Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Wałbrzych: MS przeciwko finansowaniu Kościoła

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

No jasne!

Jak najubożsi dopominają się o zwiększenie dopłat do czynszów albo wyższe zasiłki, to odpowiada się im, że oczywiście nie ma pieniędzy, a ich postawa jest roszczeniowa i że mentalnie tkwia w minionym systemie.

Ale jak bogaci "czarni" wyciągają łapska po publiczne pieniądze na swoją kolejną fanaberię, którą z powodzeniem mogliby sfinansować sami, to otrzymują je bez szemrania.

K.... mać...

Pełne poparcie dla MS!!!

autor: fancom, data nadania: 2009-03-27 02:40:43, suma postów tego autora: 1427

Przydałoby się też w innych miastach

zorganizować akcje przeciw szopkom z tej okazji

autor: Juzek, data nadania: 2009-03-27 08:29:24, suma postów tego autora: 49

Czarni jak zwykle górą, a czerwoni tradycyjnie ujadają ...

Czyli psy szczekają a czarna karawana jedzie dalej :)

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2009-03-27 09:38:43, suma postów tego autora: 6199

wspólna potrzeba lokalnej ludności

wiadomo ze bez kolejnej orgii pod pomnikiem JP2 - mieszkańcy Wałbrzycha umrą...

autor: Bloom, data nadania: 2009-03-27 10:43:05, suma postów tego autora: 306

...

Wojenka kulturowa, nic wiecej.

autor: Marek, data nadania: 2009-03-27 14:41:45, suma postów tego autora: 1715

To fakt,

gdzie jak gdzie, ale w Wałbrzychu są ważniejsze wydatki niż takie odpustowe szopki, z których nic nie wynika także dla samego katolicyzmu.

autor: Durango 95, data nadania: 2009-03-27 15:14:32, suma postów tego autora: 3848

pełne poparcie

katoland i klerykalizm to syf III/IV RP już dosyć!!!!!!

autor: guevarysta, data nadania: 2009-03-27 16:14:32, suma postów tego autora: 788

fancom (btw)

"mentalnie tkwia w minionym systemie"

A nawet jeśliby rzeczywiście w nim tkwili, to co - nie wolno im???

autor: Bury, data nadania: 2009-03-27 18:11:31, suma postów tego autora: 5751

spoko spoko

jak by nie było tych czarnych to wielu z was wyladowało by w ściekach, i jeszcze jedno jakos tak jest że jak wszystko zawiodło w naszej ojczyznie to byli ci czarni jako ostatnia deska itd. to może nie smarkajcie tak na nich nigdy nie wiadomo czy znowu sie nie przydadzą.

autor: Kasia Pazurek, data nadania: 2009-03-27 18:48:14, suma postów tego autora: 164

Czarni

dziękujemy za tradycje Jedwabnego!!!!

autor: guevarysta, data nadania: 2009-03-27 19:33:47, suma postów tego autora: 788

jak by nie było tych czarnych

to te miliony złotych z kasy państwa można by przeznaczyć na to, by ludzie nie lądowali w ściekach jak to ma miejsce obecnie. Za tą forsę ile mieszkań dałoby się zbudować, ilu ludzi uratować przed nędzą. Czarni dają biednym niewielką część tego, co dostają i czynią to nie z miłosierdzia, ale z wyrachowania. Bez ich pośrednictwa kasa w całości mogłaby iść do ludzi.

Bury, oczywiście masz rację. Dlaczego mam udawać, że urodziłam się i wychowałam w IIRP?
(Zwłaszcza, że wyglądam tak młodo...:)) i nikt by mi nie uwierzył).

autor: nana, data nadania: 2009-03-27 20:16:41, suma postów tego autora: 4653

Guevarysta - Nana

Guevarysta
Rozumiem że bliższa jest Ci tradycja Gazy

Ja nie jestem ani za Jedwabnem ani za Gazą.

Nana – twoje słowa to populizm.

Gdyby ludzie nie wydawali kasy na gorzałę, papierosy, itp. – to te kasę też można przeznaczyć na mieszkania i inne dobra – pieniądze poszły by do ludzi, itd. itd.
I co z tego - nic - jesli ktoś chce iść do kościoła to niech sobie idzie, chce palić niech pali - człowiek sam ma wybierać.
Nie chcę systemu gdzie ktoś bedzie mi mówił jak mam żyć - to sie nie sprawdziło.

autor: Kasia Pazurek, data nadania: 2009-03-28 08:08:39, suma postów tego autora: 164

K.Pazurek

co to jest wg ciebie populizm? - czyżby opinia odmienna od twojej?

Ludzie chodząc do pracy i zarabiając pieniądza mają prawo wydawać je jak im się podoba. I gdybyż faktycznie tak było! Ale wiadomo, że większość z nas wydaje pieniądze tylko na to, na co musi, bo na nic innego już nie wystarcza.

