pracowników Kompanii Węglowej należy do Sierpnia 80?
Pod tym artykułem nie dyskutujemy z ludzikami, którzy biorą kasę na działalność publiczną ze środowiska PIS-owskiego.
Agentura PIS, niech gada sama ze sobą...
Ilu w ogole czlonkow ma Sierpien 80?
widzisz.
znów pytasz o Sierpien 80.
nie wiem czy to wynika z twojej troski , czy może chcesz się
czepiac tego w jaki sposób WZZ walczy o swoje???
powtarzam to po raz enty WZZ SIERPIEŃ 80 to najbardziej bojowy ZZ w tym kraju.
brałem udział w kilku sporach zbiorowych a także negocjacjach płacowych w swoim zakładzie jak również w innych im powiem Ci ABCD że ludzie z SIERPNIA80 potrafią pokazac dyrekcją zakładów jak się prowadzi spór czy negocjacje.
dzięki WZZ wszystkie spory które proadziłem u siebie były zwycięzkie i skutkowały podwyżkami wynagrodzenia.
Nie istotne, ilu należy. Stopień uzwiązkowienia w Polsce jest w ogóle bardzo niski, więc ZZ są generalnie przez neoliberalny dyskurs marginalizowane jako garstka krzyczaczy, awanturników i prowokatorów. Tak więc Twój argument akurat przeciwko Sierpuchom, jakoby byli niereprezentatywni jest bezzasadny.
dobry pomysł. No to dawaj konkrety: nazwiska, kwoty, daty otrzymania itd.
Mam też nadzieję, że chętnie poszerzysz swą listę o "radykalną lewicę" finansowaną przez PO, o "radykalną lewicę" na pensji u balcerowiczowców z Agora S.A., o "radykalnie lewicowe" gazetki sponsorowane przez neoliberalne SLD itd. Oj, ubędzie nam dyskutantów, ubędzie...
Podwyzka płac to podstawa. jest jedno ale. Znowu Sierpien jak i inne centrale zaczynają od procentów. 14% - imponujaco. Tylko że to nie robui na mnie wrażenia bo oznacza że:
- kadra dozoru ruchu (zarobki od 5 tys wzwyżnetto) zarobi na tym od 700zł wzwyż
- zatrudnieni na najgorzej płatnych stanowiskach - odstawy, przebudowy, przeróbka itd. zarabiający w przedziale 2 - 2,8 tys netto dostaną 280 - 360 zł netto podwyzki
zaprawdę słuszne i przenajswietsze są najwyższe podwyzki dla najsłabiej zarabiających a mniejsze dla lepiej uposażonych.
jako górnik wnoszę zatem:
Uprasza się Sierpien o doprecyzowanie stanowiska, w którym jako priorytet uwzgledni się w szczególnosci najsłabiej zarabiajacych bo to im jest najbardzie potzrebna podwyzka.
W tym celu lepiej stawiac żądanie podwyzki kwotowej.
u nas w Bogdance flaps (talon na posiłek regeneracyjny) wynosi 11 zł/rbd. A ile na Śląsku?
Jescze wypadałoby zrobic porzadek ze sklepami przyzakładowymi gdzie realizuje się flapsy bo to juz skandal jaka jest tam korupcja i jaki narzut sie stosuje.
1. art 18 z 3c u góry, odnosi się do deputatu i jest realizowany w tej chwili tak że wszyscy dostaja ekwiwalent 6 ton (u nas mozna też wziąć węgiel w naturze. Wczesniej było to zróznicowane: żonaci/mężatki dostawali(y) po 8 ton a ci co jescze nie załozyli rodziny po 2 tony. Po 2001 r bodajże wyrównano wszystkim dając bez wzgledu na stan cywilny po 6 ton. Pracownicy którzy wczesniej nabyli prawo do 8 ton pozostają z tym na zasadzie prawa nabytego. jest to świadczenie wygasające bo ci którzy biora kase za te 8 to rocznie z roku na rok odchodzą z górnictwa. Będzie z tym problem żeby wyrównać wszystkim do 8 ton ależyczę powodzenia. zawsze to parę groszy ludziom da jesli sie uda.
NAJWAZNIEJSZE: w sprawie art.18 indeks 3c BŁAGAM - RUSZCIE SPRAWĘ SPÓŁEK - PODWYKONAWCÓW. tam ludzie za te sama robotę zarabiają połowe tego co ich koledzy zatrudnieni w kopalni. Np. na przebudowie w spółce zarabia się 180o-2000 (w porywie) za te samą robotę w Lubelski Węglu 3000-3600.
Przebudowa to zapier... Watpiącym powiem tylko że nie porobi tam ktoś kto sam nie udźwignie rogala(obudowy V36) ważącego 75 kg i nie poniesie po pochylni. Sa tacy co nosza sami dłuższe rogale (125kg) Do tego błoto po pas, ciasnota duchota i ogólny syf.
2. PODWYZKI POWINNY BYC KWOTOWE. Niezaleznie od tego która centrala cos takiego postuluje, nie podoba mi sie żadanie procentowych podwyżek.
Ale po za tym alleluja i do przodu. Trzeba dopominac sie o swoje
Słyszałem, że ja biorę kasę na swoją działalność ze środowiska PIS-owskiego. Muszę to sprawdzić.