Nieźle pokręcony był ten Flores. A z tym Ops Dei do ciekawa rzecz.
jednego z dyskutantow na lewica.pl:)))uciekl przed pinochetem na sojalistyczne wegry.studiowal w zwiazku radzieckim,pozniej byl anty-komunista :))))))))rany jeszcze byl w albani a pozniej w chorwacji gdzie pewnie zostal przyjety do opus dei ale jak wyladowal w sarajewie to przeszedl na islam.ciekawe jakby wyladowal w belgradzie czy zostalby prawoslawny?jak wrocil do boliwi zakumplowal sie z przeciwnikiem moralesa :)))to tylko takich sojusznikow polecac opozycji boliwijskiej :)))ciekawe dla ilu wywiadow pracowal?pewnie sam sie pogubil i dlatego blog prowadzil.
Dlaczego nie napisana np. "Absolwent Wojskowej im. Dzierżyńskiego zamachowcem"?
dlaczego artykulu nie zatytuowano "absolwent Akademii wojskowej im. Dzierżyńskiego zamachowcem"???
albo "wyznawca islamu zamachowcem"???
Jak wynika z tresci, facet mial obecnie tyle samo wspolnego z Opus Dei co ze swoja szkola w ZSRR... akurat w tej organizacji raczej islamu nie szerza;)
Nie moge sie doczekac wynikow sledztwa, ktos zmontowal naprawde ciekawa grupe...:)
to na euronews było podane że jeden z zatrzymanych to były członek ultraskiej UVF protestanckiej-unionistycznej bojówki z tzw.Irlandii Płn,ciekawe czy to o niego chodzi
Bardzo dobre spostrzeżenie. Ale jak wiadomo tylko "wolne" media (jak to często sarkastycznie okeślają tutjesi lewicowcy) manipulują faktami
Co Ty się tak burzysz, on był komunistą i antykomunistą, członkiem Opus Dei i islamistą, pomagał prawicy i uciekał przed Pinochetem. Ty nie miał byś problemów co dać w tytule? :)
Węgier, Rumun, Irlandczyk, życiorys tego Floresa nadawałby się na nowe ,,Psy Wojny''
artykuł nie jest zmanipulowany, zawsze staram się podawać suche fakty, zawsze też sięgam po to co mówi o danej sprawie opozycja tak aby każdy mógł wyrobić sobie zdanie samodzielnie. Oczywiste jest, że więcej uwagi poświęcam temu co robi/mówi lewica bo jesteśmy na lewica.pl :)
Jeśli chodzi o tytuł to uważam, że jest on uzasadniony o tyle, że Flores był czlonkiem opus dei. Uznałem, że będzie wskazane uwydatnić ten aspekt jako ciekawostkę. Ale nie jest ona zmyślona więc uważam, że miałem prawo tak napisać, choć z całą pewnością masz racje - równie dobrze można było newsa zatytułować "absolwent akademii im. dzierżyńskiego zamachowcem". pozdrawiam bn
to mógł byc taki boliwijski Czrnecki, wszedzie należał
bo jeżeli napiszesz tak, jak chce wojtas, to jest on skończony, wręcz niepotrzebny na tym świecie, bo go z powodzeniem zastąpisz. A przyczepić się można zawsze i do wszystkiego. Więc nie ma co zwracać uwagi na drobiazgi.
"W akcji policji zginÄli rĂłwnieĹź Rumun Magyarosi ĂrpĂĄd oraz Irlandczyk Duayer Michel Martin. Aresztowani zostali Boliwijczyk Mario Taddik oraz WÄgier Iedad Toazo."
magyarosi arpad - faktycznie trudno o bardziej rumuĹskie imie i nazwisko:-) trzeba byĹo napisaÄ "obywatel rumunii"..
czy jak w jakiejĹ akcji zginie legitymujÄ
cy siÄ litewskim paszportem dajmy na to mieczysĹaw piastowski napiszecie Ĺźe zginÄ
Ĺ litwin?
naprawdÄ niezĹe towarzystwo.. chÄtnie bym coĹ o tych ludziach poczytaĹ, ale gugluje, guguje i nic specjalnego..
imiÄ gĹĂłwnego bohatera czÄsto pojawia siÄ jako "RĂłzsa" i okreĹlany jest jako WÄgier z pochodzenia
http://www.ireport.com/docs/DOC-245549
moj drogi przyznaj sie czy przypadkiem piszac ten artykul nie wpadlo ci do glowy ze pewnie koles przyjezdzajac do boliwii wrocil do katolicyzmu i na lono opus dei?
patrzac na jego obroty zaleznie od miejsca mnie to od razu przyszlo na mysl.:))
pozdrowienia
bartek_n: jak na moje oko jeszcze wieksza ciekawostka jest fakt, ze jest to byly absolwent akademii im Dzierzynskiego i ofiara Pinocheta. To jest dopiero ciekawostka!
