Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Warszawa: Pochód OPZZ

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

A w GW i Dzienniku pisali

że zgromadziła około tysiąc osób;)

autor: Postsocjalista, data nadania: 2009-05-03 07:46:22, suma postów tego autora: 1953

A ja obiektywnie powiem...

...że to było raczej coś pomiędzy tymi dwoma liczbami :). Nie liczyłem, ale tak mi się właśnie wydaje...

autor: Daniel Jaszcz, data nadania: 2009-05-03 23:28:24, suma postów tego autora: 10

GŁUPIO WYSZŁO

W pochód OPZZ miał tradycyjny przebieg. Tym razem jednak poza orkiestrą strażacką występowała również orkiestra młodzieżowa z czirliderkami. W porównaniu z rokiem ubiegłym stopniała liczba uczestników, mniej więcej o jedną trzecią. Tym razem grantowcy nie odtwarzali już latynoamerykańskich przebojów rewolucyjnych i alterglobalistycznych, do OPZZ i koalicjantów po prostu one nie pasowały, rola grantowców ograniczyła się do konferansjerki i kolportażu "Nowego Tygodnika Popularnego" i pierwszego numeru nowolewicowego kwartalnika "Beton", w którym nie ma w zasadzie dojrzałych intelektualnie artykułów. Młodzi grantowcy występowali nawet osobiście w imieniu inwalidów pierwszej grupy. O jakie inwalidztwo chodziło nie wymieniono. Być może o umysłowe.
W pochodzie uczestniczył tym razem Grzegorz Napieralski. Był również Wojciech Olejniczak. Na końcu pod Sejmem odśpiewano Międzynarodówkę, niektórzy (w tym przewodniczący OPZZ, Jan Guz) nawet znali słowa, innym, w tym Wojciechowi Olejniczakowi, było śmiesznie i głupio. Główne hasło manifestacji "Nie będziemy płacić za wasz kryzys" było nader niewyraźnie wyartykułowane. Pochód zamykała orkiestra młodzieżowa i roztańczące czirliderki, które nie bardzo pasowały do poprzdzającej ich podstarzałej kolumny PPS, która bez żalu rozstała się z nimi przy Wareckiej.
Nam nie było do śmiechu.

autor: BB, data nadania: 2009-05-04 11:48:58, suma postów tego autora: 4605

Dodaj komentarz