ale news..
na eksport
przez lat kilkanaście, by dźwigać lewicę polską z szamba, w które się ją wepchnęło. Pora pokazać "lewicowe" polskie gówno całej Europie...
Szykuje się wyścig nad wyścigi! No, nie, FRychu?
Do startu gotowi, hop!!! Zakało polskiej lewicy...
(_*_)
"Po pierwsze człowiek" - to hasło będzie – zdaniem liderów SLD – na pierwszym miejscu w całej kampanii wyborczej"
...a jakby ktoś nie wiedział co to jest "człowiek", to śpieszę wytłumaczyć, że chodzi tu o termin "członek partii sld", ewentualnie "koleś".
Dodałbym do tego: "pracy". I wtedy byłby klawo, bo jednak trochę klasowo. Nie miałbym już wówczas żadnych wątpliwości na kogo oddać swój głos.
polskie liberalistyczno-centrowo-"demokratyczno"-"lewicowe" gówno do europejskiego SOCJAL-DEMOKRATYCZNEGO okrętu i wrzeszczy: "Płyniemy!!!"
Może kto bez "czucia i wiary" uwierzy...
No więc, FRychu, zatykaj nos i 7 czerwca biegiem do urn marsz!!! Ciekawe gdzie się "prawdziwy mężczyzna" przyklei? Do jakiej łajby? Może będzie wpław płynął?
.
Napieralski pozbywa się konkurenta w partii i przekupuje go grantami w PE, wzamian za wolną rękę w kraju.
Zapominasz, że PE to salon. Olejniczak umie się zachować. Wstydu nie przyniesie. Napieralski dobrze więc wskazał. Co z tego zaś wyjdzie, to zupełnie inna sprawa. A te spiski powinieneś przenieść do swoich snów. Byłyby atrakcyjniejsze.
Nie od dzis wiadomo ze do PE ida albo polityczni emeryci, albo żądni pieniedzy karierowicze, albo niewygodni konkurenci rzadzacych w partiach elit.
to faktycznie dla "napieralskich" napierających na klamki doń i prących z ciemnego polskiego przedpokoju na rozświetlone kandelabrami hoole - tam ich miejsce?
Bo przecież nie z ludźmi pracy im po drodze, z ich bolączkami i brakiem praw podstawowych. Na wiecach i ulicach takiej salonowej lewicy przecież nie uświadczysz. Ancugi by się im wygniotły, bindry zakurzyły, trzewiki przydeptały...
(*_*)
SLD Nigdy nic nie zrobiła dla lwej strony politycznej w naszym kraju! Dlatego wzywam wszystkie siły reformatorskie w Polsce do bojkotu SLD ! Dość kłamstw i podszywania się pod ludzi pracy !
nie wiem skąd informacje o Liberadzkim. W okegu gdzie o startuje mówi sie że niebedzie jedynką na liście i nie wiadomo czy na niej sie znajdzie (jest w koflikcie z strukturą)
Jest takie polskie przysłowie : "lepiej z mądrym zgubić
niż z z głupim znaleźć".
Pan pewnie nawet nie wie CO trzeba zrobić dla Polski
żeby było sprawiedliwiej - więc niech Pan siedzi tam gdzie
jego miejsce: w czarnej dziurze politycznego niebytu.
Skoro SLD nic dla ludzi nie zrobiło to zagłosujmy na PO.
Oni dla nas robią tyle np.senator Misiak.
właśnie gdy jest zarys szansy zmienić cokolwiek, dyżurni opluwacze pracujący kiszką stolcową już wypięli zady i S...biegunkują.
Czyli co? Gdyby Olejniczak siedział grzecznie w kraju to by było cacy? - ponieważ najlepiej rozwiązuje się polskie problemy z perspektywy Koziej Wólki?
Wszyscy ci krzykacze, gdyby zostali wybrani na europosłów nie braliby naturalnie żadnego wynagrodzenia, chodzili po salonach Europy workach po kartoflach, a jako krawat przewiązywaliby sznurek od snopowiązałki?!? Tak GODNIE REPREZENTOWALIBY ONI NASZĄ OJCZYZNĘ.
