Znowu chcą podwyżek te nieroby!?
To przecież szczyt szczytów... 25 lat robić a zbierać ze to taką kasę?
To niema prawa przejść.
o związkach zawodowych rzeczywiście ma luki, jeśli niszowa struktura związkowa może wymuszać rozmowy na wszystkich pracodawcach w swojej branży.
abcd według naukowców jest dwa miliony plemnikow w tym wyscigu a prawie ty musiałes wygrać ten wyścig natura jest złosliwa rzadko sie odzywam chociaz od lat regularnie czytam forum ale przez takich jak w w poziomu dyskusji nie ma wogóle a nie tylko niski lecz juz nie strzymalem i musiałem sie odezwać sorki dla HYJDELKI i pozdrowionka tylko Ona potrafi z ogromna klasa komentować pełny szacunek a co do ciebie abcd jestes ponizej poziomu i nudny jak flaki z olejej nie dziwie sie durango bo jest prawicowy ale takze potrafi kiedy trzeba zachowac sie nalezy pomomo prywatnych jak widze awersji co do niektorych grup i osób. przez takich jak abcd ( Ale Bede Ciała Dawal)to taki jest ten skrót wiele osób mądrych i cennych zrezygnowało co najmniej z tego forum jak im mowiłem lewicowego zgodnego z ich pogladami stwierdzili ze jesli tak wyglada merytoryczna dyskusja na lewicy obecnie to oni jeszcze pare lat poczekają az takie dinozaury powymieraja jak abcd.jeszcze raz pozdrawian Hyjdelke i tak trzymaj.
dzienksy. Zabrałeś głos ciekawie i rzeczowo. Interpunkcja też godna uwagi.
sien juz raz ci napisalem ze nie masz prawa obrazac pracownikow wtedy przy pomostówkach nazywajac ich nierobami czy leniami ale cenzura nie puscila mojego komentarza szkoda powiem ci tylko tyle ze roznica miedzy pracownikami a toba jest taka ze normalny człowiek ma 80% inteligencji wrodzonej a 20 % nabywa za zycia u ciebie jest dokladnie odwrtnie tylko zycia ci braknie by nabyc chociaz brakujace 30%.
a tak na serio kryzys dotyka wszystkich ale to nie znaczy ze nie powinnismy wymagac podwyzek płac rozsadnych chociaz na poziomia podwuzek cen towarow i usług i nie pisze tylko o gornikach dlaczego to my mamy jak zwykle ponosic najwiekszy ciezar kryzysu i to stricte bankowego i spekulanctwa giełdowego.sierpień po prostu stwierdził ze czas oczekiwania sie skonczył i ma racje podwyzki tez nie czekaly.
prosze i sorki ale pisze szybko i po ciemku tzn mam bardzo słabe oswietlenie ale to ci chyba nie przeszkadza bo nie o pisownie tu chodzi po prostu zmien płyte i bedzie oki bo wiem ze potrafisz bo czytam twoje artykuły np w obywatelu chyba i sa oki a jak sie z czyms nie zgadzam to cie na forum nie obrazam i nie probuje zdyskrdytowac w oczach innych,
ps. przyznasz mi ze Hyjdelka ma klase.
kierownictwa wszystkich spółek zwiazkowych w kraju mają prowadzić negocjacje ze związkiem zawodowym, który ma kilka tysięcy członków?
i nie obrazaj sie chcialem ci tylko nie nakazowo ale obrazowo pokazac jak ostatnio nisko spadleś w komentarzach i ich trsci ten pierwszy wpis to obecny twój poziom. nakazac to ja ci moge najwyzej zebys sobie zrobił herbatki z cytryna bo mróz a ja sie martwie o twoje zdrowie.
troll piter, ośmiesza Sierpień 80 bardziej niż mogłaby to zrobić rzeczowa krytyka.
bronie kazdego sierpien tez bo robia słusznie takie moje prawo remigiuszku a to z kim rozmawiaja pracodawcy zalezy od nich a nie od ciebie boja sie robić wielkie goliaty to załatwi to za nich dawid zreszta jak zawsze,
A to mnie zdziwienie ogarnęło.
nie pij tyle, bo ci się osoby mieszają. Remigiuszek to ja, nie ABCD :-)
Jak rozumiem to coś wielce nagannego, że zwiazek zawodowy robi to co do niego należy? Najlepiej jakby WZZ siedzial w kącie jak myszka? Brawo! "Lewicowiec".
przepraszam cię Durango nie o tobie myslałem i nie pisałem tego złośliwie żeby wywoływac jakies trolowskie dyskusje jeszcze raz sorki postaram się poprawic. ale o zarobki powinniśmy walczyc wszelkimi sposobami chociaz w granicach prawa i zdania nie zmienię.
faktycznie durango z rozmachu nawet imiona pomyliłem ale ostatnio ponosi mnie zachowanie ciałk. pozdrowionka dla Hyjdelki.
