Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Bartolik: Uznać Hamas!

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Trybuna Robotnicza

- o ile wiem - jest pismem górniczego zwiazku zawodowego.
Ciekawy jestem, jaki procent polskich górników interesuje się egzotycznym Hamasem i jego losami. Myślę, że bardzo nikły.

autor: ABCD, data nadania: 2009-04-29 08:00:15, suma postów tego autora: 20871

ABCD do boju !!!

Ja się dziwię, że taki nie oszlifowany diament syjonistycznej propagandy jak red. Zychowicz nie znalazł jeszcze zatrudnienia w gazecie W. Bo coś mi się nie chce wierzyć, że taki samorodny talent marnuje się w niszowym Obywatelu.

autor: Cud2, data nadania: 2009-04-29 08:10:06, suma postów tego autora: 3207

Uznać Hamas czemu nie

Hezbollah i Hamas,Jihad to nie to samo co AL-KAIDA,oczywiście bardziej sympatyzuje z LFWP,LFWP-GD,RR Fatah ale Hamas jest przedstawiany w krzywym zwierciadle

autor: czerwony93, data nadania: 2009-04-29 09:46:50, suma postów tego autora: 2783

cud

nasz biedny abcd ma straszny grzech na sumieniu co nawet michnikowcy choc znani z gumowego kregoslupa nie zniosa.pisal w "lewej nodze" razem z ikonowiczem,wielgoszem i to o zgrozo w numerze poswieconym che i dario fo.wyobrazasz sobie ile teraz godzin biedak musi poswiecic na zmazanie takiego grzechu?jeszcze dlugo go na salony michnikowcy nie wpuszcza.

autor: pazghul, data nadania: 2009-04-29 10:25:47, suma postów tego autora: 1489

:-))))

To jest najlepsze: "Hamas zapewnil wolnosc slowa"

:-)))

autor: wojtas, data nadania: 2009-04-29 10:35:25, suma postów tego autora: 4863

wiesci na temat wolnosci slowa w Strefie Gazy

"Szejk Abu Zaker zapowiedzial, ze jego organizacja i inne ruchy islamskie będą się pilnie przypatrywac, czego
nauczaja szkoly i inne instytucje chrzescijanskie, aby nie prowadzily dzialalnosci misyjnej"

A takie Amnesty International (http://www.amnesty.org/en/library/asset/MDE21/020/2007/en/dom-MDE210202007en.html) informuje o nekaniu i zabijaniu dziennikarzy, zakykaniu gazet, itp.

O mordowaniu czlonkow Al Fatah to nawet szkoda gadac. W koncu reformisci sami sobei na to zasluzyli ;-)

autor: wojtas, data nadania: 2009-04-29 10:40:36, suma postów tego autora: 4863

wojtas

przestan.on nie mowi o jakiejs cenzurze tylko przypatrywaniu sie roznym obcym organizacjom ktore pod pokrywka pomocy prowadza dzialalnosc albo misyjna albo jeszcze gorsza.nie jest to wymierzone w chrzescjan palestynskich tylko rozne protestanckie organizacje w wiekszosci made in usa.zreszta i bez tego widze marne widoki na taka "dzialalnosc misyjna".takie same rezultaty beda mieli jak misjonarze w iraku.dotad ze smiechu sie skrecam jak sobie przypomne jak nawracali rybakow z nad rzeki.

autor: pazghul, data nadania: 2009-04-29 11:11:48, suma postów tego autora: 1489

wojtas,

operujesz burżuazyjnym, pełzająco empirystycznym rozumieniem wolności słowa. Prawdziwa, dialektycznie zinterpretowana wolność słowa wcale nie polega na tym, że każdy gada, co chce. Proletariat używa tej prawdziwej wolności słowa do wyrażania swojej świadomości potencjalnej, odzwierciedlającej jego obiektywny interes klasowy. Nic więc dziwnego, że wszyscy proletariusze wypowiadają się zgodnie z aktualną linią kierownictwa ruchu społecznego Hamas.

autor: ABCD, data nadania: 2009-04-29 11:39:26, suma postów tego autora: 20871

pmb

moj drogi zdajesz sobie sprawe ze "federacyjne"panstwo jest utopia?w momencie powrotu uchodcow, zwrotu majatkow i wyplaty odszkodowan w palestynie zostanie moze jeden exisraelczyk na km2.nie bedzie z kim robic federacji.jezeli chodzi o robotnikow sezonowych niepalestynczykow to tez slabo widze ich widoki w owym panstwie federacyjnym.palestynczycy nie zgodza sie na nadanie im obywatelstw uwazajac ze to nastepna fala rozwalajaca im panstwo.po drugie watpliwe zeby palestynczyk zatrudnil obcego kiedy rynek pracy bedzie przesycony powracajacymi uchodcami.jedyne jakies rozsadne rozwiazanie to rozwalenie israela i utworzenie autonomii dla israelczykow w ramach panstwa palestynskiego ale czy bedzie tez dla kogo tworzyc ta autonomie?zwroc uwage na trendy wsrod diaspory marokanskiej,irackiej i jemenskiej oni szukaja juz dziur w worku.

