podoba mi się ich antyklerykalna polityka. Szkoda tylko, że pomysł nie przejdzie. Niestety, PO po pieniądze kościoła nie sięgnie, PiS tym bardziej pomysłu nie poprze.
podręczniki dla niewidomych dzieci sfinansuje fundacja Kwaśniewskiego?
Sojusz Lewych Dochodów zagląda w cudzą kieszeń
prace za darmo. A to niespodzianka.
Jak ciebie uderzą nadstaw drugi policzek.
Chciał poznać korzenie swoich rodziców. Znał nawet co nieco język polski. Mówił, że to dzięki ojcu, który w każdą niedzielę czytał razem z nim "Narodowca". Któregoś dnia z samego rana wyszedł sam. Gdy wrócił, zapytał: Ten kościół nowy? A ten budynek obok też? A kto w nim mieszka? Usłyszał odpowiedź: ksiądz. Sam? Nie. Z jeszcze jednym księdzem. W taki wielkim budynku? Dziwił się. Mieszkają jeszcze w nim dwie zakonnice. A wy się tak gnieździcie? W tamtym budynku mogłoby mieszkać z pięćdziesiąt ludzi! Prawie krzyczał. Prawdziwy szok przeżył, kiedy zobaczył Lichoń. Powiedział: Takie marnotrawstwo we Francji wywołałoby rewolucję. I nie chciał już więcej niczego w Polsce oglądać, nawet Warszawy. A gdyby jeszcze wiedział o tych kapelanach i ich zarobkach w zestawieniu z pielęgniarkami... No cóż, będzie miał co o Polsce opowiadać... I łapać się za głowę i wzdychać: o laboga, o laboga!
wszelkie przejawy OPIUM!!!
...
mówi o prawicowej partii dzikiego kapitalizmu SLD (fakt, obrzydliwej), a bajdurzy o jakimś Leninie.
Jedni warci drugich jak widać.
No i Panowie z SLD pokazali, ze są prawdziwymi lewicowcami. Gdzie szukają pieniędzy? Wszędzie tylko nie w swych kieszeniach. Głodź powiedział dobrze - niech zaczną od siebie. Pan Wunderlich ma niezłą poselską pensyjkę, niech odda 80% na biednych.
no wlasnie tez mam wrazenie, ze Glodz im taki niezasluzony komplement powiedzial :)
Głódź obwieszony złotem mówi o pomocy dla dzieci a to zabawne. Intytucja, która dostaje kilka miliardów budżetu państwa, powinna hojnie wspomagać biednych, ale każdy dobrze wie o co chodzi kościołowi. Niedawno państwo przekazało Głodziowi Park Oliwski w centrum Gdańska, ja się pytam jakim prawem?
Patrzcie, jak to abepe się zmieniają. Jeszcze niedawno, w drodze na Kubę, potrafił wypić 0,7 Black Labela z pewnym-działaczem-SLD.
godzien jest robotnik zapłaty swojej". Że niby ta stonka w szpitalach to ciężko pracujący robotnicy? Hahaha,a to dobre! Darmozjady, wstydu nie mają.
Pierwszy odważny,który włożył kij w mrowisko i lekko zamieszał.A do lewicujących w wszystkich niszach mam tylko jedną,jedyną prośbę.Jęzeli nie chcecie mu pomóć w bardzo ważnym zadaniu to chociaż nie przeszkadzajcie.Nie będzie Głódż Flacha pluć nam w twarz!
Jeżeli LSD to oddech Lenina, to Głódź ani chybi zieje ogniem piekielnym i oddechem przeżartym gorzołą...
Ot i macie wdzięczność, klesze pachołki... He, he, he - jak zwykli rżeć prawacy...
Dobrze, że niewidome dzieci nie oglądają tego zapasionego pasterza... ale czują, cholera, ten miłosierny smród... tfu...
.
Ta kieszeń jest moja i Twoja.Nasza wspólna.I tylko Wunderlich chce zadbąć o to,by w tej wspólnej kieszeni nie było żadnego pasożyta,złodzieja i oszusta.
kto finansuje katechizmy napisane alfabetem Braille'a?
Bo nie sądzę, by niewidome dzieci ominęła indoktrynacja "robotników bożych" opłacanych przez zaślepione państwo...
(_*_)
...z tym, że ze strony sld. siermiężna piarowa zagrywka chyba z myślą o rodzinie tygodnika fakty i mity czy innych ograniczonych frustratach. może niech ze swoich pensji zrezygnują posłowie sld? a skoro już szukają oszczędności w kieszeniach innych, sugerowałbym bcc, lewiatana lub podatek od obrotów giełdowych...
kościół krytykować owszem należy, jak każdą inna instytucję, czy organizację, ale nie w taki sposób na litość, noemen omen, boską!
Kto wskaże miejsce w szeregu czarnej mafii w białych koloratkach?Kto wyliczy ilość i wartość niezbędnych posług kapelańskich w szpitalach?Może jeden etat kapelana w szpitalu z pensją w wysokości rownej ordynatora oddziału to za mało?A może za dużo?