Ja na przykład od pewnego czasu jestem lewicowcem (niektórzy widzą mnie w PPP).
jako osoba reprezentująca wielu ludzi i jako lider największych ruchów zwiąkzowych i lewicowych moze wyznaczać kto jest niszą kto nie - zapomina czasem że jest odrzuconm już przez 99 % środowisk niszowym pseudo publicystą...
Co do prawicowości Obywatela i środowiska tego niszowego pisam po osatnich cytatach o Le Penie i laurce dla Szczerbca nikt nie ma już wątpliwości.
płac w górnictwie, ale jak widzę, że znowu "bojowo walczyć" zamierza o nie sam Sierpień 80 w celach autopromocyjnych, to niestety obawiam się, że efekt będzie taki, jak "wygranego" strajku w Budryku, czyli podwyżki niższe niż można było wywalczyć wspólnie z innymi związkami, acz kosztem mniejszej autopromocji.
jest takie mądre powiedzenie Fredry:
Znaj proporcją, mociumpanie!
skoro mały związek powinien siedzieć cicho i nie korzystać z ustawowych uprawnień jakie mają związki, to i redaktor niskonakładowego miesięcznika także powinien siedzieć cicho i nie zabierać publicznie głosu, chyba że cytuje opinie redaktorów wysokonakładowych mediów np. Gazety Wyborczej...
niech się zajmują poważne związki zawodowe. A związki niszowe mogą np. walczyć z dyrekcją o udostępnienie lokalu na świetlicę dla majsterkowiczów.
Tak walczysz z Szyszkowską, że chyba faktycznie tam popłynąłeś.
"udowodniłeś", że faszystami są ci, którzy mają egalitarne poglądy. Otóż Obywatel popiera egalitaryzm, ale przez to nie ma jeszcze nic, ale to nic wspólnego z faszyzmem. Warto sprawdzić, co to jest egalitaryzm.
wyżej stwierdziłem, że prawo o zwiazkach zawodowych wymaga korekty.
Nie może być tak, ze każdy, kto wdrapie się na beczkę i krzyknie, że to on reprezentuje świat pracy, może domagać się od pracodawców z całej Polski, żeby się pod tą beczkę zgłosili, aby z nim negocjować.
Już najwyższy czas na poprawę warunków płacowych w polskim górnictwie.To niesprawiedliwe że za tak ciężką i niebezpieczną pracę górnicy zarabiają tak mało.
VIVA WZZ SIEPRIEŃ 80 !!!
ABCD, pomijając sam Sierpień, dlaczego bronisz kapitalistów? To bardzo dobrze, że małe grupki robotników też mają szansę wyłuszczyć przed obliczem Wielmożnych Panów swoje postulaty. Tak bardzo przeszkadza Ci nieuszanowanie przez nich hierarchii związkowej ważności?
Zietek reprezentuje kilkadziesiąct tysięcy ludzi, a zcyhowicz wdrapałą sie na beczke o nazwie forum lewicy.pl i krzyczy nie reprezentujac nikogo
rzecz nie w tym, czy Sierpień 80 jest reprezentatywny czy niszowy (akurat jak wiemy, w górnictwie ma coś do powiedzenia, choć nie jest związkiem największym, poza kopalniami jest znacznie gorzej) ani nie w tym, czy ta 8-procentowa podwyżka byłaby sprawiedliwa (wedle jakiego kryterium i wobec kogo?).
Problem w tym, jak w sytuacji kryzysu zachowa się klasa robotnicza, w tym ta jej znacząca część, jaką stanowią górnicy. Kryzys energetyczny relatywnie wzmacnia wagę górnictwa w Polsce, ale czy to wystarczy dla zmobilizowania górników, gdy za bramą sytuacja jest w ostatnim półroczu coraz gorsza? Jeżeli górnicy wykażą się bojowością i determinacją to Solidarność i ZZG będą równie radykalne. Jeśli nie, to Sierpień 80, a raczej jego aparat zostanie sam na placu boju, bez sojuszników i bez poparcia górników.
Oczywiście podwyżka płac akurat w górnictwie mieściłaby się w jakiejś z grubsza socjaldemokratycznej strategii antykryzysowej, ale skądinąd wiemy, że Tusk to nie Zapatero.
od dawna wiadomo ludziom rozsądnym, że popularność nie jest kryterium prawdy. Jeśli ABCD nie może mieć racji, gdyż jest sam, a Ty masz większy tytuł doprawdy, gdyż utożsamiasz się z kilkudziesięciotysięcznym związkiem, to muszę Cię zasmucić.
