Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Ciszewski: Obrońcy praw lokatorów

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

ta Blida no nie wierzę

Już w roku 1994 rządząca wówczas koalicja SLD-PSL, między innymi pod wpływem lobbyingu Polskiej Unii Właścicieli Nieruchomości, uchwaliła zmiany w prawie lokatorskim pozwalajace na tak zwane eksmisje na bruk, czyli bez zapewnienia jakiegokolwiek lokalu. Główną autorką nowej ustawy była ówczesna minister budownictwa Barbara Blida.
--
czyżby ta nieskazielna jak łza niemowlęcia, uczciwa i prawa święta Barbara Blida patronka Mafii Węglowej?

autor: Cud2, data nadania: 2009-05-29 10:10:23, suma postów tego autora: 3207

Zawodowi Obrońcy

Można więc stwierdzić, że upolitycznienie ówczesnego ruchu było zarówno siłą, ponieważ pozwalało skuteczniej docierać z kampanią do mediów, jak i wielką słabością, ponieważ nie uczyło bronionych solidarności wzajemnej, gdyż za wszystko odpowiadali "zawodowi obrońcy".
---
W całym tekście nie pada ani słowo o mocodawcach zawodowych obrońców. A więc trochę nie wygodnej prawdy: Kancelaria Sprawiedliwości Społecznej w samym centrum Warszawy : Al. Jerozolimskich 30 pomiędzy Nowym Światem a Kruczą czytaj mekką drogich butików, posiada biura które swym bizantyjski rozmachem przyćmiewają gabinety najznamienitszych przedstawicieli stołecznej palestry których w większości nie stać nawet na tak prestiżową lokalizację w centrum Warszawy.

A wiec ja się pytam: SKĄD WAS NA TO STAĆ?
Z czego żyją zawodowi obrońcy eksmitowanych?

Dodam, że mi osobiście proponowano 50 zł za udział w blokadzie.

autor: Cud2, data nadania: 2009-05-29 10:35:55, suma postów tego autora: 3207

salonowi alterglobaliści

Problemu nie zauważyła wówczas nawet duża część radykalnej lewicy czy środowisk alterglobalistycznych. Większość z nich wciąż nie uważała kwestii organizowania lokatorów za istotną.
--
Żeby nie być gołosłowny, uczestniczyłem 2 razy w antyglobalistycznych zadymach na skalę Europejską.
Pierwszy razem na koszt młodzieżówki unii pracy byłem w Pradze chyba w 2001 roku a drugi raz uczestniczyłem w czasie wakacji w zadymach w Madrycie. I po wiem tak: wszyscy polscy alterglobaliści jakich poznałem byli dziećmi klasy średniej i to tej wyższej.
Polscy alterglobaliści to spóźniona reakcja na rewoltę 68 r tj. dzieciaki z bogatych domów też mają prawo do pokoleniowej legendy. Ich nie obchodzą lokatorzy bo oni mieszkania odziedziczą po dziadkach lub rodzicach ewentualnie bogaty tatuś czy mamusia podżyruje kredyt.

autor: Cud2, data nadania: 2009-05-29 10:48:11, suma postów tego autora: 3207

Proszę o wyjaśnienie....

Zmiana ta była spowodowana decyzją Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, który uznał, że dotychczasowe polskie regulacje czynszu są ograniczeniem prawa do dysponowania własnością prywatną.
--
Dla czego właściciel nie miał by ustalać dowolnych cen najmu. Przecież jeśli ustali jej na zbyt wysokim poziomi to nikt od niego nie wynajmie. Z cenami wynajmu jest podobnie jak z bezrobociem tj. do póki nie ma ludzi do sprzątania śniegu i innych prostych prac do póki nie ma mowy o żadnym bezrobociu. Reasumując : dopóki znajdują się ludzie których stać na wynajem do póty właściciel lokalu może windować na poziom jaki uważa za stosowny.

autor: Cud2, data nadania: 2009-05-29 11:01:52, suma postów tego autora: 3207

cud2

to ze dzieci pokolenia 68 sa teraz alterglobalistami to akurat mnie nie dziwi.to ze sa z rodzin dobrze usytuowanych tez mnie nie dziwi.ci z gorzej usytowanych musza niestety zajmowac sie walka o chlebek a nie proba zmian swiata na lepsze.