autor: pazghul, data nadania: 2009-04-29 11:59:03, suma postów tego autora: 1489

pazghul

Ja wiem. Problem tylko, ze jak zakarze sie wolnosci slowa tym podejrzanym, imperialistycznym organizacjom za pieniadze CIA i Mossadu, to zostaje na placu boju tylko i wylacznie Hamas.

autor: wojtas, data nadania: 2009-04-29 12:16:26, suma postów tego autora: 4863

..

..nie da sie ukryc jednak, ze jak slusznie zauwazyl ABCD, bedzie wtedy doskonalsza, w dialektycznym sensie wolnosc wypowiedzi.

autor: wojtas, data nadania: 2009-04-29 12:16:55, suma postów tego autora: 4863

@pazghul

ABCD dopiero się rozkręca, na razie broni izraela jak niepodległości ale już pewnie się zbiera do wielkiej kampanii demaskatorskiej na temat Polskiego antysemityzmu, ksenofobi i nacjonalizmu a za to na pewno zapunktuje u michnikoidów.

autor: Cud2, data nadania: 2009-04-29 11:28:25, suma postów tego autora: 3207

pazghul,

nie dziel skóry na niedźwiedziu.

autor: ABCD, data nadania: 2009-04-29 12:45:25, suma postów tego autora: 20871

ABCD specjalnie dla Ciebie

Noam Chomsky też jest za legalizacją Hamasu i Hezbollahu:)

autor: Postsocjalista, data nadania: 2009-04-29 16:28:03, suma postów tego autora: 1953

wojtas

dlaczego tylko hamas?przeciez w strefie gazy dziala wiele organizacji paletynskich i niepalestynskich.masz tez wszelaka roznorodnosc mediow od falangi libanskiej po saudyjskie nie mowiac o roznorakich opcjach politycznych palestynskich.akurat ze hamas ma sojusz i z chrzescjanami palestynskimi i z libanskimi to akurat mnie nie dziwi.zgodze sie ze brutalnie rozprawili sie z bezpieka abu mazena ale wiekszosc oddzialow al-fatah jednak przeszla na ich strone.to abbas rozwala konkurencje na zachodnim brzegu i to przy pomocy wrogow.hamas postawil warunek lojalnosc w stosunku do palestyny a nie wladzy dlatego przejal inicjatywe.

abcd.kto dzieli skore?pmb ma swoja wizje ja swoja ,dyskutowac nam nie zabronisz.co do tego niedzwiedzia i jego skory to daje im gora 15-20 lat ze jeszcze zachowaja ta skore w niezmienionej formie.

cud.ja to sie nie moge doczekac to ci dopiero bedzie epopeja.niech sie ipn schowa z swoimi bolkami:)

autor: pazghul, data nadania: 2009-04-29 16:30:20, suma postów tego autora: 1489

pmb

"Mac Manus wskazuje, że każdy naród ma prawo ustanowić odpowiadające jego rzeczywistym aspiracjom władze, inni zaś mają prawo aktywnie wspierać jego walkę emancypacyjną."

rozumiem, ze kwestionujac prawo Izraela do ISTNIENIA ma na mysli wszystkie narody poza Zydami. Super.

"Hamas zapewnił wolność słowa oraz ograniczył o 80 proc. przestępczość."

A Hitler zniosl bezrobocie, przestepczosc tez ograniczyl. I co to niby za argument??? To sie nazywa demagogia:)

choc pod celami, ktore wpisales na koncu calkowicie sie podpisuje:)

Pazghul
"on nie mowi o jakiejs cenzurze tylko przypatrywaniu sie roznym obcym organizacjom ktore pod pokrywka pomocy prowadza dzialalnosc albo misyjna albo jeszcze gorsza.nie jest to wymierzone w chrzescjan palestynskich tylko rozne protestanckie organizacje w wiekszosci made in usa"

nie no rewelacja. Jest pelna wolnosc, oczywiscie nie dla tych, ktorym sie jej odmawia. "dzialalnosc misyjna albo jeszcze gorsza" to juz zdanie doprawdy wysmienite:))) Klaniam sie w pas:)

"jedyne jakies rozsadne rozwiazanie to rozwalenie israela i utworzenie autonomii dla israelczykow w ramach panstwa palestynskiego ale czy bedzie tez dla kogo tworzyc ta autonomie?"

