Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Litwa: Protesty związków zawodowych

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

no no, ciekawe

"Manifestanci sprzeciwiali się powiększeniu stawki VAT z 18 do 19 proc., (...) zlikwidowaniu niższej pięcioprocentowej stawki VAT na lekarstwa i ogrzewanie. Żądano również m.in. wprowadzenia podatku liniowego (...)"

Czemu nasze związki zawodowe nie potrafią sie tak ogarnąć? Panowie lewicowcy, do roboty! Bierzcie przykład z towarzyszy litewskich!

autor: Dobrodziej Pracodawca, data nadania: 2009-01-17 21:53:54, suma postów tego autora: 2714

Po Łorwie kolej na Litwe

Kryzys coraz bliżej nas
Z tego co wiem na Litwie jest podatek liniowy

autor: Czerwony Adam, data nadania: 2009-01-17 22:12:13, suma postów tego autora: 1003

To się nazywa demonstracja!

A za szyby i tak wandale zapłacą ;-)

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2009-01-18 00:21:02, suma postów tego autora: 3566

Dobrodziej Pracodawca -

wzywa do buntu! To oznacza prawdziwy koniec kapitalistycznego świata. Witamy w naszych sprawiedliwych szeregach.!

autor: steff, data nadania: 2009-01-18 11:03:29, suma postów tego autora: 6626

steff

prtoesty wzywające do zmniejszenia podatków? taka rewolucja mi nie przeszkadza. A czy organizuje ją organizacja nazywająca sie związkiem zawodowym, czy związkiem pracodawców to mi już bez nzaczenia. Krótkow mówiąc- popieram sprawiedliwość, a kto ją głosi praktycznienie nie ma znaczenia :D

autor: Dobrodziej Pracodawca, data nadania: 2009-01-18 12:15:35, suma postów tego autora: 2714

Czy ktoś kompetentny mógłby napisać

coś więcej o partii Frontas? Z internetu udało mi się dowiedzieć tylko tyle, że w ostatnich wyborach uzyskali całkiem niezły wynik (3,8%).

autor: jra, data nadania: 2009-01-18 13:43:50, suma postów tego autora: 540

Brawo

Brawo koledzy Litwini. Szkoda,że szefowie naszych największych central związkowych nie potrafią upomnieć się o społeczeństwo,tylko występują przed kamerami głoszac hasła pod publiczke które w ich przekonaniu - o konieczności poprawności politycznej,mają wykreować ich na cywilizowanych obrońców praw pracowniczych...

autor: Werter, data nadania: 2009-01-18 15:45:57, suma postów tego autora: 1

Partia Frontas

Partia Frontas powstała w roku 2008, po tym jak jej przewodniczący Algirdas Paleckis był usunięty z Litewskiej Partii Socjaldemokratycznej za publiczne wyrażanie swoich poglądów. W bardzo krótkim czasie została zauważona na arenie politycznej. Myślę, że ponad 3 proc. głosów to bardzo dobry wynik jak na litewskie realia i na partię, która jest nazywana przez media "radykalną partią lewicową".

Wg mnie partia Frontas ma przed sobą duże perspektywy. A. Paleckis jest znaną postacią życia publicznego szczególnie w Wilnie, gdzie sprawuje funkcję zastępcy mera miasta.

Oprócz tego, nie boję się też nazwać tej partii jedyną prawdziwie lewicową partią na Litwie. Pozostałe to są albo partie postkomunistyczne albo te, które tylko w nazwie mają wyraz "lewica".

Jeśli chodzi o litewską lewicę, to należy zwrócić uwagę również na powstałe niedawno ugrupowanie lewicowych intelektualistów Naujoji kairė 95 (Nowa Lewica 95).

autor: Alek, data nadania: 2009-01-18 17:06:24, suma postów tego autora: 40

Dobrodziej Pracodawca

Twoje wezwanie do buntu było na miejscu. Wszak Litwini walczyli przeciw zwiększeniu VAT-tu, który uderza przede wszystkim w biedaków, przeciw likwidacji jego niższej stawki za leki i przejście do wyższej,przeciw obniżaniu emerytur, przeciw wyrzucaniu dłużników z domów, przeciw liberalizacji stosunków pracy a więc wybijali szyby w swoim Sejmie nie po to, by jeszcze bardziej różnicować warunki swego życia lecz przeciwnie, by je bardziej wyrównywać. Słusznie zatem z zimowego snu budziłeś nasze związki, bo w tych samych tematach miałyby wiele do roboty również u nas. Dlatego odwołanie Dobrodzieja Pracodawcy z szeregów sprawiedliwych uznałem za pozbawione jakichkolwiek podstaw. Swym wezwanie na pozostanie w tych szeregach gorliwie zasłużyłeś.

autor: steff, data nadania: 2009-01-18 17:50:38, suma postów tego autora: 6626

steff

bycie nazwanym sprawiedliwym przez lewicowca? no to jestem w kropce- cieszyć się, czy obrazić ;-)

autor: Dobrodziej Pracodawca, data nadania: 2009-01-18 18:15:21, suma postów tego autora: 2714

Dzięki,

Alek.

autor: jra, data nadania: 2009-01-18 18:22:32, suma postów tego autora: 540

Dobrodziej,

musiałeś palnąć głupstwo, skoro klasowy wróg Cię chwali.

autor: fancom, data nadania: 2009-01-19 17:33:06, suma postów tego autora: 1427

fanocom

Podoba mi się twój wpis. Jest dowcipny. Brawo.

autor: steff, data nadania: 2009-01-20 11:49:43, suma postów tego autora: 6626

Dobrodzieju

Wzmianka o żądaniach wprowadzenia podatku liniowego okazała się pomyłką, którą już poprawiono:
"Żądano również m.in. wprowadzenia podatku progresywnego, "

A jeżeli chodzi o VAT to nic nadzwyczajnego, większość lewicy jest za niskim VAT-em.

autor: RRRadykał, data nadania: 2009-01-20 18:35:56, suma postów tego autora: 1084

Dodaj komentarz