Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

MS: Letnia Szkoła Demokracji Społecznej zakończona

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

W Polsce lewicowości trzeba uczyć, by każdy zatwardziały antykatol, kochający ZSRR

i Jaruzelskiego zrozumiał, że jest po prostu sierotą po PRL-u z antykatabaserską fobią, a nie lewicowcem. Ale jeszcze sporo jeszcze wody w Wisle upłynie zanim to dotrze do wielu głów.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2009-08-20 11:49:13, suma postów tego autora: 6199

Nie chrzańcie, napiszcie jakie były balety!

Przecież wiadomo że nie o żadne prelekcje tu chodzi, tylko o picie, balety itp... :)

autor: Luke, data nadania: 2009-08-20 20:53:51, suma postów tego autora: 1782

do Luke

każdy ocenia innych swoją miarą...

Ze swojej strony gratuluję MSowi obozu! Organizacja tak dużej imprezy to nie jest prosta sprawa.

autor: lukasz, data nadania: 2009-08-20 21:30:24, suma postów tego autora: 154

napiszcie chociaż, ile alkoholu wypito...

nikt mi nie powie że w okresie wakacyjnym młodzież spotyka się, żeby debatować, he he :)

autor: Luke, data nadania: 2009-08-20 21:59:32, suma postów tego autora: 1782

Luke ma rację

taki obĂłz to przede wszystkim impreza towarzyska, a nie naukowa, co nie umniejsza jego znaczenia.

Nieformalne więzi są w polityce niezbędne:)

autor: Postsocjalista, data nadania: 2009-08-20 21:59:51, suma postów tego autora: 1953

Luke

Zdziwiło by Ciebie ile osób uczestniczyło w warsztatach. Ja z wyjazdu jestem zadowolony, imho najlepszy obóz w historii MS. Ciekawy program, wartościowi prelegenci, dobra organizacja i wspaniali ludzi często nie majacy na poczatku (rzekomo ;) ) za wiele wspólnego z lewicą. A balety też były wszak nic co ludzkie nie jest obce ;)

autor: Puciaq, data nadania: 2009-08-20 21:56:27, suma postów tego autora: 113

Czy socjaliści

dowiedzieli się czego chcą...socjaliści?

autor: Andrzej Kot, data nadania: 2009-08-20 23:59:50, suma postów tego autora: 800

za czyją kasę się bawicie zepsute dzieci burżuazji?

miałem okazję uczestniczyć kilka razy w imprezach organizowanych przez MS... przyznaję, że wypasione to spotkanka z posiłkami, a to jarskimi, a to mięsnymi i jak tam kto woli. A wieczorami alkohol leje się strumieniami. I tańce - owszem, nawet obsceniczne - wolno nam, myśmy wyzwoleni! Lewicowcy biesiadują od rana do wieczora. Duszą lewak, gestem burżuj! Tylko za czyją kasę balujecie? Kto wam to funduje? I w nadziei za jakie gesty wdzięczności w przyszłości?

autor: lewicowiec30, data nadania: 2009-08-21 02:03:40, suma postów tego autora: 8

Tak z ciekawości

co to są obsceniczne tańce?

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2009-08-21 10:26:26, suma postów tego autora: 899

lewicowiec30

doskonały post. mi wielokrotnie proponowany pieniądze za udział w blokadzie eksmisji.

autor: Cud2, data nadania: 2009-08-21 11:08:01, suma postów tego autora: 3207

Lewicowiec30 z jakiej jesteś rodziny?

Jak rozumiem tej prawdziwie robotniczej ? :)

autor: Puciaq, data nadania: 2009-08-21 11:14:19, suma postów tego autora: 113

dzieci bawią się za swoje

Letnia Szkoła Demokracji Społecznej to impreza edukacyjna. Jej podstawowym celem jest szkolenie polityczne, kto myśli że można na nią przyjechać i nie pojawiać się na zajęciach ten kończy wylatując ze szkoły.

Dzienny koszt utrzymania uczestnika, obejmujący spanie i trzy posiłki to 42 zł. Nie wiem czy jest tu miejsce na słowo "burżuazja" szczególnie że część kosztów uczestnicy ponoszą sami.