przepraszam, mowisz powaznie??? Mowimy o tym samym panstwie? Hmmm... rozumiem ze postulat poddania 4 potegi militarnej swiata chcesz zrealizowac za pomoca rakiet domowej roboty i bojowych polskich internautow;P Juz rozwiazanie Bartolika jest bardziej racjonalne, choc na pewno i tak dugo przyjdzie nam na taka zmiane mentalna Izraelczykow poczekac.

kurcze, prowadze w mojej organizacji kampanie "Solidarni z Palestyna" i powiem szczerze, ze 99% Palestynczykow ktorych poznalem nie ma tak kosmicznych pogladow jak wy. To zupelnie jak polscy katolicy ktorzy sa bardziej swieci od papieza...

autor: MJ, data nadania: 2009-04-29 16:35:56, suma postów tego autora: 1280

Postsocjalisto,

co to za argument?
Cenię u Chomsky`ego wiele rzeczy - np. genialną koncepcję gramatyki generatywnej. Ale w swoim czasie popierał on Czerwonych Khmerów, tak więc jego opinie polityczne warto starannie weryfikować.

autor: ABCD, data nadania: 2009-04-29 17:05:28, suma postów tego autora: 20871

mj

"nie no rewelacja. Jest pelna wolnosc, oczywiscie nie dla tych, ktorym sie jej odmawia. "dzialalnosc misyjna albo jeszcze gorsza" to juz zdanie doprawdy wysmienite:))) Klaniam sie w pas:)"

a komu sie odmawia?roznym jakims misjonarzom za ktorymi tam nikt raczej nie przepada.nie wiem czy wysmienite czy nie ale dla mnie nie ma nic gorszego niz pod pokrywka religijna prowadzic dwuznaczna dzialalnosc przy czym bez wzgledu jaka opcja religijna.

"przepraszam, mowisz powaznie??? Mowimy o tym samym panstwie? Hmmm... rozumiem ze postulat poddania 4 potegi militarnej swiata chcesz zrealizowac za pomoca rakiet domowej roboty i bojowych polskich internautow;P Juz rozwiazanie Bartolika jest bardziej racjonalne, choc na pewno i tak dugo przyjdzie nam na taka zmiane mentalna Izraelczykow poczekac."

calkiem powaznie.nie takie potegi militarne padaly bez fanfar wojskowych.tym bardziej ze israel to taka 4 potega jak ja pianista.

"kurcze, prowadze w mojej organizacji kampanie "Solidarni z Palestyna" i powiem szczerze, ze 99% Palestynczykow ktorych poznalem nie ma tak kosmicznych pogladow jak wy. To zupelnie jak polscy katolicy ktorzy sa bardziej swieci od papieza..."

lepiej nie prowadz.zawsze bardziej sie obawiam takich przyjaciol niz wrogow.ja akurat znam na pewno wiecej palestynczykow niz ty i 99% nich by najchetniej urzadzilo krysztalowa noc w wykonaniu hard.nie znam sie na polskich katolikach dlatego no comments.
tak na marginesie.strasznie duzo jest jakis "solidarnych z palestyna" moze dla odmiany zajmiecie sie " solidarni z samotnymi matkami" albo bezdomnymi itd..przeciez w polsce jest duzo grup z ktorymi mozna byc solidarnym nie mieszajac sie w sprawy obcych.

autor: pazghul, data nadania: 2009-04-29 17:13:02, suma postów tego autora: 1489

MJ,

Przeczytaj slowa Trockiego, ktore cytuje w swoim tekscie. To mi wystarcza za odpowiedz dla Ciebie, na wszystkie zarzuty, ktore mi przedstawiles. Trudno za rzeczywista aspiracje narodowa uznac aspiracje panowania, koniec koncow oznacza ona jedynie aspiracje klasy panujacej/klas panujacych lub warstwy rzadzacej/warstw rzadzacych. Reprodukuje sie przy tym, w duzej mierze bierne, przyzwolenie spoleczne na to.

Podobnie dyscyplina zaprowadzana przez kierownictwo ruchu oporu, mimo pewnych "technicznych" symetrii, ma sie do dyscypliny zaprowadzanej przez ekspansywna potege jak krzeslo do krzesla elektrycznego.