Czy ktoś kupuje gorzałę i papierosy, to jego sprawa. Poza tym państwo jako monopolista ma z tego niezłe zyski. O czym więc tu mowa? Przecież właśnie pieniądze z tych różnych akcyz i podatków, które płacimy absolutnie od wszystkiego i to wielokrotnie (podatek od zarobków, podatek od oszczędności, od chleba, taksa klimatyczna z podatkiem itd.) składają się na dochód państwa. I ten powinien być rozprowadzony wśród ludzi. Dla dobra ogółu i żeby państwo mogło funkcjonować.

Czy chciałabyś zabierać jednym ludziom pieniądze, za które chcą sobie popić, a dawać je tym, którym brakuje na chleb? No to spróbuj, jak daleko z taką sprawiedliwością zajedziesz.

Ja nie piję od ponad 20 lat żadnego alkoholu, ani nie palę od tegoż czasu papierosów - z wyboru. Nie oznacza to jednakże, że mam prawo wtrącać się do tego, na co ktoś prywatnie wydaje swoje pieniądze.

Kościół bazuje na naukach Jezusa. Sam Jezus głosił je za darmo. A kościół katolicki bierze za to kasę. Czyżby był bardziej "jezusowy niż sam Jezus"? Wszelkie stowarzyszenia wyznaniowe powinny być utrzymywane z dobrowolnych datków ich członków. I nie powinny mieć one żadnego wpływu na politykę państwa. U nas jak widać kościół katolicki takie wpływy ma i dlatego na każde żądanie dostaje kasę z państwa przyjmując ją bez żenady.

Dla jasności podkreślę: WIARA JEST PRYWATNĄ SPRAWĄ KAŻDEGO CZŁOWIEKA I POWINNA BYĆ POZOSTAWIONA JEDNOSTCE JAKO WOLNY WYBÓR, Z MOŻLIWOŚCIĄ PRZYJŚCIA I ODEJŚCIA OD NIEJ WEDŁUG WOLI KAŻDEGO CZŁOWIEKA.

Wszelkie inne formy to zniewolenie wykorzystujące wiarę dla wymiernych celów. Między potrzebą wewnętrzną pójścia do kościoła a koniecznością chodzenia do niego z powodu nacisków społecznych manipulowanych z ambon jest zasadnicza różnica.

Najwyraźniej nie żyłaś w czasach PRLu, ja tak. Nie przypominam sobie, by ktoś mi coś nakazywał lub czegoś zabraniał. W życiu prywatnym było o wiele więcej swobody niż obecnie. W życiu politycznym jest zawsze ta sama polka z prisiudami, lecz co rusz w innym wykonaniu. Tak wówczas, jak i teraz. Z tym, że prisiudy są coraz drastyczniejsze.

autor: nana, data nadania: 2009-03-28 09:23:02, suma postów tego autora: 4653

POMYŁKA!!!

Młodzi Socjaliści nie zauważyli jeszcze, że żyjemy w kraju wyznaniowym, zakamuflowanej kolonii Watykanu i dlatego myślą,że normalność świecka to u nas norma!
Drodzy Przyjaciele - Szkoda Waszych działań i nerwów. Będzie święto JP2 (urodzenia, śmierci a z czasem i "świętości", a z czasem i umycia rąk w konkretnej parafii itp... bo to przynosi zysk naszym braciom w wierze)...
Polska zmieni nazwę na Wojtyłłowo a nazwy ulic w miastach będą różniły się tylko numeracją np ul. Jana Pawła II 43.
Szkoły i wszelkie inne instytucje będą nosiły tą samą nazwę , również z innymi numerami...
Współczuję Wam i sobie !

autor: Dracul, data nadania: 2009-03-28 09:32:55, suma postów tego autora: 341

umiar

Stalonogród to my już mieliśmy.Wpadacie z jednej skrajności w drgą.
Nic mi do tego co kto robi – prosiłam tylko o umiar i bardzo proszę bez tej bolszewickiej demagogii

autor: Kasia Pazurek, data nadania: 2009-03-28 10:49:57, suma postów tego autora: 164

jest Wielki Post

iddźcie dzieci na rekolecję, zróbcie rachunek sumienia, wyspowiadajcie się z grzechów...nie osmieszajcie się gupawym antyklerykalizmem

marks jest fałszywym bogiem...

autor: dr(e)s, data nadania: 2009-03-28 12:13:14, suma postów tego autora: 1539

Kasia

Ale gdzie tu bolszewizm, popatrz na Niemcy, Francję to są laickie kraje. Bolszewizm był jak pańtwo wtrącało się do spraw kościoła, teraz kościół wtrąca się w sprawy państwa. To nie jest zdrowa sytuacja w demokratycznym państwie.

autor: ancymon, data nadania: 2009-03-28 12:50:14, suma postów tego autora: 621

To nie antyklerykalizm

Nasze działania to nie antyklerykalizm. Nie zabraniamy nikomu pójść na rekolekcje i zrobić rachunku sumienia. Nie chcemy zwalczenia wymienianych tu ciągle czarnych. Po prostu takie przedsięwzięcia powinnien finansować Kościół! A nie miasto, które może finanse publiczne wykorzystać o wiele lepiej.

autor: j.a.k., data nadania: 2009-03-28 17:51:20, suma postów tego autora: 2

Dyskusja...

