obserwacji związanych z chorobami w rodzinie, stwierdzam, że państwowa służba zdrowia w praktyce nie świadczy już żadnych usług.
I tak, w jednej z warszawskich przychodni na - rozpoznaną później przez lekarza prywatnego - chorobę Basedowa zapisano...rumianek.
I "fachowcy" z etatów zajmowanych pod hasłem: czy się stoi, czy się leży, zawsze pensja się należy, mają czelność strajkować o podwyżki?
śmierć na serce w szpitalu, gdzie "fachowcy" - zamiast zdiagnozować groźbę zawału - skupili się na innej, mniej niebezpiecznej chorobie.
Po namyśle, dochodzę do wniosku, że to dobrze, jeśli państwowi fachowcy strajkują, bo wtedy przynajmniej nie "leczą".
W żadnym wypadku nie wolno ich jednak skłaniać do zaprzestania strajku.
Czy oświadczenie podpisał ktoś z obecnych statutowych władz PPP?
Ziętek nie jest już szefem PPP.
Masz rację. Ale to co piszesz należy widzieć w szerszym kontekście. Lekarze źle leczą (zarabiają za to coraz lepiej), więcej jest zgonów, a tym samym mniej osób dożywa do emerytury. Z takiej sytuacji cieszy się ZUS, gdyż mniejsze będą wypłaty. I tak dalej. Czy to nie jest system zorganizowany po to aby ludzie pracowali długo, a potem, najlepiej nie odebrawszy żadnej emerytury, odchodzili na ten lepszy świat?
choremu na raka, lekarz powiedział ,,Niech pan już idzie i umrze''
ABCD ma niestety rację, sam też spotykałem siez uderzającymi przykładami braku profesjonalizmu, etyki i zwykłej uczciwości...
Inna sprawa że niekiedy pielęgniarka ma pod sobą 40 chorych, a normalnie powinna miec jakieś 10 razy mniej...
Ale oszczędza się na etatach, chorym tylko podaje lekarstwa, nie monitoruje się stanu ich zdrowia, nie mówiąc już o zwyczajnej rozmowie ,,Jak się pan/i czuje?''
W dodatku szpitale wprowadzają różne ukryte opłaty np za odwiedziny...
nie ma szans na poprawe standardu leczenia w Polsce.
A przy jakim jest? Szwedzki system opieki medycznej mimo wielkokrotnie większych pieniędzy niż nasz też ma te same bolączki 9 też się kilka miesięcy czeka na operację, też ludzie leżą na korytarzach). Nawet gdyby składka wynosiła 30%, to i tak krzyczano by, że to mało. Po za tym, aby oceniać czy jem mało pieniędzy w systemie czy dużo, trzeba wycenić wszystkie usługi świadczone przez służbę zdrowia. Ale ta wycena może być tylko dokonana przez rynek, atego w służbie zdrowia nie ma.
Bogusław Ziętek zrzekł się funkcji przewodniczacego Polskiej Partii Pracy. Podczas konwencji wyborczej ugrupowania w Katowicach powiedział, że podjął taką decyzję, by nie dawać łatwego pretekstu do zarzutów, że jest jednocześnie politykiem i związkowcem. Dodał, że choć polityki się nie boi, to "z krwi i kości jest związkowcem". Ziętek pełni też funkcję szefa Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień'80"
Ziętek podpisuje oświadczenia PPP?
Ziętek znów jest przew.PPP ???
co za burdel !!!
równie dobrze mógł podpisać Kosela, też nie jest przewodniczacym.
nic juz nie rozumie i pogubiłem się już w hierarchii PPP.
a może ja jestem przew.PPP ???
proszę o publiczne wyjaśnieniw kto jest kim w PPP !!!
Norbert Zadora - członek PPP ???
ze beda domagac sie parytetow, a nie forsy :)
Ziętek pomimo zawieszenia swojego przewodnictwa w PPP jest nadal do czasu zjazdu PPP pełniącym funkcje przew. PPP. To nie sztuka powiedzieć biore zabawki i spadam i nic mnie nie obchodzi. To świadczy o Jego odpowiedzialnosci iż wbrew oczekiwaniom niektórych że tak nazwe pajaców egzaltowanych nie uciekł w mysią dziure. I myśle że nigdy tak nie zrobi wobec PPP. I to mu sie chwali. Więc do tego czasu ma pełne prawo podpisywać oświadzcenia i pisma PPP. Tak uważam i to jest normalne. Waży jest aspekt iż zakłamane społeczeństwo plus pseudo lewica pozostawiła same sobie te pielęgniarki całując w dupę PO i lekarzy. Ziętek jest konskwentny w swych działaniach a inni po potańcówce w białym miasteczku i pokazaniu sie zniknęli. Gdzie jest sld z których list startowała pani Gardias, gdzie ci posłowie PO co tam byli i kwiczeli jak prosiaki o bezprawiu.
Alfabet mysle ze lekarze dowiedzieli sie czyim krewnym był chory i to mu zaszkodziło bo też czytaja Lewice.pl, panie Zadora czyżby pan otwarcie namawiał do otwarej rewolucji w PPP i buntu? pan śpiewający peany na temat Ziętka i PPP?
