Warto pamiętać o ludziach wielkiego formatu.
tej pani podczas IIWW obchodzić może np. dzisiejszych lubelskich bezrobotnych? Albo mających wyroki eksmisyjne gdzieś na Czubach czy Tatarach? Albo zmuszonych do wyjazdu ze swego własnego kraju za chlebem?
Na pewno więcej niż kolejna ulica JP2. Lewica ma swoich bohaterów i trzeba o nich przypominać.
Ile żydowskich dzieci uratowała by ta cała wasza sendlrowa gdyby Niemcy zamiast tej prowizorki z cegieł jaką otoczyli getto przez która nawet dzieci uciekały postawili by taki mór jak żydzi w Izraelu?
Cenna inicjatywa, trzymam kciuki.
Cenna inicjatywa,
---
Bardzo cenna 64 miliardy dolarów odszkodowań za holokaust piechotą nie chodzi Na tyle wycenił kongres USA żydowskie straty w Polsce. Nie wiem czy wiesz ale odszkodowania za holokaust wypłaciła nawet Szwajcaria która była w czasie wojny NEUTRALNA !!!!
Ciekawy cytat :
“The scandal is two-fold: attaching to the excessive demands placed upon Swiss banks and the lack of due demands placed upon Austria and Turkey (the case of Poland will be resolved by its regime change).“
O jakim to reżimie mowa i co ma się w Polsce zmienić, aby Polska dołączyła do krajów wypłacających odszkodowania “dla ofiar Holokaustu”? Czy chodzi rozmówcom o “reżim Kaczyńskich”? A może chodzi o zmianę przepisów w Polsce aby możliwe stało się wydojenie Polski na obiecane 64 miliardy dolarów?
http://www.bibula.com/?p=1229
Wez sie nie kompromituj.
Gdyby zaciekły obrońca syjonizmu red. Zychowicz miał odrobinę przyzwoitości to zadał by swoje nieśmiertelne pytanie:
Ile procent z uratowanych przez tą całą waszą sendlerową żydowskich dzieci zostało prominentnymi członkami partii oraz funkcjonariuszami aparatu bezpieczeństwa.
Słuszna inicjatywa. Nie rozumiem natomiast co ma Sendlerowa do żydowskich odszkodowań? Nie róbmy z tego portalu cyrku.
Brawa dla MS,CUD2 nie rozumiem co ma Sendlerowa do Izraela,polityka syjonistów-zwalczanych swego czasu przez BUND do pięknej postawy tej wspaniałej towarzyszki.Czy krytyka Izraela ma teraz naprzykład ze szmalcowników albo SSmanów robić bohaterów walki z syjonizmem.Oczywiście neosyjonizm Izraela jest rasistowski,ale jako antysyjonista nie mogę zgodzić się z antysemickimi zbrodniami tak samo jak ze zbrodniami na Palestyńczykach czy negowanie przez Izrael zbrodni na Ormianach przez sojusznika Izraela w regionie czyli Turcje.
PS.Toruń w związku z 9 Maja-Międzynarodowym Dniem zwycięstwa nad Faszyzmem/Dniem walki z Faszyzmem 5 maja członkowie toruńskiej Lewicy Antykapitalistycznej i Koła Historycznego im. Naftali Botwina złozyli kawiaty i znicze na grobach żołnierzy Armii Czerwonej i (L)WP poległych w walkach oraz zamordowanych przez niemieckich faszystów.
A co to ma wspolnego z postacia pani Sendlerowej?
ulice nadano jakiemuś szmalcownikowi który wydając dzieci żydowskie GESTAPO likwidował przyszłych UBeków,to co prezentuje CUD2 to nie antysyjonizm to antysemityzm
nie rozumiem!!! lewicowy portal pozwala na publikacje takich antysemickich komentarzy jak ten niejakiego cud2, i to pod newsem o sendlerowej???
Redakcja lewica.pl była wielokrotnie atakowana przez kilku znanych forumowiczów za stosowanie rzekomej cenzury. Dlatego niektórzy redaktorzy uznali, że w ten sposób być może można udowodnić im, że oskarżenia te są bezpodstawne.
czy to kolejny fan tzw. "lewicy" narodowej,narodowego"komunizmu",Frontu Narodowo Robotniczego,Sztormu 68 czy Patriotycznego Frontu Lewicy Narodowej-takie grupki to zakała lewicy,niestety ich "antysyjonizm" jest podobny do "antysyjonizmu" NOP
Co ci przeszkadza Cud2? Cóż on takiego znowu głosi? Czyż nawołuje np. do mordowania Żydów??? Nonsens.
