ugrupowań i osób deklarujących się jako lewicowe w manifie należy traktować jako złożenie hołdu wobec suwerena lewicy proliberalnej: Adama Michnika.
Już widzę tą złość prawicy, chętnie by sobie pokrzyczeli - "feministki-komunistki!", "komunistki na drzewa!", "baby do garów!". Ale nie mogą sobie pokrzyczeć, by się skompromitowali. Skrajny prawicowiec Zawisza chcąc zlikwidować dzień kobiet się wystarczająco skompromitował.
Co prawda pokrzykują jeszcze totalni talibowie z ONRu, MW, UPRu, ale to jest raczej krzyk rozpaczy, że średniowiecze już nie wróci.
Gratuluję udanej Manify!
A ja slyszalem ze bylo nie wiecej niz 1000.
Tak Ancymonie, to samo sredniewicze w ktorym "rzadzila prawica" :-)))
A kto rządził w średniowieczu, laicka, demokratyczna lewica? :)
:-))))
Ancymonie: a kto rzadzil w paleoicie schylkowym? Prawica, czy lewica?
MANIFA Kobiety zmieniają świat -STOP WOJNOM !
Znana pisarka amerykańska Alice Walker, autorka "The Color Purple" (nagroda Pulitzera) wraz z 60 innymi aktywistkami antywojennymi "CODE PINK" wyruszyła dziś do Strefy GAZY, by przywieźć podarunki, pomóc tamtejszym kobietom, zwrócić uwagę opinii publicznej na ludobójstwo i dewastację niespotykanej skali dokonane niedawno przez wojska izraelskie wobec cywili w Gazie. Kobiety z organizacji CODE PINK organizują nieustannie akcje przeciw wojnie, okupacji, instalacji tzw. 'tarczy", atakowi na Iran.
http://poland.indymedia.org/pl/2009/03/42940.shtml
na pewno nie dałoby się w średniowieczu stworzyć podziału na lewicę i prawicę? :)
Pytam poważnie.
Tam kobiety są dyskryminowane rzeczywiście, a nie fikcyjnie.
KWEFY I CZADORY SPADAJCIE DO NORY!
TEHERAN - WARSZAWA, WSPÓLNA SPRAWA!
Nie sadze.
To nie przypadek, ze akurat przy rewolucji francuskiej sie te pojecia wyksztalcily. Wczesniej nie mialy po prostu sensu, chyba ze chcesz popadac w absurdy i zastanawiac sie, czy Boleslaw Chrobry byl bardziej prawicowy od Mieszka I. Albo tez powtarzac bajeczki z PRLu o "królu chłopów" ;-))
Chociaz w sumie... jest takie towarzystwo co sobie ubzduralo lewicowego Warnenczyka. ;-)
ale bunty antyfeudalne w średniowieczu jak najbardziej istniały i można je uważać za lewicowe.
Tylko, że lewicę w tym sensie, obok komun miejskich, stanowiła spora część kleru, w tym wielu papieży z Grzegorzem VII na czele.
Absolutnie! Wskaz mi choc jednego powaznego politologa twierdzacego, ze ruchy antyfeudalne, czy jakiekolwiek inne mialy charakter lewicowy. Nie mogly miec takowego, bo nie bylo nawet polityki w nowozytnym rozumieniu.
Niektore antyfeudalne ruchy mialy jakis tam program polityczny jak np. czesc taborytow, czy diggerow, który niewatpliwie byl programem komunistycznym (w najbardziej podstawowym tego slowa znaczeniu), ale to jeszcze nie konstruuje lewicy, ani podzialu lewica-prawica. Jak wiemy ten sam element odnajdujemy w Panstwie Platona, ale to chyba nie czyni go lewicowcem? A moze prawicowcem?
Tylko dlaczego współczesna lewica wstydzi się swoich prawdziwych korzeni?
To jest doskonałe pytanie, cytując TW Ketmana ...
no i chocby z tego wzgledu nie mozna mowic o zadnej lewicowosci w tamtym okresie, skoro za takowego mialby byc uznany jakis papiez.