hmm piszesz ze proponowano ci pieniadze za blokade.troche jestem zdziwiony.kiedys na tym portalu red.ciszewski pisal ze czesto porusza sie bez biletu z powodow braku srodkow finansowych.powinien wg twego wpisu nie jezdzic metrem tylko rollsem z szoferem.w calych twoich 3 czy 4 wpisach zabraklo ze to stowarzyszenie ktorego czlonkiem jest cisza walczy z generowaniem bezdomnosci i wykluczeniem ludzi poza nawias spoleczny.trudno mi raczej wyobrazic sobie matke z dziecmi bedaca bezdomna i poszukujaca jednoczesnie pracy lub pracujaca i odbierajaca dzieci z szkoly i wedrujaca z potomstwem do gustownego kartoniku pod mostem.
nie wspominajac ze zarzut o tych bizantysjkich salonach kancelari jest kompletnie bzdurny.moze kancelaria ma sponsorow ktorzy chca w ten sposob pomoc innym?moze ow lokal jest wlasnoscia kogos z tego stowarzyszenia i go udostepnil itd...wyjasnien moze byc wiele.

autor: pazghul, data nadania: 2009-05-29 11:37:04, suma postów tego autora: 1489

Cudzie

A więc trochę nie wygodnej prawdy: Kancelaria Sprawiedliwości Społecznej w samym centrum Warszawy : Al. Jerozolimskich 30 pomiędzy Nowym Światem a Kruczą czytaj mekką drogich butików, posiada biura które swym bizantyjski rozmachem przyćmiewają gabinety najznamienitszych przedstawicieli stołecznej palestry których w większości nie stać nawet na tak prestiżową lokalizację w centrum Warszawy.

A pierdziu ale sensacja. Przeciez to powszechnie znany adres.
tam przychodzą lokatorzy po poradę. Przejdx się sam, popytaj i zorientuje się chłopcze, bo na razie łżesz jak pies

autor: red spider 666, data nadania: 2009-05-29 12:00:00, suma postów tego autora: 1549

Cisza

Jesli chodzi o cele ruchu lokatorskiego to zachodzi zupełne nieporozumienie. KSS działa jednostkowo, z rzadka w formie zbiorowych akcji, lecz cel mamy zbiorowy, systemowy i polityczny. U podmiotowienie polityczne lokatorów czyli proletariatu. Lokator jest jedna z form przejawiania się kklasy robotniczej jak pewnie powiedziałby Hegel. Ty za cnote ruchu uznajesz apolityczność. Tylko jak apolitycznie osiagnąć systemowy cel?
Wyjasniam od razu - dla mnie celem politycznym nie jest cel wyborczy lecz upodmiotowienie. A wybory bywaja po drodze i wejscie loktorów np do rady miasta może byc

autor: red spider 666, data nadania: 2009-05-29 12:12:53, suma postów tego autora: 1549

Przecież

ogłaszano tu wielokrotnie, że Kancelaria Sprawiedliwości Społecznej ma swoją siedzibę w lokalu partyjnym Samoobrony, która go jej po prostu użycza.

autor: _Michal_, data nadania: 2009-05-29 12:37:01, suma postów tego autora: 4409

Cuda, cuda, cuda ogłaszają!

A któż te cuda ogłasza? Ktoś kogo działalność społeczna lewicy wkurza do białości. Ktoś kto umrze jeżeli mu odbierzecie wiarę w to, że wszystko jest na sprzedaż i wszystko do kupienia. Samo nasze istnienie, to że niezależnie od poglądów ludzie walą drzwiami i oknami do Kancelarii Sprawiedliwości Społecznej po realną, wymierną pomoc, za którą nie muszą płacić wywraca do góry nogami cały ten poukładany komercyjny świat. My stajemy w sądach za darmo, (patrz mi na usta Cudzie!)za darmochę! gratis! i wygrywamy z kolesiami w togach, którzy biorą za swoje usługi ciężkie pieniądze. Kapitalizm bierze w d...ę od czerwonych ideowców. I to musi denerwować. Dlatego bezsilnie kłamie biedny Cud. A co ma robić? Może jeszcze z wściekłości wyć jak pies.

autor: lewak, data nadania: 2009-05-29 13:30:31, suma postów tego autora: 92

_Michal_,

Przecież ogłaszano tu wielokrotnie, że Kancelaria Sprawiedliwości Społecznej ma swoją siedzibę w lokalu partyjnym Samoobrony,
---
Gdyby Samobrona była kobietą to ze względu na swoją uczciwość i transparentność finansową nazywała by się Barbara Blida,

autor: Cud2, data nadania: 2009-05-29 13:34:04, suma postów tego autora: 3207

lewak

(patrz mi na usta Cudzie!)za darmochę!
--
za darmo to w wawie już nawet w mordę nie dają.

autor: Cud2, data nadania: 2009-05-29 13:36:46, suma postów tego autora: 3207

historia walk w Mińsku Mazowieckim

http://www.kss.vel.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=85:kancelaria-wygraa-w-sdzie-z-komornikiem-dziedzicem&catid=38:ladem-naszych-interwencji&Itemid=61

autor: lewak, data nadania: 2009-05-29 13:40:56, suma postów tego autora: 92

Cudzie

Żebyś się nie zdziwił

autor: lewak, data nadania: 2009-05-29 13:45:37, suma postów tego autora: 92

lewak - 58 % za prawem do własności prywatnej

Kapitalizm bierze w d...ę od czerwonych ideowców.
--
sonda ze strony KSS

http://www.kss.vel.pl/index.php?option=com_poll&id=15:europa-socjalna-czy-liberalna

