chyba podobnie odebrałem tę książkę eagletona... czytając "święty terror" nie można nie odnieść wrażenia, że autor "iluzji postmodernizmu" zatoczył koło i wraca do starych tematów. ok, eagleton tłumaczy się, nie wprost zaznacza w wielu miejscach, że to tylko książka filozoficzna...no właśnie. nic poza tym...
smuciło mnie niewolnicze kopiowanie przez polską lewicę importowanych wzorów: ideologia wg formuły CTRL+C CTRL+V. Ale wtórnym efektem tego zjawiska jest znowuż coś przejmująco komicznego: gdy zaściankowi polscy lewicowcy z zapałem neofitów zaczynają krytykować swoich zachodnich towarzyszy za to, że są nie dość ortodoksyjni. :)
A co do samego tematu: http://www.tvn24.pl/-1,1598381,0,1,kryzys-wiary-odwolany,wiadomosc.html#sonda1001932 To jest dopiero tragedia! ;)
angka, przejmuje się lewicą! to godne uwagi.
ale łączenie Freuda z myślą św. Augustyna wygląda na niezły miszmasz
Ehhh wszyscy oni komentująjeden drugiego Eagleton tłumaczy co ma na myśli Żiżek, Żiżek tłumaczy co ma na myśli Lacan, a Lacan przybliża nam teorię Freuda;)
Ja tam wolę czytac Freuda bezpośrednio bez niczyjej pomocy:)
A Eagleton krytykował postmodernizm, a sam jest niezłym postmodernistą. Ehhh...
A to że samobójstwo jest rodzajem wolności głosił już Camus, nic nowego...
Czasami sie zastanawiam czy Żiżek, Eagleton i ta całą uniwersytecka banda ,,postmarksistowskich'' pajaców sama siebie traktuje na serio. Czy w ogóle wierzą że ten ich bełkot mógłby byc siłą rewolucjonizującą masy...
jak zwykle olśniewa nas perłami swego dowcipu. Jeszcze, jeszcze!
angka, ale ja nic śmiesznego nie powiedziałem. czyżbyś powoli doganiał abcd w absurdzie?
mistrz dowcipu żartuje z kamienną twarzą. Jak ty.
przyznaję, że twoje dowcipy mogą robić wrażenie głównie na ludziach nie znających mej przeszłości (KZMP, MA, WB, współpraca z "GAA", "IŚ", "MP", "SR" i "NR" itd.). ;)
nawet z "D" i "LN"! ;)
A możesz rozwinąć te literki w pełne nazwy?
Komunistyczny Związek Młodzieży Polskiej, Międzymiastówka Anarchistyczna, ruch ekologiczno-pokojowy Wolę Być, "Gazeta An Arche", "Mat' Pariadka", "Inny Świat", "Samorządność Robotnicza", "Nowy Robotnik", "Dalej", "Lewą Nogą"...
Choć nie ukrywam, że wyakcentowałem tu lewicowe wątki swej skomplikowanej biografii. ;)
angka, przecież od zawsze wiadomo, że gra toczy się właśnie o te akcenty :)
kiedyś czytałem wypowiedź jakiegoś rasisty, który stwierdził, że z mieszania białego i kolorowego zawsze wychodzi kolorowy. Ty, jak sądzę, uważasz, że z mieszania czy przenikania lewicowości i prawicowości zawsze wychodzi prawicowość. Czerń i biel. Co nie? ;)
ależ ja się z tobą zgadzam. jak zmieszasz "prawicowość" z "lewicowością", to otrzymasz ani białe, ani czarne, tylko brunatne. czyli kolorowe :)
weź jakieś farbki i zrób taki eksperyment. Ciekawym wyniku. :)))
za to dobrze usypia taki tekst i ksiazka zapewne tez
Przecież sami przyznają ( a przynajmniej Żiżi) że ich nie interesuje rewolucjonizowanie mas. Co ich tak na prawdę interesuje to sam do konca nie wiem...
"mitsubishi, silicony i palenie"
:)