"demokratyczny socjalizm" sprowadza się do problemu dyskryminacji
za zabawę zapłaciła Fundacja Róży Luksemburg?
...to dobrze czy źle?
Bardzo dobrze, że młodzi ludzie spędzają sylwestra twórczo, ucząc się i dyskutując o polityce zamiast tylko chlać. Mam nadzieję, że ABCD i Parvus zorganizowali coś ciekawszego, skoro krytykują imprezę MS. Chętnie przeczytamy..
Więcej - dla części uczestników mogła to być główna motywacja do wyjazdu.
aktywiści MS zadbali o zaopatrzenie uczestników w środki antykoncepcyjne...
Było pewnie podobnie jak w przypadku zabaw integracyjnych Stowarzyszenia Młodej Lewicy Demokratycznej i Sojuszu Młodej Lewicy, czyli młodzieżówek SLD za moich czasów. Aż się łezka na moim starczym oku kręci...
Wiele osób zatrudnionych na umowy smieciowe i o pracę na czas określony miało umowy do 31.12.2008. Miało..... Ciekawe czy swietowali tak jak demokratyczni, którzy w nastepnych wyborach skumaja sie z geremkowcami, liberałami z sdpl i innymi rózowymi:) Ciekawe czy szmpan był ruski czy francuski:) A kawior gesslerowa siostra Ikonowicza dostarczyła????
Anarcha: mylisz MS z młodzieżówkami SLD i SDPL. Sugeruję wejść na stronę internetową MS i poczytać co nieco :) A i newsy na lewica.pl dot. działalności MS przejrzeć.
Wśród tematów zajęć zabrakło choćby takich: 1) Jak budować poparcie lokalnej społeczności dla konkretnych celów i działań 2) Jak aktywizować ludzi na rzecz lewicowych przedsięwzięć i inicjatyw.
Było dużo zajęć antydyskryminacyjnych, więc chłopaki wiedzą już jak unikać seksizmu i mizoginizmu w relacjach ze swoimi koleżankami. Ale to za mało, by skutecznie przekonywać nieprzekonanych, że "lepszy świat jest możliwy".
przepraszam bardzo, ale co mnie prostego czytelnika portalu obchodzi fakt ze czyis krewni i znajomi spotkali sie na imprezie sponsrwanej przez fundacje rozy luxemburg.. proponuje uzupelnic newsa o informacje co pito i w jakich ilosciach
mizoginizmu i seksizmu to małe piwo. Problematycznym jest dopiero uniknięcie etnocentryzmu i androcentryzmu, których to pełno w komentarzach pisanych rzekomo przez "ludzi lewicy".
Z etnocentryzmem na lewicy bym nie przesadzał.
Androcentryzm - to już inne piwo. Weźmy pod lupę warsztaty Młodych Socjalistów: mężczyźni zajmują się problemami ludzkości (Jakub Majmurek - "Polityka historyczna lewicy", Radosław Kozak - "Prawa mniejszości żydowskich w ujęciu antysyjonistów z Bundu", dr Adrian Zandberg - "Lewica wobec kwestii światopoglądowych przed 1968 rokiem").
Kobiety - problemami dyskryminacji kobiet.
osób to mało jak na organizację , z ambicjami tworzenia partii , czy startu w wyborach. no chyba ze prowadzona była ostra selekcjai i tylko zasłużeni towarzysze się integrowali .
jest miejscowością, w której klasa pracownicza odpoczywa za pośrednictwem swoich przedstawicieli.
ABCD, znany lider mas robotniczych i chłopskich :)
właśnie o to chodzi, że nie jestem liderem, tylko zwykłym pracownikiem. I, podobnie jak inni zwykli pracownicy, niezbyt lubię samozwańczych przywódców i obrońców mojej klasy społecznej.
Sam jestem przedstawicielem klasy pracowniczej, ciężko harującym w dwóch miejscach na chleb. W obu tych miejscach stykam się na co dzień z robotnikami i chłopami. "Mizoginizm", "androcentryzm"? Większość z nich pewnie nie potrafiłaby nawet tych słów powtórzyć.
I jeżeli nawet w naszych komentarzach (?) pełno jest mizoginizmu, etnocentryzmu i androcentryzmu, to cóż zrobią nasi lewicowi krytycy w konfrontacji z siarczystą argumentacją przedstawicieli klasy robotniczej i chłopskiej? Załamią się?
ludzie pracy z "Forum Klubowego".
żeby współpracować z Forum klubowym, trzeba zarobić jakoś na utrzymanie, gdyż to pismo nie wypłaca wierszowek. Taka sytuacja wydaje mi się zdrowa. Można mówić, co się myśli, nie wpadając w uwikłania materialnej zależności.
Natomiast "przedstawiciele klasy robotniczej", o których tu wspominałem, dwoch rzeczy wręcz organicznie nie rozumieją:
- jak można wykonywac pracę zawodową
- jak można wypowiadać poglądy bez nagrody w postaci wierszówki
mogą całe dnie pisać komentarze w internecie to na co nam socjalizm? Polski kapitalizm jest super.
niektórzy pracują przy komputerze:)
.pl
chłop swoje, pop swoje.
indymediów i forum frondy.
My, lud pracujący portalu lewica.pl i forum Frondy, mówimy Wam towarzysze: nie idźcie tą drogą, nie idźcie tą drogą.
Albowiem napisane jest w piśmie: nie mniej niż 10 kolejnych wyborów demokratycznych przerżniesz, nim zrozumiesz, że nie tędy droga.