Lewicowcy potrafią nie tylko poprowadzić świetne zajęcia, dobre demo i ciekawy warsztat. Umiemy się też bawić, choćby całą noc - kto się z nami nie bawił niech żałuję :)

autor: G. Ilnicki, data nadania: 2009-08-21 11:19:57, suma postów tego autora: 56

Między bogiem a prawdą

to niewielu znam młodych socjalistów co się bawią za swoje:)

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2009-08-21 11:44:52, suma postów tego autora: 899

:)

ale macie problemy :) a niech się bawią, co wam do tego, hm? za wasze raczej nie balują, więc w czym dokładnie problem? ja dla mnie lepiej, żeby balowali na obozie, z którego coś sensownego im w głowach zostanie (a myślę, że zostanie), niż na pielgrzymkach, po których jedynie co człowiekowi zostaje, to niechciana ciąża :) młodzi socjaliści, oprócz tego, że są socjalistami, są też młodzi :) przypominam, bo może komuś to umknęło.

autor: rote_fahne, data nadania: 2009-08-21 12:17:55, suma postów tego autora: 1805

rote,

skąd wiesz, że z pielgrzymki może zostać tylko niechciana ciąża?
Znałem wiele osob odległych od tradycyjnych wzorców polskiego katolicyzmu, które na pielgrzymkę do Częstochowy chodziły, wspominając ją nienajgorzej.

autor: ABCD, data nadania: 2009-08-21 12:30:44, suma postów tego autora: 20871

Naprawde zenujace

sa wywody pod adresem mlodych (podkreslam) ludzi, ze w czasie wakacyjnego (ponownie podkreslam) spotkania nie zachowywali sie wieczorem (podkreslam trzeci raz) jak asceci.

Nawiasem mowiac, jestem pewien, ze przecietny polski "prawdziwy proletariusz" wypija w skali roku wiecej alkoholu niz przecietny Mlody Socjalista. Czy w zwiazku z tym ow proletariusz zasluguje na potepienie? A moze zrobmy mu rozliczenie, czy pil wylacznie za swoje - kto wie, czy np. na weselu siostry nie pil za pieniadze jakiegos burzuja. A wowczas powinien zlozyc samokrytyke. Ba, byc moze nawet nie zasluguje na miano proletariusza!

autor: Trouble in the town, data nadania: 2009-08-21 15:13:40, suma postów tego autora: 130

...

Tow. Isadora Duncan zdefiniowała kiedyś demokratyczny socjalizm jako rewolucję, która nie zabrania nikomu tańczyć ;) I ja się tego trzymam. Czytając tu kolejne arcypurytańskie komentarze, zastanawiam się, kiedy ktoś zapyta, czy młodzi socjaliści zapalają papierosy od dolarowych banknotów... W sumie to ten sam, ubecko-moczarowski styl "demaskatorstwa". Dajcie spokój, koledzy. Nie oddałbym wam i procenta władzy. A Młodym Socjalistom - bardzo chętnie, świat byłby kolorowszy.

autor: Ibn Ruszd, data nadania: 2009-08-21 15:23:47, suma postów tego autora: 137

abcd

z calym szacunkiem dla Twojej wiary, gdyz jak wiesz nie jestem hardcorowym antyklerykalem - to niestety poziom duchowy pielgrzymek nie jest zbyt wysoki... Z tymi ciazami to moze przesada, ale roznie to bywa:)
Mnie najbardziej dobija, ze jak w zeszlym roku zglosilismy sie do jednego ksiedza z Wwy, ktory robi msze antywojenne, ze na postojach, po modlitwach, zupelnie za darmo i z wlasnym sprzetem zrobimy projekcje filmow antywojennych podczas pielgrzymki, odmowil:(

a co do obozu MS- pelen szacunek, niezaleznie od zrodel finansowania etc- duza skala, ciekawy program, oby ci wszyscy ludzie zaczeli dzialac w ciagu roku :) tak dalej!

autor: MJ, data nadania: 2009-08-21 15:32:08, suma postów tego autora: 1280

?

swoją drogą ciekawe jest z czego jest finansowane Stowarzyszenie Młodzi Socjaliści? odpowie ktoś?

autor: ziuczek, data nadania: 2009-08-21 17:12:30, suma postów tego autora: 47

O Młodych $ocjalistach

RLK opublikowało ciekawy tekst na temat rewizjonizmu i reformizmu M$ http://www.1917.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=115&Itemid=47

autor: czekista1917, data nadania: 2009-08-21 17:43:25, suma postów tego autora: 25