Językiem obcym żaden by się nie posłużył, aż tak nisko to by taki krzykacz nie spadł: wiadomo - patriotyzm. Od czasu do czasu coś tam by pokazał na migi, co by obce tv prezentowały jako nową falę aerobiku dla polityków - ale to tylko z grzeczności i ze względu na resztę Polaków.
I nie chciał by mieć krzykacz również ŻADNYCH znajomości. A na co mu to? Wyszedł by na mównicę, gdyby był czas dla niego, pokazał by parę tajemnych znaków (gdzie jest toaleta?) i całkiem bez pobrania jakiegoś eurocenta poszedłby nocować na ławkę do parku. Jadłby resztki ze śmietniczek stojących przy ławkach; Zachód to dobrobyt, więc by się wyżywił. Do Polski wracałby taki krzykacz na piechotę. Jak oszczędzać, to oszczędzać.
Drodzy Ekskrementaliści! Jeżeli pasuje wam taki ktoś, to sobie wybierzcie.
JA WOLĘ WYBRAĆ KOGOŚ NORMALNEGO.
Lecz nie pozwole, aby pseudolewica zniweczyła moją pracę ! Powtórze jeszcze raz od czego należy zacząć zmieniać stosunki społeczno-ekonomiczne w kraju. Oto one:
Postulaty dla Lewicy z dnia , 11 lutego 2009
Europejskie standardy
1. Ubezpieczenia na wypadek utraty pracy.
2. Minimum socjalne.
3. Dopłaty do opłat za mieszkanie dla osób ubogich.
4. Natychmiastowe wypłacanie alimentów.
5. Zniesienie kary więzienia za brak środków na alimenty.
6. Przedszkola dla wszystkich dzieci.
7. Darmowe książki i obiady w szkołach publicznych.
8. Wprowadzenie opłaty górnej za leczenie i lekarstwa/rok.
9. Budowa mieszkań komunalnych.
10. Szkoły wolne od kościoła katolickiego.
11. Prawo do świadomego macierzyństwa.
12. Progresywne podatki.
Po pierwsze człowiek" - to hasło będzie – zdaniem liderów SLD – na pierwszym miejscu w całej kampanii wyborczej"
i nałożył świniakom.
1. Ubezpieczenia na wypadek utraty pracy.
SKĄD WZIĄĆ NA TO PIENIĄDZE
2. Minimum socjalne.
3. Dopłaty do opłat za mieszkanie dla osób ubogich.
4. Natychmiastowe wypłacanie alimentów.
5. Zniesienie kary więzienia za brak środków na alimenty.
CO W ZAMIAN?
6. Przedszkola dla wszystkich dzieci.
7. Darmowe książki i obiady w szkołach publicznych.
8. Wprowadzenie opłaty górnej za leczenie i lekarstwa/rok.
CO TO MA BYĆ DOKŁADNIE? KTO MA PŁACIĆ?
9. Budowa mieszkań komunalnych.
10. Szkoły wolne od kościoła katolickiego.
CO ZROBIĆ,GDY KSIĄDZ NIE CHCE ZE SZKOŁY WYJŚĆ DOBROWOLNIE?
11. Prawo do świadomego macierzyństwa.
CZY CHODZI O ABORCJĘ?
12. Progresywne podatki.
SKĄD WZIĄĆ POTEM PIENIĄDZE NA WYDATKI PAŃSTWOWE?
Postulować to jedno, móc wprowadzić w życie, to drugie. W dalszym ciągu pozostaje otwarte pytanie: JAK TO ZROBIĆ?
Człowiek mający wiele do powiedzenia w kierownictwie największej (choć bardzo niewielkiej) partii lewicowej w RP przygotowuje się do wyjazdu na 5 lat z kraju.
Portal mający największe spektrum poglądów lewicowych ze wszystkich podobnych portali w RP otwiera na ten temat dyskusję.
I cóż my widziem, proszę wycieczki? G***iarskie wymyślanie, bzdurzenie na wszelkie możliwe i niemożliwe tematy, poza meritum, a wszystko razem na poziomie, który sprawia, że przestaję uważać Cztery Litery za wartego dyskusji oponenta.
Z kim u was można by się posprzeczać poważnie, bez wdania w pętackie pyskówki, albo "erudycyjne" popisy w stylu abp Życińskiego?
