Pan Ziętek zapomniał, że to PPS w okręgu nr 3 ma największy parytet bo 50%...
Przecież mowa o komitetach które zarejestrowały listy w całej Polsce.
To, że sobie w jednym okręgu listy zarejestrowały PPS, Kocham Polskę czy Naprzód Polsko - Piast interesuje prawie wyłącznie tylko ich działaczy. Skoro jesteście tacy prężni jak niektórzy PPSowcy tu twierdzili było wystawić listy w całej Polsce, wtedy moglibyśmy stwierdzić gdzie np. kandyduje więcej kobiet.
Nikt nie twierdzi ze PPS jest potężny (przynajmniej narazie), ale zarejestrowanie samodzielnej listy wyborczej to pierwszy krok do odbudowy partii. Wierzę, że juz za kilka lat PPS będzie dużą partią z zapleczem społecznym, ale to wymaga nakładu pracy i zaangażowania.
Przydałoby się aby ludzie pracy mieli tam przynajmniej 1 posła który reprezentował by interesy ludzi pracy a nie kapitału
to działalność kabaretowa, a nie polityczna. Członkowie PPS-u startują zaś również z list PPP, co jest kolejnym dowodem na strupieszałość i postępujący rozkład tej partii.
Dlatego też jeżeli ktoś chce głosować na PPS, to lepiej jest oddać głos na listę PPP, która - przynajmniej w teorii - ma szansę przekroczyć 3% lub 5% próg wyborczy w całym kraju.
Bez względu na to, jak mała (czy nawet bardzo, bardzo mała) jest na to szansa - paradoksalnie, tylko głosując na PPP realnie daje się PPS-owcom szansę na dostanie się do europarlamentu.
Wiara czyni cuda...
jeśli ktoś mieszka w Łodzi, to musiałby głosować na listę z Golikiem.
Masz sumienie to zalecać?
ABCD miałeś sumienie popierać Samoobronę w której był Golik. Miałeś sumienie popierac liste tej Partii w tym czasie, gdzy Ikonowicz był na tej liście?
Facet przestań sieośmieszać w tej sytuacji !
Zycze kolejnych 500 lat pracy i zaangazowania. Mam nadzieje, ze nie zepsulem Ci optymistycznego nastroju.
Drogi sympatyku PPP!!! jeśli uważasz, że autentyczna polityka to matematyka to się mylisz, szczególnie jeśli chodzi o lewicę, gdybym miał motywować oddanie głosu na jakąkolwiek partię tylko tym jakie ma wyniki w sondażach czy szanse na zwycięstwo byłbym pieprzonym relatywistą. Myślę, że ludzie w końcu zrozumieją, że należy głosować zgodnie z przekonaniami a nie sondażami, które pokazują zakłamane media. Co do startu członków PPS z list PPP o niczym takim mi nie wiadomo. Zresztą można to sprawdzić na stronach Państwowej Komisji Wyborczej gdzie przy każdym kandydacie zaznaczona jest jego przynależność partyjna, bądź jej brak. Prawdą jest, że z list PPP staruje osoba będąca ciągle jeszcze członkiem MS. ale to całkowicie inna sprawa, gdyż MS nie jest młodzieżówką PPS lecz niezależnym stowarzyszeniem, które z PPS współpracuje.
jra ma chyba jakieś ściśle tajne informacje, bo na stronie PKW przy kandydatach PPP pojawia się z reguły "członek PPP", czasami "bezpartyjny", a raz "Racja". Osób z PPS nie widać w ogóle, chyba, że to jacyś cichociemni członkowie
a ty masz sumienie popierać Golika teraz?
takie wypowiedzi nie są w stanie zepsuć mojego nastroju:)
mam o wiele poważniejsze problemy na głowie niż twoja ignoracja i złośliwość :) BTW Skoro PPS i jej start w wyborach wydaje się wam śmieszny to dlaczego aż tak mocno nas atakujecie?? przecież nie stanowimy żadnego zagrożenia dla hegemonii PPP na polkiej i europejskiej scenie politycznej...
Z listy PPP w okręgu małopolsko-świętokrzyskim startuje wiceprzewodniczący Rady Naczelnej Polskiej Partii Socjalistycznej Antoni Libera z Kielc (http://www.socjalistyczna.pl/index.php/wladze-pps/). Trudno mi powiedzieć czemu nie ma zaznaczonej na stronie PKW swojej przynależności partyjnej, ale chyba najłatwiej członkowie PPSu mogą się tego dowiedzieć od samego zainteresowanego.
