Co się stanie z polakami pracującymi w anglii?
Przecież jest ich tam mnóstwo.
Przyjadą do liberalnej polski po zapomoge z mopsu?
Będą pracować na bezrobotnych Anglików, byczących się na Karaibach za zapomogi z angielskiego MOPS-u...
.
Angielskie zapomogi są asz tak wielkie?
Tam obowiązuje system 2 partyjny torysi mają skrajnie liberalne poglądy na gospodarke a laburzyści już dawno(bodajże w 1995r)przeszli na liberalny tor.
P.S
Dlaczego piszesz moje imie z małej litery skoro ja pisze twoją ksywe z dużej?
dlaczego lewica.pl bierze udzial w rzadowej kampanii klamstw. Fakt, ze rzeczywiscie trudniej teraz jest znalezc prace i w wielu sektorach, zwlaszcza w budownictwie raczej zwalniaja niz zatrudniaja, ale mimo wszystko wole kryzys tutaj niz wzrost gospodarczy w Polsce. zasilek dla bezrobotnych w szkocji wynosi okolo 60£ tygodniowo (mozna sie tez ubiegac o zasilki mieszkaniowy i komunalny, kazdy przypadek rozpatrywany jest indywidualnie i sa to rozne kwoty), co samo w sobie nie jest duzo, ale do tego dostaje sie tozne zasilki, m.in. pokrycie kosztow mieszkania, zwolnienie z placenia podatku komunalnego i in., co pozwala na egzystencje, ale nie na luksus.
pisanie o kryzysie ma na celu zachecenie Polakow do powrotu do Polski. Poniewaz nie za bardzo jest sie czym pochwalic kampania wyglada jak za peerelu: a w ameryce to bija murzynow. wzrost bezrobocia zwiazany jest ze swiatowym kryzysem (np. banki nie chca udzielac kredytow mieszkaniowych przez co budownictwo stracilo fundusze na nowe i biezace projekty, zbankrutowala jedna z najwiekszych sieci ksiegarn zatrudniajaca kilka tysiecy osob itd.).
dodam jeszcze, ze labour party i konserwatysci nie sa jedynymi partiami politycznymi na wyspie, a w Szkocji, gdzie najwiekszym poparciem cieszy sie szkocka partia narodowa (Scottish National Party) konserwatysci ledwo mieszcza sie w granicach mainstreamu.
jest jak z polakami, których nie lubisz i z zawziętością godną lepszej sprawy piszesz ich z małej litery. Tłumaczyłam ci to w naszej poprzedniej rozmowie. Aluzju nie poniał?
.