Jesteś głupcem, gdyż większy tytuł do prawdy ma Lech Kaczyński, który wygrał wybory prezydenckie i Donald Tusk, który wygrał wybory parlamentarne. Z nimi utożsamiają się miliony Polaków.
A najpiękniejszą rzeczą na świecie są ekskrementy. Miliardy much nie mogą się mylić.
i osobistej (niestety) styczności z Chryzantemą Szyszkowską stałem się członkiem PPP. Napisz jeszcze na jaką lewicową kanapę trafię krytykując odpowiednio: Ikonowicza, Kowalewskiego i Szaloną Manuelę.
Wiesz jak rozbawiać ludzi, niszowy dziennikarzu :)
Ziętek jest twarzą lewicy a ABCD jedynie woreczkiem żółciowym. Mocno przepełnionym, ale tylko woreczkiem.
to pokaż nam dowody, że Sierpień 80 reprezentuje kilkadziesiąt tysięcy ludzi. Bo ja z dobrego źródła wiem o 12-14 tysiącach.
I tak oto "lewicowiec" ABCD stoi na tym samym stanowisku co PO - małe związki niepotrzebne, bo "niereprezentacyjne", a więc niech głosu nie mają. A najlepiej jakby był jeden wielki "reprezentacyjny" związek, wtedy chyba będzie najlepiej. CRZZ wróć?
wypusujesz głupoty. Zychowicz twierdzi, ze Ziętek to nisza, a sam kim jest ? Kogo reprezentuje?
Niech najpierw stworzy organizacje wiekszą od WZZ Sierpień 80 wtedy bedzie mógł twierzić, ze to nisza. śmeiszne kiedy nisza (facet odrzucony już przez wszystkie środowiska wyzwya innych od niszy). To nie jest walka na argumenty tylko zychwoicz klepie w kółko wyuczoną - lunb mnarzuconą mu formułkę.
Tak samo nasz redaktorek Obywatela - wszystkich wyzywa od brunatnych i faszystów proponuję zajrzeć do wikipedi i zobaczyć jakich fazystowskich i prawicowych publicystów drukuje...
Jeden jest nisza i wyzywa Sierpień 80 aby leczyć swoje kompelksy, drugi wyzywa od faszystów, aby odwrócić uwagę od swoich brunatnych powiązań.
Widać po Tobie, jacy zwolennicy zostali PPP.
Jesteś przecież fanatycznym zwolennikiem USA i Izraela, popierasz amerykańskie interwencje zbrojne, wzywasz do lustracji i dekomunizacji, wychwalasz Kościół katolicki w Polsce i wyśmiewasz jego krytyków.
Bądźmy ściśli.
Szef PPP i Sierpnia 80 reprezentuje 200-300 członków swojej partii i kilka tysięcy czlonków swojego związku.
Ziętek przez lata blisko współpracował z Szyszkowską i ugrupowaniami antyklerykalnymi. Organizował też demonstracje na rzecz "społecznego dobra, jakim jest prawo do aborcji".
Kapitaliści - w szczególności węglowi - nie mają lepszych sojuszników niż całkowicie od nich uzależnieni niszowi gracze polityczni.
twoi mocodawcy zgubili jebno zero w liczbaqch czy to własna inicjatywa ?
A nawet jak a Ty kogo reprezentujesz? nawet nie sąsiada
ot i dowiedziałeś się od Kuby P. co wypusujesz...
antyklerykalna neofitka Szyszkowska, która swój autorytet zbudowała na tym, że nagle przestała wierzyć w Boga.
Zresztą kiedyś wierzyła i to bardzo żarliwie, bo studentom na KUL-u czytała fragementy papieskich encyklik. Bolesławowi Piaseckiemu też asystowała dopiero wtedy, gdy na piśmie zagwarantował jej, iż odrzuca poglądy faszystowskie.
Fidel Castro przeszedł transformację w drugą stronę - z ateizmu na ostrą religijność, a nikomu do głowy nie przychodzi by robić z niego twarz kato-prawicy.
Rozumiem, że z braku jakichkolwiek autorytetów lewica łapie się każdego, kto ma tytuł profesora, ale po Tobie ABCD spodziewałbym się czegoś więcej, niż tylko ślepej wiary w boskość Chryzantemy.
