to ważne, że kolejne środowiska popieraja bunt młodych w SDPL. może będzie to jakiś precedens, który sprawi że skończy się era młodzieżówek potulnych wobec partyjnych dygnitarzy.
Czy wy za bardzo nie podniecacie sie tym wystąpieniem młodzieżówki socjalliberalnej partii? Przecież SdPl była jeszcze bardziej na prawo niż SLD (choć to trudne do wyobrażenia) i tak po prawdzie wstyd było być młodzieżowcem takiej partii. A ten bunt może być nie tyle ideowy, co wynikający z prostych przesłanek - jednak SLD jest większą machiną wyborczą, dającą szansę na większą karierę. Szczerze mówiąc nie poznałem w mym życiu (a działam politycznie od 1993 r.) żadnego ideowego młodego socjaldemokraty przy SLD, SdPl itp. partiach. Wszyscy byli nosicielami teczek marzącymi tylko o okruchach z pańskiego stołu i załapaniu się na obojętnie jaki stołek i nie obojętnie jaką kasę.
Słyszałem że podobno się rozpadł?
no tak, zapewne ideowi to tylko w PPP?
prawda jest taka, ze w każdej młodzieżówce są różni ludzie. chodzi o proporcje ich występowania. W SMS w ostatnim czasie przeważyli ci, którym te teczki powiewają, zwłaszcza ze nikt się do SLD nie wybiera wbrew Twoim domysłom.
są jak kosmici - każdy o nich słyszał, a nikt żadnego nie widział.
...zaczął sie przdwyborczy wysyp poparć,koalicji,porozumień...
..całe te ble ble....tyle organizacji ,tyle ugrupowań ...wszystkie z łatwością wpisują sobie w program wartości lewicowe...tylko szkoda,że w pogoni za realizacją własnych ambcji zapomniano co te wartości tak naprawdę znaczą...
Na szczeĹcie ideowcy sÄ nie tylko w PPP :) ale jak moĹźna byÄ ideowcem w mĹodzieşówkach partii, ktĂłre przyczyniĹy siÄ do zapaĹci lewicy w Polsce?
tu się kłocić?
I tak wiadomo, co będzie.
W zbliżających się wyborach do europarlamentu, lewica osiągnie tyle:
SLD - 6%
SdPl i Pd - 3%
Ugrupowania na lewo SLD, walczące o "humanistyczną alternatywę dla kapitalizmu" - łącznie 1%
Chciałabym zauważyć, że Twój komentarz bardzo trafnie oddaje zepsucie organizacji o nazwie ATTAC Polska, zwłaszcza ten fragment: "...wszystkie z łatwością wpisują sobie w program wartości lewicowe...tylko szkoda,że w pogoni za realizacją własnych ambicji zapomniano co te wartości tak naprawdę znaczą...".
W ATTAC Polska znają głównie wartość pieniądza. Zarówno tego składkowego, z kieszeni nienajbogatszych przecież członków, jak i tego sponsoringowego, pochodzącego od niemieckiego podatnika. Jednego z tych podatników, działacza niemieckiego bardzo oddanego ruchowi alterglobalistycznemu w Polsce, nomenklatura ATTAC Polska zmieszała zresztą totalnie z błotem i wyklęła, gdy zaczął stawiać niewygodne pytania i trzeźwo widzieć sytuację (pisali już ludzie o tym, to im po faszystowsku usta zatykano, tu na portalu też). O tak, w ATTAC Polska wartości lewicowe robią za instrument pozyskiwania kasy i marnego raczej public relations.
w ATTAC siedzą straszni materialiści, a inni myślą o pieniądzach tak, jak św.Franciszek i Lenin:)))
Notabene, Franciszek, gdy zauważył, że jego uczeń ma swój własny, ulubiony brewiarz, spalił go (brewiarz nie ucznia), wytarzał mu (uczniowi nie brewiarzowi) głowę w popiele i rzekł: To twoj jedyny brewiarz.
A Lenin, kiedy jego żona kupiła względnie elegancki serwis, powiedział: Od tego się zaczyna, i wywalił serwis za okno.
Nie wątpię, że znasz na lewicy wiele osób podobnie myślących:)
piszesz, że coś tam robiono "po faszystowsku".
