Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Katowice: 24 lutego - demonstracja "Nie będziemy płacić za wasz kryzys"

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

?

"wprowadzenie zakazu zwolnień pracowników"?

Przy całym szacunku dla Sierpnia 80, taki postulat w normalnej gospodarce rynkowej to po prostu totalna ignorancja ekonomiczna.

Też jestem przeciwko wykorzystywaniu kryzysu do dokonywania zbyt daleko posuniętej redukcji zatrudnienia, ale w warunkach kryzysu lub spowolnienia w normalnym kraju uniknięcie zwolnień jest niemożliwe. W takiej sytuacji rolą związków jest pilnować, by pracodawca zwolnił tylko tylu pracowników, ilu naprawdę musi i domagać się, by bezrobotni dostawali wystarczająco wysokie zasiłki.

autor: RRRadykał, data nadania: 2009-02-20 16:32:23, suma postów tego autora: 1084

prawie wszystko okej

placa minimlan w gore, zasilek dla bezrobotnych w gore i warunki otrzymania powinny byc inne, okej.

zakaz zwalniania, budzi najwiecej zastrzezen, choc nalezy pamietac, ze wiele z tych firm wczesniej osiagnelo zyski przy ktorych obecne straty stanowia czesto tylko 10% tamtych zyskow, wytlumaczeniem moze byc inwestowanie, tylko czy inwestowanie w rozne innowacje moze odbywac sie bez ludzi, NIE!, co sie stalo z tymi zyskami gdy wszystkim roslo ?. ciagle rosnac nie moze, jest kryzys, wbrew pozorom jest to bardzo dobry czas na inwestowanie tamtych zyskow w innowacje i ludzi, zeby przygotowac sie na kolejny wzrost koniunktury, po to zeby wystartowac z lepszej pozycji.

autor: dyzma_, data nadania: 2009-02-20 17:37:51, suma postów tego autora: 2960

...

Zeby haslo mialo sens winno byc "Nie chcemy placic" a nie "Nie bedziemy". Bedziecie, bedziemy, niestety.

autor: Marek, data nadania: 2009-02-20 18:36:00, suma postów tego autora: 1715

Sierpień80 ma racje

Przejde się na tą manifestacje wkońcu mam czas jestem bezrobotny

autor: Czerwony Adam, data nadania: 2009-02-20 20:15:56, suma postów tego autora: 1003

hmmm

"wprowadzenie zakazu zwolnień pracowników", a mnie sie to haslo wlasnie najbardziej podoba. Jest tak samo antysystemowe jak "mieszkanie prawem nie towarem". Tak samo zreszta nieosiagalne. Ale przeciez warto je podnosic wlasnie wbrew kapitalistycznej logice, ktora niektorzy uzasadniaja koniecznosc zwolnien, a ktora my odrzucamy.

autor: politbiuro, data nadania: 2009-02-24 15:38:57, suma postów tego autora: 486

Nie będziesz zarabiał na naszym kryzysie.

...Donek ma w d... związki zawodowe i wszelka polityka również. W TV będziemy widzieć wręczanie dyplomów i przyznawanie premii dla klasy rządzącej, potem dyskusje i demagogię w programach publicystycznych... a ludzie będą szli na bruk i dostawali jałmużnę za pracę...

autor: Dracul, data nadania: 2009-02-24 21:28:42, suma postów tego autora: 341

Dodaj komentarz