Wracajac do reprodukowanego przez dana oligarchie lub klike przyzwolenia, jest ono duzej mierze bierne - i owa biernosc staje sie w przypadku struktury syjonistycznej (panstwo Izrael) czynnikiem postepujacego rozkladu i defetyzmu. Dlaczego armia izraelska nie weszla w grudniu/styczniu glebiej do miast w Strefie Gazy? Nie dlatego, ze brak jej srodkow militarnych. Brak jej istotnych srodkow ludzkich. Izraelscy zolnierze wychowali sie w spoleczenstwie konsumpcyjnym, maja niska wole walki, sa gogusiami, ktorzy moze zrzuca tonowa bombe na budynek mieszkalny, ale nie beda dla ojczyzny w zbyt znaczacym stopniu ryzykowac zycia. Izraelowi nie grozi militarne "zepchniecie do morza" - ale moze sie ktoregos dnia okazac, ze lepsze wielkie zarcie jest gdzie indziej. Nacjonalisci polnocnoamerykanscy moze beda wtedy zachwalac "czynnik zydowski" za opanowanie kryzysu na rynku nieruchomosci w Kalifornii czy na Hawajach - byli Izraelczycy (zwykle byli syjonisci) zapewnia popyt, dzieki ktoremu wzrosna ceny nieruchomosci. I tak, z grubsza, spelni sie scenariusz, ktory nakresla Pazghul.

Osobiscie bardzo bym tego nie chcial, gdyz uwazam, ze dla realizacji projektu socjalistycznego na Bliskim Wschodzie konieczne jest panstwo dwunarodowe w historycznej Palestynie. Tamtejsza spolecznosc zydowska ma prawo tam mieszkac, przez zasiedzenie. Niemniej, nikt poza paroma syjonistycznymi dogmatykami jej tam na sile nie trzyma...

autor: PMB, data nadania: 2009-04-29 17:36:26, suma postów tego autora: 1628

pazghul

"a komu sie odmawia?roznym jakims misjonarzom za ktorymi tam nikt raczej nie przepada."

bez komentarza...

"calkiem powaznie.nie takie potegi militarne padaly bez fanfar wojskowych.tym bardziej ze israel to taka 4 potega jak ja pianista."

W kazdym razie na Bliskim Wschodzie nie ma sobie rownych, co zreszta historia kilka razy juz pokazala... Takie ekstremistyczne postulaty co najwyzej zaostrza represje wobec Palestynczykow. Ponoc ich znasz, spytaj, czy widza realne szanse w podobnym rozwiazaniu...

"lepiej nie prowadz.zawsze bardziej sie obawiam takich przyjaciol niz wrogow."

coz, tacy przyjaciele Palestyny jak ty co najwyzej doprowadza do czystki etnicznej... Niech oni wybiora swoich przyjaciol, ok?:) Czy lepsze rozwiazania i dzialania konstruktywne, czy antyizraelskie napinki w necie:)

"ja akurat znam na pewno wiecej palestynczykow niz ty i 99% nich by najchetniej urzadzilo krysztalowa noc w wykonaniu hard."

nie bede sie licytowal, prowadzilem juz ladnych kilkanascie spotkan z ich udzialem i zaden takich, wybacz, glupot nie gadal. To z reszta byloby ostatnie spotkanie na jakie bylby zaproszony, bo prowokatorow nam w dzialalnosci propalestynskiej nie trzeba. W Solidarnosci pewien czlowiek tez chcial Gwiazde przekonac do "wysadzania komisariatow"... Z szansami na silowe obalenie PRL dokladnie takimi, jak na likwidacje zbrojna Izraela... Co oczywiscie nie znaczy, ze Palestynczycy nie maja sie bronic, nie jestem hippisowskim pacyfista, ale dazenie do militarnego znieszczenia Izraela jest po prostu absurdalne i tylko robi z nas w oczach opinii publicznej bande swirow.

"tak na marginesie.strasznie duzo jest jakis "solidarnych z palestyna" moze dla odmiany zajmiecie sie " solidarni z samotnymi matkami" albo bezdomnymi itd..przeciez w polsce jest duzo grup z ktorymi mozna byc solidarnym nie mieszajac sie w sprawy obcych. "

Mieszamy sie w to, gdzie nas potrzebuja:) Pomoca spoleczna na gruncie lokalnym zajmujemy sie zreszta rowniez. A jak widac na przykladzie tej dyskusji, odrobina zdrowego rozsadku sie w ruchu solidarnosci przyda...:)

autor: MJ, data nadania: 2009-04-29 17:42:20, suma postów tego autora: 1280

Ta wojna na Bliskim Wschodzie

to wojna dwóch narodów semickich o ziemię.
Żadne pomysły na koegzystencję tych narodów nie są możliwe
bo to jest sytuacja zero-jedynkowa.
Poparcie nasze dla Hamasu jest nic nie warte, jeśli nie
pójdzie za nim wsparcie militarne - a te jest nie do wyobrażenia.
Takie brutalne wojny w historii miały miejsce setki razy.
Nowością jest to , że tak boleśnie doświadczony Zagładą
naród żydowski, nie widzi nic moralnie nagannego w
wyniszczaniu , jakby nie było również semickiego,
narodu palestyńskiego.