Poza tym sam znam kilku członków PPSu którzy zdecydowali się na świadomy bojkot swojego własnego komitetu wyborczego, a niektórzy pomagali nawet PPP w kampanii.
Romek, PPPowcy atakują PPSowców? A kto pierwszy napisał, że Ziętek skłamał? Macie liste w jednym okręgu i już domagacie się uwzględniania w statystyce odnoszącej się do całego kraju? Jest chyba oczywistym, że co innego jeden okręg a co innego cały kraj. Mierz wszystko odpowiednią miarą. Kiedy ktoś wam wykaże że porównujesz nieporównywalne, to wg ciebie jest to atak. Ciekawa definicja.
My się niczego nie boimy, ale nie możemy przejsc spokojnie, kiedy tworzy sie mit silnego PPSu i "złej, kłamliwej PPP".
ABCD, Golikowi nic nie udowodniono, nie ma również procesów sądowych, ty zaś broniłes "dobrego imienia" Leppera i Łyżwy, kiedy ci mieli już zarzuty prokuratorskie. Golik jest be, bo startuje z listy PPP. Lepper i Łyżwa są Ok, nawet kiedy mają akty oskarżenia. Hipokryzja.
Nie sądze że to to iż wytknąłem pewną nieścisłość w wypowiedzi Ziętka należy poczytywać za atak. Po prostu chciałem zaznaczyć, że inaczej to widzę i prawda w pewnym sensie jest po mojej stronie, chyba że rzeczywiście chodiło mu o listy na terenie całego kraju.
Ciekawy jestem, czy jesli w nastepnych wyborach zarejestruje się komitet wyborczy "lewica jurajska", to bedzie mu poświecone tyle samo miejsca i propagandy na tym portalu co lokalnemu komietowi PPS ?
nic nie udowodniono.
Wałęsie, Buzkowi, Januszowi Tomaszewskiemu, Kwaśniewskiemu, Millerowi etc. - też nie.
Czy to znaczy, że w/w polityków warto popierać?
Z tego co tu czytam, to ty popierałeś Samoobronę, czy tak ? Więc jak masz teraz tupet wytykać coś innym partiom? No chyba, że z tą Samoobroną to takie żarty...
Reaganowi, Nixonowi, Franco etc. też nic nie udowodniono.
partia antykapitalistycznej lewicy powinna jakościowo różnić się na korzyść od Samoobrony.
Ci ludzie chyba jeszcze nie rozumieją, że jednym Golikiem zaprzepaścili całą swoją "pracę", polegającą na rozsyłaniu po świecie kłamliwych raportów pod hasłem: "My jesteśmy lewica, reszta jest be". :)
Wypada jednak podziękować za demaskację :)
I co sądzą kobiety z list tej partii o nowym koledze, panu Goliku?
Nawef Farfał tę inaugurację pokazał...
Czyli lewica jest p.Kalisz, albo Rosati?
A co maja sądzić kobiety o unieinnionym z zarzutów facecie? Ja wiem, że faszystki-feministki by cjciały za korzystanie z usług prostytki wsadzac do więzień, ale ich opinia mnie akurat nie obchodzi, chyba ze jako przestroga dla demokracji
biznesmen Kalisz, ani biznesmen Golik.
to co, biznesmen Jędrych? A z tym subtelnym porównaniem, że Franco także nic nie udowodniono, a zatem Franco = Golik, to spóźniłeś się dokładnie o miesiąc i dwa dni.
nie rozumiem, o co chodzi z Franco, ale i tak zostaje Bush i reszta.
A głosować warto tylko na ugrupowanie gwarantujące elementarną ideowość i przyzwoitość swoich kandydatów.
Socjalista by powiedział, ze warto brać sprawy w swoje ręce, a nie że warto głowosować na uczciwych. Demokracja staje się wtedy, gdy coraz wiecej bezposredniego wpływu mają na władze ludzie. Wybory to tylko element w drodze, nie sens demokracji. Nigdy zadna partia nie będzie idealna, ale głosować trzeba na najbardziej radykalną (na partię- podkreślam- a nie na "kadłubek", bo to różnica)
o demokracji piszesz słusznie.