Niedługo może dojdzie do sytuacji, że nie wolno będzie powiedzieć słowa "żyd", co?
Ciekawe, czy byłbyś taki obruszony, gdyby podobne poglądy wypowiadał ktoś odnośnie SŁOWIAN?
tak często o naszych bohaterach muszą nam przypominać obcy (chodzi mi o sprawę filmu, który mają robić Amerykanie;/)
Wspaniała, godna naśladowania kobieta:)
w Szwajcarskich bankach były pieniądze i złoto zagrabione Żydom, nie widzę nic złego w tym, że ich równowartość została oddana.
ilu uratowanych przez Sendlerową żydów należało do PPP, a ilu do WZZ Sierpień 80???
ilu było agentami IV, a ilu członkami GPR ???
ilu wcześniej poparło ZChN i Olszewskiego M. ,a ilu to stara bezpieka ???
ilu wraz z PRETORIANAMI Ziętka nosi czarne skórzane kurtki, a ilu nie nosi ???
ABCD ???
haha, tak to wszyscy marudza na jego 10 000 wpisow, a jak raz sie nie odzywa to tesknicie, co?;)
btw. MS swietnie wyszedl poza marginalnosc dzialan lewicy w Pl, oby takie zagrywki pod publiczke skonczyly sie naborem aktywistow- pisze to bez sarkazmu, po prostu dobra polityka PR, gratz!:)
i chwała Pani Sendlerowej za to.
Interesuje mnie wszakże co innego: jak jedna osoba jest w stanie uratować 2.500 tys. innych osób? SAMA. Przecież getto było pilnowane i otoczone murem. Przecież za pomoc żydom groziła śmierć. Rok ma jak wiemy 365 dni. Ile osób dziennie mogła "uratować" jedna osoba z zewnątrz? I to tak, by nie wzbudzić niczyjego zainteresowania? Gdzie były ukrywane te osoby? Co się po wyprowadzeniu ich z getta z nimi działo? Wyjeżdżały? Skąd miały papiery i kto im kupował ubrania i bilety na podróż i za co? Kto i gdzie je ukrywał? W Warszawie nie było wówczas co jeść. Skąd brano jedzenie dla tych wyprowadzonych z getta ludzi? Uratować 250 osób w tamtej sytuacji to byłby już ogromny heroizm. A jak możliwe było uratowanie aż 2.500 osób? Wie ktoś coś na ten temat?
powtaza stare antysemickie slogany żydokomuna,żydoubecy
Powiem tak Żydzi byli różni,Polacy byli różni była Sendlerowa z PPS,byli szmalcownicy,był pogrom wielkanocny 1940 w Warszawie,były pogromy kresowe 1941 min w Jedwabnem,byli oprawcy z polskiej policji granatowej i polskiego Kripo,byli szubrawcy z policji żydowskiej w gettach czy Żagwi/Grupy13 był ŻOB,odwaga i szubrawstwo
Wystarczy troche poczytac. Przeciez Sendlerowa anie dzialala sama tylko z cala organizacja. Pomocy tez udzialy np. zakonnice.
to napisz, żeby było co poczytać
i jak będę wiedzieć, co Ty wiesz, to będę rozumieć,dlaczego myślisz tak, a nie inaczej.
Chyba nic na tym parszywym świecie nie jest jednoznacznie czarne i jednoznacznie białe. Do twojej wyliczanki dorzuciłbym też np. polskich chłopów odznaczanych przez Hansa Franka za dobre gospodarowanie na ziemi. (Przy okazji, czy zastanawiał się ktoś, skąd biorą się stosunkowo dobre wspomnienia z okupacji, z którymi czasami można spotkać się na polskiej wsi).
przecież nie ma w tym nic dziwnego. Jeżeli komuś było lepiej wtedy, niż potem czy przedtem, to dlaczego miałby gorsze uważać za lepsze?
Polityka swoją, a życie swoją drogą.