Zagadka:
Kto powiedział: mam fundusze na partię najwyżej 400-osobową?
brunatne powiązania 10 razy większe niż ja miał twój szef Bogusław Ziętek, który jako ówczesny wicelider Sierpnia 80 podejmował wielokrotnie zaawansowaną współpracę z najskrajniejszą prawicą: z Frontem Narodowym, z NOP-em, z Wileckim, ze Stronnictwem Narodowym, z Frontem Polskim itd., itp. Jakiekolwiek wasze wywody na temat czyjejś prawicowości czy faszyzmu są zatem śmieszne, zwłaszcza w sytuacji, gdy ja współpracowałem z prawicą OPRÓCZ zaawansowanej współpracy z lewicą w tym samym czasie, a twój szef Ziętek współpracował przez ładnych kilka lat WYŁĄCZNIE z prawicą - był po prostu sojusznikiem neofaszystów, w tym twórcą wspólnej z nimi listy wyborczej w roku 2001.
no nie wiem kto ma większe i ciągłe kontakty brunetne.. zresztą, co to za argument że ktoś ma większe - przyznałeś sie poniekad do nich. ZIętek uznaje tamate za błąd, ty nadal uytrymujesz takowe i dlatego jak nazwyasz kogoś faszystą jesteś śmieszny !
JA Le PEna nei chwaliłem nigdy, nie zachwalałem Szczerba, nie utrzymywałem konatktu z rosyjskimi faszystami - a ty owszem. Ja nie publikuję gazety w której pisują prawicowi publicyści. FAcet popatrz najpier w lustro i odrobinę skromnosci - najpier posrzątaj swoje podwórko a nie krzycz, że inni mają większy bałagan bo to rzecz dyskusyjna !
co to za argument zakałdamy, ze masz rację i co kogo reprezentujesz ty nikogo. ZBierz 800 osób wtedy bedziesz mógł mówić, ze jestes wiekszy od Ziętka, a on to nisza.., A tobie został tylko Pan Okraska i jego brunetane konakty... ABCD jesteś śmieszny, gdy krzyczysz, ze inni sa faszystamio, a sam publikujesz w jednej niszoej gazetce jalko redkacyjny kolega narodwych-olszewików z Rosji !
Zaczni świat zmieniać od siebie... no tak zapomniałem, że pewne rzeczy robisz zawodowo.
ja też nigdy nie chwaliłem Le Pena i nie zachwalałem Szczerbca - to po prostu ty nie znasz znaczenia słów, których używasz i dlatego beznamiętne omówienie lub streszczenie czyichś myśli czegoś uważasz za zachwalanie i pochwały. Nawiasem mówiąc, kwalifikuje się to do sądu jako publiczne pomówienie i warto by było, żebyś mniej pyskował a więcej myślał, bo jak zapłacisz z 10 tysiaków na Caritas (he, he), to ci się odechce zagrywek spod znaku oskarżeń o "zachwalanie" czy "laurki".
Rzeczywiście, zdarza mi się współpracować m.in. z socjalnymi prawicowcami, aczkolwiek nie mam z prawicą tak zaawansowanych kontaktów, jak wasza partyjka, której wiceszefem jest ex-poseł ZCHN-u.
stac mnie na taką wpłatę, wiec prosze bardzo (zreszą podobnie jak Ty i - choc wole wesprzeć każda inną instytucje niż Cartitas, który wyposażył w środki finansowe wielu zbiegłych do Ameryki Południowej nazistów po II wojnie światwoej. Ciekawe, czy twoja słabośc do tej instytucji wynika z tego faktu?
Jestes umoczony w brunatne szambo po same uszy.. a co do mojej Partyjki - od roku przekracza twoje mmożliwosci intelektualne przysowjenie informacji, że nie jestem cżłonkiem PPP. Pomijam już, że wolę mieć kontakt z członkiem ZCHN niż nardowym-bolszewikiem z Rosji, którego pomysłem na politykę jest rasistowska przemoc...
Pozytywna recenzja moze zostać nazwana laurką... obrona Le PEna jako skrzywodznego polityka przez rządzące eilty, tez jest faktem... takich cukiereczków w niszoym pisemku można zanleśc dużo więcej... Zienkiewicz jest pro socjalnym publicystą ? mu blizej do UPR niż do kogo innego, wiec jak juz uprawiasz propagande to staraj się, aby to chociaż kupy się z grupsza trzymało !
A argumentów w stylu "a u was murzynów biją" nie przyjmuję, bo są śmieszne. Obaj z ABCD macie żal o to, że nie umiecie swtorzyć struktury i tyle. Jak byście umieli i posiadali poparcie stworzylibyście takową i nie zajmowali się wtedy "neiszowymi organizacjami", a że mało kto chce mieć z wami coś wspólnego to już wasz problem.