Tak to już jest, że ludzie w trudnych sytuacjach życiowych potrzebują raczej kapelana niż znawcy dzieł Lenina, Trockiego, Mao i Kim Ir Sena.
Nie wiedziały, że dyrektorzy szpitali płacą z naszej wspólnej Kasy, również tym,którzy nie leczą ani w leczeniu nie pomagają. Na jego szczęście Lewy sierpowy go odpowiednio przeszkolił. Ale czy w jego głowie coś z tego zostanie? Wątpię.
KRUS jest be, publiczne szpitale i szkoły są be, publiczna telewizja jest be, ale kapelani i religia w szkołach są ok. Zabrać ludziom darmową edukację, bo to "kradzież pieniędzy publicznych", ale przywile dla klaru zostawić, bo większość społeczeństwa to katolicy. Ot co, logika prawicowca.
to zorganizuj sieć kapelanów świeckich, którzy będą pocieszali ludzi in articulo mortis, opowiadając im o Castro, Chavezie i Hassanie Nasrallachu. Jeśli będzie zapotrzebowanie na takich kapelanów, to budżet na pewno ich dofinansuje.
Uuuufff jak gorąco.I tylko ta gorączka tłumaczy Twój denny wpis.Uzupełnij płyny,może Ci się poprawi.-:))
Prawicowym przydupasom kleru mówimy: fak ju i krzyżyk na drogę. Kto was oddelegował na to forum. Czy jakiś dobrozłodziej pracodawca czy inne abc zostawia tu swoje rzygowiny za darmo czy ktoś im za to płaci? Znając polską jaskiniową prawicę, nie byłoby to dziwne.
skąd wnioskujesz, że jest jakiekolwiek zapotrzebowanie na kapelanów w szpitalach?
Wiedziałem z góry, że trud Lewego sierpowego pójdzie na marne. Po prostu fanatyzm był i pozostanie ślepym i głuchym. Czyżby Lewy sierpowy o tym nie wiedział?
Tylko umysł prawicowca mógł wymyślić kapelanów w instytucjach państwowych i weź się dostosuj do tych szaleńczych pomysłów. Są kapelani w wojsku, szpitalach, straży pożarnej a nawet w straży granicznej i BORzie.
Dlaczego nie zatrudnimy kapelanów w szkołach, urzędach, sejmie, czy w elektrowni w Bełchatowie? Przecież tam też mogą być potrzebni.
hehehe, dobre. chamstwo takich pajaców jak głódź nigdy nie było wysokich lotów, ale plus jest taki, że przynajmniej jest śmiesznie. :-)
Z dnia na dzień awans z starszego szeregowca na generała.Polowego ale generała.Miejsce pracy w pałacu biskupim z świtą i limuzyną z kierowcą.kilkanascie lat pracy i emerytura wojskowa,generalska oczywiscie circa 8(słownie osiem patoli)Praca czysta oczywista.kilka razy w kwartale trza pomachać kropidłem,przeciąć kilka wstęg,pobiesiadować po każdym z nich.Ale duchem nasz Głódz młody,silny i zdrowy.No to działa w Komisji Majątkowej,która przydziela notarialnie! glebe autonomicznemu Kościołowi Katolickiemu (już ponad 200 tyś ha!!)na ...wieki wieków amen.Emerytura,Komisja to mało.Głodż ciągle głodny,więc dają mu we władanie gdańską Kurwie buskupią.O tempora!...
Hipermarkety powinny używac tego cytatu z Biblii by uzasadnic kiepskie płace swoich pracowników
,,Godzien jest robotnik zapłaty swojej''
No to mamy w Polsce ruch księży robotników:)
Tak, żądanie SLD jest populizmem, ale co z tego?
PO także jest partią populistyczną i PIS także
Partie mają prawo odwoływac się do emocji swych zwolenników i będą to robiły czy nam się to podoba czy nie...
że zamiast krytykować lepiej coś robić.
Dlatego proponuję wysłanie do szpitali kapelanów głoszących światopogląd naukowy, ktorzy będą pocieszać chorych, że ich osobista sytuacja może i nie jest najlepsza, ale ogólnie rzecz biorąc, trzeba się cieszyć, bo do Caracas właśnie przybyła kolejna partia myśliwców z Białorusi.
A jeśli na takich kapelanów bedzie zapotrzebowanie, to powinno się wystąpić o ich dofinansowanie na równych prawach z kapelanami kościelnymi.
dobre sobie - to "wyslij" albo sam pojdz na pewno cie wpuszcza.
Jezeli chodzi o zapotrzebowanie to z kregow klerykalnych wiem ze ksieza bardzo sie skarza ze go nie ma, ale pensje biora - ich wysokosc rzeczywiscie jest skandaliczna.