A życie jest piękne, Bury. Wiosna wspaniała, kwitną bzy białe i liliowe, pachną konkurując z narcyzami. Ptaki jeszcze dźwięcznie śpiewają kończąc stopniowo zaloty na ten sezon. Wzbij się, Bury, w błękit przestworzy na trelach skowrończych i zobaczysz: jest cudowne!
to "ze nie jest nic czarno- biale to taka tam zlota mysl", ale zwroc uwage na samo pytanie postawienie sprawy:
"Ile procent z uratowanych przez tą całą waszą sendlerową żydowskich dzieci zostało prominentnymi członkami partii oraz funkcjonariuszami aparatu bezpieczeństwa."
Moim zdaniem tu naprawde nic nie trzeba tlumaczyc. A juz tym bardziej z cala powaga, ze nie wyszyscy ocalenie Zydzi to czlonkowie apartu bezpieczenistwa (czerwony nie warto.)
I tu nie ma znaczenia Żyd, nie Żyd. Rownie jest to obrzydliwe jak np w wspolczesniejszej wersji antysemityzmu skomentowanie smieci palestyskich dzieci tak, ze nalezy zapytac ilu z nich wyrosloby na terrorystow. A to, ze ABCD zdarzylo sie wyglaszac komentarze w klimacie takiego wlasnie wspolczesniejszego antysemityzmu i Cud niejako domaga sie jedynie symetrii wypowiedzi niewiele tu sprawe w moim mniemaniu porawia (tym bardziej, ze to "poczucie przyzwoitosci" tutaj jest krykaturalne). Bo nie chodzi o symetryczne i sprawiedliwe rolozenie takich wypowiedzi, tylko, zeby w ogole ich nie bylo w jedna ani w druga strone.
jest książka pt. "Matka dzieci Holocaustu. Historia Ireny Sendlerowej", napisana przez dziennikarkę Annę Mieszkowską. Kupiłam ją ze 2 lata temu przez internet. Podejrzewam, że nadal jest tą drogą osiągalna. B. ciekawa.
W książce widnieje kserokopia odręcznej dedykacji I. Sendlerowej: "Książkę tę poświęcam pamięci wszystkich moich współpracowników, którzy pomagali mi w ratowaniu dzieci z getta".
Powiem tak Żydzi byli różni,Polacy byli różni była Sendlerowa z PPS,byli szmalcownicy,był pogrom wielkanocny 1940 w Warszawie...
---
relatywizm w czytsej postaci.
Ale ja wcale do tych chłopów nie mam pretensji. Wręcz odwrotnie - cenię ich za to, że nie dali sobie wmówić jedynie słusznej, "inteligenckiej" wersji historii.
PS. Wczoraj moje psisko przytargało skądś, zapewne z lasu, dwa malutkie zajączki. Takie może jedno, góra parodniowe. Rzecz jasna zajęliśmy się zwierzątkami, choć nie mamy pojęcia co z nimi robić, co im dawać jeść itp. Na razie siedzą w pudełku, gdy trochę podrosną trzeba je puścić w las, co jednak robić by do tego czasu nie zdechły? Może wiesz coś na ten temat? Sorry, że mocno off topic.
Przez wieki traktowano ich jak ludzi drugiej kategorii,krwawe powstania Kostki-Napierskiego,bunty wielkopolskie w 1648,powstanie szawelskie 1769,powstanie leskie 1932,bunt sanocki 1937 czy rabacja galicyjska,stąd zaborcy umiejętnie podsycali antagonizmy,podczas powstania styczniowego na terenach gdzie przewage miało stronnictwo czerwonych chłopi przyłączali się do powstania,podobnie Żydzi,tam gdzie stronnictwo białych chłopi wspierali wojska caratu,podobnie Żydzi.Inna sprawa to świeżo osadzeni tzw.litwacy i nowi koloniści niemieccy z przełomu XVIII/XIXw ci popierali carskie wojska.
Co do tow.Sendlerowej to zawsze podkreślała że korzystała z pomocy przyjaciół z czasów OM TUR ale również z pomocy zaprzyjaźnionych zakonnic.
nazwę organizacji, w ramach której prowadziła swoją działalność Sendlerowa: Towarzystwo Pomocy Żydom "Żegota". Założone z inicjatywy Zofii Kossak, która, choć klasyczna prawaczka z przekonań, w obliczu Zagłady nie miała wątpliwości, jak powinien postąpić człowiek uczciwy.
nie mam niestety doświadczenia w tej sprawie. Na głowę biorąc, to może dobre było by dla nich mleko w rodzaju "apta mil" czy jakieś podobne dla niemowląt sprzedawane w proszku. I wstrzykiwać strzykawką (rzecz jasna bez igły, wiem że wiesz, ale to dla jasności) małymi porcjami do pysiów.
