Pseudolewica najwyraźniej zapomina, że ma medialne narzędzia nacisku.
Właśnie taka jest cała Polska. Zawsze pretekst do podwyżek cen się znajdzie, albo paliwo drożeje albo jest susza lub deszcz. To gaz Rosjanie zakręcą lub zbyt tużo CO2 w powietrzu. Chodzi tylko o to by podnieść ceny. Oczekuję że kiedyś " władza " ogłosi iż obniża sobie płace bo jest kryzys, albo rezygnuje ze służbowych samochodów. Ot takie marzenie.
Zlikwidować przywilej który pozwala radnym jeździć komunikacją miejską za darmo.
Gdyż większość z nich i tak komunikacją miejską nie jeździ.
Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze należy przeznaczyć na obnizkę cen biletów komunikacji miejskiej.
.
z tą Wybiórczą to Ci się ostro pochrzaniło. Taki doświadczony czytelnik lewica.pl a nie odróżnia nazw organizacji i przypisuje MS michnicę. Jak kulą w płot.
tramwaje ale i autobusy. Mnie chodzi o mechanizm jaki " władza " znajduje dla podwyżek cen. Do ogromnych podwyżek wynagrodzeń dla szefów firm, banków i władzy znaleziono uzasadnienie iż ci ludzie muszą znakomicie zarabiać bo inaczej odejdą do innych firm albo że tak właśnie zarabiają na zachodzie ich odpowiednicy. Ciekawe że nikt nie wspomniał ile tam zarabiają szeregowi urzędnicy, robotnicy czy też jak wysokie są emerytury. Ot taka mocno obłudna " władza".
prawdziwą lewicą. To tak jak ze środowiskiem KryPola, finansowanym przez Agorę.
służyć mają uzyskaniu środków na podwyżki dla pracujacych u przewoźnika...
dlaczego lewyca jest przeciwko podwyżkom dla pracowników???
gdy projektowali dla niej koszulkę z Kuroniem (najlepszym przyjacielem Michnika).
Niezły deal te koszulki - prawie jak z Ernesto w berecie.
czyżby fundacja Róży Luksemburg tak słabo finansowała MS-ów
że już nawet na bilety nie mają ???
biedni młodzi ludzie udający działaczy , a bawiący się za kaske fundacji.
CIENIASY I PRZYGŁUPY ! ! !
będą mieli tyle wszyscy razem co ich szef ma w ciągu miesiąca sam jeden. Jeszcze tego nie zrozumiałeś ??
musi być sumieniem jakiegoś tępego narodu. Zwyczajnie brak mu wiedzy, rozsądku i doświadczenia. Na jego zaczepki nie warto odpowiadać.
Czy ten rudy na filmie, aby napewno jest Torunianinem? Dałbym sobie łeb obciąć, że mieszka w Trojmieście. Cos mi sie zdaje, ze MS - owski aktyw nie odpusci sobie zadnej okazji do przejazdzki za różowe pieniążki. Chocby nawet do głupiego Torunia. Ale jak sierpuchy robia to za swoje pieniadze to jest wielkie halo.
Poza tym - akcja ze wszech miar słuszna.
liderzy MS nie występują w szklanym okienku razem z Michnikiem i nie opowiadają jak ciężko idzie rozwój "firmy" za pieniądze od Zbyszka Bujaka. W MS są nie tylko ludzie ze śp. FMUP, a płaczących po Unii Wolności w tej organizacji trzeba ze świecą szukać. Także bicie w taraban tudzież w werble, gdy na wojnę się nie zanosi, jest głupotą. Podobnie jak nieumiejętność powstrzymania się przed pokazaniem jak bardzo stanęła Ci gula, drogi rewolucyjny no pasaranie.
sugerujesz, że podwyżka cen biletów sluzy podwyżce szefa firmy komunalnej???...a ile taki szef firmy komunalnej zarabia???
Szef i rada nadzorcza dostanie po 3 - 4 tys. podwyżki a kierowca 200 zł. To o to ci chodzi ? Podobnie jest np. w służbie zdrowia. Pielęgniarki walczą o podwyżki a to głodując a to strajkując. Efekt będzie taki że lekarze dostaną po 2 tys. podwyżki a pielęgniarki po 150 zl. Wymieniać dalej ? W innych służbach jest podobnie. W samorządach też.
