do likwidowania i zwalczania opozycji pod osłoną "walki z imperializmem".
Jaką opozycję masz na myśli?
...ale rzeczywiscie przypominaja sie czasy ORMO. Mimo wszystko, zycze powodzenia w "walce z imperializmem".
Dziś przypada 36. rocznica śmierci Salvadora Allende. Cześć Jego Pamięci!
tylko szkoda, ze przegral:(
a pomysl na patrole, o ile nie przerodza sie dyktature i rozwalanie np. pokojowych wiecow opozycji (nawet wspieranej przez CIA), jest calkiem niezly.
Toż to zwyłe bojówki. Takie same istnieją na Kubie i w Iranie. Te pierwsze teropią tych co zakłądają nielkegalne restauracje, nielegalnych taksówkarzy - czyli generalnie prywatną inicjatywę, te drugie polnują aby kobiety nosiły burki itd.
To kolejny dowód, że Chavez jest prymitywem. Powtarza to co w Rosji robili bolszewicy. I skończy tak jak oni na śmietnisku historii-szkoda tylko jego ofiar
a straz miejska w polsce pilnuje zebys nie zaklocal spokoju w "dobrych" dzielnicach, nie pil wlasnego piwska, nie chodzil z czerwona flaga itp., czy to nie taka sama bojowka ?
Na Kubie od dawna można prowadzić legalnie prywatne bary.
Bojówki? Słyszałem o irańskich formacjach tego typu, ale o kubańskich - nie. Bo chyba umundurowanej państwowej milicji nie nazwiesz bojówkami?
słuszne kłamstwa są więcej warte niż niesłuszna prawda.
Nie wiedziałem, że Straże Miejskie są formacjami partyjnymi i że ich zadania są skrajnie zideologizowane. Nie widzisz różnicy między pilnowaniem, aby ludzie nie śmiecili na ulicach, a walką z imperializmem? A tak w ogóle jakie działania należy zwalczać, aby zwyciężyć z imperializmem? Czy taką walką będzie pobicie przez patrole osoby, która nosi koszulkę np. z zespołem Metallica? Bądź co bądź zespół pochodzący z kraju największego wroga.
przeczytaj to:http://wyborcza.pl/1,88638,6027124,Kuba_sciga_czarny_rynek.html
ciężko będzie im wyśledzić tych podłych imperialistów, w końcu obecnie większość maskuje się, nosząc koszulki z Che :).
Andrzeju - jaką opozycję? Może tą, której przywódca został aresztowany, której manifestacje są rozpędzane lub tłumione siłą. A która wbrew pozorom będzie rosła w siłę, bo inne kraje Ameryki Łacińskiej są również przeciwko niemu. Nie ma żadnej ogólnoamerykańskiej "krucjaty" przeciwko USA.
w służbie "czarnego rynku" i obywateli "co bardziej zaradnych"...
"Co bardziej zaradni" jaki to właściwy zwrot dla GW...
"Zaradni", tak jak Michnik i koledzy, prowadzący "własną" jakże trywialną wytwórczość.
kwak
Popatrz że w PRL-u nawet...zawitała Metallica...
jest typową formacją ideologiczną broniąca głownie wielkich kapitalistów i ich własności
Nie pij piwa na ulicy = bo musisz zapłacic w restauracji
Babciu - nie sprzedawaj pietruszki na ulicy od tego sa supermarkety
Czy np usuwanie żebraków z głównych ulic stolicy przez Policję i Straż Miejską, wtedy gdy odbywały się uroczystości po śmierci JP II to nie jest działanie typowo ideologiczne?
Chcą być w każdej chwili gotowi do odparcia zamachu stanu a jednocześnie muszą bieżąco rozprawiać się z bojówkarzami. Po prostu pamiętają, że nikt przywilejów dobrowolnie nie oddaje a bez ich odebrania sprawiedliwości nie będzie. Uczą się od innych, choćby od nas. Wszystko podporządkowuje się tym, którzy są coraz bogatsi...
nie trzeba mowic wprost o zideologizowaniu, mozna to robic pod przykrywka tzw. "praworzadnosci", chavez mowi wprost o co chodzi i w tym sensie jest uczciwy. powiedz mi, komu przeszkadza uliczny handelek czy picie wlasnego piwka lub winka. czyzby nowuryszom psula sie od tego smietana w coffe, albo kielbasa smieciowa na grilla, moze bajer na dziewczyne im nie wychodzi z takim widokiem, wytlumacz mi to ?.
mozna tez przeprowadzic kilka innych eksperymentow i sprawdzic jak reaguja owe sluzby...
notabene, czy takie zakazy w przestrzeni publicznej nie sa sprzeczne z liberalizmem ?
Bojówki chaveza to twór partyjny i ma bronić ideologię przez niego popieraną. Można się spierać o kompetencje Straży Miejskiej, ale nie można powiedzieć, że nawet ściganie babć sprzedających pietruszkę ma w sobie choć trochę ideologi.
Pewnie, że takie zakazy są sprzeczne z wyznawanymi przez mnie wartościami, ale to temat na inną dyskusję.
