Czy "Młodzi Socjaliści" wiedzą że Michał Kalecki przed wybuchem II wojny światowej, sympatyzował z...Komunistyczną Partią Polski?
Na Uniwersytecie Gdańskim, coś takiego było by nie do pomyślenia. No, ale cóż. Lepper został doktorem, to dlaczego by nie Taczer.
tak, sprawdziliśmy sobie na wiki ;]
dzisiejszą akcję współorganizował "Obywatel", o czym koledzy z MS (pozdrowienia i polecamy się na przyszłość!) w pośpiechu chyba zapomnieli wspomnieć.
"W ubiegłym tygodniu była premier Wielkiej Brytanii złamała rękę"
Komu?
"będącą nawiązaniem do polskiej kuroniówki"
Znaczy że co, ideowo socjalistyczną, jak tu niedawno o Kur... oniu napisano?
"neoliberalne reformy i demontaż państwa opiekuńczego"
Puste hasła, puste hasła. Nawet do źródeł internetowych nie pofatygowali się organizatorzy, może by wtedy nawet podali jakieś konkrety, np. to że dzięki Thatcher, 28% osób w GB żyło poniżej poziomu ubóstwa, który to ten wskaźnik był wtedy najwyższy w Europie? A tak to wyszło, że tylko sobie jacyś "lewicowi ekstremiści" pokrzyczeli.
"ponad 20 osób"
No naprawdę, wielki protest.
ja tam wole zyc na poziomie ubostwa w WB niz zarabiac 1200 zl w Polsce.
Taczer zlikwidowala olbrzymie kolesiostwo okradajace ludzi jakies 2 tys roznych agencji zajmujacych sie wyciaganiem pieniedzy od zwyklych robotnikow.
Zlikwidowala zabieranie pieniedzy robotnikom, ktorzy doplacali do jednego miejsca pracy w gornictwie ok 300 tys zl miesiecznie.
Mysle, ze to jest lewicowe postepowanie.
Lepiej by bylo gdyby wiecej zabierala robotnikom i dawala bankierom te zrabowane pieniadze czy producentom samochodow jak to teraz robia skrajnie prawicowe rzady w UE.
to i tak postęp, że napisano "ponad 20", a nie "blisko 50".
tylko trzeba by zapowiadać odpowiednio wcześniej i możliwie jak najszerzej (może coś przeoczyłem, ale nawet w ogłoszeniach lewicy.pl nie widziałem zapowiedzi). No i podana już jakiś czas temu informacja o przeniesieniu uroczystości na nowy rok akademicki mogła mieć wpływ na zminimalizowanie efektu. Tak czy inaczej nie można tego odpuszczać.
to, że w Polsce zarabia się 1200 albo i 850 netto to zasługa transformatorów od Jaruzelskiego przez Mazowieckiego i schyłkowego zwłaszcza Millera po łoBuzka i jego obecnych kolegów z platformy złodziejskiej - wszyscy ww. byli partnerami (handlowymi, politycznymi, mentalnymi) Thatcher.
Od niej wszystko się zaczeło likwidacja górnictwa itp.
Żelazna suka wredna!
że tą "bezpłatną szklankę mleka" to mogli by sobie autorzy spokojnie odpuścić. Raz, że to stosunkowo najmniejsza przewina Thatcher, dwa - mleko krowie, zwł. na skalę przemysłową nie musi być aż takie najzdrowsze.
Druga rzecz, ważniejsza - atakować Thatcher za jej liberalizm gospodarczy i zamordyzm względem związków a nie "konserwatyzm". Byli też konserwatyści krytykujący wiele aspektów thatcheryzmu, np. wspomniany Heath.
odrobina kultury;) w koncu piszesz o damie;P
a powaznie, to jestem ciekawy, co by sie stalo w Anglii, gdyby wtedy zamiast likwidowac gornictwo uspolecznila je- i dala wladze robotnikom. Podatnicy nie musieliby tego przemyslu dotowac, a gornicy wlasciwie nie mieliby powodu do prostestow antyrzadowych, bo niby z jakiej okazji mieliby zadac od ludzi, by dokladali sie do pustych stanowisk w ich w sumie PRYWATNYCH firmach?
sorry, moze to wyszlo troche nielewicowo...;)
tak czy siak ma sporo innych grzechow na sumieniu, wiec prrotest popieram:)
Thatcher to dno, ciekawe który... wpadł na pomysł honorowania jej.