Dlatego proponuję, żeby PPP zmieniła statut, wprowadzając demokrację wewnętrzną na miejsce jednoosobowego kierownictwa. Warto by też pomyśleć o likwidacji organów niewybieralnych (w rodzaju rady programowej).
Dzięki takiej reformie, PPP na pewno zyska wiele głosów.
No ja tam myśle, że samo się wszystko się samo nie zrobi i "true left" będzie musiała liczyć na ciebie i twoje kolejne donosy :)
z radością usłyszę od ciebie choć jeden przykład "ugrupowania gwarantującego elementarną ideowość i przyzwoitość swoich kandydatów". Wszystkich kandydatów, w każdych wyborach. A więc?
mu nie odpowiada.
Głosuj na kantystkę Szyszkowską, Alfacecie. To współczesna Dolores I.
ABCD
Jakos w Twoje ideowe zatroskanie i "sumienie" w tym kontekscie trudno mi uwierzyc, po tym jak ochoczo zgodziles sie z dosc obrzydliwymi wynurzeniami na ten temat w innym watku. Stad wnosze, ze interesuje cie to jedynie jako potencjalny zarzut wobec PPP. a szkoda, bo pomimo wszystko czytalam wczesniej te, twoje zlosliwosci - prowokacje myslac, ze a nuz o cos ci czasami chodzi merytorycznie.
Mam zas pytanie poza tym czemu sugerujesz, ze to byla osoba z rzadzacego establishmentu, ktorym ciezko cos udowodnic. Przeciez to byla samooborna- nikt sie z ta partia nie certolil- posel samoobrony, nie mogl liczyc na specjalne wzgledy- a wrecz przeciwnie. Przeciez goscia uniewinnili, a cala sprawa na mile wygladala jak prowakacja. ABCD, a Tobie nie wygladala? - cos nie wierze. Masz wobec tego sumienie z taka bezwzglednoscia stawiac takie zarzuty czlowiekowi, bo akurat kandyduje z PPP?
Jakobbin -jakkolwiek bys nie lubil "feministek faszystek" biedactwo, to przestan dawac sie tak naiwnie wmanewrowywac i pisac jakbys przyjal za zaistanialy fakt, ktory podnosza przeciwnicy PPP zeby nas zdeskredytowac . Napiszmy jeszcze raz Golikowi NIE udowodniono rowniez ze chodzil do burdelu.
Zauwaz prosze slonko, ze to, iz ty akurat sobie uwazasz, ze swietnie jest chodzic do burdelu, jest twoim rozmowcom w tym kontekscie raczej obojetne, chodzi mi o zarzut wobec ppp-ponial? to moze poinformuj wszystkich o tym przy innej okazji, nie stwarzajac przy okazji mylnego wrazenia, ze Golikowi udowodniono, czego mu nie udowodniono, ok?
a jakimże to okręgu i z jakiego komitetu startuje rzeczona kantystka?
jest coś jeszcze zabawniejszego: solidaryzować się nagonką na liderów Samoobrony pod szyldem seksafery i usprawiedliwiać amatora przemocy wobec kobiet, Golika, dlatego, że ma on wykupione miejsce na liście PPP.
odrzucam naiwny (wbrew pozorom) pogląd, że "wszyscy są umoczeni", a zatem uczciwości nie należy oczekiwać od nikogo.
jako wytrawny prawnik doskonale wiesz, że było wiele głośnych procesów i śledztw, które nie zakończyły się wyrokami skazującymi ani wnioskami procesowymi, mimo że wina była raczej oczywista.
na posła, jak żona Cezara, musi być ponad podejrzeniami.
Nawet w relacji Szymona Martysa, działacza młodzieżówki PPP, nie ma nic o obchodach 1 MAJA. Zatem tylko Organizacja Młodzieżowa PPP przyznaje się do klasowej robotniczej tradycji 1 MAJA. To fakt, który ma zasadnicze znaczenie. Wyciągniągamy z tego zasadnicze wnioski.