Natomiast na pewno warto by zorganizowac jakies miejsca spokojnej starosci i godnego umierania bez klechow, na razie zeby umrzec godnie czyli sobie zrobic eutanazje trzeba jechac do szwajcarii.
Dane mi było spędzić ostatnio 21 dni w szpitalu.W 7-osobowej sali rotacja była nieziemska.Operacja i po 3-5 dniach do domu.Moja pierwsza nie wyszła dlatego była powtórka i tak długa rezydencja.Niemniej przez ten czas ksiądz pokazał się jeden raz.Pojawił się w drzwiach z pytaniem czy ktoś życzy sobie "posługi bożej".Wśród wszystkich katoliczek (poza mną)życzyła sobie jedna.Sługa boży stanął przy jej łóżku,coś pomamrotał,zrobił znak krzyża i zniknął.Zapene ogromnie ulżył cierpiącej po operacji,bo długo po jego wyjściu jęczała jeszcze.Zapewne w ekstazie wniebowzięcia.
Przyjdzie, przyjdzie, to jego zawód.
Inna sprawa że zamiast "apelować do kapelanów" należałoby po prostu za pośrednictwem przedstawicieli lewicy w samorządach powiatowych doprowadzić do zwolnienia księży z etatów w szpitalach tam, gdzie jest to możliwe.
No ale pogadać i ponarzekać oczywiście prościej.
Zapewniam cię że nie każdy ateista jest zwolennikiem Chaveza czy Lukaszenki, ani nawet nie większośc
Martwi mnie że taki inteligentny człowiek jak ty, tak często posługuje się stereotypami i obraża wszystkich naokoło...
to Chavez jest oczywiście praktykującym katolikiem. Zapewne to samo można powiedzieć o większości wenezuelskich wyższych urzędników państwowych. W każdym razie wątpię by SLD zasłużyło sobie na komplement, jakim jest zestawienie go z PDVSA.
alez w szpitalach i hospicjach dzialaja TYSIACE wolontariuszy, swieckich i chrzescijanskich. I roznica jest taka, ZE NIKT Z MOICH PODATKOW IM ZA TO NIE PLACI.
Niech zrobia konkurs dla NGO'sow na projekty- i niech organizacje koscielne na rownych prawach wystartuja. Gwarantuje ci, ze takie zarobki w zadnej (moze poza PAH, czy WOSP) organizacji pozarzadowej by nie przeszly, a juz na pewno nie w konkursie (po prostu 5 tys wykracza poza normy ustawowe dla NGOsow). Niech zatrudnia jednego koordynatora na 50-100 wolontariuszy-ksiezy, to z checia zaplace na to podatek. Ale to co robi kosciol to po prostu przegiecie i tyle.
czym są dla człowieka wierzącego sakramenty in articulo mortis?
się pisze o biurokratyzacji i technokratyzacji szpitali. Obecność kapelanów trochę tym tendencjom przeciwdziała. Ale czy to ważne? Lepiej przywalić "czarnym". Po lewicowemu, w imię troski o "pieniądze podatników":)
przegrali między innymi dlatego, że nie rozumieli, iż nie samym chlebem żyje człowiek.
Ich spadkobiercy niczego się nie nauczyli.
nie wiem, czy uczestnicy tej dyskusji zwrócili/zwrócą uwagę na zabawną sytuację, jaka wczoraj późnym wieczorem zaszła w związku z wywodami ABCD o katolickich i świeckich wolontariuszach. 2 osoby (Postsocjalista i niżej podpisany) niemal jednocześnie zareagowały na to polemicznie. Tyle tylko, że dla niego prowokacja ABCD była obraźliwa dla ateistów przez zestawianie ich en masse z Chavezem. Dla mnie na odwrót - absurdem było wrabianie rewolucji boliwariańskiej w jakiś archaiczny i oderwany od realiów latynoamerykańskich, osiemnastowieczny burżuazyjno-zachodni, wojujący antyklerykalizm. Cóż, bywa lewica i lewica.
"komunisci przegrali między innymi dlatego, że nie rozumieli, iż nie samym chlebem żyje człowiek."
Przeciwnie - komuniscu dopoki wierzyli w swoje idealy wygrywali - jak przestali wierzyc to przestali byc komunistami i komunizm sie zapadl. Chleb byl w komunizmie tylko dodatkiem do sprawiedliwosci, ale ludzie jak mawiaja lol, jliber itp woleli te no wolnosc czyli kolorowe wystawy itp. Z czasem komunisci tez wiare stracili i zrobili transformacje.
A czy aby kosciol nie jest dzisiaj slabszy niz za komunistow dlatego ze to wlasnie on przeszedl na strone kapitalu ktory wierzy w chleb jedynie?
Kosciol zwalczal komune bo byla konkurencja wlasnie duchowa, a kapital jest wygodny - mozna moralizowac za 5 tysiecy miesiecznie.
