Zamiast wzywać minister Kudrycką do debaty, trzeba wołać ludzi na ulicę, ale to chyba nie ten kraj...
Że ja też jestem przeciwko płatnym studiom
"w imię równości domagamy się wprowadzenia w pełni nieodpłatnych studiów na wszystkich kierunkach"
---------
Rzeczywista równość to wprowadzenie (zachowanie) nieodpłatności nie tylko na wszystkich kierunkach, ale także - a może głównie - na wszystkich trybach: dziennym, wieczorowym, zaocznym.
Czy domagacie się również tego?
Tak, chcę tego - bowiem nauka na każdym etapie powinna być bezpłatna. Tak jest w wielu krajach, także "kapitalistycznych" - wszędzie tam, gdzie jest świadomość tego, że nauka to klucz do rozwoju i bogacenia społeczeństwa, a nie prywatny kramik do zarabiania pieniędzy.
Studia CAŁKOWICIE NIEODPŁATNE! Na WSZYSTKICH trybach.Niograniczony dostęp do nich to postulat prawdziwej lewicy. Kiedyś MS-y zrobili taką symulację, ile to by kosztowało. Okazało się, że przy odrobinie dobrej woli bez problemu dałoby się to zrobić. Ale, oczywiście, liberałowie nieustannie powtarzają, że budżetu na to nie stać. Budżet za to zawsze stać na obniżki podatków dla najbogatszych.
Nie tylko na obniżanie podatków dla najbogatszych, również na nowe zabawki dla generałów:
http://www.nauka.gov.pl/mn/_gAllery/50/56/50564/20090421_kryteria_IX_konk_rozwojow_obronnosc_i_bezpieczenstwo_list_ministra.pdf
Idzie na to ponad 200 milionów złotych :)
ale kwestia zamówień rządowych dla polskiego przemysłu zbrojeniowego jest także kwestią pracowniczą. Bez zamówień rządowych ludzie tracą pracę,a samym przedsiębiorstwom może grozić bankructwo.
Ale tu chodzi chyba o tworzenie technologii dla wojska, nie o produkcję? Zresztą, ja i tak wolałbym, żeby robotnicy żyli z czegoś innego niż produkcji broni, która jest potem używana do zabijania innych robotników.
Tak, SMS jest za brakiem odpłatności za studia niezależnie od trybu. Tym bardziej, że studia wieczorowe różnią się w 99% przypadków od dziennych jedynie tym, że są odpłatne.
"Zresztą, ja i tak wolałbym, żeby robotnicy żyli z czegoś innego niż produkcji broni, która jest potem używana do zabijania innych robotników"
To będzie możliwe chyba dopiero pod naszymi rządami;>
Polska ma tak zformalizowane dostępy do wszelkich, nawet egzotycznych, zawodów i działań, gdzie wymaga odpowiednich "zaświadczeń", że grzechem byłoby nie sumować młodych ludzi za studia! :)
(Trzeba mieć zaświadczenie nawet na "wróżkarstwo")
...A jak ktoś ma zamiar mi odpowiedzieć niech wykupi licencję na .... itd
CHORE!
Uważam się za człowieka o lewicowych poglądach i uważam że krytykowanie tego projektu całego jako takiego jest złe dlaczego ? to proste ktos kto pisze ze jest to równienie w dół, sam myśli jak liberał bo dzieli ludzi na tych co studiują jeden kierunek dół i tych co studiują dwa kierunki góre,ci drudzy maja byc lepsi od tych pierwszych, ktos Tu pisal o konstytucji i zapisie o bezplatnej edukacji zgadzam sie nie mozna wprowadzic powszechnej platnosci tylko ze projekt dotyczy drugiego kierunku, panstwo gwarantuje 1 kierunek a tak poza odwolujac sie do zasady rownosci to przeciez Ci sprawiedliwe jest aby jedni placili duze pieniadze za jeden kierunek a drudzy studiowali 2 czy 3 za darmo bo i tacy sie zdarzają?????