...na temat finansów w kontekście "Kościółka" nie ma sensu. Tak samo uważam, że nie muszę odpowiadać osobom podejmującym dyskusję ze mną na tym forum bo nie mają one pojęcia o działaniach tej instytucji lub są po prostu przedstawicielami "Jedynego Pana Boga poprzez Jedynych Przedstawicieli... itd)...
A to jest forum ludzi myślących.
AMEN!

autor: Dracul, data nadania: 2009-03-28 18:35:48, suma postów tego autora: 341

Znowu wszędzie będzie pełno JP2... Paranoja!

Ile jeszcze Polską będą rządzić papiści? Czy nikomu nie przeszkadza, że naszym krajem miota inne państwo- kościelne?

autor: jaccek88, data nadania: 2009-03-29 03:54:15, suma postów tego autora: 24

SN - odejmij od "karawana" końcowe "a" - będzie prawdziwiej

Dres - czyżbyś nie dostrzegł słów Pisma: "Pan nie mieszka w świątyniach ludzką ręką uczynionych" oraz tego że Szaweł z Tarsu polecł wyznawać winy publicznie, "przed wzystkimi braćmi i siostrami w Panu"? No tak, skąd niby katol ma mieć pojęcie o chrześcijaństwie...

autor: szczupak, data nadania: 2009-03-29 10:58:38, suma postów tego autora: 3747

Kasiu Pazurek

Swoje własne pieniądze, możesz w całości wysłać na odwierty ojca Dyrektora.
Pieniędzy publicznych z własnymi, racz nie mieszać.

autor: minorka, data nadania: 2009-03-29 12:50:56, suma postów tego autora: 108

Papisci - komuniści

Wolę papistów niż komunistów.
Jak nie ma nic lepszego pod ręką to Ojcem Rydzykiem we mnie – to przykre.
Sądzę że potrzebni są i papiści i komuniści w tedy jest ciekawiej.
A tak miedzy nami - to że Ojciec Dyrektor nie dostał tej kasy na odwierty z eurofunduszy unijnych to komuś przysporzyło czegoś, ktoś ma lepiej – po za debilnym zadowoleniem, zgodnie z nasza narodową cecha – modlimy się nie o taka samą krowę jak ma sąsiad, modlimy się o to aby ta krowa sąsiadowi zdechła – w tedy jest dobrze.
Uważam że nie ma znaczenia kto dostałby te pieniądze komuniści czy papiści ważne aby wykorzystał je z pożytkiem w Mojej Ojczyznie - niektórzy są zaślepieni nienawiścią - nic dobrego z tego nie wyjdzie.
Wszyscy dobrze wiedzą że i komuniści i papiści maja swoje na sumieniu - ważne aby ani jedni ani drudzy nie mieli monopolu na rząd nad duszami, a w tedy będzie dobrze.
No i do tego mądrali co go tak cieszy że Toruń nie dostał tej kasy na odwierty – wiesz ilu ludzi miało by prace przy odwiertach a potem przy źródłach termalnych – poczytaj sobie jak to wygląda na Węgrzech, na Słowacji, itd.
Może i dla Ciebie znalazła by sie jakaś roboty - nie siedział byś bezmyślnie przed komputeren i nie sączył tego antyklerykalnego jady - czego sobie i tobie życzę.

autor: Kasia Pazurek, data nadania: 2009-03-29 15:27:01, suma postów tego autora: 164

Kasiu!

...Bój się ... nie Boga ale swojego sumienia!
Wszelcy komuniści, papiści i inne nacje tego typu wyginęły w tej wielkiej mnogości ideologii i wyznań!
Po szkolnemu to będzie tak:
- "Komuniści" (Znani w Twoim klasztorsze), to z życia codziennego ludzie chcący aby wszelkie (w tym podstawowe) dobra, były dzielone zgodnie z zasadami sumienia ludzkiego, wedłu zasług i przydatności dla społeczeństwa i według możliwości i.... itd.
- "Papiści", zgodnie z Twoim doświadczeniem życiowym, to ludzie, którzy rozdzielają "miłosierdzie" za darmo w sensie materialnym, w zamian za gorące podziękowania za dary!

A prawda jest niestety jedna i okrutna - Nie porównuj nazewnictwa tylko zwróć uwagę nja podstawowe sprawy egzystencjonalne, choćbyś miała porównać sobie tylko te dwie, grupy z nazewnictwa!

autor: Dracul, data nadania: 2009-04-01 09:27:11, suma postów tego autora: 341

Dodaj komentarz