Choć tyle powinieneś wiedzieć, że człowiek rodzi się i umiera w samotności. Jeżeli ktoś jest mu w takich chwilach potrzebny, to na pewno nie ksiądz ze swym straszącym ceremoniałem lecz ktoś bliski, kto potrzyma za rękę. I to wszystko. A potem przychodzi ulga. Bo gaśniemy. Ksiądz ten naturalny proces zakłóca. Czy musimy umierać inaczej niż czynią to miliony codziennie na świecie?
A o komunistów się nie troszcz. Twoja wiedza byłaby dla nich bezużyteczna.
Głódź nie nadstawił drugi policzek lecz kieszeń. A o tym - jak wiem - Pismo nie mówi.
Powinienes wiedziec, ze jak sobie zamowisz prywatna wizyte domowa lekarza, to placisz z wlasnej kieszeni.
Jak ktos zamawia sobie pocieche duchowa, to niech sobie tez placi z wlasnej kieszeni.
A zreszta kler, jak sam podkresla - pracuje w sluzbie Boga.
Niech wiec sam Bog ich wynagradza.
Wenderlich popelnil ten blad, ze zwraca sie z jakims apelem do kleru. Z prosba, aby sami zrezygnowali z koryta.
Powinien wystapic z apelem do rzadu o likwidacje etatu kapelana. I to we wszystkich instytucjach.
Nie pozwolę, żeby Watykan ukradł mi Polskę ! I stawiał moim najbliszym krzyże! Nie daj się zrobić w katolika! Zostań z wyboru robotnikiem, człowiekiem pracy i akademikiem. Niech zyje tworcza energia wolnych ludzi! Kleryków należy wyprowadzić w pole do budowy autostrad, niech w końcu zarabiają na własne utrzymanie.
szermuje wersetami, ale zapomniał o bardzo ważnym innym wersecie: zdziercy nie oddziedziczą królestwa niebieskiego! Ksiądz nie jest pracownikiem szpitala, bo nie wykonuje żadnych czynności medycznych, ani wsparcia technicznego czy sanitarnego. Nie powinien więc mieć żadnego etatu, nawet jesli samorząd taki etat by zafundował, to pensja winna być skromna, pozwalająca na utrzymanie się, ale nie wyższa niż zasuwający po 12 godzin pracownicy najemni w tym szpitalu.
Zatrudnijmy egzorcystów, oni też są bardzo ważni dla osób, których opętał szatan. Oczywiście pensja też z budżetu państwa.
Posługi kapłańskie należą do obowiązków opłacanych z tacy,
to MISJA, POWOŁANIE (czy jakoś tak). Z tego co wiem, opłacanie klechów to wymysł ostatniego stulecia. Jeśli się mylę, niech mnie jakiś "historyk idei" oświeci. Może jacyś książęta lub watażkowie mieli zawsze pod ręką szamana z olejami, polowe ołtarze w taborach i inne totemy dla maluczkich, które tachano ze sobą na równi z dziewkami obozowymi. Ale pensje dla klechów?
To, że klechy biorą kasę za swoje POWINNOŚCI świadczy o zupełnym wypaczeniu religii rzym.-kat. i ONI o tym doskonale wiedzą, dlatego zanim sczezną, chcą się jeszcze nachapać... ale kradzione nie tuczy...
Tomku... kilka razy miałam Ci się spytać... Twój nick pochodzi od podróżnika, czy od nordyckiego boga? Bo przecudny jest (*_*)
.
ja myślę, że 99% ludzi wierzących nie wie, czym są dla nich sakramenty in articulo mortis...
to w jakich szpitalach rozdają te książeczki autorstwa Mao i Lenina i to z Twoich także pieniędzy ?
nadal jestem z tym, żeby takie same pensje, jak kapelani Kościoła katolickiego otrzymywali kapelani świeccy, udzielający pociechy w imieniu Hodży, Ceausescu, Ziwkowa i Messnera
nadal nie wiem co ma Lenin,Trocki,Hodża.........,Messner do wiatraka?Wytłumacz mi to prosze ABCD w języku lumpen proletariackim.Może zaczne kumać.
ALFacet przy tym upale całkiem zbzikował. Niektóre doktorki tak mają - 30 st. w cieniu i Hodże im na mózg walą... Jego posty świadczą o tym aż nadto dobitnie...
.
to ma wspólnego, że dla jednych sacrum jest Franciszek z Asyżu, a dla innych - Enver Hodża.
Tylko czy nie za póżno?Uderza w stół-Pieronek się odzywa.http://www.trybuna.com.pl/Trybuna/Trybuna_-_KRAJ/Wpisy/2009/7/24_Bardzo_drogi_koscio.html
ABCD, właśnie, nie samym chlebem...