Przypominam, że pensja euro posła będzie wynosić 150.000 zł. miesięcznie. Dodatkowo inne atrakcje np. kupowanie bez vat-u. Tak się żyje w za pieniądze podatników, a do okola kryzys szaleje.
Sieczkobrzękom tego nie wytłumaczysz.Taki skowronek to jak ten Cygan.Śpiewa sobie wysoko na niebie.Nie sieje,nie orze,a co zobaczy to jego zboże.-))Mój św. pamięci ojciec harujący od dzieciństwa jako parobek u Niemca i na kilkunastu hektarach za Ludowej i "demokratycznej" bardzo często powtarzał:U bogatego gospodarza to i myszy mają dobrze.Ale taki skowronek,sumień i im podobni tego nigdy nie zrozumią,że bez pracy nie ma kołaczy.Oni od dzieciństwa mają wpojone,że w razie czego to i mannna z nieba poleci.Jest jeden warunek.W Europarlamencie reprezetować ich muszą takie giganty intelektu jak Sobecka&Krupa.W wybór Ziętka to oni nie wierzą.Tak naiwni to oni nie są.-))
Odwróćmy sytuację:
1. Obniżki podatków dla najbogatszych
SKĄD SIĘ BIEŻE NA TO PIENIĄDZE? (budżet zostaje w ten sposób uszczuplony - oszczędza się na biednych)
2. Ulgi inwestycyjne
SKĄD SIĘ BIEŻE NA TO PIENIĄDZE?
3. Religia w szkołach
SKĄD SIĘ NA TO BIEŻE PIENIĄDZE?
4. Zagraniczne "misje stabilizacyjne"
SKĄD SIĘ NA TO BIEŻE PIENIĄDZE?
5. Kapelani w wojsku, policji, służbie granicznej, szpitalach itd.
6. Fundusz kościelny
7. Poręczenia kredytów dla przedsiębiorstw
8. Na fali kryzysu - olbrzymie dotacje dla rekinów finansjery
SKĄD SIĘ BIEŻE NA TO PIENIADZE?
Mała poprawka.W wszystkich wymienionych przez Ciebie punktach pieniadze się PIEŻE,a nie BIEŻE.(*_*)
Wszędzie "bierze", a nie "bieże"
Prawie wszystkie postulaty, które Pan przedstawił, były za
czasów PRL-u realizowane.
Ale Polacy nie chcieli takiego państwa i gdy tylko nadarzyła się okazja( po okrągłym stole) odrzucili je.
Nie jest w tej chwili ważne pod jakim pretekstem, bo ten zawsze się znajdzie - byleby wyborcę zapewnić, że to dla JEGO dobra. Realne skutki przychodzą dużo później i rzadko który wyborca potrafi powiązać obecną sytuację z dawnymi decyzjami swoich ulubieńców.
Co do obecnej możliwości realizacji tych postulatów, to
p.Nana udzieliła już Panu odpowiedzi - z tym uzupełnieniem,
że są one właśnie takie mikre, że w odległej przeszłości
przyjęto, z entuzjastycznym poparciem "Solidarności"
( jak by nie było-związków zawodowych reprezentujących
ludzi pracy), taki właśnie model rozwoju.
I to nie SDRP, a później SLD wyprzedały majątek narodowy, który bardzo by dziś się przydał dla realizacji Pańskich postulatów.
Więc proszę nie napadać bezmyślnie na ugrupowanie, które
w trudnych sejmowych warunkach ( mało znaczącej mniejszości), próbuje ratować co się da.
Alternatywą dla tych przesadnych ( co do tego - zgoda )
apanaży jest nasza nieobecność w gremiach, w których decyduje się nasza obecna i przyszła rzeczywistość.
Chyba, że postuluje Pan wystąpienie z Unii Europejskiej?
