A ponoć p. Bożyk jest profesorem ekonomii. Hmmm...
Słyszałem że jest możliwy start w następnych wyborach do sejmy Leszka Milera i jego kanapowej partyjki Polska Lewica.
Żałosne człowiek który praktycznie doprowadził SLD do upadku będzie ponowqnie startował z list SLD
Napieralskiemu po człowieczemu z oczu patrzy. Bożykowi też. Może odliberalizują lewicę i jej korzeniom nadadzą większe znaczenie. Przecież nic istotnego się nie zmieniło. Jest kapitał. I nadal jest zależny od niego świat pracy. Chodzi o to, by był mniej zależny i miał też coś do powiedzenia. A więc niewiele.
parte reprezentujące KPL tracą mój głos, który oddam na PPP.
mylisz pojęcia, KPL idzie do wyborów jako tylko i wyłącznie ROG im. Edwarda Gierka, gdyz zarówno RACJA jak i PPS z nimi nie startują
nie wiem o co chodzi, jezlei Barański mógł bez konsultacji z innymi wyrzucić PPP z KPL - to czemu Bożyk nie moze dogadac się z SLD bez zgody reszty. Stan prawny jest taki, że Racja i PPS formalnie należą do KPL...
Dwa Racja ustami Barańskiego i Pana Mroza zapowiadała samodzielny start (z udziałem PPS i MS). No to czekamy...
prawica to w dzisiejszych czasach synonimy
raczej nie
Cóż to będzie za...sojusz...
Lepiej tego nawet nie prognozować.
wsparcia SLD przez Ruch Społeczny "PPS", podczas gdy oficjalna PPS może albo zrobić to samo, albo dalej snuć mrzonki o starcie z Racją i MS a może też po raz kolejny znaleźć się poza marginesem polityki i nie brać udziału w wyborach.
Warto też wspomnieć, że z list SLD wystartuje Polska Lewica Leszka Millera. I dobrze, wszystkie odpadki idą z SLD.
z przyległościami może liczyć na 6 do 9% głosów.
A jego lewicowa konkurencja - na 0,6 do 0,9%.
RACJA Polskiej Lewicy została zdradzona jako partner w porozumieniu lewicy pozaparlamentarnej. Pan Bożyk dopuścił się samowoli i reprezentuje tylko samego siebie. Czyli "zaro". RACJA na wczorajszym posiedzeniu RK wystąpiła z KPL.
Dopóki nie powstanie alternatywa będę głosować na SLD
aby nie marnować mojego głosu.
A przez rozdrobnienie i kłótnie na lewicy zyskuje prawica i liberałowie.
Barański nigdy nie wyrzucał PPP z KPL . PPP samo zrezygnowało po pierwszym kongresie!
kto ieczem wojuje od miecza gine - tak grał barański i tak go ograli
bez wiedzy Bożyka wykluczał członków KPL.
SLD może liczyć na 30 do 40 % głosów a PSL na 25 do 36 % a o PO i PiS nie warto wspominać, bo poparcie dla nich, z powodu kryzysu i wywołanej nim biedy, będzie śladowe, oczywiście przy mniejszej niż 50% frekwencji.
Źródła, na których opraliśmy się, nie co inaczej interpretujemy. Stąd takie między naszymi prognozami różnice. Czy życie je potwierdzi? Czas pokaże.
Europa Socjalna, ekosocjalizm, odpowiedzialność prawicy i kapitalistów za kryzys - czy nowa radykalna lewica chce więcej? Jeśli tak, to nie dużo więcej. Nie wychodzi przecież w swej głównej "masie" poza horyzont "prawdziwej" socjaldemokracji. Nie warto zatem na nich głosować. To rozumie nawet często przywoływany tu zwykły, szary człowiek.
taa, ciekawe na kogo mam głosować. PPS z Racją i MS dostaną jeszcze mniej głosów niż PPP, która za to nie uzyska więcej niż 1%. Zagłosowałbym oczywiście na Środę, ale boję się, że mój głos przyczyni się do wejścia jakiegoś demokraty.pl (oczywiście zaraz pojawia się pytanie, czy czymś się różnia, moim zdaniem-tak).
Pozostaje mi ktoś z listy SLD.