Europa socjalna czy liberalna?
liberalna 2611 - 58%
socjalna 1887 - 42%

Ilość głosujących : 4498
--
blisko 60 % biorących udział w sądzie opowiada się za NEZBYWALNYM PRAWEM CZŁOWIEKA do WŁASNOŚĆI PRYWATNEJ.

autor: Cud2, data nadania: 2009-05-29 14:03:17, suma postów tego autora: 3207

lewak & red spider 666

Wasz poziom w dyskusji jest równy inwektywą jakimi mnie obrzucacie.

to przez Was tak oceniają Nas na feminotece
--
trojanka dnia 01/04/2009

lewica.pl? czy to ten portal, na którym użytkownicy nie piszą na temat, tylko się wyzywają?
I potrafią straszyć sie pobiciem?

http://www.feminoteka.pl/readarticle.php?article_id=660

autor: Cud2, data nadania: 2009-05-29 14:09:00, suma postów tego autora: 3207

ETS,

ciekawe,że Niemcy nie mają problemów z E.T.S.,chociaż również stosują ograniczenie "praw własności" jeżeli chodzi o wynajem mieszkań.Wystarczy,że najemca udowodni,że czynsz przekracza o 30% porównywalne mieszkanie w miejscowości w której mieszka,by sąd odrzucił żądany przez wynajemce czynsz jako lichwę.Każda większa gmina,czy komuna ma obowiązek sporządzania porównywalnej ceny najmu lokali mieszkalnych na swym obszarze.

autor: mi, data nadania: 2009-05-29 14:14:02, suma postów tego autora: 86

Przeciętny północnokoreańczyk

nie ma takich problemów.

Tam nie ma bezdomności ani eksmisji na bruk. Każdy ma minimum dwupokojowe mieszkanie z kuchnią, salonem gościnnym i małą sypialnią.

autor: Kim Ir Xian, data nadania: 2009-05-29 14:26:54, suma postów tego autora: 142

"kapitalizm bierze w d...ę od czerwonych ideowców"

lewak:

"Ktoś kogo działalność społeczna lewicy wkurza do białości. Ktoś kto umrze jeżeli mu odbierzecie wiarę w to, że wszystko jest na sprzedaż i wszystko do kupienia. Samo nasze istnienie, to że niezależnie od poglądów ludzie walą drzwiami i oknami do Kancelarii Sprawiedliwości Społecznej po realną, wymierną pomoc, za którą nie muszą płacić wywraca do góry nogami cały ten poukładany komercyjny świat. My stajemy w sądach za darmo, za darmochę! gratis! i wygrywamy z kolesiami w togach, którzy biorą za swoje usługi ciężkie pieniądze. Kapitalizm bierze w d...ę od czerwonych ideowców. I to musi denerwować".

BRAWO LEWAK !!!

autor: Bury, data nadania: 2009-05-29 14:43:25, suma postów tego autora: 5751

pazghul

kiedys na tym portalu red.ciszewski pisal ze czesto porusza sie bez biletu z powodow braku srodkow finansowych.
---
Piskorski też tak zaczynał. Najpierw nie płaci się za bilet a potem się okazuje że tow. Cisza ma więcej miesazkań niż Piskorski.

autor: Cud2, data nadania: 2009-05-29 14:44:27, suma postów tego autora: 3207

Kim Ir Xian

Po Twoich wpisach widać nawet, że internet Wam założyli.

autor: Cud2, data nadania: 2009-05-29 14:46:02, suma postów tego autora: 3207

Cud2 - Gesslerowa na pewno wszystko finansuje.

W końcu brat to brat - nawet gdy należy do klasy próżniaczej.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2009-05-29 14:48:35, suma postów tego autora: 6199

500 postów !!!

w tym wątku popełniłem 500 post.

Przyjmuje gratulację tylko od przedstawicieli prawdziwej lewicy, goszystom i rewindykatorom własności prywatnej
z góry dziękuję za wpisy.

autor: Cud2, data nadania: 2009-05-29 14:51:05, suma postów tego autora: 3207

Kim Ir Xian - a czy są cele 5-osobowe dla większych rodzin?

I czy tortury sa urządzane na oczach rodziny, czy w osobnym pomieszczeniu, którego metraż nie jest wliczany do powierzchni mieszkalnej?