Postulaty manifestujących popieram, miasto mogłoby przestać dopłacać do różnych pierdół, np. kościelnych inicjatyw budowlanych PiS-u, a dołożyć na MZK.
Nie wiem jak się odnosi społeczność lokalna do podwyżek,może wolą pomniki JPII itp., ale z tego co widzę oprócz tow. Jarka Najberga z Klubu Radnych Sojuszu Lewicy Demokratycznej, to nikogo z Torunia tam nie było. Kilkanaście osób, sami przyjezdni, bądź studiujący na UMK z innych miast (proszę mnie poprawić jeśli się mylę). Więcej osób protestowało pod moim gabinetem w poniedziałek, kiedy nie przyszedłem na dyżur z powodu choroby. Chyba lepiej by było zaprosić kilku miejscowych, rodowitych Torunian, jakieś lokalne autorytety. Może wtedy przemówiłoby to spisiałej radzie miasta do głowy...
Może słyszałeś by strajkowali urzędnicy jakiegoś ministerstwa albo innego urzędu centralnego ? Może stajkowali gdzieś członkowie rad nadzorczych ? Mam pecha bo nigdy nie słyszałem by strajkowali przynajmniej urzędnicy szczebla samorządowego. Może tacy zastraszeni czy co ?
re Teutonic
A Szanowny był na tejże demonstracji czy też nie? Zrobił coś, zapytał czy można jakoś wspomóc walkę o interesy Torunian czy po prostu olał? Pytam grzecznie.
Puciaq, Teutonic nie jest Torunianinem, więc jak miałby coś robić dla mieszkańców tego miasta, żeby pozostać przy tym wiarygodnym?
:)
Cieszę się z odpowiedzi Pani i Pana rodowitych Torunian ;-)
Choć odczuwam nutkę sarkazmu. Oczywiście mieszkam tu dopiero ósmy rok, ale stosując kryterium urodzenia, to przecież nawet tow. radny klubu Lewica też nie jest z Torunia, tylko Brześcia kuj. To co zrobiłem i robię dla społeczności lokalnej w Toruniu od 2001 można zanalizować, przeglądając publikacje w mediach (nie tylko lokalnych zresztą). Przypominam choćby moje ostanie komentarze z TVP Info, TVK, czy TVB, czy "wywiad" w Nowościach oraz wypowiedzi dla radia (to sam styczeń 2009). Zarzucającym mi nieróbstwo podpowiem, organizowałem tu także manifestacje antywojenne (2004-6), mitingi antykapitalistyczne (2001-3), akcje antygiertychowskie 2005-6), manifestacjie solidarnościowe (z tą najostrzejszą prokuratorską 2005).
Dalej wymieniać? To bez sensu, bo ja rozpocząłem działalność w Toruniu jeszcze przed powstaniem MS/likwidacją FMUP, co nie jest ani moją zasługą, ani waszą winą. Wy wtedy zajmowaliście się zapewne innymi, bardziej bezkompromisowo lewicowymi rzeczami, a ja akurat realizowałem się tak. Tylko skąd dziwne sugestie/pytania???
Jak pisałem, popierałem wasz postulat i samą inicjatywę, choć wkręcaliście (wiem tylko z relacji), że starsze biedne osoby będą płacić więcej, choć dobrze wiecie, że w Toruniu są zwolnione i bujają się za darmo (tak starsi, jak i bezrobotni z np. z cistora, dlatego matki z wózkami nie mają często szans się dostać do tramwaju, bo stara opasła kobieta musi do redemptorystów 1 przystanek podjechać a gówniara niech zapieprza w deszcz na pieszo. Nawet kolo na filmie do którego jest link pierdzielił farmazony, bo renciści są też w Toruniu pasażerami "na gapę". Podpowiem: jeśli chcecie serio coś ruszyć powinniście postulować odebranie emerytom 100% finansowania przejazdów, bo to pochłania majątek. Niech płacą choćby 10 gr za bilet, to i wpływy się zwiększą i wygoda jazdy autobusem/tramwajem wzrośnie, bo się moherowi dziad z babą zastanowią zanim wypchną kobietę z wózkiem, która kasuje za 4,20. Gwarantuję, że impuls byłby tak silny, że wciągu miesiąca znalazłyby się takie pieniądze, że żadnej podwyżki by nie było. Rozmawialiście z kimś z MZK? Przecież macie tam NSZZ, wystarczy się bujnąć i zamienić kilka słów. W czym problem? Leniwiec?
