Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Warszawa: Jugosławię pamiętamy! (akt.)

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Gratulacje

i za akcję w słusznej sprawie, i za to, że dzięki niej MS podważa jeden z mitów michnicy, jakoby zbrodnicza napaść USA na niezależną Serbię miała coś wspólnego z pokojem i dążeniem do niego.

autor: Durango 95, data nadania: 2009-03-24 07:56:10, suma postów tego autora: 3848

Osądzić zbrodniarzy z NATO!

To było brutalne demolowanie kraju za jego samodzielny kurs polityczny nie nastawiony na integrację z NATO i UE.
Szło o obalenie Miloszewicia, a osadzenie swoich przydupasów, ktorzy zgłoszą akces Jugosławii do struktur euroatlantyckich czyli dołączą do obozu imperialistycznego.

Albańczycy robili tu tylko za preteks, jak broń masowego rażenia w przypadku Iraku.

autor: Bartek, data nadania: 2009-03-24 09:08:22, suma postów tego autora: 2550

ja juz sie gubię

To jak to jest z tą michnicą, jak MS brali udział w demonstracjach 8 marca to byli michnicą, teraz nie są, cz więc można być michnicą tylko w 50%, albo w 43%? Jeżeli redaktorzy Obywatela wypowiadają się w takim samym tonie jak Gazeta Wyborcza (np. o związkach zawodowych, których nie lubią i o wielu innych kwestiach) i jednocześnie twierdzą, że walczą z michnicą - to ja juz się gubię, od ilu procent staje się michnicą i kto wydaje certyfikat, że się nią nie jest. I wreszcie jakie tezy zgodne z linią GW można głosić i nie zaliczać się do michnicy, a jakie nie i dlaczego właśnie te?

Droga redakcjo proszę o pomoc.

Zrozpaczony Romek

autor: DK, data nadania: 2009-03-24 09:29:04, suma postów tego autora: 119

To dobrze, że lewica pamięta o zbrodniach Miloszevicia i Karadzicia

Czystki w Bośni, ostrzał artyleryjski Dubrownika ...

Na szczeście dzieki determinacji Jankesów obaj zbrodniarze zostali schwytani.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2009-03-24 09:31:11, suma postów tego autora: 6199

Gorąco popieram

To było barbarzyństwo tym smutniejsze, że wykonane na polecenie demokratycznego Prezydenta USA. Czy obecny też wydałby takie polecenie? Mam nadzieję, że nie ale pewności żadnej. Władza zawsze jest podporządkowana interesom klasy panującej a tą w USA jest kapitał.

autor: steff, data nadania: 2009-03-24 10:22:05, suma postów tego autora: 6626

DK,

chciałbym ci jakoś pomóc, ale ta wasza cyrkowa trupa anarchistów p.w. św. Michnika przerasta moje możliwości.

autor: Durango 95, data nadania: 2009-03-24 10:49:13, suma postów tego autora: 3848

DK,

a kto w Obywatelu nie lubi związków zawodowych?
Ja prywatnie, bez konsultacji ze środowiskiem tego pisma, deklaruję niechęć do niszowych politykierów, który po zebraniu kilkudziesięciu wyznawców ogłaszają się ogólnopolskim związkiem.

autor: ABCD, data nadania: 2009-03-24 11:16:46, suma postów tego autora: 20871

Szacun

+

autor: ABCD, data nadania: 2009-03-24 11:17:13, suma postów tego autora: 20871

świat stal się lepszy

Milosevica nie ma, Karadzic drepta po wieziennym spacerniaku w Hadze, Arkan i inna hołota wybili się w gangsterskich porachunkach...

został Mladic schowany w jakiejś szczurzej norze, ale to tylko kwestia czasu...

autor: dr(e)s, data nadania: 2009-03-24 11:35:31, suma postów tego autora: 1539

dr(e)s - martwi tylko poparcie polskiej lewicy dla czystek etnicznych w Bośni i Chorwacji

Ale nie pierwszy raz lewica popiera ludobójstwo, byle tylko być przeciwko USA. Bośniacy, Kurdowie, czy geje w Iranie lewicy wcale nie obchodzą - ważne, że mordują ich ludzie nienawidzący Ameryki.To usprawidliwia wszystko.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2009-03-24 11:50:58, suma postów tego autora: 6199

Lewica potępia nacjonalizm i głupie wojny etniczne

bo sensowna jest tylko wojna klasowa. Czy to jasne Sumieniu?