...oglądałam konferencje prasową SLD z 8 marca...zmęczone ,umartwione posłanki SLD chwaliły się udziałem w manifie....no cóż.. miałabym ochotę wykrzyczeć w twarz pani Jarudze,pani Szymanek-Deresz, pani Piekarskiej ,że miały z SLD tak wiele możliwości w minionych latach,żeby poprawić los matki -polki i nie zrobiły nic.... i że teraz żeby zbić kapitał plityczny nie wystarczy wziąść udziału w manifie..mam nadzieję ,że polki mają coraz lepszą pamięć i idąc do wyborów nie zapomną co zawdzięczają SLD ?
To jest akurat bez sensu argument. Czemu np. jakis wspolczesny papiez nie moglby byc lewicowy?
To za Jezusa panowal feudalizm?
Sumienie Narodu pisze:
"Iran - Tam kobiety sÄ
dyskryminowane rzeczywiĹcie, a nie fikcyjnie.
KWEFY I CZADORY SPADAJCIE DO NORY!
TEHERAN - WARSZAWA, WSPĂLNA SPRAWA!"
MaĹe pytanie do Sumienia Narodu (Polskiego?):
Czy znasz historiÄ Iranu ?
Czy byĹeĹ kiedyĹ w Iranie ?
(czy teĹź ew. wiedzÄ na ten temat czerpiesz np. z Wysokich ObcasĂłw)
Dlaczego nikt z lewicy nie pisze:
Mycki, Jarmulki, Kipy - SPADAJCIE DO NORY!
Mea Szarim - W-wa, wspĂłlna sprawa !
Ciekawe...
MANIFA
Ĺťydowskie kobiety dla Gazy
Kobiety Ĺźydowskie - Sprawiedliwe poĹrĂłd narodĂłw Ĺwiata
Kobiety Ĺźydowskie ocalone z ZagĹady (m.in. z organizacji "Dzieci Shoah") - protestujÄ
na caĹym Ĺwiecie przeciw zbrodniom ludobĂłjstwa Izraela w Strefie Gazy i domagajÄ
siÄ powoĹania sÄ
du dla ukarania izraelskich zbrodniarzy.
http://poland.indymedia.org/pl/2009/03/42997.shtml
Wikiprdia. Prawica: szlachta, arystokracja, duchowieństwo (o matko, coś takiego) w czasie rewolucji francuskiej. Oczywista nie było ich w średniowieczu. Nie było też gruźlicy.
Aha...znaczy jak nie ma w jakims kraju szlachty i kleru (np. w USA) to nie ma prawicy?
Nie zaczynaj znowu. No nie aha. A kler w Stanach chyba jest, choć mogę się mylić. Podałem Ci tylko, że gruźlica była już w średniowieczu, a lewicy nie, bo wszyscy wierzyli wtedy, że światem rządzi biskup i ta ich bieda Boga cieszy. Szkoła tu wiele szkód narobiła. Szkoła nawet ta talibska zawsze śmierdzi diabłem więc jest lewicowa.
moze i argument bez sensu. Nie upieram sie. Ja po prostu nie znosze kosciola :)
Mniej slowotoku, a wiecej konkretow. CO ma fakt istnienia szlachty i kleru do faktu istnienia podzialu lewica-prawica? To nie jest zaden wyznacznik.
Nie zaczynaj znowu. Kto pisał o ma. Miało.
??
To oczywiste, że podział na lewicę i prawicę pochodzi ze Zgromadzenia Narodowego w rewolucyjnej Francji. Oczywiste jest też to, że w starożytności, średniowieczu i różnych stadiach kupiecko-manufakturowego kapitalizmu miały miejsce walki społeczne między stanami lub warstwami, które z różnych względów interesowały/interesują lewicę (przy czym średniowiecze ze swym cechowym prototypem welfare state i samorządności wcale nie musi być postrzegane negatywnie z naszego punktu widzenia).
Oczywiste jest wreszcie to, że feminizm sam w sobie nie jest nie tylko rewolucyjny, ale nawet umiarkowanie prosocjalny czy postępowy społecznie - wręcz przeciwnie, nawet wartościowe zjawiska czy prądy, które się w jego obrębie pojawiały i pewnie nadal gdzieś pojawiają, zostają utytłane w prymitywny i irracjonalny "dyskurs płci".
Naskreślałem się i wyszło bez ? i miało. Nie wiem, czy kotek robi teraz miał czy miau. Chodziło o czas przeszły, który Ty - wojtas - zamieniłeś na teraźniejszy i zadajesz pytanie retoryczne.
Dobrze, a wiec co MIAŁ fakt istnienia kleru i duchowieństwa do istnienia podziału lewica - prawica?