autor: tarak, data nadania: 2009-04-29 19:11:39, suma postów tego autora: 3283

nie ma "narodu palestyńskiego"

są Arabowie zamieszkujący ten rejon Bliskiego Wschodu...jeśli już to ich krajem jest Jordania, gdzie zresztą większośc ludności to tzw. Palestyńczycy...

autor: dr(e)s, data nadania: 2009-04-29 19:54:06, suma postów tego autora: 1539

PMB

prawde mowiac nie do konca rozumiem na jakie "wszystkie" zarzuty odpowiadasz:) Prawi wogole z toba nie polemizowalem:)
Po prostu nie podoba mi sie tekst tego twojego Mac Manusa i jego wewnetrzny brak konsekwencji. No i argument o spadku przestepczosci- jest po prostu demagogiczny. Poza tym generalnie sie z toba zgadzam, chyba, ze z twojego ostatniego posta ma wylonic sie moralnosc (wybaczcie rasizm) a la Kali (ten tekst o krzesle).
"Kali stracic rodzine, bo zrzucili mu bombe na dom- to zle. Kali wybuchnac w autobusie zabijajac inne niewinne rodziny- to dobre."
Dokladnie tej samej retoryki uzywaja syjonisci, nie zauwazyles?
"Hitlerowcy nas mordowali, mozemy mordowac (przepraszam, zabijac w obronie ojczyzny) Palestynczykow."
Odpowiedz Palestynczykow:
"Zolnierze izraelscy nas morduja, zabijmy ich dzieci".
Po prostu cudownie... O ktorym krzesle piszesz, bo sie zgubilem???

autor: MJ, data nadania: 2009-04-29 20:07:31, suma postów tego autora: 1280

mj

"bez komentarza..."

a szkoda ,przygladalem sie z bliska dzialalnosci paru organizacji misyjnych w iraku i w gazie.

"W kazdym razie na Bliskim Wschodzie nie ma sobie rownych, co zreszta historia kilka razy juz pokazala... Takie ekstremistyczne postulaty co najwyzej zaostrza represje wobec Palestynczykow. Ponoc ich znasz, spytaj, czy widza realne szanse w podobnym rozwiazaniu..."

:)poczytaj sobie o potencjale militarnym ksa i skutkach konfliktu pomiedzy israelem a arabia saudyjska.israel ma li tylko przewage w potencjale nuklearnym ale jak powiedzial szef sztabu ksa "nam nie potrzeba 200glowic ,wystarczy 5 i niech israel o tym pamieta".dziwnym trafem od 1991 roku ksa jakos wogole nie istnieje w retoryce wojennej israela choc arabia saudyjska nalezy do najbardziej "nieprzejednanych".jedynie israel popiskuje i protestuje w waszyngtonie kiedy ksa zamawia nowe systemy rakietowe jak bylo pol roku temu.

wszystkich nie znam :))ale znam duzo.od 82roku jestem czlonkiem al-fatah pomimo wszystko.to nie sa ekstermistyczne postulaty ale tez nie kapitulanckie jakie widac bylo w oslo i w polityce abu mazena.zreszta pmb napisal powyzej i sie z nim zgadzam dlaczego nie przepadam za takimi "przyjaciolmi" palestynczykow.

"ale dazenie do militarnego znieszczenia Izraela jest po prostu absurdalne i tylko robi z nas w oczach opinii publicznej bande swirow."

hmm gdzie ja napisalem o militarnym zniszczeniu israela?chyba pisalem ze wrecz odwrotnie israel padnie zupelnie z innych powodow a nie militarnych.zreszta gdyby doszlo do konfliktu militarnego to ja na twoim miejscu bardziej sie bal niz ty na moim.nie na darmo chirac kazal monitorowac israelskie lodzie podwodne od 1998 roku a od 2001 zostawic w gestii dowodcy marynarki zniszczenie ich w razie aktywacji rakiet.wczesniej tylko prezydent republiki mogl wydac taki rozkaz ale uznano ze zbyt dlugo system decyzyjny by trwal cos okolo 7 min.

"A jak widac na przykladzie tej dyskusji, odrobina zdrowego rozsadku sie w ruchu solidarnosci przyda...:) "

niestety to co piszesz jak i twoja dzialalnosc to nie jest zdrowy rozsadek.zreszta pmb wyjasnil to w poscie powyzej.

autor: pazghul, data nadania: 2009-04-29 21:06:28, suma postów tego autora: 1489

Pazghul, skąd informacje o broni jądrowej w Arabii Saudyjskiej?