Chłopie weź najpier wytłumacz się z swoich brunatnych przyjaźni a później rozliczaj innych. Zresztą takl to jest z neofitami są najbardziej zagożali w poszukiwaniu odszczepieńców....
Kiedy Ziętek zajmie się skandalicznie niskimi płacami w niemalże wszystkich branżach?
Ludzie i tak uważają, że górnicy zarabiają lepiej niż przeciętnie. Jak Ziętek wygra, tylko pogłębi to przekonanie, co więcej utrwali przekonanie, że górnicy to grupa egoistycznie nastawiona, która broni tylko swoich interesów.
znowu nic nie rozumiesz. ABCD nie ma - moim zdaniem - racji, żądając ograniczenia praw związkowych dla małych (niszowych, jak on twierdzi) związków, ale to nie zobowiązuje go wcale do stworzenia związku zawodowego większego od Sierpnia 80. I jeśli twierdzi, że Sierpień"80 jest niewielkim związkiem, to nie ma to nic do rzeczy, czy napisze to w Obywatelu, Wyborczej czy na lewicy.pl. Fakt pozostaje faktem, bez względu na sposób i miejsce jego ogłoszenia oraz osobę, która to mówi.
ABCD chce ograniczyć wolności związkowe ze względu na siłę związku, Ty chcesz ograniczyć wolność słowa ze względu na co? Masz jakiś pomysł czy powód, poza tym, że ABCD jest ogólnie okropny, Twoim zdaniem?
Co do Okraski, to jak tu ostatecznie udowodniłeś, nie rozumiejąc podstawowych terminów takich jak egalitaryzm nie masz waćpan żadnych podstaw do debaty na temat żadnych koncepcji społecznych i ich ewentualnych protagonistów.
chłopy przestancie jak małe dzieci nisze, brunatne rozowe i hu... wie co jeszcze mamy dyskutowac o podwyzkach nas robotników a nie mielić tylko ozorem drm ma racje podwyzki w obecnej sytuacji sa wazne i słuszne dla mnie to moze zrobic i wywalczyc jezus byle by był lewicowy hi hi nie interesuje mnie to po raz pirwszy przy pomostówkach zwiazki dmuchja w jeden gwizdek i to jest wazne a wy i tak swoje drm krzywdzisz górników taka opinia albo nie widzisz wszelkij aktywnosci w ostatnich latach w całej Polsce gdzie górnicy wspierają grupy zawodowe które tego chcą i oczekuja i to naprawde czesto bezinteresownie w ramach solidarnosci pracowniczej i tu musze przyznac ze sierpien w tych akcjach jest debest a robia to górnicy kosztem swojego czsu i kosztem rodzin. podwyzki np 8% wynikaja z rozporzadzenia ministra na ten rok w takich czasach tylko idiota lub samobójca mógłby krzyczec dajcie np 20 lub 30%
"Stać mnie na taką wpłatę(10 tys.)" - zadeklarował działacz niewielkiego związku.
Daleki jestem od krzywdzenia górników, niedoceniania itp., piszę tylko jak ludzie to widzą. Przynajmniej w mojej okolicy.
Przekonanie, że górnicy mają lepiej ciągnie się od czasów Gierka i nie ja to wymyśliłem.
Jak teraz Ziętek wywalczy dla nich podwyżki, to taki TVN rozdrze japę, jak to im już było dobrze, a teraz jeszcze lepiej.
I ludzie to podchwycą. Efektem końcowym będzie jeszcze większe rozczarowanie do związków zawodowych w ogóle, i tak już olbrzymie.
w przeciwieństwie do Ciebie nei płączę po niszowych wydawnictwach, a pracuję (i nie spedzam 90 % czasu na lewica.pl) i zarabiam stosunkowo przyzwoite pieniądze.
mylisz sie ABCD nie chce ograniczyć dzialnosci mniejszych związków zawodowych (Samoobrona obecnie ma dużo mneij członków niż Sierpień 80). On chce ograniczyć działalność WZZ Sierpień 80 bo nienawidzi Kowalewskiego. Całak filozofia i tajemnica !
Zwróć uwagę, że ABCD prowadzi prywatną wojnę za wyrzucenie go z KiP i tyle. Co do zakąłdania zwiazku. Nie musi tyego robić. Niech pokaże, coś pozytywnego poza jadem na tym forum. I tu jest prpblem w czasie wyborów parlamentarnych odgrażał się tutaj, ze stworzył komitete wyborczy Piotra Ikonowicza i pokaże nam wszystki... I pokazał jego kandydat dostał mniej głosó (prawie trzykrotnie) od kandydata "niszowej" listy.