A czy Ty rozumiesz, ze Amerykanie w ch... maja Albanczyków?

autor: Bartek, data nadania: 2009-03-24 12:19:14, suma postów tego autora: 2550

Skad sie biora takie durnie

jak "sumienie narodu" i ten drugi z glupawym nikiem.
Oni ciagle jeszcze wierza w papke propagandowa USA i Niemiec.

autor: krysz, data nadania: 2009-03-24 12:21:52, suma postów tego autora: 157

OK

Bardzo pożyteczna akcja, dużo bardziej pożyteczna niż start w jednym okręgu w wyborach do Europarlamentu. Brawo.

Z drugiej strony Edmund Szopka to taka hybryda pepeesowca i endeka. Naprawdę bardzo nieciekawe klimaty. Nawet bardziej niż tzw. lewica patriotyczna, z którą poprzez KPL jakoś tam teraz współpracuje SLD.

autor: Kautsky, data nadania: 2009-03-24 12:30:10, suma postów tego autora: 420

buahahaha

"wojna klasowa", a co to za dziwo???

a potem dziwicie się, że smieje sie z was cały świat...

autor: dr(e)s, data nadania: 2009-03-24 12:26:29, suma postów tego autora: 1539

Bartku - dlaczego zatem Slobo, Rado i Saddam są przez lewicę traktowani

jako uciśnione ofiary krwiożerczych Jankesów?

Czy ktoś tu oficjalnie potepił serbskie zbrodnie na narodach: bośniackim, albańskim i chorwackim?

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2009-03-24 12:52:18, suma postów tego autora: 6199

...

nie wiesz dresie co to wojna klasowa?
To wtedy gdy lud roboczy rozwala swoich wyzyskiwaczy.
Teraz jasne?

autor: Bartek, data nadania: 2009-03-24 14:12:02, suma postów tego autora: 2550

Umazana we krwi michnica dziś milczy...

Michnica przy której "Der Sturmer" może się schować ! ta propagandowa tuba soft-totalitaryzmu, imperialno-kolonialnego atlantyckiego-europocentryzmu.
Ze wszelkimi - w praktyce, krwawymi tego konsekwencjami ...ani słowem nie wspomniała dziś o 10 rocznicy rozpoczęcia demokratyzacji Jugosławii przy pomocy m.in. zubożonego uranu... ciekawe czemu? dlaczego nie chce uczcić tak pięknego zwycięstwa wojującej demokracji?

autor: pax_eurasiatica, data nadania: 2009-03-24 14:21:59, suma postów tego autora: 104

Przeciwko wojnie, a nie za nacjonalizmem

Nacjonalizmy na Bałkanach, a interesy wielkich mocarstw to osobna sprawa. Nie trzeba popierać jakiegokolwiek nacjonalizmów, aby mówić głośno że zrzucając ludziom bomby na głowę nie czyni się pokoju.

autor: G. Ilnicki, data nadania: 2009-03-24 14:32:12, suma postów tego autora: 56

Skad sie biora takie durnie

jak "sumienie narodu" i ten drugi z glupawym nikiem.
Oni ciagle jeszcze wierza w papke propagandowa USA i Niemiec.

autor: krysz, data nadania: 2009-03-24 12:24:01, suma postów tego autora: 157

buahahaha

"wojna klasowa", a co to za dziwo???

a potem dziwicie się, że smieje sie z was cały świat...

autor: dr(e)s, data nadania: 2009-03-24 12:26:38, suma postów tego autora: 1539

krysz

Głupich nie sieją - sami sie rodzą.

autor: fancom, data nadania: 2009-03-24 12:32:43, suma postów tego autora: 1427

3paski zamiast mózgu i ten drugi prawiczek

"a potem dziwicie się, że smieje sie z was cały świat" - redakcja Wyborczej i spółka to nie jest cały świat. Prawiczku - gdzie zamieszkuje taki "naród" jak "Bośniacy"?