Ale o coś tak głupiego nie posądzam Pana.
jak już się poprawiasz, no to weź i na to poprawkę, że ja jedynie ZAPYTAŁAM SKĄD MAJĄ SIĘ PIENIĄDZE WZIĄĆ NA TE WSZYSTKIE WYDATKI. Nie napisałam natomiast, że postulaty są niesłuszne. Ja nie wiem, jak zmusić np. u nas, właściciela torfowni, żeby oddał to co wziął, podzielił się z ludźmi z naszej wsi, a nie wykorzystywał ich płacąc im po paręset złotych. On dobrowolnie nie odda nic, bo jest mu tak dobrze i stać go na nową brykę, jak mu się ta zamarzy. I mimo wszystko lepiej jest dla ludzi pracujących dla niego, że mogą dla niego pracować, ponieważ inaczej nie mieliby nawet tych paruset złotych miesięcznie. Takie są realia. Nie daj się, fancom, zwieść pozorom; to nie system wykorzystuje ludzi, lecz to LUDZIE WYKORZYSTUJĄ LUDZI. "System" to takie słówko, za którym chowają się wyzyskiwacze.
Ponieważ walka ze słowem nie ma sensu, to mogą oni sobie spać spokojnie, bo ich nikt nie ruszy. A w razie co jest przecież policja, broniąca "świętego prawa własności".
Aż taka przebrzydła nie jestem, bo Stary mówi często, że ze mną to się można wszędzie pokazać.
Jestem absolwent Uniwersytetu w Uppsali, Bachelor of Science in Business Administration and Ekonomics. I Pracowałem w zarządach dużych przedsiębiorstw komunalnych w Szwecji i Szwedzkiej Izbie Handlowej w Tallinie. Byłem też Konsultantem biznesowym i przedsiębiorcą.
I chyba nie muszę więcej was przekonywać, że ja wiem, jak to się robi. Jestem wyszkolony w tym temacie i nie rozumiem waszego zdziwienia. Tak po prostu musi być jak napisałem, kto tego nie może zrozumieć, to znaczy że jest egoitą i antyspołecznym elementem. Pewnego dnia sami do tego dojdziecie. Rozwiazywanie takich problemów to moja specjalność.
"I to nie SDRP, a później SLD wyprzedały majątek narodowy" powiadasz??? Może i racja. Postkomuchy "uwłaszczyły" się na sporym majątku narodowym zanim jeszcze sławetny sztandar wyprowadzono. Potem także "cóś-niecóś" opchnęli, wicie-rozumicie, taraku... I nie będę tu przykładami sypać, bo o nich głośno było. Więc "cóśkolwiek się z prawdą mijacie, wicie-rozumicie...
Skowroński ma dobre recepty, pieniądze też się znajdą. Tylko trza by tę neoficką bandę rozliczyć i odebrać, co zwędziła...
.
"I to nie SDRP, a później SLD wyprzedały majątek narodowy" powiadasz??? Może i racja. Postkomuchy "uwłaszczyły" się na sporym majątku narodowym zanim jeszcze sławetny sztandar wyprowadzono. Potem także "cóś-niecóś" opchnęli, wicie-rozumicie, taraku... I nie będę tu przykładami sypać, bo o nich głośno było. Więc "cóśkolwiek się z prawdą mijacie, wicie-rozumicie...
Skowroński ma dobre recepty, pieniądze też się znajdą. Tylko trza by tę neoficką bandę rozliczyć i odebrać, co zwędziła...
.
...od lizania dupy ..dla Kwacha,dla kościoła,dla wszystkich..byle by się opłacało ...słuszny ruch Napieralskiego pozbyć się mieszacza....
[Takie są realia.]
bo taka mamy lewice w rzadzie jak ten kiep z torfowiska.
czy dostrzegasz brak logiki w swojej wypowiedzi ?.
w polsce sa realia takie jak piszesz, PRAWDA!, a z drugiej strony popierasz takie realia, bo maja pomoc w realizacji celow socjalnych, niby jak ?. Kapitalizm w polsce nawet gdyby wszedl w trans-warp Borga nie jest w stanie realizowac chocby minimalnych celow socjalnych, bo na tym osadzaja sie idee kapitalistow, wiec po co lewica ma jeszcze pomagac ten szajs wdrazac ?. Uzywajac Twoich slow "skad wziasc na to wszystko pieniadze" ma ta lewica, skoro obecny kapitalizm tego nie gwarantuje !?. Dajmy szanse Skowronkom lewicy, a nie Olejniczakom, Millerom itp. chocholom, dla ktorych liberalny rynek to bog.... =:), a tam gdzie bog to zawsze nedza, ale nie dla kaplanow boga;)
Wielka szkoda, że nie chce Pan przedstawić tych zawłaszczonych przez SDRP a później SLD majątków
państwowych. To byłoby coś nowego, bo jak na razie
słychać jedynie insynuacje na ten temat.