Ja wyzwam go tylko do zrobioenia czegoś pozytwynego. A, ze zychowicza maja za zgoszkniałego i niespełnionego faceta już wszędzie nie ma on współ0praconików i nie jest w stanie zaprezentować pozytywnych działań.
no tak, Trybuna Robotnicza, której jesteś dziennikarzem, jest wysokonakładowym tygodnikiem opinii.
Coś dużo tych prywatnych wojen z Sierpniem 80, bo zastrzeżenia do jego działalności ma całkiem sporo osób.
A fakt, że związek ten na krytykę odpowiada personalnym trollingiem, mu nie pomaga.
że pozytywne działanie w Twoim rozumieniu to lewicowa krytyka za egalitarne poglądy. Tak własnie krytykuje spełniony dziennikarz.
nie będę dyskutował na warunkach które arzucasz... jak jesteś tal dobrze poinformowany o małej organizacji to dokładnie powinieneś wiedzieć, co robią i co na przykąłd odbędzie sie 18 lutego
personalny "trolling" to oczywiscie tolerowana nie wiadomo dla czego obraza.
Jezeli jest tak dużo osób o takich poglądach to, czmeu nie załozycie własnej organizacji i działlalnoscią udowodnicie,ze macie rację... Powiem tobie dlaczego, bonie jesteście zdolni do robienia rzeczy pozytywnych tylko do krytyki innych, a wypisując na forum banialukipodnosicie jedynie swoje samopoczucie.
Z tym rzekomym egalitaryzmem Waszym i Waszego Obywatela jest tak, ze to zwykla sciema. Nie wyroznia Was to zbytnio od innych, ale akurat Wam sie dostanie:) Osobiscie daleki jestem od oceniania Obywatela jako pisma faszystowskiego. Obrzucajcie sie goownem i guzik mnie to obchodzi, siebie zescie warci. Wlasciwie nie umiem znalezc przymiotnika, ktory Wasz miesiecznik by opisal. Jest moze dosyc... eklektyczny?
Ale wracajac do egalitaryzmu. Wystarczy poczytac wiele z waszych komentarzy, chocby ostatnio popierajacych syjonizm i rzezie Palestynczykow. Nie widzicie sprzecznosci? Czy Wasz rzekomy egalitaryzm nie sklania Was do spojrzenia na los palestynczykow zamknietych za murami getta, ze w ich sytuacji moze ten egalitaryzm nie jest zbyt duzy? Moze "egalitarne" pismo powinno sie o niego upomniec? Choc z drugiej strony, Zydzi sa po jednej stronie muru, a Arabowie po drugiej. Jest w tym naprawde jakas rownosc! :))) Bo nie wiadomo kto jest za, a kto przed murem? Wszystko jest wzgledne jak mawial Einstein...
Coz, mnie ta hipokryzja nie dziwi. Jest jej masa i w mainstreamie i na niszy. Trockisci potrafia mowic np., ze kochaja demokracje :), ale kiedy tylko zwesza dla siebie korzysc, dawce, zywiciela, oportunizm zawsze u nich zwycieza i latwo z niej rezygnuja. Faszysci kochaja robotnikow (tych swoich, bialych oczywiscie), a prawica chce by zylo sie lepiej wszystkim etc etc.
Jedni mowia prawde a drudzy klamia? Jedni sa nasi, a drudzy nie? Guzik! To jedna i ta sama banda. Ot politycy - banda sku... Ale nie po slowach, lecz wylacznie po czynach mozna poznac ludzi.Osobiscie goowno mnie obchodzi co kto glosi, kazdy lze. Pytanie jest zawsze tylko jedno - jaki ma interes? Idee maja zwykli ludzie. Politycy maja interesy, a idee dla nich to tylko narzedzia do oglupiania ludzi. Ja nikomu juz nie ufam.
a mógłbyś mi pokazać jakiś mój wpis, w którym popieram "rzezie Palestyńczyków"? Czy wy naprawdę nie potraficie dyskutować bez daleko posuniętych insynuacji, jak nie takich, to innych? Nie przyszło wam do głowy, że można się z kimś nie zgadzać, ale w oparciu o jego realne stanowisko?