autor: sagarroi, data nadania: 2009-03-24 13:41:44, suma postów tego autora: 9

Durango

Ja też chętnie bym się dowiedział o co biega z tą michnicą, ale jak widać poza inwektywami na nic ciebie nie stać. Obywatel znalazł swoja nisze, targecik na pisemko i buduje okopy, zasieki w postaci oskarżeń o michnice i goszyzm. Kto nie znami to na pewno na pasku gw, a jak głosi poglądy owej gazety, ale z jakiś względów się podoba redakcji to po kolesiostwu zostaje przemilczane(ABCD).
powodzenia

autor: werer, data nadania: 2009-03-24 14:35:16, suma postów tego autora: 36

Kosovo je Serbija

Kosovo zawsze sercem Serbii

autor: Czerwony Adam, data nadania: 2009-03-24 14:36:08, suma postów tego autora: 1003

Ładna demonstracja

+

autor: A.Warzecha, data nadania: 2009-03-24 14:41:52, suma postów tego autora: 2743

Mam tylko pytanie co to

Ogólnopolski Komitet Antywojenny?

autor: A.Warzecha, data nadania: 2009-03-24 14:42:26, suma postów tego autora: 2743

nadal zrozpaczony

Romek nadal zrozpaczony bo nie uzyskał odpowiedzi na swoje pytania. Czyli jednak niszowe pisemko Obywatel rożni się od michnicy tak jak PO od PiSu - czyli nijak.

autor: DK, data nadania: 2009-03-24 14:55:03, suma postów tego autora: 119

sagarroi - włącz mózg, przynajmniej na moment

Bośniacy zamieszkują Bośnię i Hercegowinę. Jakieś wątpliwości w tym temacie, czy po prostu po lewacku udajesz ignoranta?

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2009-03-24 15:26:06, suma postów tego autora: 6199

Sumienie,

taaaa, dodaj jeszcze, że mówią "językiem bośniackim" (kiedy będziemy mieli język np. kaliski?).

autor: Bury, data nadania: 2009-03-24 15:54:43, suma postów tego autora: 5751

Bury - Ty też uważasz, że Bośniacy nie są narodem?

Widzę, że teoria "podludzi" wciąż jest na lewicy żywa. Bośniacy to nie naród, więc ich mordowanie jest usprawiedliwone. Tego nawet michnica by nie wymyśliła ...

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2009-03-24 15:59:24, suma postów tego autora: 6199

...

tępy jesteś jak but czy tylko udajesz dresie?

autor: Bartek, data nadania: 2009-03-24 16:01:03, suma postów tego autora: 2550

Ale... Szopka

"Głos zabrał także Edmund Szopka z Polskiej Partii Socjalistycznej, który apelował o budowanie ruchu społecznego sprzeciwiającego się wojnie jako narzędziu prowadzenia polityki międzynarodowej".

A to dobre! Pan Szopka wezwał do budowania czegoś, co istnieje od lat. Gdyby w PPS mniej zajmowali się etosem i patosem, a więcej tym, co się na świecie dzieje, to może by nie przysypiali permanentnie. Inna sprawa, że autor newsa mógł sobie odpuścić cytowanie tej wypowiedzi, bo tylko człowieka skompromitował.

A sama akcja w porzo!

autor: wpadla bomba do piwnicy, data nadania: 2009-03-24 17:44:14, suma postów tego autora: 487

wystarczylo wyslac maila

szkoda, ze MS nie zaprosila innych organizacji lewicy - bylaby wieksza frekwencja

autor: Parvus, data nadania: 2009-03-24 20:35:45, suma postów tego autora: 202

werer,

Ty komuś zarzucasz, że jest niszą? Przecież jesteś przedstawicielem "ruchu anarchistycznego" i "związku zawodowego" o liczebności podwórkowej drużyny piłkarskiej. Gdyby nie kryptoreklama w Gazecie Wyborczej, nikt by o was nie wiedział.

