc w jego prawdziwośc jest ona po prostu konskwentna. Gorzej w tym kontekście ocenic należałoby niestety lewicowców.

autor: steff, data nadania: 2008-12-27 11:54:43, suma postów tego autora: 6626

:)

Prawica wierzy w kościół a tam jest wiele "prawd" z różnych dziedzin nauki, np. "ziemia jest płaska", "nietoperz to ptak" , "wąż chodził pionowo".... itp itd.
Po co ruszać tematy wiary w świętych...
Jest ich tysiące i będzie jeszcze więcej, byle tylko związanych z KK.
A swoją drogą Mikołaj powinien być na pierwszym miejscu bo żaden "święty" nie dał kościołowi takich zarobków jak on.
Wesołego Sylwestra czytelnikom życzę !

autor: Dracul, data nadania: 2008-12-28 20:26:01, suma postów tego autora: 341

to co kościół serwuje ludziom, to jedno i nawet nie jest to takie ważne

o wiele istotniejsze jest to, co ROBI kościół. Ale ludziom jest łatwiej słuchać niż patrzeć. Jako Polacy podlegamy kolektywnemu losowi kształtowanemu przez Rodaków i wieszanie na kimkolwiek psów nic nie zmieni. Albo pójdziemy kolektywnie jako Naród na dno niebytu, albo jako Naród zrozumiemy, co jest ważne i nie będziemy skakać sobie do oczu z powodu drobiazgów.

autor: nana, data nadania: 2008-12-29 11:10:07, suma postów tego autora: 4653

Oczywista oczywistość

Moje ukochane Cztery Litery MUSIAŁY zabrać głos i w tej sprawie. Porównując Ernesto "Che" Guevarę do...św. Mikołaja.
ABCD - kocham ciebie! Bez twych światłych wypowiedzi nie byłoby po co czytać tego portalu. Tak trzymać!

autor: Staruszek, data nadania: 2009-01-01 16:00:34, suma postów tego autora: 206

Lewica wierzy

"Lewica" wierzy w Dziadka Mroza, który zabiera wszystkim a daje partyjnej nomenklaturze:)

autor: anarcha, data nadania: 2009-01-02 18:43:39, suma postów tego autora: 113

Dodaj komentarz