A swoją drogą, ciekawe czy "w razie czego" mocarstwa atomowe mają możliwości kontroli i/lub zniszczenia izraelskiego potencjału jądrowego.

autor: west, data nadania: 2009-04-29 22:04:43, suma postów tego autora: 6717

pazghul,

Arabia Saudyjska jest zagrozeniem dla Izraela? Śmiechu warte.
Izrael mógłby (z wielką korzyścią dla jego mieszkańców) zająć ten pustynny kraj w ciągu kilku godzin, a jeśli tego nie robi, to pewnie dlatego, że nie chce robić przykrości sojusznikowi amerykańskiemu.
Cały zjednoczony świat arabski miałby zerowe szanse w konfrontacji z Tsahal.
Egipcjanie zrozumieli to po październiku 1973.

autor: ABCD, data nadania: 2009-04-29 22:07:31, suma postów tego autora: 20871

No, ABCD, trochę się rozpędziłeś

CaHal prezentuje się imponująco na tle bojówek palestyńskich, ale przecież nie na tle Amerykanów, Brytyjczyków, czy Rosjan. Izrael jest czysto geograficznie trudny do obrony, potencjał gospodarczy podatny na uderzenia z powietrza, możliwości rozśrodkowania i ewakuacji żadne, możliwości mobilizacyjne państwa są znikome na tle sąsiadów, broń jądrowa, tak skuteczna jako instrument odstraszania, nie jest żadnym wunderwaffe wobec armii w polu, itp. itd. A nie można zakładać, że Arabowie nigdy nie nauczą się walczyć. Kiedyś przecież umieli :-)

autor: west, data nadania: 2009-04-29 22:24:37, suma postów tego autora: 6717

west,

Kraje arabskie mają pieniądze na nowoczesną broń, ale ich słabymi punktami są: mierna jakość kadry dowódczej, niskie morale i zerowe na ogół motywacje żołnierzy, słabe wyszkolenie pilotów.
Dlatego w walce frontowej z Tsahalem ich szanse są nikłe.
Oczywiście, mogłyby popróbować wojny na wyczerpanie, licząc że gospodarka izraelska nie wytrzyma długotrwałej mobilizacji rezerwistów, lecz wtedy Izrael ratowałby się pewnie bombardowaniami miast i ewentualnie użyciem taktycznej broni jądrowej.
Z Brytyjczykami Izrael by wygrał, Rosjanie i Amerykanie by go zgnietli masą lub atomówkami. Wcześniej jednak przegraliby dotkliwie parę bitew.
A jak kiedyś walczyli Szwajcarzy i Holendrzy! Nie mówiąc o Szwedach, którzy dwa razy (za Gustawa Adolfa i Karola XII) probowali sie nie bez sukcesów ze sporą częścią Europy.

autor: ABCD, data nadania: 2009-04-29 22:47:38, suma postów tego autora: 20871

Palestyna a APARTHEID Izraela. Spotkanie FILM

W piątek 1 maja 2009 zapraszamy na pokaz filmu "Matzpen" oraz
dyskusję na temat sytuacji w okupowanej Palestynie i na terytoriach izraelskich.

SPOTKANIE - Film i dyskusja
Walka o wolność dla Palestyny a apartheid Izraela

http://pl.indymedia.org/pl/2009/04/44400.shtml

autor: irak, data nadania: 2009-04-29 23:07:25, suma postów tego autora: 451

west

skad informacje ? przeciez to zadna tajemnica, polowa potencjalu nuklearnego pakistanu jest w ksa i w jego gestii obecnie.sfinansowali, dali osrodki badawcze to maja :))
lekko liczac ksa jest w posiadaniu min 15 glowic nuklearnych,z tego rowno po 5 jest na wyposazeniu lotnictwa,marynarki i wojsk rakietowych.

abcd.
w 73 roku egipcjanie sforsowali kanal sueski przy pomocy 1 mostu pontonowego prod radzieckiej z czasow 2 wojny swiatowej.1 pulk iracki rozpieprzyl cala armie israelska w dolinie bekaa kiedy syryjczycy oberwali.
ta twoja armia israelska utknelaby na 5 km w arabii saudysjkiej a pozniej to tylko by zostaly stosy chelmow i butow.poczytaj sobie troche zanim zaczniesz glupoty wypisywac.lotnictwo saudyjskie jest w stanie wyeliminowac israelskie w ciagu 15 min.saudyjskie zmodyfikowane abramsy sa bardziej mobilne i lepiej uzbrojone od merkava israelskich przystosowanych do walk w miastach.przy czym sa juz wycofywane z armii ksa ktora przechodzi na nowsze typy.systemy rakietowe i ofensywne i defensywne juz przewyzszaja systemy amerykanskie w israelu.saudyjczycy maja wiecej satelit wojskowych niz israel.za bardzo nie wiem o czym ty piszesz piszac ze w ciagu paru godzin by zajeli ksa.oni w ciagu paru tyg nie mogli dojsc do litani.nie wspominajac o ich problemach w gazie.a ty piszesz o zajeciu duzego kraju z silna i nowoczesna armia w pare godzin?
jedyne co maja to straszak nuklearny ale i tak 90% swoich glowic trzymaja w 1 miejscu,jedna glowica i zostanie im to co w rakietach,samolotach i lodziach podwodnych o ile francuzi wczesniej nie wcisna czerwonego guzika.