Dyskusja dotyczy rzeczy tak ważnej, jak posługa boża, sakramenty święte, a tu zatargi o pieniądze. Jak tak dalej pójdzie to Święty Kościół Powszechny(tm) każe wpisać swoje "usługi" na listę refundowanych zabiegów i żaden ksiądz nic nie zrobi ponad to, co ma zakontraktowane. To zgroza, że ci ludzie odrobiny godności nie mają i wyciągają ręce po dawane im z łaską srebrniki, zamiast rzucić nimi w twarz tym ateuszom wstrętnym, Wenderlichom różnorakim. Nie mam wątpliwości, że tym ludziom, rzekomo reprezentującym Kościół, którzy zaprzedali dusze mamonie, Jezus wypłaciłby... ze 2 razy "z dyni", raz "z liścia" i, nie czekając czy nadstawią drugi policzek, wykopałby na zbity pysk ;-)
Hyjdla, wspomnij dziesięcinę - przymusowy podatek na Kościół, który, jak widać, już dawno zaprzedał duszę Szatanowi i mamonie.
Nie jest przypadkiem, że ludzie wyznający kult handlu, często są także sympatykami tzw. Kościoła.
Klechom trzeba odebrać kasę najpierw kradli jako dziesięcinę a teraz biorą kasę z budżetu państwa. Głódź ma 8500 zł emerytury (sic!)
Gdyby szpital był prywatny (czytaj prawidłowo zarządzany) istniała realna konkurencja żaden ksiądz nie robiłby tam za stawkę o połowę wyższą od lekarza i dwa razy wyższą od pielęgniarki. Zwyczajnie taka placówka zniknęłaby z rynku.
Secundo...
Takie a nie inne przywileje kler sobie zdobył także (a raczej przede wszystkim) wtedy gdy rządzili "liberałowie" (środowisko UD, np. Suchocka) z lewicą - Aleksander Kwaśniewski.
Zapomnieliście kto podpisał konkordat ?
Dużo by mówić o innych głosowaniach na temat zwrotu majątków kościelnych, pensji katechetów w szkołach, zwolnieniach z podatków i ceł przy imporcie na rzecz kultu religijnego. Posłowie lewicy się wtedy nie raz popisali.
Terez doszły (po wejściu do UE) dofinansowania do ziemi, której nie trzeba nawet obrabiać + potężne kwoty na cele remontowe obiektów zabytkowych (czyli większość kościołów).
Teraz to możecie sobie narzekać. Za późno.
a póżniej dokonać redystrybucji naszego PKB zaiwestowanego w te puste akcje...
Kapelan świecki to na mój rozum psycholog. Oczywiście jest znacznie gorzej wykształcony od każego klechy i cały czas w pracy używa wiedzy Hodży, Stalina Pol Pota. Uciekam, bo coś śmierdzi.
Dokładnie tak trzeba zrobić.A to co po nim zostanie zostawić wolnemu i nieprzymuszonemu rynkowi.Koniec.Kropka.
lewica zrozumie, że nie tylko byt materialny określa świadomość?
Od_BYT również go określa.Ale tego nie zrozumiesz nigdy w życiu.Po śmierci wcale.Nawet jako aluzji.(*_*)
a kiedy ty przestaniesz generalizowac? Dyskusja nie idzie o to, czy ktos powinien troszczyc sie o duchowosc pacjentow, zwlaszcza umierajacych, ale o to kto i na podstawie jakich procedur ma/nie ma za to placic.
Nie rozumiem dlaczego, skoro nie jestem rzymskim katolikiem, mam oplacac etaty dla ksiezy, gdy np. wolalbym, zeby na ostatnia droge odprowadzal mnie szaman przygotowujacy mnie do reinkarnacji w ciele jaszczurki czy drozda;)
W sytuacji zapasci finansowej sluzby zdrowia to tak, jakbysmy nagle na podstawie jakis badan psychologicznych uznali, ze szpitale powinny byc w rozowe ciapki i zrobili przetarg na przemalowanie wszystkich szpitali w polsce za grube miliony...
Nie jestem radykalnym antyklerykalem, ale KAZDY nieuzasadniony wyzysk panstwa (czyli mnie jako akcjonariusza tegoz panstwa) mnie irytuje. Transparentne procedury konkursowe, weryfikacja kwalifikacji i ok, niech wygra lepszy- czy to bedzie KK, Krysznowcy, swieccy psychologowie czy cokolwiek: byleby 90% pracy wykonywali wolontariusze a kasa szla tylko na niezbedna administracje. Zaoszczedzone pieniadze naprawde sie przydadza: wiecej ludzi dostanie lekarstwa, operacje etc i mniej bedzie bez sensu umierac, a chyba o to powinno w sluzbie zdrowia chodzic, prawda?
Hyjda: Mis mnie ubiegl. Kosciol Rzymsko-Katolicki od poczatku zwiazkow z panstwem (na poczatku tylko Rzymskim) byl oplacany przymusowo przez spoleczenstwo. Na bardzo wielu plaszczyznach. I od poczatku sprzedawali swoje uslugi- od odpustow, przez relikwie, po sluby i ostatnie namaszczenia. To logika sprzeniewierzenia sie idealom chrzescijanskim, ktora dokonala sie wraz z glosowaniem nad obecnym tekstem Nowego Testamentu. Oczywiscie jak w kazdej instytucji, w niej tez pracuja rowniez wspaniali ludzie nie majacy wplywu na polityke organizacji jako calosci...