Nie popieram rzezi Palestyńczyków, a wręcz przeciwnie. Natomiast rażą mnie:
a) instrumentalne traktowanie Palestyńczyków przez część lewicy, która ma w d... 100 innych konfliktów, ale ten ich bardzo interesuje, bo roją sobie, że gdy Hamas i Hezbollach pokonają Izrael, to zachwieje się imperializm światowy.
b) przejaskrawione, do bólu tendencyjne analizy tego, co dzieje się na Bliskim Wschodzie, nie uwzględniające postaw patologicznych po jednej ze stron konfliktu. Nie twierdzę, że "wszyscy są tak samo winni", ale strona palestyńska czy arabska też ma swoje za pazurami.
c) wzniecane przez ten konflikt emocje bliskie antysemickim - na poziomie języka, generalizacji, symboliki itp.
d) dziecinne "dobre rady" koleżków, którzy w życiu nie byli w Izraelu i nie mieszkali przez 5 minut w kraju, gdzie toczą się wojny, a są przekonani, że mają prawo się na ten temat wymądrzać i w dodatku jeszcze proponować - jakże realistyczne - rozwiązania pokojowe.
Daleko mi do sympatii wobec militarystyczne lobby izraelskiego i podsycania przez nie bojowej atmosfery. Daleko mi do akceptacji wielu posunięć armii izraelskiej. Natomiast jednocześnie jestem przekonany, że jeśli na Bliskim Wschodzie zapanuje pokój, to nie dzięki pomysłom i "dobrym radom" szczeniaków wyżywających się w "antysyjonizmie" i teoriom ich podstarzałych guru.
wyluzuj, spójrz samokrytycznie na swoje posty i pomyśl, czy ich treścią i (zwłaszcza) formą rzeczywiście zachęcasz do Sierpnia 80. Może jest na odwrót?
Przebrnąłem przez dyskusję. Uff. Ale bomba na początku. Niesamowite. Troll łapie trolla.
Ale zawsze czegoś ciekawego się dowiem. Treaz już np. będę pamiętał, kto to jest ABCD, a kto Durango.
Nie wiem tylko, po co tyle sił poświęcać na zwalczanie PPP, przecież oni nie mają zbyt dużych szans na uzyskanie społecznego poparcia.
No chyba, że mają, ja tam głupi, młody i nieoczytany jestem, więc mogę się mylić.
ja w przeciweństwie do ciebie zgromadziłem w okół siebie sporą grupę ludzi... Spójrz na swoje teksty. Jezlei Sierpień 80 i PPP sa tak mało znaczący iniszowe, to dlczego poświęcasz im tyle czasu? Osobista nienawiśc, robisz to zawodowo, czy uciekasz od swojego pustego życia?
tym gorzej.
Ludzie, których "zgromadziłeś wokół siebie", marnują czas na zbieranie podpisów i udział w pikietach, a co z tego wynika?
Przegrany strajk. Albo 0,9% poparcia w wyborach.
Właśnie o to mi chodziło, ale nawet cień krytyki wobec Hamasu itd. kończy się na lewica.pl wręcz zaszczuciem forumowicza i epitetami.
Nie wiem czym to się różni od fundamentalizmu katolickiego, islamskiego czy jakiegokolwiek innego.
Może coś przeoczyłem, ale nie przeczytałem tu ani jednego komentarza, który by w sposób rzeczowy postawił zarzuty Palestyńczykom czy Hamasowi i przedstawił racje Izraela. Nic z tych rzeczy, zawsze lakoniczne insynuacje, generalizacje i obelgi, szczególnie z Twojej strony. Trudno też trafić na jakikolwiek wpis prostujący błędne tezy dyskutanta. Nic z tych rzeczy. Parę ogólników, a na koniec, żeby podkreślić wagę swoich słów, jakieś wyzwisko od serca.
Po drugie. Jeśli się nie mylę, ten portal nie przedstawia linii programowej jakiejś partii, lecz jest o lewicy i dla lewicy. Wiadomo, dla jednej bardziej, dla innej mniej, lecz żadne napisane tu słowo nie jest dla wszystkich zobowiązujące. Wobec tego, co komu do tego, że jakaś część, bądź cząstka lewicy jest zainteresowana właśnie konfliktem na Bliskim Wschodzie? Boli to kogoś? Boisz się Drm, że jak jeden z drugim redaktor czy forumowicz zaczną poruszać ten problem to Ciebie z pracy wyrzucą?
To jakaś paranoja, żeby dyktować komuś czym mu wolno się zajmować a czym nie. Psychologiczne diagnozy kolegi Durango pominę milczeniem. Zapowiadało się ciekawie, ale skończyło się jak zwykle.
nei wiesz, co ja robię z moimi kolegam, ale wypisujesz bzdury ! Jak nie wiesz nie kłam !
ja nei zgadzam się też z hołdami wobec terrystów z Hamasu i nikt mnei nei zlinoczwał , a było ich sporo.
Stawiam Palestyńczykom konkretny zarzut. Po jaką cholerę od listopada odpalali rakiety na Izrael i ile kasy Mamas na to wydał zamiast zadbać o ludzi ? !