autor: ABCD, data nadania: 2009-03-24 20:55:05, suma postów tego autora: 20871

A.Warzęcha

zob. http://bazy.ngo.pl/search/info.asp?id=69083

autor: Angka Leu, data nadania: 2009-03-24 22:35:09, suma postów tego autora: 3102

git akcja!

tylko jak już ktoś słusznie zauważył - szkode, że słabo nagłośniona - jakbym wiedział, przyszedłbym...

autor: tyvodar legocki, data nadania: 2009-03-24 23:44:01, suma postów tego autora: 849

Bośniacy

nie widzę powodów do nieuznawania Bośniaków za odrębny naród, co nie zmienia faktu, że bombardowania (wtedy jeszcze) Jugosławii w 1999 były aktem barbarzyństwa takim samym jak te, których dopuszczały się podczas wojny jugosłowiańskiej WSZYSTKIE strony konfliktu..

a maniakalna pro-serbskość niektórej lewicy to juz temat na odrębną dyskusję...

autor: tyvodar legocki, data nadania: 2009-03-24 23:47:17, suma postów tego autora: 849

DK,

sorry, przeoczyłem twój wpis. Mam dobrą radę: zamiast tyle uwagi poświęcać takiej niszy, jak ja i moje pisemko, pochwal się lepiej dziesiątkami tysięcy członków Inicjatywy Pracowniczej oraz wieloma tysiącami czytelników "Przeglądu Anarchistycznego".

A oprócz tego mógłbyś nam wytłumaczyć, jakie to wielkie różnice istnieją między wami a "obrońcą robotników" Jackiem Kuroniem, albo między wami a lewicą michnikową z Krytyki Politycznej. Oczywiście mam na myśli różnice ideowe, nie zaś to, że Kuroń był od was bardziej inteligentny i sprawny organizacyjnie, albo że z Sierakowskim pokłóciliście się o jakąś audycyjkę radiową.

autor: Durango 95, data nadania: 2009-03-25 01:30:16, suma postów tego autora: 3848

Praworęczny prawiczku SN

"Bośniacy zamieszkują Bośnię i Hercegowinę" - prawił prawiczek. A Podlasiacy zamieszkują Podlasie. A Kurpie Kurpie. A debile Bondsteel Camp, w której uczą takich bredni.
A właśnie, że Hercegowińcy zamieszkują Bośnię i Hercegowinę, która chyba celowo w twoich prawiczkowych spazmach jest pomijana. I Kraijniacy też. I Sremowcy też. Podejrzewam, że wasi "mondrzy" wykładowcy z Bondsteel Camp na czele z Lewickim muszą w końcu ustalić gdzie leży ta mityczna Hercegowina i kto ją zamieszkuje. A i tak wyjdzie, że "Bośniacy" a jak nie oni to stworzy się następnych Kosowarów czy innych rdzennych Amerykańów rodem z Senegalu czy Liverpoolu.
No to prawiczku czekam na wyjaśnienia odnośnie "narodu bośniackiego". No i gdzie w tym "narodzie" zgubiła się Hercegowina? Nie to żebym udawał "ignoranta" - po prostu chcę się czegoś o świecie dowiedzieć od może i "mondrego inaczej", ale jedak naukowca nowej generacji. Bo chyba mogę mieć "wątpliwości" w tym temacie prawiczku?

autor: sagarroi, data nadania: 2009-03-25 07:15:06, suma postów tego autora: 9

sagarroi - polecam Wielką Encyklopedię Powszechną PWN, czy chociażby Wikipedię

"Bośniacy - naród południowosłowiański, zamieszkujący Bośnię i Hercegowinę".

