Centrolewicowa formacja, której główną cechą jest otwartość... na bardzo nielewicowych niedobitków z UW.
Porozumienie, konsensus, otwartość, rozsądek... ten sam "trzeciodrogowy" reformistyczny bełkot, co zawsze. Nihil novi na "lewicy".
I wszystko jasne. Takie centrolewicowe skrzydło PO.
Parobków do siebie nie przyjmie. Rzeka o nazwie "Lewica" płynie więc starym korytem.
A po co? Wszystko jasne.
Przyznaję się: myślałem, że Marek Borowski jest mądrzejszy, niż się okazał...
to nie ma za bardzo czego komentować. Drażni tylko fakt, że kolejny wirtualny twór, kolejna "alternatywa" neoliberałów chcących po raz enty oszukać społeczeństwo, by móc dalej realizować swoją skrajnie antyspołeczną politykę od razu będzie mógł liczyć na zainteresowanie burżuazyjnych mediów, o czym np. jak najbardziej realna PPP może tylko pomarzyć.
Szkoda, że polscy Zieloni wybrali pozycję centrolewicową. Przez długi czas liczyłem, że włączą się w jakąś autentycznie lewicową inicjatywę jak np. ta, którą właśnie próbują stworzyć RACJA, PPS i MS.
Fancomie, realpolitik nam się źle kojarzy. Chodziło ci zapewne o surrealistyczne podejście do sprawy? Realnie bowiem nie liczy się "partia" - tylko "związek" (Wolny Związek Zawodowy "Sierpień'80" i oczywiście jego przewodniczący, podatny na zakulisowe manipulacje, BYNAJMNIEJ NIE WŁASNEJ PARTII).
w ten weekend obradował kongres PiS. Kiedy na lewicy.pl bedzie relacja?
Nareszcie prawdziwa, ideowa formacja na lewicy. Może wreszcie coś się ruszy.
a co tam takiego ciekawego z lewicowego punktu widzenia na kongresie PiSu było?
Poza tym pełno wiadomości o tym w innych mediach.
Zbliżają się wybory do PE wiec ciepłe posadki są zagrożone więc trzeba się troszke postarać aby znów się załapać na następną kadencje choć nie będzie łatwo oczym pan Rosati chyba wie
śmierć zdrajcom!
to była taka mała ironia ;)
skoro lewica.pl informuje o inicjatywie politycznej autorstwa człowieka ktory jak sam twierdzi, nie rozni sie niczym od PO poza stosunkiem do Kościoła, to równie dobrze może informować o kongresie PiS ;)
Swoją drogą ciekawa jest deklaracja nowego ruchu: w centrum będzie człowiek - ale który? ten który podwyższa lokatorom z dnia na dzień czynsz o 500%, ten który zwalnia z pracy 200 osób czy ten który wydaje rozkaz wystrzelenia pocisków rakietowych w niewielki naród Bliskiego Wschodu ;)
Na pewno wiecej niz na zlocie uciekinierow z Unii Wolnosci i skrajnych liberalow.
No tak. To przecież "oczywista oczywistość" powie ktoś. I z pewnością będzie miał rację.
Smuci jedynie postawa "Zielonych", bo wyrażnie widać, że ciągle (w zgodzie z nazwą) są jeszcze bardzo niedojrzali. I jeśli mają się kiedyś zaczerwienić, to najpierw powinni uczynić to ze wstydu...
Koniunkturalizm, krótkowzroczność, niechęć do uczciwej oceny mechanizmów aktualnej sytuacji społecznej i politycznej powodują, że ta formacja wciąż gustuje w "kwaśnych, zielonych jabłuszkach". I niech tam ! Wolna wola. Problem tylko w tym, że po takiej konsumpcji dostaje się biegunki, a wtedy otoczenie też cierpi...
Cała rodzina Rosatich to już "uznani" celebryci. Tatusiowi szło ostatnio trochę gorzej niż córeczce, więc usilnie stara się to nadrobić. Szkoda, że wciąż znajdują się tacy, którzy mu w tym pomagają...
Orientuje sie ktos, czy w sklad porozumienia wszedl jeden z wybitniejszych polityków polskiej lewicy - Paweł Piskorski?
.
O ile dobrze wiem, to Paweł Piskorski był zaproszony na kongres założycielski (czy jak to tam się nazywało), ale nie przyjechał.
Piskorski, z tego co kojarzę, chce reaktywować Stronnictwo Demokratyczne ;)
No szkoda tych Zielonych. Okazało się, ze to jednak partia koniunkturalistów, a nie ideowców :(
Slyszalem slyszalem. Wroze sukcesow Stronnictwu Demokratycznemu, podobnie jak wszelkim innym porozumieniom nowoczesnej, europejskiej lewicy zdolnej postawic tame klerykalnym populistom.
przedsiębiorców miała i ma nadal rację bytu (zwłaszcza jeżeli otworzy się na tych nieco większych). Tylko że to nie lewica.
Ale, oczywiście z klerykalno-faszyzującą prawicą spod znaku PiS trzeba walczyć wspólnym frontem.
Nie można przecież dopuścić powrotu do władzy partii, która przywróciła Fundusz Alimentacyjny i umożliwiła spółdzielcom wukup mieszkania za złotówkę. Z takim faszyzmem będa walczyć Rosati i Piskorski. A west ich jeszcze pobłogosławi jako prawdziwą lewicę ...
Wiedzialem, ze sie ze mna zgodzisz
dla czyjej ono mianowicie jest "Przyszłości" ? Upieram się, że to dla Rosatiego, jako platforma pod przyszłe wybory prezydenckie.
Chlapnął nawet coś na ten temat w TVN24 jakiś miesiąc, czy dwa temu... Córuś stale w mediach, żona w "wielkim świecie mody i elegancji" - pora na tatuńcia. Zmierzyli mu wtedy poparcie na poziomie 8-9% i chłopina na poważnie przejął się rolą. Tylko co tam robią "Zieloni" ? Liczą na synekury w Kancelarii Prezydenta ???
http://www.tvn24.pl/-1,1584441,0,1,lewicowa-koalicja-moze-byc-plagiatem,wiadomosc.html
Taki drobiazg, a jak cieszy:)
pija do obiadu.
(w konkretnym przypadku - majątek spółdzielców będących członkami spółdzielni mieszkaniowych). Nie wiem tylko z czego tu się cieszyć.
każdemu do kieliszka zaglądał. A tak, nie śmiem...:)
Poważnie zaś, to i mnie to się dziwne wydało, ale pan gładki na gębie, mowny i "krawat ma ślicznie, ślicznie zapięty"...
Żadna lewica, żadna centrolewica z nich. W wywiadach Rosati niemal się nie różni od Balcerowicza. A ci Zieloni to tez była jakaś zielna przybudówka UW. No to poszli w tę stronę.
Wydaje mi się, że nic z tego nie będzie! Już prędzej Piskorskiemu się uda, jak go media nie przemilczą. Bo u nas teraz media o wszystkim decydują, tak naprawdę to one kreują politykę.
Mądry z Ciebie chłopak, choć z umową najmu lokalu mieszkalnego wyrywasz się od razu do notariusza :).
Z wiekiem ta wyrywność przejdzie.
Jeżeli Onyszkiewicz jest twarzą lewicy to ja jestem biskup
żenada....
Samo nazewnictwo świadczy o przyszłych działaniach. Wszelkie lewicowe ugrupowania, które dodają do siebie jakieś "centrum
" czy ...inne nazwy, z założenia są ugrupowaniami, które gdzieś mają ludzi... Po prostu chcą wejść w politykę mając na uwadze tylko swoje, często osobiste interesy!