Natomiast ateistom polecam przejscie sie do hospicjum- ludzie naprawde potrzebuja pomocy i w Polsce, zdecydowana wiekszosc potrzebuje jednak kaplanow KK. Bez przesady. Ale z drugiej strony akurat ten kosciol pieniedzy na oplacenie ksiezy ma sporo. Moze przy okazji wroci do zycia w ubostwie?:)
Kościół katolicki nie był i nie jest sekciarskim zgromadzeniem ascetycznych świętych, tylko organizacją o szerokim zasięgu krajowym i światowym. Bez bazy materialnej nie mógłby funkcjonować.
O konkretnych metodach finansowania kapelanów mógłbym dyskutować. Ale przecież postkomunistom nie o to chodzi. Wysyłają sygnały do swojego elektoratu. Bo zoologiczny antyklerykalizm jest już chyba jedynym elementem różniącym SLD od PO.
dlatego cały czas proponuję w tym wątku: niech wyznawcy Hodży, Ceausescu, Ziwkowa, Mao, Jumdżagijna Cedenbała, Czernienki etc. zorganizują sieć kapelanów i domagają się transparentnego konkursu, w którym zaproponują swoje usługi.
Hodży, Ceausescu, Ziwkowa, Mao, Jumdżagijna Cedenbała, Czernienki etc. więc nie będzie też transparentnych konkursów... Chociaż nie, jeden mega-cymbał-Cedenbał by się znalazł... Zaproponuj coś konstruktyALFwnego,...
Miś_ku i M.J. - fakt, zapomniałam o dziesięcinach, odpustach, relikwiach i wojnach krzyżowych jako sposobach bogacenia się "robotników bożych. Teraz ta grabież nazywa się: fundusze, fundacje, konkordaty, karitasy, etc...
.
zaglądania do cudzej kieszeni nikomu nic nie przybyło.
Z napisania tego komentarza przybyła Ci jedynka na pięciocyfrowym liczniku.I nic a nic więcej.
ABCD:
"Kościół katolicki nie był i nie jest sekciarskim zgromadzeniem ascetycznych świętych, tylko organizacją o szerokim zasięgu krajowym i światowym. Bez bazy materialnej nie mógłby funkcjonować."
A jakąż wartość ma samo funkcjonowanie takiej satanistycznej organizacji?
ABCD:
"niech wyznawcy Hodży, Ceausescu, Ziwkowa, Mao, Jumdżagijna Cedenbała, Czernienki etc. zorganizują sieć kapelanów i domagają się transparentnego konkursu, w którym zaproponują swoje usługi."
Najpierw trzeba zorganizować kursy(np. dla psychologów?) odprawiania obrządku katolickiego nie zobowiązujące do zasilania szeregów tej autorytarnie sterowanej kasty pasożytów społecznych. Istnieją państwowe uczelnie posiadające odpowiednie kadry, więc trzeba tylko wprowadzić stosowne rozporządzenia :-)
Swoją drogą, nie dziwię się, że wciąż piszesz o jakichś bliżej niesprecyzowanych wyznawcach Hodży. Po prostu przeciwstawiasz ich wyznawcom Jankowskich i Rydzyków, bo tylko tak rozumiesz religię, skoro prawdziwą wiarę w Boga określasz mianem sekciarstwa.
ABCD:
"Z zaglądania do cudzej kieszeni nikomu nic nie przybyło."
Fakt, szczególnie zaglądanie do kieszeni tzw. Kościoła może być niebezpieczne, bo tam wije się kłębowisko węży. Bezwzględnych i jadowitych.
fantazjujesz.
Obrządek katolicki może odprawiać tylko kapłan ze święceniami.
Pomyśl też, co to znaczy, że "słowo ciałem się stało". Kościół katolicki, inaczej niż orientalni wieszczowie, nie kryje się po jaskiniach i pustyniach, tylko zmienia świat, tak żeby pod koniec historii Bóg był "wszystkim we wszystkim". A do tego potrzeba nie tylko racji duchowej, ale i bazy materialnej.
tak z ciekawości - jaki ty masz właściwie stosunek do religii? Bo po przeczytaniu miałem wrażenie, że czytam jakiegoś religijnego maniaka lub "proroka", jakich wielu przebywa w specjalnych miejscach.
Że zmienia świat oczywiście racja...pytanie, czy na dobre? Wątpliwe.
konstruktyALFnego rozwiązania, czyli niezaglądania do cudzej kieszeni...
Eh... ALFie... żebyż to KIESZEŃ była... To jest WOREK bez dna, a sekciarzom ciągle mało, i mało, i mało...