Faszyzm - to terror wobec inaczej myślących, represje na tle etnicznym i obyczajowym, ludobójstwo i terror.
Nie trywializujmy słowa "faszyzm", używając go jako epitetu w rozgrywkach między niszami.
ABCD, przecież nawet gdybym napisała "autorytarnie", "autorytatywnie", "po wodzowsku" albo choćby "bezczelnie" to i tak byś się czepiał. A już na pewno nikt nie uwierzy w Twoje szczere intencje w obronie ATTAC. Co bym sobie nie myślała o postępowaniu biurokratów z tej organizacji to akurat takich obrońców im nie życzę. Wybacz, ale mniej więcej do takiego stopnia obrzydziłeś siebie innym.
był wychwalany przez te same osoby, które go teraz (nomen omen) atakują, dopóki był jedną z nisz zrzeszonych w nieistniejącym już KPiORP.
Wydawnictwo Książka i Prasa było czynnie wspierane przez tę samą osobę, która je teraz atakuje, dopóki chętnie publikowało intelektualne wytwory tej osoby.
Oj, ABCD, dlaczego zawsze zbaczasz z tematu? :))
"Ugrupowania na lewo SLD, walczące o "humanistyczną alternatywę dla kapitalizmu" - łącznie 1% "
Piszesz to z taką satysfakcją, czy to Cię cieszy?
się na to, że ktoś zintegruje ugrupowania na lewo od SLD, tworząc koalicję z udziałem m.in. Racji, Młodych Socjalistów, PPS i ATTAC.
Tylko, że tym "kimś" nie będzie PPP.
Nie miej złudzeń, że tym ugrupowaniom chodzi o jakąkolwiek "alternatywę".
Prędzej już o refundację kosztów kampanii wyborczej.
my ending is despair" - mógłby powiedzieć o sobie PPProspero polskiej lewicy.
niewiele się pomyliłem:
SLD ma 7%
SdPl - poniżej progu
Pd - poniżej 1%:)))
PPP - brak informacji
lewicy potrzebna jest pogłębiona intelektualnie teoria krytyczna i uczciwie trzeba przyznać, że "Mieszanka wybuchowa" nieźle tę rolę spełniała i spełnia do tej pory. Jak teoria krytyczna daje lewicy więcej niż powierzchowny antyglobalizm, tak bardziej potrzebny jest lepiej lub gorzej uprawiany ekonomiczny antyglobalizm od genderowo-emancypacyjnego bełkociku jadącego na najtańszych emocjach odbiorcy i grantach od Sorosa. Niewybuchy po wojenkach kulturowych zostały rozbrojone - przez samo życie.
wiesz, co to jest flood? Z czatów za to wyrzucają. Wiem, że trudno oczekiwać po Tobie zrównoważonej wypowiedzi o PPP, ale nie flood-uj przynajmniej.
"Co robić?"
http://www.youtube.com/watch?v=ZnQC4uaRusM
kolejny dowód jak MS kranie cudzą imprezę z Krakowa
http://www.youtube.com/watch?v=SXdiTLwmSaE&feature=related
obrzydliwy i wyjątkowo żałosny ten podkład dźwiękowy, fuj.
mamo , a oni ukradli nam impreze.
Ciekawostka: Michalkiewicz zaatakowal, jak to zwykle, Keynesa, ze socjalista, interwencjonista, itp, itd....wyslal artykul do Naszego Dziennika...a ten odmowil publikacji.
http://michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=696
człowiek, który sprzeciwiał się stworzeniu silnego państwa polskiego kosztem Niemiec.
Czytuję tu często Pańskie komentarze,na ogół rozsądne, ale
jest mi trudno ocenić: jest Pan na lewicy czy tylko lubi
Pan pokrytykować ?
Proszę się zadeklarować co dla Pana jest lewicowe i do zaakceptowania, a co nie.
I tak na przykład: czy obecni na tym forum przedstawiciele
różnych partyjek( podobno prawdziwie lewicowych) są dla
Pana wiarygodną siłą polityczną, czy nie.
Czy SLD jest wiarygodne ?
Czy Borowski ?
Czy Unia Pracy ?
Czy Bugaj ( bez partii) ?