Oskarżanie kogoś o złodziejstwo, by samemu korzystając z zamieszania dokonywać bezkarnie kradzieży, jest bardzo
dobrze znana metodą na życie( także polityczne).
Wiadomo bowiem, ze zanim się wyjaśni jak było, anatema na trwałe przylgnie do niewinnie oskarżonego.
To jest zwyczajna walka polityczna z lewicą, a Pan
bezkrytycznie bierze w niej udział.
cały problem polega na tym, że nie jest możliwe zniesienie kapitalizmu w Polsce. Możemy natomiast małymi krokami redukować nędzę którą on przyniósł. Nie mamy stoczni, fabryk, nie mamy włókienniczej Łodzi, nie mamy nic. To, co jest, to prywatna inicjatywa. Może ona zwinąć kapitał i wówczas reszta ludzi pójdzie na bruk. To tylko pogorszy sytuację. W sejmie są ludzie, którzy nie są biedni. Oni nie uchwalą nic przeciw sobie. Nie mamy wojska, które mogłoby- zakładając niesubordynację-wesprzeć protestujących, ale to i tak by była jatka. Skowroński mówi, że może to zmienić, ale nie chce powiedzieć JAK. Na zmiany muszą w naszej sytuacji zgodzić się niemal wszyscy. Bogaci nie mają w tym żadnego interesu. Trzecia wojna może być dla naszego kraju zagładą, bo już nie ma przeklinanego u nas powszechnie Stalina, który - obojętnie z jakich przyczyn - będzie nalegał na utworzenie państwa polskiego jednolitego narodowo i umieszczonego na spójnym, dobrym terenie. Ludzie pomału rozumieją co się dzieje, uczą się radzić z tą rzeczywistością. Wprowadzać ogólne zamieszanie jest według mnie bardzo ryzykowne. A co, jeżeli praktyczniej będzie dla krajów Europy Zachodniej mieć u nas Kosowo razy pięć lub więcej? Przecież im nie zależy ani na naszej jedności narodowej, ani na niczym w ogóle, co jest dla nas korzystne. W przeciwnym razie nie niszczyli by naszego przemysłu, a go modernizowali, nie likwidowaliby miejsc pracy u nas zarzucając nas swoim badziewiem, ale integrowali by nas ze swoją częścią Europy. Dlatego tak trudno jest Hubnerowej zachować polityczną twarz, tylko bierze, co się da. Może naturalnie iść na emeryturę i nie robić nic. Ale jak nie ona, to kto to zrobi? Ona bez Polski będzie nikim, nie będzie miała kogo reprezentować. Ale Polska bez niej nie będzie reprezentowana jak dotychczas. Ona ma osobowość. To ma ogromne znaczenie. Czy akurat barwy polityczne są tu najważniejsze- nie mam takiego wrażenia.
W SLD siedzą prosiaki, to fakt. Ale SLD ma struktury. Nawet nie robiąc nic je ma. I ma jakieś wsparcie. Ludzie to rozumieją. Lepiej, żeby wspierał cię byle kto, niż nikt. Tak to widzę. Przedstawiam Ci tylko mój tok myślenia. Też staram się pojąć polityczną rzeczywistość, ale nie jest to łatwe, ponieważ nie ma rzetelnych źródeł, na których można się oprzeć. Same kliki interesowne, chcące się wybić, zaistnieć wspinając się po cudzych plecach. Można być rozczarowanym i się na to wypiąć. Ale w tym właśnie celu robiona jest ta dezinformacja. Żebyśmy zrezygnowali. Żeby to nas przerastało. Żeby nas zniechęcić. Żebyśmy sobie nawzajem nie ufali. Żebyśmy się kłócili. To spowoduje, że będziemy słabi i byle kto będzie mógł z nami robić, co zechce. My tu rozmawiamy, i to jest nasza siła. Wymieniamy jakieś tam informacje, każdy może sobie przykroić "prawdę" na własne potrzeby według własnych możliwości. To nie jest takie istotne, kto ma rację, ważne, że wymieniamy się myślami. Zawsze można coś z takiej dyskusji wynieść, co może się w życiu przyda.