.
religia jest - z punktu widzenia historycznego i antropologicznego - fenomenem właściwie powszechnym. Tak więc wydaje mi się, że poważnie zastanowić się nad sobą powinni raczej zwolennicy dość marginalnego wyznania, nazywanego "ateizmem".
też pomyśleć, Crystiano, o wkładzie do historii ludzkości takich ateistów, jak Stalin, Mao, Pol Pot i Hodża. Porównajmy to do kilkuset ofiar inkwizycji w ciągu wielu wieków jej istnienia.
że nie rozumiem po co niektórzy wchodzą w polemikę z przybyszem z planety Melmac, od dawna żadna wypowiedź nie sprawiła mi tyle frajdy co rzeczona Głódzia. Tyle lat wiernej służby czarnym, a tu taka wdzięczność... Lepsze było chyba tylko pieronkowe "psy i szczury do nory!":)
religia była jakimś fenomenem. Ludzie starali sobie wyjaśnić zjawiska, których nie rozumieli, mieć w czymś nadzieję, jakiś autorytet. Ofiary religii nie ograniczają się tylko do inkwizycji, ale do setek lat terroru, do wojen motywowanych religijnie, do utrzymywania feudalizmu i niewolnictwa, do wspierania reżimów.
Ze Stalinem byłbym ostrożny - zauważ, że w pewnym momencie komuniści radzieccy (czy wcześniej reolucjoniści francuscy) stworzyli własną quasireligię ze swoimi "świętymi", księgami, uroczystościami itd.
http://wiadomosci.onet.pl/2015062,11,item.html
"Pomyśl też, co to znaczy, że "słowo ciałem się stało". Kościół katolicki, inaczej niż orientalni wieszczowie, nie kryje się po jaskiniach i pustyniach, tylko zmienia świat, tak żeby pod koniec historii Bóg był "wszystkim we wszystkim". "
Jeszcze tak nie było, żeby słowa kolędy były wykładnią
doktryny Kościoła Katolickiego.
O niczym takim Kościół nawet nie zająknął się, bo to byłaby
herezja - monizm.
W tym wypadku "a słowo ciałem...." odnosi się do spełnienia zapowiedzi przyjścia na świat Mesjasza.
Mocno Pan kręci Panie ABCD.
Twierdzisz ..................
Porównajmy to do kilkuset ofiar inkwizycji w ciągu wielu wieków jej istnienia.
Czy tylko kilkaset ofiar :)
...........................
...............................
np.
można oszacować całkowitą liczbę ofiar Portugalskiej Inkwizycji na około półtora tysiąca
.....................
inkwizycja we Włoszech (licząca około 50 trybunałów)[82] przeprowadziła około 62 tys. procesów, z czego 2% (ok. 1250) zakończyło się wyrokami śmierci.[83]
.....................................
Całkowitą liczbę procesów przeprowadzonych przez Inkwizycję Hiszpańską w latach 1480-1820 włoski historyk Agostino Borromeo ocenia na około 125 tysięcy.[77] Hiszpański historyk Ricardo García Cárcel podaje nieco wyższą liczbę - 150 tysięcy.[78] Sumując powyższe dane można oszacować, że spośród nich stracono około trzy i pół tysiąca.
Inkwizycją objęte były jeszcze kraje Niemcy, Węgry, Czechy i Polska
...............................
Na podstawie danych i po uwzględnieniu luk w dokumentacji wydaje się, że można przyjąć - w dużym przybliżeniu - liczbę około 10 tysięcy osób straconych przez inkwizycję od XIII do XVIII wieku we wszystkich krajach, w których działała, z marginesem błędu rzędu kilku tysięcy.
co to jest w porównaniu z jednym ciężkim dniem w państwie światopoglądu naukowego?
"godzien jest robotnik zapłaty swojej"- oto kwintesencja tego myślenia... Kapłanowi należą się pieniądze, a niewidomemu dziecku- nic, bo przecież nie pracuje...
przecież nikt nie mówi, że niewidomym dzieciom nie należy się pomoc.
I, w szczegolności, nikt nie przeszkadza właścicielom popularnych komunikatorów w świadczeniu na rzecz tych dzieci.
Ale ktoś tu już pisał o zaglądaniu w cudzą kieszeń.
Proponuje, by w czasach kryzysu lekarze szpitalni zrezygnowali z wynagrodzen
o wkładzie w dorobek ludzkości takich Prezydentów USA, dzięki których rozkazom zginęły miliony Japończyków, Koreańczyków,Wietnamczyków a obecnie nadal giną Irakijczycy i Afganie. Oni też byli przywódcami państwa podobnie jak tamci, których wymieniłeś.
Im więcej takich głodziów, paetzów, rydzyków, dziwiszów, tym prędzej upadnie Wielka Rzymska Nierządnica - przynajmniej w naszym kraju.