autor: pazghul, data nadania: 2009-04-30 00:42:51, suma postów tego autora: 1489

pazghul

napisał:
"...pulk iracki rozp...całą armie izraelską".
Pułki irackie w ogóle słyną z błyskotliwych zwycięstw:)))

autor: ABCD, data nadania: 2009-04-30 09:26:03, suma postów tego autora: 20871

Arabia Saudyjska

mogłaby wykupić całą US.Air Force i nic by to jej nie dało. Trzeba jeszcze mieć wyszkolonych, w odpowiednim tempie reagujących pilotów. A tych ani dudu.

autor: ABCD, data nadania: 2009-04-30 09:27:17, suma postów tego autora: 20871

Opowieść

o siłach nuklearnych Arabii Saudyjskiej.
I. KRÓL: Wystrzelić wszystkie rakiety na Izrael!
MINISTER: Rzekłeś, kalifie!
II. Minister: wystrzelić wszystkie rakiety na Izrael!
Generał: Rzekłeś, podnóżku kalifa.
III. Generał: czy wystrzelono wszystkie rakiety na Izrael?
Kapitan: Insz Allach.

autor: ABCD, data nadania: 2009-04-30 09:40:24, suma postów tego autora: 20871

abcd

dotad lubilem cie czytac choc uwazalem za wrogi element.teraz opadly ci loty.wiesz wroc do lewej nogi o ile jeszcze wychodzi to moze ci sie poziom z powrotem wroci.
poczytaj o wojnie w 73 roku i co irakijczycy zrobili tam.poczytaj o wojnie libanskiej i co irakijczycy zrobili tam.poczytaj o wyrznieciu anglikow w iraku itd..
wracajac do pilotow saudyjskich to popytaj sie polskich ktorzy lepiej sa wyszkoleni i lataja na lepszych maszynach.zamiast pieprzyc glupoty.
tak na marginesie.kiedy polacy kupowali f-16 to w tym samym czasie kupowali z emiratow.jak myslisz ktore lepsze sa jastrzebie czy desert falcon?nie wspominajac o tym ze saudyjskie nie maja zadnych skrzyneczek dzieki ktorym jakis sierzancina w pentagonie decyduje czy mozna je uzbroic czy nie.

autor: pazghul, data nadania: 2009-04-30 10:11:56, suma postów tego autora: 1489

Panie ABCD

Prawda o siłach zbrojnych Izraela jest taka, że gdyby nie
NIEUSTAJĄCE wsparcie Stanów Zjednoczonych w sprzęcie, rozpoznaniu satelitarnym, i zwykłej GOTÓWCE
to ta wojna dawno skończyłaby się na korzyść Arabów.
Tak naprawdę to tę wojnę prowadzi USA rękami żydowskimi.

autor: tarak, data nadania: 2009-04-30 11:28:19, suma postów tego autora: 3283

pazghul,

o to chodzi, że przypadkiem gadałem z polskim pilotem, ktory w PRL szkolił sojuszników z Bliskiego Wschodu na pilotów. Niektórzy z nich się starali, ale i tak nie byli w stanie osiagnąć odpowiednio szybkiego tempa reakcji. Czy teraz jest lepiej? Żadne wydarzenie militarne na to nie wskazuje.

autor: ABCD, data nadania: 2009-04-30 10:50:43, suma postów tego autora: 20871

ze strony NL-u

Zacytujmy fragmenty Karty Hamasu: „Wrogowie długo knuli, i połączyli swoje knowania dla osiągnięcia swoich celów. Wykorzystali kluczowe elementy w rozwoju wydarzeń i nagromadzili wielkie i olbrzymie bogactwo by urzeczywistnić swoje wizje. To bogactwo umożliwia im kontrolowanie światowych mediów, takich jak agencje informacyjne, prasa, wydawnictwa, radio i inne. Używają tego bogactwa do wywoływania rewolucji w różnych częściach świata, by zaspokoić swoje interesy i zebrać owoce.

Stoją oni za Rewolucją Francuską i rewolucjami komunistycznymi oraz za większością rewolucji, o których się słyszy tu i tam. Używają oni również swoich pieniędzy dla stworzenia tajnych organizacji, które oplatają całą Ziemię, a których celem jest zniszczenie społeczeństw i realizacja celów syjonistów.

Takimi organizacjami są: wolnomularstwo, kluby rotariańskie, Lions Clubs, Bnei Brith i podobne. Wszystkie one są niszczycielskimi organizacjami szpiegowskimi. Używają oni pieniędzy do przejęcia kontroli nad państwami imperialistycznymi (...)