Czy inni działacze, których można by w jakiś sposób połączyć w grupę.
Jeśli o mnie chodzi, jestem zwolennikiem pragmatyzmu, tzn.
koalicji SLD ze wszystkimi , którym lewicowość nie kojarzy
się z rewolucją, a parlamentarnym trudem.
Może Pan oczywiście zrobić unik, ale to też będzie odpowiedź.
SLD dość długo popierałem jako mniejsze zło. Teraz oceniam, że różni się on od PO tylko obroną Jaruzelskiego.
Wiarygodność, poziom programowy, jakość kadrowa i szanse polityczne grup na lewo od SLD są zerowe.
Opcja populistyczna (Samoobrona) zamarła.
W weekend wyborczy proponuję wycieczkę za miasto.
Ale Michalkiewicz przede wszystkim pisal o jego koncepcjach ekonomicznych.
PPP zdobędzie około 1% zobaczysz
Być może to jest mało istotne, ale 11 marca 2002 roku zmarł niejaki James Tobin...
Nie myślałem, że kiedykolwiek to powiem, ale jeśli to prawda to szacun dla "Naszego Dziennika".
Bardzo dziękuję.
Mam podobną do Pana optykę, z tym, że "lepszy rydz niż nic"
i na wybory jednak pójdę.
panie tarak, rydz to nie takie nic. Rydz to grzyb szlachetny. Ale zeby zbierac grzyby trzeba sie na tym znac. Jesli pan potrafi pomylic go z muchomorem o czym swiadcza pana deklaracje wyborcze, proponuje wziasc do reki najpierw atlas grzybow. Czyli krotko mowiac poczytac i zdobyc wiedze who is who?. Po zjedzeniu muchomora przewiduje torsje i inne bolesci. I po co to panu? Juz lepiej nie idz pan na to grzybobranie tylko zjedz pan pieczarke, boczniaka czy grzyba mun, zakupione dla pewnosci w Tesco.
Naprawdę doceniam Pańskie poczucie humoru.
Ale na samej kontestacji nic Pan nie zbuduje.
Gdyby ktos na lewicy mial czasem w reku "Nasz Dziennik", to by nie bylo to dla niego zaskoczeniem. ;-)
jak spotkam sie z 5 znajomymi i pojdziemy do knajpy bedziemy miec taka sama sile polityczna jak ATTAC Polska. (o ile nie starczy mi 3 znajomych...)
Jak nazwiemy sie podobnie do jakies globalnej organizacji tez puscicie nasze oswiadczenie?
smiech na sali...
Wiesz, to taka koniunkturka. Pewnie ktoś w redakcji wcina z tego samego korytka co kilkuosobowa kanapa o dziwnej nazwie i się popierają wzajemnie. Wspólnota biesiadno-finansowa.
Ale jak się przemianujecie na "Better World Association", a jeszcze lepiej na "The Better World Association", to od razu wzrośnie popularność Waszych działań na tym portalu. ;-)
Jestem za szerszym niż dotychczas informowaniem o działaniach organizacji "Lepszy Świat", bo widziałem ich stronę i wiele materiałów oraz imprez wydaje mi się ciekawych. Tradycyjnie nie orientuję się też w przedziwnych międzyorganizacyjnych przepychankach i nie mam zamiaru oceniać czy komentować polskiej organizacji ATTAC. Ale proszę nie wkręcać, że to jakaś bliżej nieznana "organizacja o dziwnej nazwie" :-) Fakty są takie, że międzynarodowy ATTAC to jeden z symboli ruchu antyglobalistycznego (ze wszystkimi zaletami i wadami takiej optyki). Oczywiście honor ten nie może przechodzić "awansem" na polski oddział, ale mimo wszystko trzymajmy się jakichś podstaw i faktów.
w wersji angielskiej juz tak mamy na naszej stronie haha;P
to czekam na czolowki w portalu- wreszcie beda akcje a nie oswiadczenia;P
Sęk w tym, że ta parka wie, co to Attac, ale specjalnie pisze bzdety, to się nazywa oczernianie.
A tu małe info, jaki to `nieznany i oderwany` jest Attac Polska:
http://attac.org.pl/?lg=pl&kat=1&dzial=30&typ=2&id=897