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2009-05-29 14:51:57, suma postów tego autora: 6199

kim

to może się tam przeprowadzisz?mi się wydaję że jednak w zachodnich krajach zgniłego kapitalizmu żyje się nico lepiej aniżeli w Korei. jeśli nie stać ci na bilet to można zrobić jaką zrzutę (myślę, że wiele osób się dołoży)i damy rade. wtedy zamieszkasz w tym pięknym mieszkanku z salonem i kuchnią, i będziesz naszym blogerem, korespondentem w Korei.jak mnie przekonasz to też się przeprowadzę.ok?

autor: Multitudes, data nadania: 2009-05-29 14:52:22, suma postów tego autora: 151

na zakończenie dodam

EKSMISJA JEST EGZEKUCJĄ LEGALNEGO WYROKU SĄDOWEGO!!!
wiecie dla czego właśnie w Warszawie jest najwiecej strzeżonych osiedli? Bo ludzie boją się że czerwona sotnia tow. Ciszy wyrzuciu ich z legalnie zajmowanych pomieszczeń i odda wykluczonym. Kończąc dzisjejszą sesję na lewicy.pl rzucę pełną piersią JEŚLI CHODZI O PRAWA WŁASNOŚCI TO ANI KROKU WSTECZ !!!!

autor: Cud2, data nadania: 2009-05-29 15:27:50, suma postów tego autora: 3207

Nie rozumiem.

Dowiem się, skąd plotki o tych torturach itd.? Btw. w II RP też torturowano komunistów. W PRL zaś reakcjonistów. I co w tym złego?

Nie dzięki, nigdzie nie mam zamiaru się póki co przeprowadzać. Argument marny, równie dobrze socjałdemokraty mogłyby spadać do Szwecji, a jednak siedzą w Polsce, głosząc swe rewizjonistyczne ideje.

autor: Kim Ir Xian, data nadania: 2009-05-29 16:07:24, suma postów tego autora: 142

500 "cudOWNYCH" postów !

Internet jest jednak nieograniczenie cierpliwy. Papier już dawno by tego nie wytrzymał...
Cudzie, założę się, że jakbyś je sobie wszystkie naraz przeczytał, to byś umarł (ze śmiechu)...

autor: eres, data nadania: 2009-05-29 16:18:58, suma postów tego autora: 271

Ki Ir costam

jestem pewien że w Korei Pn wszyscy zarządzeniem wielkiego przywódcy mają cieszyć się z warunków mieszkaniowych, bo jak nie to zostaną przeniesieni do baraków, takich za drutami. Jestem też pewien że lokatorzy, podobnie jak pracownicy cieszą się z takich niezaprzeczalnych zdobyczy socjalnych jak 1/3 pensji chińskiego robotnika.

autor: Cisza_, data nadania: 2009-05-29 18:09:41, suma postów tego autora: 2083

No i znowu :)

Skąd wiedza o owych "barakach za drutami"? jak pisałem, istnieją tam i owszem obozy pracy, ale to tylko dobrze świadczy o wymiarze sprawiedliwości.

Jaka 1/3 płacy chińskiego robotnika?

autor: Kim Ir Xian, data nadania: 2009-05-29 20:11:30, suma postów tego autora: 142

Kim Ir

Na stronie krld.pl, a dokładnie tutaj
http://www.krld.republika.pl/newpage/biznes.shtml
wielbiciele północnokoreańskiego reżimu w taki oto sposób zachwalają Koreę Północną:
"płace [w specjalnej strefie ekonomicznej w Korei] są trzykrotnie tańsze niż w podobnych strefach na wybrzeżu Chin oraz 10cio krotnie niższe niż w Republice Korei. Minimalna płaca dla koreańskiego pracownika to 80$ miesięcznie"

Też mi k**** "dobrobyt".

autor: RRRadykał, data nadania: 2009-05-29 22:41:51, suma postów tego autora: 1084

PS

Swoją drogą masz rację, przeciętny Koreańczyk z północy nie ma takich problemów jak lokatorzy w Polsce.
Ma inny problem - jak nie umrzeć z głodu.

autor: RRRadykał, data nadania: 2009-05-29 22:45:22, suma postów tego autora: 1084

Kim

Chodzi o płace w kapitalistycznej strefie Rajin-Sonbong.

http://krld.republika.pl/newpage/biznes.shtml

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2009-05-29 22:55:34, suma postów tego autora: 3566

Cholera,

schodzimy z tematu artykułu, ale po prostu już nie wytrzymałem - filmy przeszmuglowane z Korei Płn., w czasach masowego głodu, sprzed kilku lat:
http://www.youtube.com/watch?v=ITBqRSMBWaM&feature=related

autor: RRRadykał, data nadania: 2009-05-29 23:05:22, suma postów tego autora: 1084

.

RRRadykał, pewnie wyjdę znowu na jakiegoś obrońcę reżimu, ale wyjaśnij mi na jakiej podstawie wywnioskowałeś, że ten film ilustruje "wielki głód"? Takie ukierunkowanie przed obejrzeniem filmu jest rzeczywiście dość skutecznie, ale ja mogę Ci pokazać miejsca w Polsce, które wyglądają podobnie.