Na manifestację nikt mnie nie zaprosił, a oboje macie mój telefon/maila itd, przecież nie raz pomagałem w takich sprawach, a może nie chcieliście? W sumie dowiedziałem się o tej zupełnie przypadkowo, nie miałem szans tam być. Z resztą jakie ma znaczenie czy było 20 czy 21 manifestantów. Są skuteczniejsze metody można o sprawie np. powiedzieć ludziom na zajęciach, kolegom, wykładowcom, studentom. Więcej osób się dowie. Każdy dobiera metody według własnych przemyśleń i możliwości. Ja uważam, że warto po kawałku, nawet po cichu, ale zmieniać niż drzeć ryjek na ulicy i żądać cudów, po to by nic się nie zmieniło. Scenariusz nr 2 przerabiałem wiele lat. Więc umówmy się, że pogadamy za 5 lat o najlepszej strategii lewicy. Zgoda? :-)
awangarda klasy robotniczej w Torunii :)))
jak tam SLD? skoro juz jedziemy po sobie ;)
Moim zdaniem zaproszenie członka klubu radnych Sojuszu Lewicy Demokratycznej na manifestację MS było strzałem w dziesiątkę. Organizacja pokazała, że jest w stanie mobilizować także osoby spoza marginesu politycznego, nie poo raz pierwszy, przykładem jest choćby próba dogadania się z posłem Jerzym Wenderlichem na kawce w jego biurze w sprawie ważnych głosowań sejmowych. Tak wielu MS-owców w żadnym biurze SLD wcześniej nie widziałem, ale też nie widziałem tak licznego okręgu. Z analizy wniosek krótki: skoro współpraca MS i SLD w terenie jest możliwa to może i SK powinien coś wspólnie z KP LEWICA zrobić?
W szerszym kontekście to bardzo sympatyczni i często kompetentni ludzie. Raz ostatnio widziałem się z nimi podczas debaty w Instytucie Politologii UMK (Relacjonowała TVP). Na poziomie, konkretni, niestety ignorowani przez pisowskie media i efekt był taki, że debatę odtworzono jako mój spór z PiS-em. Tyle na dziś wiem o SLD. Może wiesz coś czego nie wiem? MS często wie o mnie duuuużo więcej niż ja.
to firma komunalna ma rade nadzorczą??? i skd wiesz ile podwyżki dostanie szef??? konkretne źrodla proszę...
Nie chodzi tutaj o chwalenie się pagonami, mówienie kto jest fajny a kto nie, ale o inną bardzo prostą rzecz.
Jeżeli ktoś śmieje się/narzeka/krytykuje liczbę uczestników wydarzenia to jeśli sam na nim nie był to wygląda to trochę niepoważnie :-) Towarzyszu Teutonic nie róbmy sobie jaj. Informacja o demonstracji była w mediach elektronicznych tudzież w prasie etc. Info o niej miał równiez przynajmniej jeden dobrze Ci znany toruńsk MSiak więc nie wiedzieć o takiej akcji to trudna sprawa.
Co do skuteczności działania. Jeśli w co oczywiście wierzę z racji Twojego dawnego zaangażowania masz na koncie tyle doświadczeń to doskonale wiesz, że na żadną polską demonstrację no chyba że będzie to pielgrzymka ew. parada nipodległości nie przyjdą tłumy. Nie przyjdą bo społeczeństwo nie wierzy w możliwośc zmiany bądź też ma to w dupie. Zanim więc wyklęty powstanie lud studentów czy po prostu zwykłych szarych obywateli to ktoś musi im pokazać o co mają się bić, dlaczego mają się bić i jak mają się bić.
Przemarsz to jedna z form protestu. z punktu widzenia propagandowego dość udana. Był główne media, przekaz trafił to tysięcy ludzi, poszedł sygnał, że socjaliści to nie afery, cięcia socjalne i bratanie się z klerem a walka o interesy lokalnej społeczności.
Sam przemarsz nie wyklucza przecież innych form agitacji. Jestem przekonany że MS Toruń wykorzystuje szeroki wachlarz środków łącznie z tymi o których mówisz by walczyć przeciwko podwyżkom.