Sobotni "Le Soir" opowiada historię prostytutki, która miała paść ofiarą gwałtu. W zeszłą środę pijany klient podjechał do niej taksówką. Zabrał do swego mieszkania przy Rue Pascal, blisko europarlamentu. "Wszystko działo się normalnie, aż zdjął prezerwatywę i mnie zgwałcił. Krzyczałam, żeby przestał, ale nie mógł nad sobą zapanować. Wzięłam swoje rzeczy i poszłam, zapominając zabrać bluzkę i trochę biżuterii. Nawet mi nie zapłacił" - twierdzi kobieta. Zabrała klientowi telefon i zgłosiła się na policję. Tam ustalono tożsamość sprawcy. Dziennik podaje tylko, że chodzi o 42-letniego polskiego europosła.
Polscy dziennikarze ustalili, że chodzi o kogoś z Samoobrony, kto wstąpił do Partii Europejskich Socjalistów.
W sobotę w Lublinie zaskoczony Andrzej Lepper bagatelizował: - Jak można zgwałcić prostytutkę? - pytał ze śmiechem.
Ciężki dowcip szefa docenili towarzyszący Lepperowi działacze. Śmiali się i bili brawo. A później strofowali dziennikarzy, żeby przestali pytać przewodniczącego o tę sprawę.
http://wyborcza.pl/1,75478,3059702.html
---
Według belgijskiej policji Bogdan Golik, spotkał się z prostytutką, która oskarżyła go o gwałt - dowiedziała się TVN 24. Golik utrzymuje, że nigdy się z nią nie spotkał.
Masz jakieś inne bon moty w zanadrzu?
Kochanie, ja nie napisałem, że wierzę iż Golik chodził do burdelu, nie obchodzi mnie to, bo w moich oczach by go to wcale nie dyskredytowało. Ten przykład był dla mnie tylko pretekstem do wyrażenia ogólnego pogladu. Po 1) nie formułuj zdania w takim tonie, jakby chodzenie do burdelu było czymś nagannym i udowodnienie tego kompromitowało kogoś, po 2) z tego co pamietam, Golik poprosił taksówkarza by go zawiózł do jakiejs panienki, i to była cichodajka a nie burdel
Ja tu w ogole nie widze nic zabawnego. A na jakiej podstawie piszesz o kims "amator przemocy wobec kobiet"? Ale trzeba zachowac troche wstydu, zeby sie nie odwolywac do czyjegos sumienia piszac, cos do czego brak sumienia jest wymagany. (sorry Sumieniu to nie do Ciebie, tak mi sie zlozylo ;))
A propos zas Sumienia i tego, co do niego napisales. Tzn. zarzucacsz, ze rozstrzygniecie sadu moze byc malo wiarygodne? Naprawde uwazasz, ze jesli mialoby byc rzeczywiscie wiarygodne, to na korzsc posla Samoobrony, czy raczej na jego niekorzysc?
Odnosnie tej zony cezara, to fajne powiedzonko i zarazem genialny sposob na wyeliminowanie wszystkich politykow lewicy. Wystarczy rzucic od czapy jakies podejrzenie i juz ma sie takiego polityka z glowy. Prawicy jak rozumiem to nie obowiazuje?
PK
no wlasnie dokladnie o to chodzi! Piszesz:
"Golik utrzymuje, że nigdy się z nią nie spotkał."
A Gazeta Wyborcza utrzymuje, ze jak najbardziej.
Nie wiem, co zdarzylo sie utrzymywac Golikowi i czy jest w 100 procentach wiarygodny, ale wiem co zdarzylo sie utrzymyac Gazecie Wyborczej. I wiem, ze z cala pewnoscia Gazeta wiarygodna nie jest. A ty juz w takiej desperacji jestes, ze sie Gazety Wyborczej jako zrodla chwytasz?
Jakobin
No wlasnie wiem, wiem -ze w twoim mniemaniu nie jest czyms nagannym. W moim mniemaniu jest jak najbardziej- czyli zdania uczonych sa podzielone.
Totez chodzi dokladnie o to, zebys raczyl poinformowac o tym swiat i okolice o swoim radosnym przekonaniu przy innej okazji. Bo sie szum informacyjny robi, a np. taki Golik moze przypadkiem podzielac moje akurat moje zdanie, nie twoje i co wtedy?
i poprze kandydata PPP.