Rzecz jasna nie twierdzę, że w Korei jest lepiej, bądź gorzej, ale jestem jakoś wyczulony na propagandę opartą na emocjach, a z tego filmu nie wynika właściwie nic w temacie głodu, jego skali, itd..

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2009-05-30 00:28:53, suma postów tego autora: 3566

A jakie wynagrodzenie otrzymują Koreańczycy przebywający w obozach pracy?

Bo chyba nie pracują za darmo - to byłby wyzysk gorszy od kapitalistycznego...

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2009-05-30 00:36:22, suma postów tego autora: 6199

Wracając do tematu:

Usługi świadczone za darmo zazwyczaj niewiele są warte. Można tez podejrzewać, że oferujący je fachowcy załatwiają jakieś swoje interesy w sekrecie przed klientami.
I rzeczywiście. Lokator protegowany przez grupy skrajnie lewicowe może i nie musi płacić honorariów. Musi za to chodzić na mityngi pierwszomajowe. I śpiewać piosenki typu:
Avanti popolo,
La dolce vino,
Viva Lenino,
Viva Stalino.
Mao Ze Dongo triumfera,
Ho Chi Minho triumfera,
Khieu Samphano triumfera,
Eviva maoismo a liberta!

autor: ABCD, data nadania: 2009-05-30 08:14:21, suma postów tego autora: 20871

ABCD - czyli o wartości darmowych usług

Rozumiem, ABCD, że piszesz z własnego doswiadczenia i chodzi ci o usługi seksualne..? Korzystasz z nich i świadczysz je, więc stąd ta kiepska ocena ? Przyjmij wyrazy ubolewania i zgłoś się do mnie za kilka dni, to wypłacę ci zasiłek na ten cel. Będziesz mógł wtedy "wybróbować siłę swoich pieniędzy..."
Zrewanżujesz się pisząc na lewica.pl krótką relację porównawczą o tym, jak to jest za darmo, a jak za kaskę. Pasi ?

autor: eres, data nadania: 2009-05-30 10:05:20, suma postów tego autora: 271

Towarzysze!

Serca w Was wielkie i czerwone, ale rozumu nie macie za grosz. Pomyślcie: czy Kim Dzong Ilowi leży na sercu interes robotników? No - leży czy nie? Oczywiście, że tak!

Eksperyment z kapitalizmem w jednej z niewielkich stref nie jest ostrzem, wymierzonym w proletariat. Ma to służyć kilku celom:

1) jest to swoista łata na dupie dla KRL-D - być może dzięki istnieniu tej strefy burżuazyjne media będą mniej atakować ten kraj,
2) ma to służyć akumulacji kapitału w tej strefie, który następnie zostanie znacjonalizowany. :-) Nie bójcie się, Kim Dzong Il ma łeb na karku, wie co robi. Od wielu lat stoi dzielnie na straży socjalizmu.

Na ten głod odpowiedział jeden z forumowiczów, a także ja w innym wątku - nie będę się powtarzał.

autor: Kim Ir Xian, data nadania: 2009-05-30 11:44:08, suma postów tego autora: 142

Swoją drogą

ten film to żałosna propaganda Korei Południowej. Pewnie jest on w całości wyreżyserowany przez USA.

autor: Kim Ir Xian, data nadania: 2009-05-30 11:54:54, suma postów tego autora: 142

miś Bucharin

Czytałem o tym filmach w jakiejś gazecie albo w necie. Wydaje mi się, że to te, do których dałem linka.
Więcej tego typu zdjęć, chyba tego samego autora:
http://www.youtube.com/watch?v=zAqKFltDqPU

autor: RRRadykał, data nadania: 2009-05-30 12:14:44, suma postów tego autora: 1084

Kim - czy problem głodu wciąż dotyczy ponad 6 milionów Koreańczyków z pólnocy?

Czy przez ostatnie 5 lat sytuacja uległa poprawie? I czy żywność przekazywana w ramach pomocy międzynarodowej jest rozdzielana sprawiedliwie?

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2009-05-30 13:08:33, suma postów tego autora: 6199

eres,

a niby skąd Ty byś wziął na "zasiłek"?

autor: ABCD, data nadania: 2009-05-30 13:17:03, suma postów tego autora: 20871

Technicy północnokoreańscy

pracują wytrwale nad wyhodowaniem wysokoenergetycznych odmian roślin, tak aby zażegnać widmo głodu raz na zawsze.

autor: Kim Ir Xian, data nadania: 2009-05-30 18:23:44, suma postów tego autora: 142

..

