jak nie zarejstrują komitetu Andrzejowi, zawsze pozostaje Związek Słowiański :).
Swoją drogą wie ktoś może czemu Samoobrona próbowała się rejestrować jako Samoobrona RP i Samoobrona Andrzeja Leppera? Po co dwa komitety?
co z ta sammoobr0oną - na stronie KW sa jako zarejstrowany Komitet - Socha to nosił teczke za Lepperem wiec chyba to ta partia
Owszem to ta sama partia. Tylko ciekawi mnie czemu rejestrowali w związku z tym dwa komitety - Samoobronę RP (tu PKW przyjęła zawiadomienie) i Samoobrona Andrzeja Leppera (tu PKW odmówiła jego przyjęcia).
Głos oddany na SLD to głos starcony
wybór jest oczywisty - TYLKO Polska Partia Pracy.
z tego co zdążyłem tu zaobserwować, to pytania odnośnie tego towarzystwa należy kierować do ABCD i Durango ;-)
A ja się waham... PdP (Środa!) albo UP.
na SLD, ale wielki come back Millera mnie ostatecznie zniechęcił.
Zagłosuje na PPP
jak Szymona.
PPP ma już 3 głosy
PKW ma zastrzeżenia do Samoobrony Andrzeja Leppera, która długo była w Sejmie, jest znana i ma ogólnokrajowe struktury.
A nieznaną PPP, mającą nie więcej niż 300 członków, zarejestrowano bez trudności.
komuś zależało, żeby lewicowe głosy rozpraszały się na nisze bez przyszłości?
Zamiast pleść trzy po trzy wziąłbyś się za jakąś pożyteczną lekturę. Polecam ot chodźmy ordynację wyborczą do Parlamentu Europejskiego.
Rejestracja komitetu, a rejestrowanie list to dwie różne rzeczy. Żeby zarejestrować komitet wyborczy trzeba naprawdę niewiele. W zasadzie wystarczy umieć czytać i pisać (choćby tutaj http://www.pkw.gov.pl/pkw2/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=22521&news_id=41299&layout=1&page=text). Widocznie w partii Andrzeja A. mają z tym problemy skoro musieli rejestrować aż dwa komitety, bo jednego zawiadomienia im nie przyjęli. A myślałem, że chłopcy samoobronowcy mają praktykę w wyborach, a tu taki zonk, Naprzód Polsko z Piastem na dokładkę czy Związek Słowiański dały radę, a nasz były wicepremier walnął się w adresie komitetu wyborczego albo numerze PESEL pełnomocnika wyborczego?
miało być: "w partii Andrzeja L."
cz tobie nienawisc rzuca się już na ostatnie szare komórki?
Zarejstrowany został Komitet Samooborny RP. Cyzli oficjalna nazwa tej partii i zglosił się Komietet Samoobrony A. lepera - tam juz ostaia rozgrywka idzie.
informują, że jutro o 14.30 będzie relacja bezpośrednia z czatu i telekonferencji Leppera. Mam nadzieję, że wszystko się wyjaśni. Do tej pory kierował oczywiście Samoobroną RP i mam nadzieję, że nic się nie zmieniło.
nie tylko tam idzie ostra rozgrywka, Kubo.
Boję się, że Twoja partia licytowała za wysoko i niedługo zostanie sprawdzona.
B-)
"startowego"?
Grzecznie pytam.
w wyborach 2007 Ikonowicz nie podpisywał żadnego weksla - cokolwiek by więc teraz nie zrobił, nie może więc "podpisywać kolejnego". Nie wprowadzaj przekłamań.
Chyba tez zaglosuje na PPP :)
I co ABCD? 5 min po newsie juz 5 glos:)
Jak tak dalej pojdzie to ho ho :) zatrzymamy sie w Brukseli!
Wszyscy kandydaci podpisywali, a on jeden nie. Może Endrju wiedział, że filar polskiej lewicy zdobędzie tyle głosów ile zdobył ...
z poprzednimi wyborami widać jedno: od PPP zwiali wszelcy sojusznicy. Obce ciało na lewicy zostało z niej wydalone. O werdykt wyborców jestem spokojny, mimo aż pięciu tutaj deklarowanych głosów.
się wskazać Marii Tańczącej na Golasa jej miejsca w szeregu.