@_Michał_
Z protestem było dokładnie tak jak piszesz - tydzień przed akcją, gdy już tryby przygotowania akcji były wprawione w ruch, okazało się, że Thatcher złamała rękę. Poza tym - wczoraj była fatalna, naprawdę fatalna pogoda w Łodzi, to też niestety nie przyczyniło się do frekwencji ;)
Co do szklanki mleka - jest to bardzo wyrazisty symbol "reform" dokonanych przez Thatcher, nie robiliśmy z tego głównego punktu protestu, ale stwierdziliśmy, że warto to wykorzystać.
Protest będzie kontynuowany, z pewnością przeprowadzimy coś jeszcze większego na początku roku akademickiego. Zapraszamy na www.thatcher.pl :)
Saahib
Polska wersja "wiki" pod względem informacji o osobach zorientowanych lewicowo jest dość uboga.
Wystarczy zobaczyć niedawno dopiero utworzony biogram Henryka Waleckiego czy dostrzec biogramów m.in. Władysława Steina-Krajewskiego, Władysława Ledera i wielu innych działaczy robotniczych.
Michał
"Wczesny" Miller był już "oldschoolowym socjaldemokratą"?
Powinno być rzecz jasna "do wysokiej frekwencji".
i jak zwykle wyróżnia się stary fan S- M , zaczny dr ABCD
Jak chcecie większe demonstracje niż te które są organizowane obecnie to po prostu na nie chodźcie, albo organizujecie własne!!
Nie pisze o damie tylmko o ku..ie
Postsocjalista, Majrys: choć wczoraj miałem dość zawalony różnymi zajęciami dzień, może nawet tak bym je sobie ustawił i zorganizował, żeby zrobić tego dnia wolne i pojechać do Łodzi (choćby na wystąpienia Ilki i Przychodzkiego, zwł. że obydwu już dość dawno temu poznałem osobiście) GDYBYM WIEDZIAŁ, że coś jest planowane. Jednak choć info o odwołaniu uroczystości było przez mass-media podane już dobrych kilka dni temu, o zorganizowaniu czegoś w poniedziałek przez protestujących nie napisała bodaj żadna z witryn wymienionych organizacji i środowisk. Nie piszę tego w kategoriach żalów czy pretensji i nie szukam winnych - po prostu stwierdzam fakt i dzielę się przypuszczeniem, że nawet przy świadomości, że uroczystości h.c. nie będzie, ale planowane są iwenty w ramach protestu frekwencja mogłaby być _trochę_ lepsza (nawet uwzględniając końcówkę sesji/wakacje, pogodę itp.).
Wracając do tekstów programowych - moja rada, aby skupić się PRZEDE WSZYSTKIM na:
- ekonomicznym neoliberalizmie,
- maksymalizacji zysku, cięciach w sektorze publ.,
- wyprzedaży publicznego majątku,
- pacyfikowaniu związków zawodowych
a całkowicie odpuścić sobie rozważania o konserwatyzmie, eurosceptycyzmie, Europie Socjalnej itp. Konserwatysta czy eurosceptyk nie musi być w tej sprawie naszym wrogiem O ILE nie jest neoliberałem (często tak jest, zwł. w polskich warunkach, ale to mimo wszystko nie reguła), poza tym w ten sposób niepotrzebnie kitujemy przekaz w dodatkowe wątki.
Andrzeju: w latach 90. SLD całkiem nieźle odgrywał szopkę reprezentacji interesów poszkodowanych na transformacji i sprawnego technokratycznego zarządzania; wydatnie zresztą mu w tym pomagała dobra koniunktura w okresie rządów 1993-1997. Na "krytyczne poparcie" dla SLD dało się wtedy nabierać wielu, także na radykalnej lewicy; nie chwaląc się, ja akurat się na to nie nabierałem już wtedy, bo zbyt dobrze orientowałem się (wtedy gł. na bazie pogłosek i wiedzy szeptanej; dziś znamy już fakty) w jaki sposób ludzie ci zdobywali swoje indywidualne i organizacyjne majątki, do tego dochodziły też późniejsze sprawy jak prywatyzacja Banku Śląskiego.