Ty udajesz idiotę za pieniądze, czy gratis jest? :)

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2009-03-25 09:26:11, suma postów tego autora: 6199

Jaka wiedza takie źródła Prawiczka SN

No to dałeś czadu prawiczku. Jak coś gdzieś napisane to tak musi być. Koniec. Kropka.
Szczególnie jeżeli jest to napisane w encyklopedii wszystkich idiotów "Wikipedii". A jeżeli już powoływałeś się na Wielką Encyklopedię PWN to mam nadzieję, że nie korzystałeś z wydania, no powiedzmy z 1969 roku. I wyprzedzę twoją nędzną intelektualnie odpowiedź (nie korzystałem - fu komunistyczna, a fu!). A skoro korzystałeś już z tej "właściwej" encyklopedii PWN wydanej pod waszym jankeskim panowaniem - to racz zauważyć, że wszystko co tam napisane zmienia się zależnie od panującego systemu politycznego.
I czekam na odpowiedź. Bo na razie bredzisz.
Proszę także o przetłumaczenie na język polski lub inny słowiański - może "bośniacki" - twego ostatniego zdania: "Ty udajesz idiotę za pieniądze, czy gratis jest? :)", bo jakoś nie mogę tego zrozumieć. Być moze twój polski jest jeszcze slaby, ale gdy te 2 słuszne i jedyne ambasady oraz reżimowe władze "polskie" wyłożą trochę więcej pieniędzy to tacy jak ty może w końcu nauczą się jako tako władać językiem polskim. Później przyjdzie czas na "język bośniacki" i być może "kosowiarski". Lewicki jeszcze nad tym myśli.
Wciąż czekam na odpowiedź.

autor: sagarroi, data nadania: 2009-03-25 10:23:00, suma postów tego autora: 9

Dzięki Angka Leu za link z KRS,

z jego lektury można wysnuc wniosek taki wniosek że pan Szopka jest we władzach OKA, więc może miec pretensje że nie istnieje "ruch antywojenny" bo Inicjatywa Stop Wojnie to "ci źli" i nie ruch antywojenny.

Notabene zapowiedziana dziś na 18.00 demonstracja OKA się nie odbyła. Po prostu gdy nikogo przed Ambasadą USA o 18.20 to dałem spokój i poszedłem.

Nie pamiętam kiedy ostatni raz była taka kompromitacja na całej linii.

autor: A.Warzecha, data nadania: 2009-03-25 19:12:08, suma postów tego autora: 2743

A. Warzecha, jaka kompromitacja?

nikt nie przyszedł, i tyle. To nic nie znaczy. Przyjdzie następnym razem. Ty byłeś. Masz mój szacunek.

autor: nana, data nadania: 2009-03-25 19:50:08, suma postów tego autora: 4653

Nana,

wydaje mi się że jeżeli jakaś organizacja ogłasza że zrobi protest a potem nawet sami przedstawiciele tej organizacji się nie pojawiają to chyba trochę kompromituje obraz tej konferencji.

autor: A.Warzecha, data nadania: 2009-03-25 20:22:00, suma postów tego autora: 2743

A. Warzecha,

z tej strony biorąc, to owszem. Miałam na myśli sam protest jako taki.

autor: nana, data nadania: 2009-03-25 20:32:31, suma postów tego autora: 4653

No, ja pamiętam jak GazWyb zarzucała "Obywatelom"

iż "poparli stanowisko "Trybuny" - jedynego dziennika który przyjął jawnie pro-serbską linię". Natomiast jeżeli ktoś zapyta mnie o zdanie - odpowiem: ja przyjmuję linię współczucia dla ofiar po każej stronie.

autor: szczupak, data nadania: 2009-03-25 22:37:14, suma postów tego autora: 3747

przed wojną

Działała albańska dywizja SS, a po powstaniu Kosowa widniały wielkie napisy "Danke". Losy IG Farben, nazistów, kapitalistów i bardziej lub mniej znaczących ludów splatają się w zadziwiający sposób. Niepokoi ta konsekwencja niektorych sojuszy. Weźmy takiego Opla. Firma to amerykanska czy niemiecka? od razu zaznaczam, że nie ma nic do Opla jako takiego. Zwracam uwagę na pewną plynność granic i wolność przepływu kapitału, która działała w najelpsze już za Hitlera. Ci kapitaliści w karty nie przegrali majątku, a na pierwsze strony gazet sie nie pchają.

autor: Panek, data nadania: 2009-03-28 16:45:07, suma postów tego autora: 896

Dodaj komentarz