Niech żyje obóz, zabawa i nauka!:)

Boż, czasami tutaj więcej zawiści jak na Salonie24... A niech nawet i "tańczą obscenicznie", jakbym wiedział to sam bym pojechał, jak rozumiem "prawdziwa klasa robotnicza" nie uprawia seksu;)

autor: Bartek Kozek, data nadania: 2009-08-21 19:40:26, suma postów tego autora: 17

MJ,

w dzisiejszej Polsce masz wybór tylko między dwiema odmianami kultury masowej: kościelną i popową. Gdzie przeciętny poziom jest wyższy?

autor: ABCD, data nadania: 2009-08-21 20:54:36, suma postów tego autora: 20871

Do czekista1917

Stary w jednym z artykułów na dawnej LBC grożono mi trybunałem rewolucyjnym za rewizjonizm :D mam adres podać co by mnie wasze nowe NKWD znalazlo i zgarnęło czy sam mam sie zgłosić? :)

autor: Puciaq, data nadania: 2009-08-21 22:10:37, suma postów tego autora: 113

Ubecy od Moczara?

Okazuje się że lewicowiec30 to "ubecko-moczarowski demaskator"...

autor: Andrzej Kot, data nadania: 2009-08-21 23:47:23, suma postów tego autora: 800

Balowanie

Sam też znam niewielu socjalistów, którzy bawią się za swoje...

Muszę ze smutkiem przyznac że należę do tej garstki frajerów, którzy nie umieja się ustawic i bawią się za swoje:(

Ja też bym chciał zwalczac kapitalizm za pieniądze kapitalistów:)
Majakowski, Bruno Jasieński też bywali na wystawnych bankietach i jakoś nikt im tego nie wypomina:)

Kapitalizm można i trzeba zwalczać głównie za pieniądze kapitalistów, bo tylko oni dysponują dużymi nadwyżkami do wydania na cele prestiżowo- charytatywne:)

Tym bardziej że w Polsce jeszcze nie upowszechnił się zwyczaj płacenia składek partyjnych;) A jeśli już są to składki żenująco niskie, co zresztą ma swoje uzasadnienie

A co do Młodych Socjalistów to ich nawet lubię, chociaż czuje się miedzy nimi jak wieśniak nie nadążający za trendami:)

Finansuje ich na pewno fundacja Róży Luksemburg, ale nie wiem kto jeszcze:)

P.S Jeśli jestem z rodziny nauczycielskiej, to jest to jeszcze klasa robotnicza czy już burżuazja?

autor: Postsocjalista, data nadania: 2009-08-22 08:37:14, suma postów tego autora: 1953

Niech się bawią, a bliźnim przy tym

nie szkodzą. Niech wydają pieniądze i napędzają konsumpcję, to najlepszy sposób na wyjście z kryzysu.

autor: patafuko79, data nadania: 2009-08-22 11:12:11, suma postów tego autora: 86

MS

MS ma kasę z projektów, które finansuje im Fundacja im. Róży Luksemburg, ze składek i z darowizn. Z czego to pierwsze źródło stanowi jakieś 99 proc. Żadna tajemnica chyba. Zależy co rozumiecie pod tym pojęciem "bawią się". Jeśli chodzi o używki to na pewno nie wszyscy mogą sobie pozwolić na nie za swoje, więc mają na to kasę od rodziców czy bardziej zamożnych socjalistów z organizacji, którzy w potrzebie pomogą, jak to w socjalizmie :) Nie rozumiem za bardzo tego oburzenia, że młodzi ludzie przy okazji nauki integrują się wieczorami tańcząc i pijąc... co w tym strasznego, karygodnego? Oburzenie to byłoby uzasadnione, jeśli alkohol na tych imprezach byłby kupowany z kasy fundacji, a tak nie jest, więc o co to całe halo?????

autor: tomzek, data nadania: 2009-08-22 15:27:24, suma postów tego autora: 152

Postsocjaliosto,

zarówno Majakowski jak i Jasieński przymierali głodem przeważnie. Nie bywali na bankietach, tylko na odczytach. Własnych wierszy zwykle. Na bankiety (do tego wystawne) rzadko ich zapraszano ;)