Racja, PPS i MS nie zarejstrują list - więc nei będziesz miał dylematu na kogo głosować ;-)
SLD + Polska Lewica + KPL
Polska Lewica = Miller = 1 osoba
KPL = ROG = Bożyk = 1 osoba
Tym oto sposobem SLD, wzmocnione dwoma osobnikami, idzie zwycięskim krokiem do wyborów.
a ilu członków ma Komunistyczna Partia Polski, jedyny już sojusznik PPP na lewicy.
ma więcej sojuszników niż MS? Chyba nie wyszła idea wbrewPPPowskiego frontu wyborczego.
o jakim froncie piszesz? Komu by zależało na tworzeniu frontów przeciw partii, która ma mniej niż 1% poparcia?
nikt nie zawraca sobie głowy (czy innych organów) tworzeniem sojuszy wymierzonych w 1% Samogwałtu.
a kto zawraca sobie głowę PPP?
ale znajdują się tacy którzy partię mającą tylko 1 procent poparcia uznają wartą kilku tysięcy jadowitych postów więc kto wie?
Jak widać SLD zawarło także porozumienie z Krajową Partią Emerytów i Rencistów (http://www.sld.org.pl/aktualnosci/p-r-m-a-1924/aktualnosci.htm). Wreszcie sytuacja staje się jasna, kto chce iść z SLD lub PdP, a kto z prawdziwą lewicą.
po prostu na tonący okręt pewnej jeszcze niedawno bardzo pewnej siebie partii prawdziwie lewicowej nikt już nie chce wsiadać.
A dlaczego PPP miałoby żałować, że KPL, PL czy KPEiR starują z list SLD? Tam jest ich miejsce.
kto jeszcze chce startować z list PPP?
Już tylko Komunistyczna Partia Polski.
Dlatego macie już alternatywę na kogo głosować. PPP + RACJA to być może wystarczy dla odnowy LEWICY !
KPP jest w OPPLL
to na pewno wystarczy do odnowienia lewicy!!! ;-)
na ten blok wyborczy.
Jeśli postąpimy inaczej, wygra prawica i będzie miała jeszcze jedno "moralne" uzasadnienie do swoich neoliberalnych
rządów.
Ma Pan rację, mimo, że nie darzę szczerym uczuciem SLD.
Zgłosuję ostatni raz na to ugrupowanie i koalicję, którą tworzy
Sld miało swoje 5 minut i to bardzo ważne po prawicowych harcach AWS.
Do porażki SLD w ostatnich wyborach pasowała scena z Wesela Wyspiańskiego..... miałeś chamie złoty róg .......
Sytuację SLD spowodowała według mnie buta niektórych nadal prominentnych działaczy oraz pozbycie się profesora G. Kołodki, czyli żeglowanie do centrum a potem na prawo.
Liczę, że SLD stanie się bardziej lewicowe, bo inaczej a raczej się nie mylę zostanie niszową partią z poparciem 5-7%.
Cóż, tzw. prawdziwa lewica to skłócone niszowe partyjki bez przyszłości z zarozumiałymi liderami.
Przez krótki czas myślałem o PPP, ale spójrzcie na ich oficjalną stronę - wódz na czerwonym tle.
Nie wiem jak Wam, ale mi wodza nie trzeba.
2004 - wybory do PE. Trochę głupio tak zaraz po Millerze, ale co zrobić, po raz ostatni głosuję na SLD.
2005 - wybory do sejmu. Myślałem, myślałem i nic, nie ma innego wyjścia - głosuję na SLD, ale to już ostatni raz.
2007 - znów do sejmu. I znów głosuję na SLD, bo nie ma innego wyjścia. Ostatni raz cokolwiek ode mnie dostaną.
2009 - znowu te wybory do PE. Miarka się przebrała! Głosuję na SLD, ale to już ostatni raz! Słowo honoru. Nigdy więcej.
Panowie politycy z nowej lewicy skończcie kłótnie, zakopcie topory :)
Zróbcie sensowną koalicję.
Napiszcie sensowny lewicowy program i przedstawcie go np. na forum.
To zobaczymy, pomyślimy, przeanalizujemy i prawdopodobnie jeśli program będzie wiarygodny oraz wiarygodni kandydaci
to zagłosujemy na Was.