Po przeczytaniu paru wpisow w tym watku jestem niemal na 100% pewien, ze Kim Ir Xian to w rzeczywistosci ABCD. Niezly numer! :-)

autor: wojtas, data nadania: 2009-05-30 19:15:08, suma postów tego autora: 4863

Kim Ir Xian,

warto, zeby technicy północnokoreańscy skorzystali z dorobku wielkich biologów radzieckich: Iwana Miczurina i Trofima Łysenki.

autor: ABCD, data nadania: 2009-05-30 19:55:39, suma postów tego autora: 20871

A po co?

Oni idą własną drogą. ZSRR się rozpadł, a KRL-D istnieje po dziś dzień, utrzymując i wzmacniając własną gospodarkę planową i kolektywizację środków produkcji, i odważnie odstraszając swym arsenałem nuklearnym zakusy amerykańskich imperialistów!

autor: Kim Ir Xian, data nadania: 2009-05-30 21:22:07, suma postów tego autora: 142

A nie mówiłem!

ABCD jednak walnął w miejskie biblioteki.

"Usługi świadczone za darmo zazwyczaj niewiele są warte"

autor: _Michal_, data nadania: 2009-05-31 02:07:36, suma postów tego autora: 4409

Wojtas,

patrząc tylko po tym wątku prawdziwy ABCD chyba nie robiłby błędów interpunkcyjnych i na siłę nie archaizował ("ideje" zamiast "idee"). Możliwe jednak, że masz rację.

W stylizacjach, kreacjach itp. zabawach jako okazjonalnym przerywniku nie ma nic złego. Jednak występowanie tej samej osoby w tych samych wątkach dyskusyjnych pod różnymi nickami, a już tym bardziej wzajemne dyskusje między nimi świadczyłyby o czymś, hm, dziwnym. Byłoby też moim zdaniem chyba niespecjalnie fair wobec innych stałych uczestników tej samej dyskusji, którzy mają prawo zakładać przynajmniej potencjalnie "równe szanse" każdego z dyskutantów. Nie chcę być złośliwy, ale o to samo (tj. tworzenie dodatkowych nicków popierających siebie nawzajem w dyskusjach i wspólnie atakujących tych samych przeciwników) posądzany był parę miesięcy temu inny z użytkowników posługujący się skrótem (skądinąd jeden z ulubionych adwersarzy ABCD) - i chyba nawet niespecjalnie te oskarżenia prostował.

autor: _Michal_, data nadania: 2009-05-31 03:08:45, suma postów tego autora: 4409

Inna sprawa,

że ABCD w pewnym sensie, na innym poziomie ma rację (ale w sposób dla niego nieświadomy) - działania ruchu lokatorskiego nie są "za darmo". Jego uczestnicy ponoszą koszt w postaci np. represji sądowo-policyjnych a otrzymują "zysk" w postaci krzepnięcia ruchu mogącego bronić ICH interesów. Nikt jednak nie zabrania Alfabetom czy jiliberom masochistycznie występować w cudzym (komornika czy banku) interesie. Niech tylko nie żądają takiego samego masochizmu od innych.

autor: _Michal_, data nadania: 2009-05-31 09:58:49, suma postów tego autora: 4409

tak dla zachowania krzty realizmu

W (krypto)reklamówkowych tekstach o ruchu lokatorskim pada od czasu do czasu nazwa KSS.

Fajnie. Lewica dla swej promocji może czasem i ze strzelby zrobić armatę. Ale nie należy przesadzać!!!

Bo tak dla rzetelnej informacji KSS to zupełnie gumowy smok nadmuchany w dobrej wierze przez jednego człowieka - tow. Borysa, którego filmy o blokadach eksmisji robionych przez KSS zobaczyło w internecie ponad 100 tys. ludzi.

Gdyby nie te filmy historia KSS byłaby znana raptem kilkunastu osobom.

Bo w czasie blokad KSS do kilkunastu blokujących z reguły nie dołączali się nawet sąsiedzi eksmitowanego :-(

To tak dla realistycznego a nie propagandowego oglądu świata.

autor: Parvus, data nadania: 2009-05-31 23:44:08, suma postów tego autora: 202

Dziesiątki osób w 2008 roku

ocaliły dach nad głową dzięki pisaniu pozwów i udzielaniu zwykłych porad prawnych i obywatelskich, mniejsza część dzięki reprezentowaniu przed sądami, a najmniejsza dzięki blokadom. Parvus jednak nie zainteresował się tą działalnością mimo, że miał szansę. Ludzie, którzy otrzymali pomoc utworzyli ruch, który wielokrotnie przekracza liczebnie większość ugrupowań antysystemowej lewicy. Mało jest ludzi ( poza zdeklarowaną prawicą), którzy kwestionują dorobek KSS. Smutne jest to, że robi to ktoś, kto właśnie opuścił nasze szeregi.

autor: A.N., data nadania: 2009-06-01 00:40:47, suma postów tego autora: 407

przestroga!