Wprawdzie już niemłodą i trochę zużytą, ale jeszcze niczego sobie. To po pierwsze primo...
Po drugie primo, obserwując Twoje zwroty typu "Pani", "Pan" (czasem Szanowna/y) śmiem zauważyć, że Panie i Panowie za sanacji w "Bristolu" wysiadywali, kawki i koniaczki sączyli, dymek z fifek i cygar wydmuchiwali, o futrach i cenach zboża bajdurzyli. Teraz to o nich się gada - byznesmyn, byznełumen. Takich tu chyba nie ma. Są Towarzysze i Towarzyszki ew. się kogoś po prostu "tyka", jak ja teraz Szanownego taraka...
Po trzecie primo... znane są powszechnie chociażby przekręty z "Prasą" (Król "wprostacki") i "Ruchem" (dlatego lewicowej prasy nie ma), majątkiem OPZZ (przejęli np. składki "solidarnościowe" i jej majątek ruchomy). Dalej mi się nie chce szperać (może jakiś inny buchalter pomoże?).
Wiele złodziejskich "prywatyzacji" i "sprzedaży" dokonało się ponadto przy milczącej zgodzie i aprobacie postkomuchów. A już kompletne nic-nierobienie, nie protestowanie chociażby - też jest zbrodnią ZANIECHANIA na majątku wspólnym, narodowym, taraku ...
A po czwarte primo... tak w ogóle to CIĘ lubię.
.
Bo tak w ogóle to gościa nie kojarzę...
Bardzo przepraszam za to nieporozumienie co do płci.
Co do prasy - czy zapomniała Pani o radosnej twórczości
Fundacji Prasowej Solidarności? która wielki koncern prasowy "Ruch" podzieliła w ten sposób, że najważniejsze tytuły trafiły w końcu do Niemców lub Norwegów? Z wyjątkiem "Polityki", przejętej przez spółkę pracowniczą pod kierunkiem Baczyńskiego i właśnie " Wprost" Króla, pewnie za obietnicę zdrady swoich towarzyszy.
Co do majątku OPZZ to uprzejmie przypominam, że ostatnio
zapadł ostateczny wyrok sądowy dotyczący obiektów wypoczynkowych ( dawniej FWP ) korzystny dla tej spółki.
Sąd nie stwierdził zawłaszczenia tego majątku.
Podtrzymuję swoje zdanie o tym ,że całe to rzucanie oskarżeń, jest elementem dobrze przemyślanej strategii
deprecjonującej partie lewicy, jako skażone korupcją,
grabieżą, nieuczciwością itd.
Jest to metoda dobrze wypraktykowana w Ameryce, gdzie
wszelki ruch związkowy czy lewicowy w ten właśnie sposób
udało się na stałe w pamięci obywateli powiązać z kryminalistami do tego stopnia, że słowo syndykat kojarzy się im tylko z mafią.
Dlaczego tu i teraz mam wykładać NANIE zawiłości ekonomiczno-administracyjno- podatkowe ? W kraju jest źle od dawna. I reformy są bardzo potrzebne. Uważam że nie mamy czasu na wykłady akademickie na tym forum. Natomiast należy przystąpić do działań szybko i skutecznie pod okiem znawcy tych złożonych zagadnień. Wiele spraw jest ze sobą powiązane dlatego jest to takie trudne do wyjaśniania każdemu z osobna.
Prawie przekonał mnie Pan do swoich kwalifikacji, ale Pańskie
przekonanie,że jedynie od sprawności organizacyjnej zależy
zmiana w Polsce, że nie ma przeciwstawnych silnych grup interesu, to niepewne te przekonanie silnie osłabia.
To, że ktoś jest "wyszkolonym" w zamorskich krajach urzędnikiem, nie oznacza jeszcze, że ma kwalifikacje, by zaprowadzać swoje porządki w tym kraju.
Naiwnością jest wierzyć, że powiedzie mu się tutaj uprawianie lewą ręką tej swoistej państwowej dobroczynności wśród ofiar kapitalizmu, który się wspiera prawą.
Słowianie, również w tym "Polskim Kołchozie"(?!), już z nie jednymi takimi "konsultantami biznesowymi i przedsiębiorcami", wraz z umiłowanymi przez nich "zawiłościami ekonomiczno-administracyjno- podatkowymi" dawali sobie radę :-) I dotyczy to zarówno zatrudnicieli, jak i zatrudnionych, tudzież bezrobotnych oczywiście.