A manipulacja polega na tym, ze w tytule polaczyles dwa, nie majace nic wspolnego ze soba fakty. Sadze, ze bylbys oburzony analogiczna sytuacja, tj, gdyby sie zdarzylo ze np. osobnik wiele lat temu majacy cos wspolnego z np. Mlodymi Socjalistami, majacy nie pokolei w glowie, ktory pozniej wstapil po kolei do NOPu, UPRu a na koniec zostal islamista fundamentalistycznym (znam podobny przypadek choc nie wtej kolejnosci) i cos wysadzil, zostal skwitowany w naglowkach gazet: "Byly czlonek Mlodych Socjalistow wysadzil dworzec w Koluszkach".
nana: widze, ze odezwala sie osoba, ktorej zawsze wszystko pasuje
"Byly czlonek Mlodych Socjalistow wysadzil dworzec w Koluszkach".
dobry przykład ;)
btw szkoda, ze komentarze nie pojawiaja sie tu od razy po ich napisaniu, bez sensu powielilem twojego posta:)
Przynajmniej, wbrew temu, co twierdzi niejaka nana, wiem ze nie tylko mnie tu cos nie pasuje z tym tytulem :-)
widzisz Twoim zdaniem to jest ciekawsze, moim zdaniem to. Wiadomo, że autor zawsze dobiera te elementy które są dla niego/niej najbardziej interesujace. To jest właśnie ten element władzy i pole do manipulacji. Nie da się rozstrzygnąć, który element był najbardziej ciekawy, który powinien być wyeksponowany. Uważam, że nie dopuściłem się nadużycie skoro wybrałem jeden z faktów, które naprawdę miały miejsce w życiu Floresa. Nie podkręcałem go, ani nie przeinaczałem. Masz prawo do innego zdania, możesz je zgłaszać a ja mogę ci odpowiedzieć i się z tobą nie zgodzić. I to jest właśnie piękne na lewica.pl :)
tyvodar. Dzisiaj to już nic nie wiadomo kto jest kim. Nazwisko może być mylące, najważniejsze jest poczucie tożsamości a do niego dostępu już nie mamy:). Być może lepiej byłoby tak napisać :)
A propos nazwiska głównego bohatera tego newska to napisałem, że facet nazywał się Eduardo Rozsa Flores. Rozsa i Flores to jego nazwiska każde po jednym z rodziców.
Wszystko oK, pod warunkiem, ze za manipulacje nie uznalbys podanego przeze mnie przykladu ze Mlodymi Socjalistami.
..inteligencja tutejszych komentatorów.
Wszelkie wiadomości o tym osobniku podawał on sam na swoim blogu. Czy wy łykacie wszystko co jakiś oszołom napisze w internecie?
Jeśli tak to pogratulować:-))
Przecież od razu widać,że to kit!
Ludu Polan powstań z kolan!
I zacznij myśleć samodzielnie, bo Wam do końca mózgi wypiorą!
skoro już powstałes z kolan (nota bene rozwala mnie "angielska" wersja tego wezwania) to pewnie widzisz więcej niż my, którzy na tych kolanach ciagle się znajdują. Dlatego oświeć nas i powiedz, które z tych wiadomości są nieprawdziwe? Bo tego, że one mogą okazać się nieprawdziwe nie wykluczam (latego też napisałem w newsie, że to są jego własne słowa a nie PRAWDA) ale ty widać wiesz więcej :). pozdrawiam
zastanawiałem się dość długo, próbując dojść jaki był moj stan wewnętrzny kiedy to pisałem i dochodzę do wniosku, że częściowo macie racje. Zdaje się, że faktycznie lekko poddałem się manierze "dziennikarzy" z portalu gazeta.pl którzy sa mistrzami w nadawaniu sensacyjnych tytułów zupełnie nieciekawym, zwykłym wiadomościom (co było m.in. jednym z powodów, który sprawił, że całkowicie zaprzestałem czytania go. Dlatego też kiedy pisałem tego newsa wydawało mi się, że tytuł ten będzie zachęcał do przeczytania wiadomości. Inną sprawą jest, że tytuł miałem wybrany zanim doszedłem do wiadomości, że koleś w między czasie przeszedł na islam. Jeszcze inna sprawą jest to, że skoro wrócił do Boliwii i był członkiem bojówek radyklnej prawicy to najprawdopodobniej wrócił też do katolicyzmu. tyle wynika po moim głębokim namyśle nad tą sprawą. pozdrawiam
Chłopie Ty się nie przejmuj. Mój post nie dotyczył Ciebie i Twojej notatki.Podałeś wszystko co było Tobie wiadome, no i podaleś , że to wiadomości z jego blogu. Mnie zabrakło jedynie ztwierdzenia, że może to być blaga, ściema totalna.
Odniosłem się raczej do dyskusji w komentarzach:-)
Ludu Polan powstań z kolan!!!