Wytłumaczcie mi proszę, co mial zrobić iZarel. Przypominam, że to Arabowie nei uznali faktu powstania państwa Izarel i rozpoczeli wojnę. Dzisijszy los Palestyńczyków, oczywiscie ciężki jest wynikiem przegrania wojny, którą wywołali.
Zresztą jeden z byłych liderów HAmasu stawia tej organizacji konkretny zarzut, że wygrała wybory w Strefie Gazy zastraszajac głosujących. Takie organizacje nioe mogą cieszyć się popraciem lewicy, tak jak nie moze być z gody na masakrowanie ludnosci cywilnej, ale czy za te masakry odpowiada tylko Izarel. Hamas tchórzlie chowa się właśnie za plecy ludności cywilnej umieszczając sztaby itp. w miejscu z ludnością cywilną.
Gdybyś czytał to co pisałem tu i ówdzie ze zrozumieniem, to wiedziałbyś, że:
1. Krytykuję nie tyle Hamas i Palestyńczyków, co nadmierne zajmowanie się tym tematem przez polski portal lewicowy.
2. Uważam, że są to tematy zastępcze, chwytliwe, modne, ale w gruncie rzeczy bez znaczenie, bo wpływ na ten konflikt mamy żaden.
3. Na dodatek informacje są tu przedstawiane nieobiektywnie, zawsze na niekorzyść Izraela, o komentarzach nie wspominając.
4. Sądzę, że Hamas itp. organizacje są skrajnie odległe od lewicowych ideałów, zatem ich popieranie jest samobójstwem politycznym.
5. Uważam, że konflikt ma m.in. podłoże kulturowe i demograficzne, a kultura arabska mi się nie podoba, bo jest zbyt odmienna od mojej. Za co jestem oskarżany o rasizm, faszyzm i nie wiadomo co jeszcze.
Nie da się zmusić ludzi do kochania wszystkich, bo też forma totalitaryzmu, choćby najpiękniej opakowana w szczytne hasła.
Wbrew pozorom nie tylko czytam, ale rozumiem i pamiętam co pisałeś.
1. Pisałem wyżej
2. Pisałem w innym temacie.
3. Podaj mi swoje obiektywne źródło, abym i ja mógł zweryfikować podawane tu informacje. Z góry dziękuję.
4. Sprzeciw wobec agresji Izraela, tudzież zrozumienie historycznych praw Palestyńczyków *nie jest*(choć może być) równoznaczny z poparciem dla Hamasu. Zresztą założę się, że OWP też by Ci nie odpowiadała. Hmm.. po prostu "kultura arabska Ci się nie podoba". Pewnie bardziej pasuje Ci izraelskie techno(bądź pokrewne), niż śpiew muezzina...
5. Być może niesłusznie. Ksenofobia to jeszcze nie faszyzm. Nie musi być też zorientowana rasowo. Fakt.
6. Istotnie. Fizycznie nie można kochać wszystkich, bo "wszyscy" to pojęcie abstrakcyjne, tylko co to ma do rzeczy w tym temacie?
7. O nierobach-dzieciorobach dybiących na naszą europejską krwawicę udało Ci się coś jednak skrobnąć. M. in. o tym był pierwszy akapit mojej poprzedniej wypowiedzi.
a jak zwykle wdepnąłeś w pseudointelektualne bagno, gdzie fanzoli się o Hamasie, Żydach, Obywatelu, elitarnym egalitaryzmie, zasługach i potknięciach Redachtorów wszelakich, a o górnikach i płacach pisze się tu najmniej, a jak już, to aby Ziętka do parteru sprowadzić, a "S"80 oraz PPP najchętniej zdelegalizować, bo się centrali wymknęły spod kontroli...
EH... szkoda, że wcześniej tu nie wdepnęłam, bo wiedziałabym już w czwartek, że przybył mi admirator o przecudnym nicku. Bo czyż może być imię piękniejsze niż PIOTR (opoka, skała)? Mój pierworodny miał nosić to imię mojego dziadka po kądzieli, ale już był w rodzinie jeden PYTER, to nie chciałam dublować...
A jak jeszcze se lepsze światło przy kompie zainstalujesz i zaczniesz pisać ciut przejrzyściej, to gotowa jestem odkochać się w kwaku i w Tobie ulokować swoje uczucia (*_*)
Tymi forumowymi mądralami się nie przejmuj, cenzurą też (mnie również cenzurują, szczególnie jak coś chlapnę wnerwiona) i pisz co Ci w duszy gra - o górnikach, robotnikach, Śląsku, a nawet o Hyjdelce, której się aż gorąco z wrażenia zrobiło po Twoich komplementach... (*_*)
Tyż pozdrawiam.
.