Chrzanić PiS! ;)
po prostu w wyborach parlamentarnych 2007 nie było ze strony Samoobrony żadnych weksli.
Czerwony Adam, Fancom, Postsocjalista, politbiuro (Sum-Nar i tak zagłosuje na PiS) - to daje razem dopiero 4 głosy dla PPP :-)
Dyskretnie pominę już brak reprezentatywności próby.
tak bajdełej to Ikonowicz miał ok. 2,5 tys. głosów (zebranych po 3-tygodniowej kampanii i 10 latach przerwy w wykorzystywaniu biernego prawa wyborczego), ale choćby miał stokrotnie więcej niewiele to dało wobec nieprzekroczenia przez Samoobronę progu wyborczego.
PS. do PS-a. Zdecydowanie nie jestem fanem "Szyszki", ale w Twoich wpisach zakrawa to wręcz już na obsesję, zbliżoną do fiksacji jry na punkcie So.
A teraz zapytaj Durango ilu ludzi tutaj zaglosowaloby na ten wasz komitet, ktory probowaliscie zarejestrowac, ale tez wam odrzucili w PKW? Jak ten komitet mial sie nazywac? Kuba! Masz to ksero?:) NSDAP? NATIONAL SOZIALISTISCHE DURANGO und ABCD PARTEI?
NSDAP? Masz na myśli Ziętka i jego fascynacje Le Penem oraz sojusz z NOP-em? Rzeczywiście, jeśli ktoś w Polsce sięga po wzorce narodowo-socjalistyczne, to wy - cała przeszłość liderów tej waszej partyjki o tym świadczy.
Ja i jakiś komitet wyborczy? Doprawdy, w tych swoich urojeniach i kłamstewkach jesteście nawet zabawni.
Chryzantemę, która przez 40 lat leżała krzyżem na kościelnej posadzce i nagle stwierdziła, że Boga nie ma i za to wiekopomne odkrycie domaga się Nobla.
Szyszkowska to nie lewica - warto to wbijać do pustych głów ludziom, dla których jak się jest atesitą i popiera puczystę Jaruzela to jest się goszystą par excellence. Jest jeszcze szansa na to, by słowo "lewica", znaczyło w Polsce to samo co na całym świecie, a nie to, co postanowili w Magdalence PZPR-owcy z michnicą.
ale sądząc po zdarzeniach zachodzących na tym forum nie stanowi ona jakiegoś problemu politycznego na polskiej lewicy.
Zresztą jej aktualnie najgłośniejsi forumowi przeciwnicy niewiele się od niej różnią (a gdyby nie, przedziwne skądinąd i zrozumiałe chyba tylko dla hobbystów tematu, przepychanki organizacyjne - różniliby się od niej jeszcze mniej).
jak Racja lub PPS/MS zbierają po 105 000 podpisów na swoje listy. Tyle bowiem trzeba, by wystartować w całym kraju. Jeżeli jakaś partia deklaruje, że chce się skupić tylko na "dwóch, trzech okręgach", to znaczy, że nie podchodzi do idei wyborów poważnie. To nie wybory jednomandatowe.
Nie ma sensu oddawać głosu na listę, która nawet nie jest w stanie stanąć do równej walki z innymi, a co dopiero uzyskać choćby i 3%. PPP ma przynajmniej teoretycznie szansę na te 3%, w przeciwieństwie do jej (wątpliwej) konkurencji.
Racja i PPS/MS być może miałyby jakąkolwiek szansę na to, by zarejestrować listy krajowe, jeśli poszłyby do wyborów razem, ale w rozsypce - szczerze wątpię. No ale łatwiej było bujać w obłokach i łudzić się, że z KPL-u może wykluć się cokolwiek poza kolejną SLD-owską przystawką, niż robić coś konstruktywnego.
Swoją drogą, dawno już nie było tak zabawnych wyborów - już 6 lewicowych z nazwy komitetów chce w nich wziąć udział. Ot, od dawna zapowiadane odrodzenie lewicy.
podpisy tylko zbieraj podpisy dla PPP.
PPP, która w najkorzystniejszych dla siebie wyborach zdobyła 1% głosów, mialaby nagle potroić ten wynik? Na to nie ma nawet teoretycznych szans.