Chcesz pomóc ? Masz przecież kontakt do MS Toruń. Dolary przeciwko orzechom, że dobrym pomysłom nie odmówią.
spaliły na panewce, kiedy poseł Wenderlich nie chciał podpisać zobowiązania, że będzie głosował przeciw prywatyzacji szpitali, argumentując to ewentualnymi propozycjami PO (ustnymi zresztą hahaha) czyt. stołkami i innymi precjozami dla ktorych SLD istnieje w ogóle ;)
Nikogo nie powinno dziwic, ze ms wola "drzec ryjki", bo to medialne i pozwala przyciagac naiwnych, a nie zmieniac rzeczywistosc, bo gdyby to sie udalo to nie byloby przeciw czemu sie wydzierac zmniejszajac zakres promocji medialnej. Kluczowe jest slowo ms-owca: "wykorzystywac" (w domysle - rozne srodowiska), otoz ms-owcy: "They excel in that!". A na powrot do podlizywania sie sld-owcom wystarczylo tylko poczekac: Rozyczka zakreca kurek, wiec trzeba sie do kogos w miare majetnego przytulic.
re redstar17
Jak tam idzie zmienianie świata? Bo jeśli równie dobrze jak przewidywanie przyszłości MS-u to dłuuuuugo będziemy tkwić jeszcze w kapitalizmie :)
"Nikogo nie powinno dziwic, ze ms wola "drzec ryjki", bo to medialne i pozwala przyciagac naiwnych, a nie zmieniac rzeczywistosc"
W sumie po co "drzec ryjki" skoro mozna siedziec na tylku przed kompem i pisac komentarze na lewicy?
"A na powrot do podlizywania sie sld-owcom wystarczylo tylko poczekac"
Fakt. Wielce sie podlizujemy SLD skoro popieramy SŁUSZNE stanowisko jednego z radnych. Nawet gdyby SLD było za budową socjalizmu to ty pewnie wtedy byłbyś za kapitalizmem?
To jest coś, co sie nazywa sekciarstwem.
A swoją drogą - jak ty zmieniłeś świat? Pewnie raz nie zjadłeś w McDonaldzie - zawsze coś.
Kampania dotycząca biletów nie skończyła się a dopiero się rozkręca. Nie zamierzamy skończyć na pikiecie. Właśnie pracujemy nad nową uchwałą do Rady Miasta.
Czy to wytłumaczenie wam wystarcza?
Jeśli wam dalej jad ścieka przy każdej wzmiance o Młodych Socjalistach to życzę, abyście się nim zachłysnęli
Gdyby protest rozpoczął się, kiedy zapowiedziano podwyżkę... W niedzielę wszyscy będą jeździć za 2,40. Rada Miasta zapowiadała to wiele miesięcy temu. |Nie będzie żadnej innej decyzji dot obniżki cen biletów. Teraz warto powylewać trochę jadu na RMT i przycisnąć w sprawie ilości autobusów i koniecznego uregulowania zjawiska kilkudziesięciu tysięcy osób zwolnionych z płacenia biletów w Toruniu. Proponowałem to powyżej. Macie radnego LEWICY w MS-ie, )nie będę tu już przypominał, kto się do tego przyczynił), walczcie. Może przynajmniej wzrośnie jakość za te 30 groszy...
pamiętaj o tym że uchwała była przyjęta 30 grudnia, co chyba jednak trochę tłumaczy to, że działania były podjęte później, kiedy już wszyscy wróciliśmy do Torunia
Zgadzam się z tobą co do tych, którzy nie muszą płacić za bilety. Należało by to zmienić, ale nie wszystko na raz. Dlaczego uważasz że obniżka cen biletów jest niemożliwa? Tak samo jak przyjęli tamtą uchwałę mogą również przyjąć naszą (no może trochę przesadzam z tym optymizmem ale jednak)
Nie rozumiem tylko twojego pretensjonalnego stylu pisania jak również zarzucanie MS-owi czegokolwiek.
Oprócz tego jeśli już mówisz o tym, że spóźniliśmy się, to pozwól że skrytykuję również waszą debatę o wyrzutni rakietowej w instytucie. Też się spóźniliście.
Bez urazy, myślę że twoje pretensje i zarzuty są nie na miejscu