Jest takie powiedzenie, które idealnie tu pasuje: "Pod włos to Szweda, bo Polak się nie da" ;-)
Nie oznacza to oczywiście, że jesteśmy w stanie oprzeć się wszechogarniającej nawale kapitalizmu. Niestety. Prawdą jest natomiast to, co rozumiał komendant Wagner z komedii "C.K. Dezerterzy":
"Mamy tu zbieraninę największych dekowników, łazików, spryciarzy pod tą szerokością geograficzną i nie widzę możliwości urobienia ich do konsystencji przewidzianej przez regulamin." ;-)))
Wot, "polska anarchia" - to zupełnie inna "jakość", my rzeczywiście jesteśmy "za a nawet przeciw" :-) Warto o tym pomyśleć, żeby potem nie winić tych przeklętych ludzi za to, że przez nich poszły w niwecz takie piękne - uświęcone setką pieczęci i zamaszystych podpisów - plany. :-))
Polityka socjaldemokracji w Szwecji polega również na stworzeniu warunków dla własnego wielkiego kapitału! To ta właśnie zaleta jest gwarantem sukcesu państwa socjalnego.
W innym wypadku obcy kapitał połknie polski! Dlatego i rostropna prawica pozostaje bez wyboru. Rodzimy kapitał wcale nie chce emigrować. Wsparcie dostanie w państwie.
Więc proszę zawijać wspólnie rękawy i do dzieła!
wystarczy, że uczynisz parę znaków na wodzie i dla każdego jest wszystko jasne.
Nawet najtrudniejsze można wyjaśnić w prostych słowach, pod warunkiem jednakże, że wie się o czym się mówi. I co, Skowroński? - jak dojdziesz do władzy i już zapanuje powszechny dobrobyt to co? - wygonisz mnie z kraju? Uniwersytet w Uppsali opuszcza corocznie masa anonimowych absolwentów, ludzi przeciętnych. Czy choć 1% spośród nich to choćby nobliści? Wykształcenie to może i masz, skoro tak twierdzisz. Ale nic poza tym.
Co takiego zrobiłaś że miałbym Ciebie wyganiać z Polski? Ja znam wszystkie strony emigraji i nikomu tego nie życze.
Jeszcze mam 180 wzrostu.
nie wygonisz mnie z kraju. Posiadanie takiej możliwości bierzesz jednak poważnie pod uwagę. Litość nie jest Ci obca i "nikomu" tego nie życzysz. A co, jeżeli ja jestem "ktoś"?
Ja jestem prostą chłopką: nie mam garba i mieszkam na wsi.
Przy wzroście 180cm sięgasz mojemu Staremu pod brodę. Ale to miłe, że nie jesteś małoletniego wzrostu.
Wracając jednak do tematu - nawet jeżeli masz niezłe pomysły na rozwiązanie problemów ekonomicznych nękających naszą Ojczyznę, to do rozwiązywania ich zabierasz się jak pies do jeża. Szkoda.
Nie mamy nic do szwedzkiego państwa socjalnego - wręcz przeciwnie.
To Pan nam się nie podoba, bo zaczyna ze złej strony swoją "misję".
Ja i tak wszystkie klocki poustawiam po swojemu i właściwie !
Chciałbym zauważyć, że nie wszyscy akceptują ten cały szwedzki model. Chodzi o to, że tego rodzaju eksport wyzysku za granicę nie jest uczciwym rozwiązaniem z lewicowego punktu widzenia.
Natomiast z praktycznego, to akurat Polska jest jednym z "żywicieli" europejskich "państw socjalnych" - żeruje tutaj ich "wielki kapitał" po to m. in. by tamtejsze rządy mogły uprawiać dobroczynność pośród swoich obywateli. Natomiast "własnego wielkiego kapitału" to my praktycznie nie mamy. Życzę więc powodzenia w starciu z rzeczywistym "szwedzkim modelem socjalnym" :-)
Skownroński:
"Ja i tak wszystkie klocki poustawiam po swojemu i właściwie !"