A Szanownemu Początkowi Alfabetu, któremu prawdopodobnie zaszkodziła ostatnia partia towaru (sugeruję zmianę dilera), proponuję lekturę pewnej książki. Na początek jeden cytat dla zachęty: "Ale wy nie bądźcie jako obłudnicy, uczeni w Piśmie, którzy chętnie na rogach ulic modlą się aby ich oglądano i w pysznych szatach zajmują pierwsze miejsca w świątyniach i obżerają domy wdów i sierot, a to pod przykrywką modlitw długich - ich cięższy Sąd przez to czeka. Amen, amen, zaprawdę powiadam wam - oni już otrzymali odpłatę swoją". Z ukłonami.
w przeciwieństwie do Kościoła Katolickiego- po pierwsze nie pobieram pieniędzy od państwa, więc już więcej zostaje dla potrzebujących, a po drugie- płacę podatki. Niech Kościół nie wyciąga ręki po państwowe chociażby, wtedy pogadamy o tym co ja mogę i komu dać. Poza tym, ja siebie nie stawiam za wzór do naśladowania- na szczęście nie wszyscy biorą przykład z księży... Wtedy świat byłby okropny...
LUDU POLAN POWSTAŃ Z KOLAN!!!!!
A ty alfabecie pozostań w naturalnej dla Ciebie pozycji : Klęcznika:-))
Dlaczego ludzie mają cierpieć i być wyzyskiwani przez klechów do ostatniego momentu w życiu ?! Przecież oni chcą pozostać z umierającym sam na sam , aby ewentualnie wyłudzić majątek przed śmiercia na kościół itp! Caritas też żyje dostatnio i manipuluje jak chce pieniędzmi. Poski Czerwony Krzyż powinien bardziej być widoczny. Opieka nad ludzmi starszymi i chorymi powinna być zorganizowana profesionalnie przez państwowe ( gminne ) ośrodki dla starszych ludzi. pracownicy na etatach są najleszymi opiekunami! Tak jak to jest w Szwecji.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6862039,600_ha_ziemi_Kosciola_dla_rodziny_miliardera.html
fałszu i "Jacka Danielsa"...Jeśli Smok Wawelski ział ogniem, to był to ogień Prawdy. Głodziowi z gęby śmierdzi...
Jakoś wszyscy się z tym godzą. Dlatego nie rozumiem czego jemu przeszkadza oddech Lenina ?? Tamten był chyba bardziej przytomny jak Głódż.
Matka - Kurka pracuje nad przykazaniami - http://komentarze.eu/gateway.php?n=61&url=kontrowersje.net/node/3749 . Każdy tekst zaczynający się od "Tablice. Fragment ...." Doszedł już do ósmego.
ABCD:
"Misiu, fantazjujesz. Obrządek katolicki może odprawiać tylko kapłan ze święceniami."
Dla mnie nie ma to najmniejszego znaczenia. Dlaczego uważasz, że moje zdanie w tej kwestii się nie liczy?
Jeżeli jakiemuś pacjentowi ubzdura się, że jego operację powinien przeprowadzić albinos, bo tak mu się przyśniło, to też będziesz uważał, że należy bezwzględnie spełnić to życzenie?
ABCD:
"Pomyśl też, co to znaczy, że "słowo ciałem się stało". Kościół katolicki, inaczej niż orientalni wieszczowie, nie kryje się po jaskiniach i pustyniach, tylko zmienia świat, tak żeby pod koniec historii Bóg był "wszystkim we wszystkim". A do tego potrzeba nie tylko racji duchowej, ale i bazy materialnej."
Oj, wiem, wiem. Nie jest przecież tajemnicą, że nie można traktować K.Rz.K. jako instytucji religijnej, lecz polityczną o wyraźnie autorytarnym rysie. Tyle, że co dla Ciebie jest zaletą, to dla mnie wadą. Nie możesz uczciwie bronić horrendalnie wysokich opłat za pełnienie funkcji religijnych tym, że kapłani mają również ambicje polityczne. Szczególnie w przypadku, gdy wyraźnie widać, że zajmowanie się polityką przez Kościół wyjątkowo niekorzystnie wpływa na "prężność duchową" jego funkcjonariuszy.
Na wszelki wypadek dodam, że znam katolickie zasady religijne, więc mam wystarczające kompetencje do takich ocen, tym bardziej, że nie będąc wyznawcą katolicyzmu, nie czuję się zobowiązany do wyjątkowego traktowania jego kapłanów, bądź uznawania ich autorytetu.
To nie jest zaglądanie do czyjejś kieszeni. To jest zwrócenie uwagi obłudnikowi kim tak naprawdę jest. Nie jest to niestosowne, skoro on sam czuje się upoważniony do regularnego pouczania innych.
Kościół nikogo nie poucza, jak czcić np. Łukaszenkę. Więc niech ludzie z zewnątrz nie pouczają go, jak czcić Chrystusa.
bezczelny zachłanny typ
Tak dla Teologii Wyzwolenie nie dla "katolicyzmu" made in polonus
Kościół katolicki o tym jak czcić Chrystusa oraz o wyborze swoich rozstrzygających to przedstawicieli decyduje mniej więcej tak, jak proletariat decydował o socjalizmie i jego strażnikach za Stalina.