AN twierdzi, ze nie zainteresowalem sie dzialalnoscia KSS - a ja akurat mialem za blokade sprawe sadowa! czyli dzialaj z KSS a odwdziecza ci sie autentycznym chamstwem :-(

autor: Parvus, data nadania: 2009-06-01 00:53:37, suma postów tego autora: 202

wyrok to brzmi dumnie

Takie "wyroki" dostało kilkadziesiąt (a nie kilkanaście jak pisze Parvus) osób blokujących. To 100 zł. grzywny od sądu grodzkiego za nie rozejście się. Na grzywny dla osób w trudnej sytuacji materialnej członkowie KSS robili zrzutkę. Nie wystarczy kilka razy posiedzieć na schodach, żeby móc się chwalić, że się działało w KSS. Ta robota to niezliczone godziny rozmów z lokatorami, ślęczenia nad przepisami i pozwami. Jednak Parvus odnosił się do tych działań z lekceważeniem, które dalej prezentuje na tym forum. Nie dziwota, że się rozstaliśmy. Było o tym w komunikacie. Wpis Parvusa to tylko potwierdza.

autor: lewak, data nadania: 2009-06-01 08:06:31, suma postów tego autora: 92

A.N.

Słowo "szeregi" wydaje się wysoce przesadne w stosunku do ugrupowania 3-osobowego.

autor: ABCD, data nadania: 2009-06-01 08:51:55, suma postów tego autora: 20871

Nie ma

KPiORP, jest KSS.
Ani chwili przerwy w próbach rozgrywania biednych ludzi przez niszowych politykierów.

autor: ABCD, data nadania: 2009-06-01 08:53:01, suma postów tego autora: 20871

lewaku,

współpraca Nowej Lewicy z lokatorami - to rownież wiec na Rondzie de Gaulle`a, który wyznaczono na godzinę przed ustalonym z anarchistami rozpoczeciem się pochodu 1-Majowego.
Dzięki temu zabiegowi, lider od dawna nieistniejącej partii politycznej mógł na pewien czas zmonopolizować uwagę dziennikarzy.

autor: ABCD, data nadania: 2009-06-01 12:47:43, suma postów tego autora: 20871

Jeżeli

Nowa Lewica i jej Kancelaria Sprawiedliwości Społecznej są na tyle silne i wpływowe, że są w stanie pomagać lokatorom, to dlaczego nie udało im się załatwić sobie ani jednego miejsca na listach wyborczych popieranej przez nie PPP?
Dlaczego działacze tych ugrupowania są personae non grata na demonstracjach wyżej wymienionej partii?

autor: ABCD, data nadania: 2009-06-01 12:53:39, suma postów tego autora: 20871

ABCD

walnij dwie sety i idź spać, bo pieprzysz jak w delirce.

autor: red spider 666, data nadania: 2009-06-01 16:00:28, suma postów tego autora: 1549

red spider,

dzienksy za rzeczową polemikę.

autor: ABCD, data nadania: 2009-06-01 17:16:23, suma postów tego autora: 20871

Już

po samych sformułowaniach widać, że KSS jest wsią potemkinowską.
Poc np. niekończące się godziny rozmów z lokatorami"? Wystarczy zwięzłe pytanie, w czym problem, prośba o zwięzła odpowiedź i rozmowę odbywa się szybko. Profesjonalni doradcy to potrafią.
Albo ślęczenie nad "przepisami i pozwami". Jak się zna prawo, to bez żadnego ślęczenia pisze się wnioski automatycznie.

autor: ABCD, data nadania: 2009-06-01 17:19:24, suma postów tego autora: 20871

Kilka lat temu

głoszono, że zapleczem Nowej Lewicy będzie "społeczny ruch bezdomnych".
Ilu tych mitycznych "bezdomnych" współdziała z NL?

autor: ABCD, data nadania: 2009-06-01 17:20:43, suma postów tego autora: 20871

ABCD

rzeczowo to ja moge polemizowac z kims kto:
1. nie łże jak pies
2. z wazeliniarza i włazidupka Ikonowicza nie zamienia się w jego wroga tylko dlatego, że ten wyidealizowany Ikon zwiódł marzenia biednego przydupasa o wodzu, którego płaszcza mozna sie uczepić
3. nie bredzi jak pijaczyna pod płotem o fachowyych poradach ekspertów, bo tak sie składa, że pare ofiar tych "fachowców' przychodzi w koncu do KSS i tu dopiero dostaja pomoc.

Na tym kończę odnoszenie się do ABCD bo to co ten człowiek wypisuje to pospolite świństwo i prowokacja. Najpierw PPP, bo nie uznała jego geniuszu i nic mu nie dała, teraz NL bo nie poznalismy się na światłym umyśle ABCD.