Odpowiadają oni za II Wojnę Światową, w czasie której odnieśli olbrzymie korzyści z handlu materiałami wojskowymi i przygotowywali się do ustanowienia własnego państwa. Inspirowali oni powstanie ONZ i Rady Bezpieczeństwa w miejsce Ligi Narodów, aby rządzić światem poprzez swoich pośredników.

Nie było żadnej wojny, w której wybuchu nie maczaliby swoich palców”. (Artykuł 22)

autor: Parvus, data nadania: 2009-04-30 12:03:13, suma postów tego autora: 202

cd.

zachęcam do zapoznania się z artykułem Bruno i tekstem 'Dwa standardy' na stronie NL

autor: Parvus, data nadania: 2009-04-30 12:55:08, suma postów tego autora: 202

Pazgul

Piszesz:"tak na marginesie.strasznie duzo jest jakis "solidarnych z palestyna" moze dla odmiany zajmiecie sie " solidarni z samotnymi matkami" albo bezdomnymi itd..przeciez w polsce jest duzo grup z ktorymi mozna byc solidarnym nie mieszajac sie w sprawy obcych. "

A ja sie Ciebie zapytuje uprzejmnie czym Ci sie te samotne matki tak narazily, ze do nich MJ kierujesz? Cytujac z innego watku: "W Danii prostytucja wchodzila w swiadczenia osob niepelnosprawnych, zwlaszcza zdeformowanych przez rozne choroby. Byla (czy jest nadal nie wiem) refundowana przez panstwo."
Juz widze jak on sie tym samotnym matkom o robote postara i jeszcze panstwowa na dokladke. A i nad zdeformowanymi niepelnosprawnymi sie pochyli. To nie mogl juz byc solidarny z Palestyna- to chociaz daleko.

autor: yona, data nadania: 2009-04-30 15:18:25, suma postów tego autora: 1517

Radzę dobrze

zapamiętać cytat z wypowiedzi Pazghula:

"ja akurat znam na pewno wiecej palestynczykow niz ty i 99% nich by najchetniej urzadzilo krysztalowa noc w wykonaniu hard.nie znam sie na polskich katolikach dlatego no comments."

Myślę, że faktycznie no comments w kwestii mentalności "antysyjonistów" i ich ideowych wzorców.

autor: Durango 95, data nadania: 2009-04-30 19:06:43, suma postów tego autora: 3848

ten Hamas wytrzasnął rewolucję francuską? Akurat jej twórcy (m.in Danton i Robespierre) za Żydami nie przepadali.

autor: ABCD, data nadania: 2009-04-30 21:54:31, suma postów tego autora: 20871

Nie przekują oni tedy swych czołgów na lemiesze,

ni karabinów na sierpy, ni wyrzutni rakiet na motyki. Bo taka jest podła natura "nagich małp" po jednej i drugiej stronie. A ziemia, religia, prześladowania, nierówność... ile jeszcze można wymyśleć pretekstów żeby ukryć, jak pisał Tołstoj, "nagą prawdę zbrodni"?
PS. I tym razem zejdźcie z Początku Alfabetu, zbyt dużo zebrało się wam w sercach czarnej krwi, skutkiem czego do głów uderzył wam ogień. Odstąpcie, zaprawdę.

autor: szczupak, data nadania: 2009-04-30 23:17:40, suma postów tego autora: 3747

durango

ja akurat sie im nie dziwie ze chcieliby wziasc odwet za wszystko.powtarzam 2 raz pacanku ze ubieranie mnie w mundur nazisty moze ci sie odbic bolesna czkawka.o twoich ideowych wzorcach nie chce nawet mi sie pisac sa to ci sami w ktorych probujesz mnie wrobic.

autor: pazghul, data nadania: 2009-05-01 01:12:53, suma postów tego autora: 1489

yona

moja droga akurat niczym mi sie nie narazily:)))tylko mnie smieszy jak kupa ludzi kompletnie nie rozumiejaca co sie dzieje w regionie zaczyna byc "solidarna".z calej tej "solidarnosci" wychodzi pozniej to co w polsce.
dalej jest refundowana:))coz oni uwazaja ze to tez ludzie.to jest wlasnie roznica pomiedzy europejczykami a "europejczykami".:)

autor: pazghul, data nadania: 2009-05-01 01:21:03, suma postów tego autora: 1489

Intifada powinna byc bardziej uprzejma!

Wtedy moze mniej by mieli do roboty ci, ktorzy rozliczaja z antysemityzmu ciemiezonych Palestynczykow.

autor: PMB, data nadania: 2009-05-01 08:25:44, suma postów tego autora: 1628

Dodaj komentarz