Nasz zajączek, którego znaleźliśmy w sadzie przed laty, nie chciał w ogóle nic. Siedział cichutko w klatce po chomiku i nie jadł ani nie pił. Więc na następny dzień wynieśliśmy go w to samo miejsce, gdzie go znaleźliśmy. Może go jego mama znalazła, mam taką nadzieję, bo po krótkiej chwili nie było go tam.
chciałam, by nie było tylko w domyśle, że Pani Sendlerowej pomagali Rodacy. Uważam, że to ważne.
Pewnie nie zajrzałaś, to wkleję:
Zielona, daj jakieś swoje namiary, proszę
gadałam z babami na naszej wsi, są przeciw GMO,ale potrzebne są mi jakieś materiały, no i nic nie chcę robić na własną rękę,więc chciałabym się z Tobą porozumieć. :)
autor: nana, data nadania: 2009-05-03 14:56:51
Pozdrawiam
tak właśnie robimy (mleko ze strzykawki), nie bardzo jednak chcą pić. Nocą szwendała się po podwórku zajęczyca, widno szukała małych, ale czmychnęła zaraz.
"nan" to byla literowka, tak gwoli scislosci, a nie jakies zdrobnienie.
min Wanda Krahelska i Julian Grobelny oboje socjaliści z PPS
a co wyprawiał biskup Czesław Sokołowski ze nawet AK chciało go zlikwidować za kontakty z Gestapo,i błogosławienie wojsk włoskich idących na "żydobolszewie",no i za inne sprawy,tylko dlatego że w Polsce ksiądz a zwłaszcza biskup to nietykalna persona AK przestraszyło się go odstrzelić.
"wojt" to było zdrobnienie, tak gwoli ścisłości, a nie jakaś literówka.
czerwony93 jak zwykle na temat
tak samo na temat jak ty z zakonnicami w sprawie tow.Sendlerowej,stwierdziłem tylko że ludzie byli różni,a sutanna nie czyni "świętym"
Myślę, że jesteś w swojej wsi osobą opiniotwórczą, więc na pewno możesz w sprawie GMO zrobić sporo dobrego.
Dla Zielonych GMO to jeden z wielu tematów, którym się zajmujemy. Podrzucam ci przykładowo dwa linki do naszych działań w tej sprawie:
http://www.zieloni2004.pl/news-2974.htm
http://www.zieloni2004.pl/news-2976.htm
Oprócz wydawania oświadczeń i organizowania konferencji prasowych wspieramy także praktycznie rozmaite inicjatywy - np. wspomnianą przeze mnie akcję zbierania popisów przeciw legalizacji GMO w czasie Dnia Ziemi. Wcześniej próbowaliśmy także przebić się do mediów z informacją o prowadzonej przez rolniczki głodówce, ale w mediach ewidentnie jest blokada informacyjna na ten temat: napisała tylko GW i parę portali internetowych.
Na co dzień sprawą GMO zajmuje się Koalicja "Polska Wolna od GMO" i na jej strony radzę ci zajrzeć po wskazówki praktyczne:
www.gmo.icppc.pl
http://www.polska-wolna-od-gmo.org
Można się np. zapisać do Koalicji i dostawać od nich na bieżąco materiały i info o akcjach, można w porozumieniu z miejscowym radnym/radnymi stworzyć we wsi strefę wolną od GMO. Aha, na pewno można zorganizować u siebie projekcję filmu "Świat według Monsanto" - my też taką zorganizowaliśmy w naszym biurze w Warszawie. Itepe.
Z twoich postów wywnioskowałam, że mieszkasz na południu Polski (katowickie?), więc przekazuję ci też namiar na śląską koordynatorkę Koalicji:
annaszmelcer@gazeta.pl
Tyle na razie, pozdrawiam:)
P.S. Żeby się utrzymać w temacie tego wątku: Sendlerowa była b. ładną kobietą. Aż się dziwię, że zamieszczono tu fotkę, na której jest po prostu miłą kobiecinką:)
więcej informacji znajdziesz na stronie naszej kampanii "Jedz lepiej":
http://www.zieloni2004.pl/Jedz-Lepiej-44.htm
wzianka o zakonnicach byla odpowiedzia na pytanie nany, kto pomagal Sendlerowej. Otoz pomagaly m.in. zakonnice.