Taki Golik raczej nie podziela Twojego zdania skoro korzysta z usług prostytutek, chyba, że byłby hipokrytą (bo, że nie zgwałcił to nie znaczy, że nie korzystał). A szum przecież nie ja wywołałem.
o to sie rozchodzi, ze nie tylko nie zgwalcil, tylko, ze ROWNIEZ NIE KORZYSTAL. Pisalam o tym ja, pisal Michalradziechowski, a nawet u gory masz u pk- (nawiasem mowiac, ktory pisze przeciw ppp)
Naprawde do tego stopnia nie potrafisz czytac ze zrozumieniem, ze nie dotarla do ciebie ta informacja, czy ty 5 kolumna jestes?
Na jakiej podstawie twierdzisz, ze Golik klamie, iz nie spotkal tej pani? Spotkaliscie sie tam u niej?
Czy mógłbym poznać Twoje zdanie na temat podejścia eurodeputowanego Golika do Traktatu Bolkesteina?
Czytać chyba potrafie, ale komu mam wierzyć: Golikowi, że nie korzystał, czy taksówkarzowi, że zawiózł go do prostytutki? Nie wiem, zakładam, że korzystał bo dlaczego by akurat jego mieli wziąć na celownik dywersanci? Tak naprawdę zaufania do ludzi z Samoobrony nie mam (do Ikonowicza np. straciłem zaufanie gdy z jej list wystartował), i nie wymagaj ode mnie żebym nabrał tylko dlatego, że kandyduje z list PPP. Choć ja będę głosował na tę partie pomimo Golika, dyscyplina partyjna mnie nie obowiązuje.
A czy ja na jakas rzeczniczka prasowa eurodeputowanego golika jestem, ze mam sie ciagle za niego tlumaczyc ;). Ja mam swoja kandydatke, na ktora bede glosowac. To po mam dla Golika niego ze jako ten "dobrodziej pracodawca" (czyli wolnotariusz)robic?
Ale jesli powaznie pytasz, to ci odpowiem. Jaki moze byc moj stosunek do tego? To jest chyba oczywiste. Nie ma o czym gadac. Pytanie jeszcze czemu sie tak wyglupil? Szczerze mowiac nie wiem. I czy to swiadomie, czy tylko kwestia bledow jakie sie popelnia poszukujac swoj drogi politycznej.Byl poslem Samoobrony, w moich oczach to dziala na jego korzysc, sposrod parti, ktore byly w parlamencie Samoobrona byla zdecydowanie najlepsza. Owszem zdarzaly im sie glupie politycznie wpadki, ale mimo wszystko mozna bylo ja ocenic jako jeydna partie z tych parlamentarnyh, ktora miala elementy autentycznego ludowego ruchu i protestu. Neoliberalowie z nich na pewno nie byli. A jak sie to wszystko ma do Golika i tej dyrektywy czort wie- to moze wystosuj do niego jakies "zapytanie - query". (znaczy do Golika nie do czorta ;))
- uosobieniem ideowości i niewinności
tak, pytałem na poważnie. Nie uznaję Cię za rzeczniczkę Golika, staram się po prostu dociec DLACZEGO Golik nalazł się na liście PPP. I średnio wierzę w możliwość, że 'po prostu się pomylił, szukając swojej drogi politycznej' w kwestii dyrektywy Bolkesteina. Co do Samoobrony - gdy tylko udało im się zdobyć trochę władzy zdegenerowali się prawie od razu. Bardzo dobrze pamiętam, jak systematycznie przewodniczący Lepper zmieniał swoje deklaracje ideowe i polityczne, tym bardziej w prawo, do centrum sceny politycznej, im bardziej korzystał z systemu, który tak ostro krytykował. A że nagonka medialna była - cóż, jak widać media komercyjne będą walić w każdą partię, która nie nazywa się "Platforma Obywatelska".
innym europosłom, nie przytrafiło się postawienie im podobnych zarzutów jak Golikowi?
ABCD, napisz pod swoim imieniem i anzwiskiemw "Obywatlu" coś takiego dokładnie: "usprawiedliwiać amatora przemocy wobec kobiet, Golika". Masz odwagę, czy tylko tutaj tak kozaczysz jak dziecko neostrady? Masz jaja podpisać się publicznie? Proste pytanie do poważnego publicysty.
GPR broni Golika.
.
Weż pod uwage, że te komentarze czytaja ludzie niewtajemniczeni, którzy chcieliby wiedziec kim jesteście "Wy", co to za tajemna sekta strofująca innych, która ma takie osiągnięcia, że poucza i deprecjonuje