Oberleutnant von Nogaj był podobnego zdania ;-))
Życzę powodzenia, ale radzę wreszcie dostrzec, że w kraju gdzie naturalnym jest, że wszystko stoi na głowie, takie "porządki" doprowadzić mogą jedynie do chaosu. Najlepsze przygotowanie merytoryczne i wielkie pokłady dobrej woli nie zagwarantują sukcesu, bo może się zawsze okazać, że jednemu czy drugiemu Polakowi kolega się po prostu "nie spodoba" i po zabawie. Tacy właśnie jesteśmy. Od zawsze.
jak pisal poeta "bijemy zlo zeby nam nikt nie wzial tego za zle.." diagnoza sluszna, a pacjent dalej zdycha, jak wczesniej juz napisalem. mnie chodzi o recpete na to zlo, a nie jest recepta na gaszenie pozaru otwarcie okna.
towarzyszu tarak, stanowiska, uklady towarzyszko "bezinteresowne", przywileje, to jest prawdziwe bogactwo, wystarcza zeby w kolejnej odslonie dramatu pt. Polska Rzecz 3 byc dobrze ustawionym w wyscigu do osobistego kapitalistycznego dobrochwytu.
Osobiście nie jestem zainteresowany powodzeniem tej czy innej partii. Moja uwaga skupiona jest na tym, żeby do Sejmu dostało się jak najwięcej zwolenników lewicy, a akurat teraz takie szanse ma SLD i dlatego będę ich popierał.
Gdyby jutro inna partia lewicowa miała większe szanse,
na nią przeniosę moją uwagę.
Co do stanowisk i związanych z nimi pieniędzy i wpływów
to w historii świata nie było przypadku by można było tego
uniknąć, bo ludzie są bardzo skomplikowani i korzystanie
z przywilejów nie musi koniecznie oznaczać odejście od pryncypiów.
Jest to cena , którą KAŻDE społeczeństwo MUSI zapłacić
za zorganizowaną formę państwowości niezbędną do tego by NARÓD mógł się rozwijać.
{by NARÓD mógł się rozwijać. }
skoro tak, to czemu ten narod sie nie rozwija, jakis wyjatek od reguly?
Czy pomożecie tworzyć nową jakość polityki w kraju ?
SLD jest nijaka i nieszczera z wyborcami. Dokonania tej partii są wręcz szkodliwe dla Lewicy. SLD złudnie zawłaszcza sympatie lewicowych ludzi pracy. 20 lat mistyfikacji i zostawiania ludzi z ręką w nocniku ! Bez budowy własnego kapitału, włącznie z kulturą i mentalnością obywatelską zastaniemy zniszczeni przez pazerny świat obcego wyzysku.
Czy pomożecie tworzyć nową jakość polityki w kraju ?
Naród cały czas się rozwija.
Problem w tym, że nie tak jak chciałaby większość klasy
robotniczej(lub pracowniczej).
Walka trwa o to by lewicowi politycy mieli większy wpływ na stanowienie prawa, więc potrzebna jest zdecydowana większość w Sejmie. Aby to osiągnąć, trzeba skonsolidować się wokół tych którzy takie szanse mają.
Ale nie zapominajmy o tym, że społeczeństwo składa się także z innych grup społecznych i ich interesy również muszą być uwzględnione, choć w proporcjonalnie mniejszym stopniu, gdyż teraz jest akurat odwrotnie.
Proszę zwrócić uwagę na p. Skowrońskiego - on deklaruje
się jako lewicowiec, ale nawołując do bojkotu SLD sprzyja
prawicy, gdyż obecnie tylko SLD ma szanse na wejście do Sejmu. Gdyby większość wyborców lewicowych posłuchała wezwania p. Skowrońskiego, to ŻADNA partia lewicowa nie byłaby reprezentowana w Sejmie z oczywistą stratą dla lewicy.
Dla mnie p. Skowroński jest takim przysłowiowym "kretem",
który niby to wspiera lewicę , a w rzeczywistości jej szkodzi.
A kto doprowadził do upadku i pacyfikowania wartości socjalistycnych , lewicowych i rozwarstwienie w społeczeństwie ? Kto całuję tyłek Watykanowi ? Kto Małpuje w Papa Mobile ? Kto zniszczył Polski kapitał NO KTO ? Walicie głupa i niszczycie prawdziwą LEWICE !