masz rację, "w tych sprawach nie musi być wrogiem", dla mnie jednak konserwatysta był, jest i będzie jednak po przeciwnej stronie barykady ;) Takie to moje, nowolewicowe, "skrzywienie" :P
ale w POLSCE skazujecie akcję tym samym na kompletną marginalizację. Tak się składa, że w naszym kraju wiele środowisk przeciwnych ekonomicznemu neoliberalizmowi robi to z pozycji może niekoniecznie aż konserwatywnych w stylu de Maistre'a, ale solidarystyczno-chadeckich, tradycjonalistycznych, patriotycznych gospodarczo (np. Polskie Lobby Przemysłowe). Uważam, że w kampanii anty-Thatcher wszystkie ww. opcje powinny mieć taki sam udział jak socjaldemokraci, anarchosyndykaliści czy marksiści (abstrahując już nawet od tego, że w skali kraju przedstawicieli tego pierwszego zbioru jest więcej niż tego drugiego). Dodam też, że marzyłbym o lewicowcach reklamujących kampanię anty-Thatcherystowską w czasie udzielania wywiadu dla Radia Maryja i Naszego Dziennika - IMHO pomogło by to bardziej niż alians z Krytyką Polityczną. Tyle dobrych rad za friko, zrobicie jak chcecie. Tak czy inaczej życzę powodzenia i pozdrawiam.
dajze spokoj, info o protescie bylo na stronie IP, bylo na stronie Obywatela, u MS-ow go akurat nie widze, wiec nie wiem. Dlaczego nie poinformowal o nim "tutejszy" portal - nie mam pojecia, ale ogolnie biorac to info bylo rozpowszechniane na miare mozliwosci organizatorow.
na stronie MS tez jest info o akcji.
Andrzej Kot:
"Polska wersja "wiki" pod względem informacji o osobach zorientowanych lewicowo jest dość uboga."
Wikipedię tworzy się dobrowolnie w "czynie społecznym". Jej jakość w tym przypadku dość dobrze obrazuje poziom i postawę polskiej lewicy. Najwidoczniej wiedzy nie ma potrzeby popularyzować nawet w ten bajecznie prosty i wygodny sposób...
na pewno wisiały listy protestacyjne - te same od kilku miesięcy. Jeśli dodano informację o poniedziałkowych wydarzeniach to przepraszam (ale nie była ona zbyt widoczna, a jak ktoś któryś raz z rzędu widzi początek tekstu z świadczeniami to niekoniecznie rozwinie by sprawdzić, czy przypadkiem nie planuje się jakichś konkretnych akcji na dzień, w którym UŁ odwołał uroczystość), częściowo przynajmniej cofam zarzut. No i na pewno lewica.pl (to nie do Ciebie) powinna powiadomić w ogłoszeniach, a być może i zapowiadających njusach.
PS. Krytyka Polityczna na 100% nie pisała nic przed ani po proteście.
i Krytyka Polityczna różni się tym samym czym rum od rumaka?
IP od KP (na stronę tej ostatniej zaglądam głównie dla zgrywy albo - zależnie od okoliczności - odreagowania/pobudzenia emocji :-).
Znam osoby jakie potrafiłyby się zająć w "czynie społecznym" popularyzowaniem tejże wiedzy o jakiej napomknąłem ale jest to skutecznie im utrudniane przez innych twórców "wolnej encyklopedii"...
Wystarczy zobaczyć niedawno dopiero utworzony biogram Henryka Waleckiego czy NIE dostrzec biogramów m.in. Władysława Steina-Krajewskiego, Władysława Ledera i wielu innych działaczy robotniczych.
Lewackie ręce precz od gospodarki! Niech żyje wolność gospodarcza. To socjalizm powoduje ubożenie społeczeństw!!!
Nigdy więcej socjalizmu!!!
Lub jesteś młodym smarkiem który który dał se wmówić ze PRL to była czarna dziura a w sklepach był tylko ocet itp
Ile masz lat jeśli nie pamiętasz że za PRL-u poza octem była jeszcze mustarda, no i od czasu jabole