Coś pan stracił instykt samozachowawczy? alobo troche się pan pogubił. Jestem całym sercem z tymi pielęgniarkami. pozdr.
ps. tka na jeszcze poważniej to ma prawo podpisać oświadzcenie na podstawie zezwolenia i zgody jako członek PPP wiceprzewodniczącego Mariusza Olszewskiego ale to już widzę przerasta intelekt co poniektórych na tym forum.
To jest normalna statutowa rzecz w każdej organizacji czy związkowej czy partyjnej. Acha i pozdrowionka dla Hyjdelki.
kiedy sobie chce to jest przewodniczącym PPP, a kiedy nie chce lub mu to koliduje z innymi sprawami którym by mogło to szkodzić to nie jest.
ha , zabawne jest to ,że pomimo jakiejś tam ilości członków wszystkim oprócz paru kolesiom z GPR-u (z którymi miałem mozliwosć pogadać) taki układ pasuje.
PPP jest partią pozbawiąną jakiejkolwiek wewnetrznej demokracji.Jest to partia stricte wodzowska, i bez względu na to kto na mitycznym kongresie ( którego najprawdopodobniej nie będzie)zostanie wybrany to i tak Ziętek będzie tam ( w partii ) grał pierwsze skrzypce i jak do tej pory będzie ich trzymał ( członków PPP ) na smyczy.
jednak z moich obserwacji z bardzo daleka wynika , że w takich okolicznościach moze wkrótce dojść do rozłamu w PPP na tych co na prawo za Olszewskim iśc będą chcieli i tych co to na tradycje robotniczego ruchu powoływac sie zaczna i radykalny zwrot na lewo zaczną robić, a przy tym autentyczna i antypopulistyczną PPP zaczna budowac.
wkrótce skończy się w czasie protestów pielęgniarek ,czy innych grup zawodowych mówienie im tego co będą chcieli wtedy usłyszeć, bo w ten sposób nie da się budować partii robotniczej o zasięgu krajowym.
pierdoły w stylu oświadczen w sprawie strajku tu czy tam nie przekładaja sie na liczbe członków,poparcie czy wreszcie na najważniejszą rzecz czyli program jaki ludziom pracy "partia pracy" winna by w końcu zaprezentować.
obecnie w PPP wieje Stęchlizna i starymi sprawami jeszcze wymyślonymi przez Daniela Podrzyckiego.
od kilku lat trwa odgrzewanie satrych i już nieco zimnych kotletów w stylu: ustawy o statusie bezrobotnego ,czy tez o płacy minimalnej na poziomie68%.
tak sobie myśle ,ze już czas zabrać sie do roboty ,ale takiej na rzecz ludzi pracy miast jeżdzić na zjazdy troków i próbowac sie podczepiac pod jakąś zamożną organizację międzynarodowa ( IV ) , która może sypnie kasa.
A jak nie sypnie??? to co wtedy???
tak sobie myślę,że coś ci sie pomyliło.
ale skoro publicznie pomawiasz mnie o rozłam i bunt w PPP to sie chociaz przedstaw z imienia i nazwiska a nie ukrywaj za nickiem.
póki co to do niczego i nikogo na razie nie namawiam, tylko czekam cierpliwie na kongres partii i wybory nowych władz.
a ty zajmij sie lepiej sprawami zwiazanymi z walką ludzi pracy a nie popieraj pielęgniarek, one już raz dały dupy ( białe miasteczko ).
skoro wtedy dały się wykołowac Gardias i Siewierskiemu to teraz nie będzie inaczej.
Chwała bohaterom !!!
wiec Piter nie panikuj, w PPP buntu póki co nie ma .
:)
to oczywiste, że gdy lekarze pracują w kilku miejscach na raz to pacjent traci na tym najbardziej. Rozwiązaniem powinna być reorganizacja publicznej służby zdrowia i zracjonalizowanie jej systemu finansowania (a także usprawnienie realizacji praw pacjenta oraz odpowiedzialności lekarzy za błędne diagnozy), ale nie prywatyzacja, która skończy się w pierwszej kolejności rozgrabieniem sprzętu i lokali, a w drugiej - najprawdopodobniej wyższymi opłatami w przychodniach prywatnych.
chcą już "tylko" 500 złotych podwyżki.
A szpital przyjmuje jedynie chorych w stanie zagrożenia życia.
popierać strajku, w którym zagrożone jest zdrowie pacjentów (także z powodu odmowy przyjęcia).
Podwyżki dla pielęgniarek blokuje prezydent Radomia, Andrzej Kosztowniak z PiS. Zemsta za Białe Miasteczko czy neoliberalne oblicze partii Kaczyńskich?
że blokuje.
Szkoda że ktoś nie zablokuje lodówki ABCD. Schudłby a to poskutkowałoby zmniejszeniem się ryzyka wystąpienia u niego zawału serca!
A czy jakiś towarzysz z SLD, SDPL UP lub czegoś takiego już kopnął się do tych strajkujących?
Czy też po staremu robole i pielęgniarki im śmierdzą ?
Bo nie znalazłem niczego na ten temat w tym newsiku