Siedź se chłopie i pisz swoje pierdoły na kompie, bo do ludzi to ty podejścia nie masz.

autor: red spider 666, data nadania: 2009-06-01 19:01:39, suma postów tego autora: 1549

red spider,

możesz mi wskazać, w jakich konkretnie punktach swoich postów "łżę"?

autor: ABCD, data nadania: 2009-06-01 19:53:25, suma postów tego autora: 20871

Co

się natomiast tyczy insynuacji redspidera, to jego wzmianki o "wazeliniarstwie" wobec Ikonowicza dotyczą chyba kogoś innego. Prawdą jest natomiast, że byłem jednym z bardzo nielicznych komentatorów na lewicy, którzy nie spisali Ikonowicza już dawno na straty. Próbowałem też go bronić przed atakami, które uważałem za niesprawiedliwe.
To wszystko dotyczyło Ikonowicza, który - jak mi się wydawało - miał szansę stworzyć pewną, choćby skromną alternatywę dla ideologicznych i organizacyjnych patologii na lewicy.
Natomiast Ikonowicz, który popiera i sam stosuje ekstremalne formy propagandy antyizraelskiej oraz inne formy ideologicznej mitomanii (bajki o potężnej KSS i związanym z nią "ruchu"), zasługuje na krytykę.
Szkoda, że reakcja na tę ostatnią wyraża się u nielicznych zwolenników, jacy mu pozostali, aż tak żenującymi elukubracjami.

autor: ABCD, data nadania: 2009-06-01 20:04:38, suma postów tego autora: 20871

Po ABCD

widać, że zawiedziona miłość od ręki zamienia się w zażartą nienawiść. Najpierw dworak, teraz najzagorzalszy wróg - tylko z pozoru karkołomna wolta. Ja jednak cenię ludzi myślących niezależnie ani idących za wodzem ani plujących na wszystkie inicjatywy przywódcy, który ich odrzucił.

autor: Cisza_, data nadania: 2009-06-01 20:21:50, suma postów tego autora: 2083

Cisza,

dworacy to są może w czterosobowych organizacjach, ktore ustaliły, ze reprezentują lud pracujący, jaki - niestety - o tym nie wie.
Tam też wychwala się wodza albo z zemsty go atakuje.

autor: ABCD, data nadania: 2009-06-01 20:40:06, suma postów tego autora: 20871

Łatwo sprawdzić,

że nie ma i nigdy nie było żadnych moich personalnych stosunków z Piotrem Ikonowiczem. Nie mogły więc one się popsuć.
I tak samo - że krytykuję wszystkich czy się nazxywają Ikonowicz, czy zupełnie inaczej), którzy bezkrytycznie popierają Hamas, nawołują do głosowania na PPP i rozpowszechniają bajki (np. o popierającym ugrupowania skrajnie lewicowe "ruchu lokatorskim").

autor: ABCD, data nadania: 2009-06-01 20:43:16, suma postów tego autora: 20871

Nie pierwszy raz

Nie pierwszy raz rozpada się ta grupa, czyli NL. Parvus, zerknij na choroskop chiński. Pewnie jesteś spod znaku węża lub tygrysa. PI to w choroskopie chińskim to małpa, a więc pewnie się już nie dogadacie.

Niestety ten artykuł trochę pokazuję, że "ruch lokatorski" powstał po to aby Cisza miał o czym napisać na portalu. To żart, ale obiektywnie go nie ma. Czemu? Można poweidzieć Bo nie działamy? Bo mało działaczy A może pytanie należy odwrócić?

Każda wasza uwaga będzie cenniejsza, ale nie ze względu na wiedzę, ale staż. Dlatego też w ruchu lokatorskim będzie zawsze cisza, ikon, smoleń czy Jakub G. Inni będą się pojawiać i znikać. Nie ze względu na wiedzę i zapał, ale ze względu na staż. Smutna prawda.

Pa pa

autor: Kisiel, data nadania: 2009-06-02 00:28:22, suma postów tego autora: 122

Pod tym szantażem

od lat uginają się działacze lewicy: grunt to działać i "coś robić".
Nikt nie ma odwagi powiedzieć, że są formy działalności, które - jak nieprofesjonalna "obrona lokatorów" - maja niewiele sensu.

autor: ABCD, data nadania: 2009-06-02 08:15:55, suma postów tego autora: 20871

Kisiel

Przyznam że nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi z tym stażem. Że ruch jest mały zgoda, ale jednak poza wymienionymi przez ciebie osobami w W-wie tworzy go kilkadziesiąt osób, podobnie w Krakowie czy Poznaniu, gdzie nikt z wymienionych nie działał.

autor: Cisza_, data nadania: 2009-06-02 12:58:48, suma postów tego autora: 2083

Dodaj komentarz