A Młodzi Socjaliści są młodzi (jak sama nazwa wskazuje) i trudno oczekiwać, żeby po serii wykładów i warsztatów szli myć ząbki i do łóżeczka. Ilość wiedzy, którą zdobywa się na tych obozach jest oceanem w porównaniu do kałuży wódki, która się leje.

autor: ma.w, data nadania: 2009-08-22 15:54:31, suma postów tego autora: 52

abcd

no ja wybieram kulture alternatywna ;P

a co do alko -i dragow: gdyby wszyscy polscy "rewolucjonisci" przestali pic alko, cpac i palic fajki, mielibysmy za pare lat kase moze nie na telewizje, ale radio ogolnopolskie na pewno...

autor: MJ, data nadania: 2009-08-22 16:22:40, suma postów tego autora: 1280

MJ,

a gdyby przestali chodzic do kina? Albo do teatru? Albo kupowac plyty? Albo ksiazki? Albo mniej jedli?

Wyluzuj nieco - zycie to nie tylko Wielkie Sprawy i Wielka Polityka, ale tez male, codzienne przyjemnosci, ktorych potrzeba czlowiekowi tym bardziej, im nizej na drabinie spolecznej jest i im bardziej zbiera po d... Warto pamietac o slowach Emmy Goldman, ze jesli po rewolucji nie bedzie mogla tanczyc, to ona sie z taka rewolucja nie utozsamia.

autor: Trouble in the town, data nadania: 2009-08-22 23:51:44, suma postów tego autora: 130

...

w Łodzi, to pewnie niedługo przestaną chodzić to teatrów, skoro Brzoza odwołany, a bez niego Teatr Nowy nie ma publiczności, a do Jaracza bilety po 35 zł...

sory, za offtop, serce z żalu krwawi...

autor: ma.w, data nadania: 2009-08-23 00:43:01, suma postów tego autora: 52

Zgodzę się z Kłopotem,

tym bardziej, że np. wydatki na cele intelektualno-kulturalne trudno zaliczyć z pełną odpowiedzialnością do "przyjemności" - mogą przecież mieć wartość (również jako negatywne punkty odniesienia, jak w przypadku prac autorów liberalnych, neokonserwatywnych czy "poprawnej" lewicy) także dla programów teoretycznych i działalności praktycznej ich organizacji (jeśli nie teraz, to w przyszłości). Przepraszam, ale utyskiwanie na tego typu wydatki to jakiś odblask pseudopopulizmu gadzinówek w sprawie diet poselskich (jakby za tę dietę potencjalny niezależny poseł nie mógłby np. zamawiać eksperty prawno-ekonomiczne albo odwiedzać "newralgiczne" zakłady pracy rozsiane po Polsce).

Wracając do tematu: nie ma nic złego w okazjonalnym imprezowaniu - byleby tylko nie wiązało to się z zakłócaniem spokoju sąsiadów czy współmieszkańców czy pozostawianiem śmieci i odpadków.

autor: _Michal_, data nadania: 2009-08-23 12:00:07, suma postów tego autora: 4409

Jeszcze jeden jubel !

Lewusów, za kasę ... ?
No właśnie za czyją kasę odbył się ten jubel ?!!!

autor: dzeus, data nadania: 2009-08-23 14:32:10, suma postów tego autora: 1046

./..

rote_fahne:
"a niech się bawią, co wam do tego, hm? za wasze raczej nie balują, więc w czym dokładnie problem?"

To się nazywa perspektywa liberalna. Granice zainteresowania wyznacza własność, nic innego (-:

---

Niech się bawią.

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2009-08-23 17:06:23, suma postów tego autora: 3566

Dziękujemy!

...że pozwoliliście się na bawić!

autor: PAmborski, data nadania: 2009-08-23 23:50:38, suma postów tego autora: 60

./..

Ale zasiłek dostanę, prawda?

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2009-08-24 01:10:46, suma postów tego autora: 3566

Swego czasu

nazywało się to Letnia Szkoła Demokratycznego Socjalizmu, a nie Demokracji Społecznej, różnica niby niewielka, ale zasadnicza.

autor: Kautsky, data nadania: 2009-08-26 10:03:16, suma postów tego autora: 420

czyli

znowu picie i żarcie za pieniądze od kapitalistów, zagraniczniaków itp. ot lewica demokratyczna:)

autor: anarcha, data nadania: 2009-08-28 13:45:33, suma postów tego autora: 113

Dodaj komentarz