Piwo na ulicy możesz pić, tylko włóż butelkę do nieprzezroczystej torby. W restauracji nie musisz kupować piwa. Babcie dla supermarketów to żadna konkurencja. Nie wolno im sprzedawać, bo robią to w bardzo ruchliwych miejscach, czym powodują utrudnienia w komunikacji. Takie jest uzasadnienie. Dla takich babć są targowiska. Poza tym nie są wstanie spełnić podstawowych norm porządkowych, po prostu brudzą. Osobiście jest przeciwny temu zakazowi.
Bojówki Chaveza maja zwalczać imperializm. Powiedz mi jaki są przejawy imperializmu, np gdybyś był dowódcą takiej bojówki to kazał byś skatować człowieka, który ma koszulkę z nadrukiem amerykańskiej flagi, albo pijącego coca colę?
No właśnie, przywileje to ma Chavez i jego klika. Tego mają bronić jego partyjne oddziały.
[albo pijącego coca colę? ]
a czemu coca coli nie trzeba wkladac w nieprzezroczysta torebke, np: dla zdrowia nie mniej szkodliwe od piwska ?
[powodują utrudnienia w komunikacji.] [po prostu brudzą.]
to ma byc wyjasnienie dla calkowitego zakazu, utrudniaja ruch, smierdza i brudza..., przeciez wystarczy w niektorych miejscach postawic odpowiednie tabliczki (ale tylko w tych najbardziej ruchliwych miejscach - wezlach komunikacyjnych)
czy nie dostrzegasz w tym ideologii kapitalistow ?
[Bojówki chaveza to twór partyjny i ma bronić ideologię przez niego popieraną. ]
nie twierdze, ze jest inaczej, a straz miejska ma zamiatac zakazami pod dywan wszystko to co nie pasuje do ideologii "sukcesu" garstki nowobogackich, w ten sposob przestrzen publiczna zaczyna miec dodatkowo swoja cene, a kogo nie stac i nie pasuje, musi sie z tej przestrzeni usunac.
a nie chodzi tylko chodzi o babcie handlujace pietruszka, ale takze handlujacych np: malowidlami, uslugami (gdzie taki pucybut znajdzie swoj przyczolek do zostania milionerem), itd.. rusz wyobraznie.... :)
Jeśli ktoś nie chce włożyć piwa czy powiedzmy wina do nieprzezroczystej torby to wtedy jeśli uda się strażnikom taką osobę napotkać na swojej drodze, za naruszenie porządku publicznego delikwent zapłaci "mandacik".
Trzeba uczyć "lumpów" gdzie jest ich miejsce...
Niech mi nie brudzą przy mej gablocie, "mędy jedne"...;)
Na fulla Metę słucham w aucie a "żuleria" przeszkadza...
Powinna pić w pubach dla ..."kinder-metali"...
kwak...
Co uważasz o pomyśle jaki swego czasu wygłaszała wiceminister edukacji z liberalnej PO, polegającym na karaniu osób za "propagowanie ideologii komunistycznej"...
Czy wtedy protestowałeś przeciwko takim zapędom?
Choć TY jeden pamiętałeś o tej rocznicy!
Merci bien!
Oui, Chwała Pamięci wielkiego socjalisty, demokraty, humanisty i wolnomularza:
tow. prez. S. Allende!
http://legaba.6te.net/kuba/HTML/0057.htm
Nie zapomnimy!
Pozdrawiam!
abangel666
"Nie widzisz różnicy między pilnowaniem, aby ludzie nie śmiecili na ulicach, a walką z imperializmem? "
ja widze: imperializm jest duzo grozniejszy od smiecenia na ulicy... :) smiecenie na ulicy nie wywoluje wojen, nikt przez to nie umiera z glodu, nie sa wyzyskiwane cale regiony swiata. Wystarczy?
Rzecz nie w samych bojowkach, ale ich postepowaniu, konkretnie, czy beda trzymaly sie przepisow prawa (poki co przyznasz nawet ty, ze w Wenezueli obowiazuja standardy demokratyczne np. jezeli chodzi o prawo do zrzeszania sie).
Jezeli nie beda nikogo bic "za darmo", a np. reagowac na prowokacje ze strony lamiaceych prawo bojowek opozycji wspieranej przez CIA, co w tym zlego?
Izrael z powodzeniem stosuje taktyke "chcesz pokoju, szykuj sie do wojny", toczac tylko od czasu do czasu peryferyjne konflikty z partyzantkami Hamasu, czy Hezbollachu. Chavez przygotowuje sie na odparcie zamachu stanu. Biorac pod uwage rocznie Chilijska i zamach w Hondurasie, jest to na tamtym kontynencie szczegolnie uzasadnione, prawda?
Po owocach ich poznamy.
Jestem przeciwny wszelkim zakazom. Nawet tym o którym piszesz. Z tym tylko, ze jeśli pozwalamy na propagowanie komunizmu, to to samo musimy zrobić z faszyzmem.
Ależ oczywiście, ze jestem za tym aby babcie handlowały tam gdzie chcą, aby malarze sprzedawali swe obrazy tam gdzie chcą itd. To my klienci zdecydujemy czy powinni to robić czy nie. babcie powinny być karane nie za handel, ale np. za to, że po sobie zostawią syf.
Zakaz picia też mi nie pasuje. Mimo, ze stać mnie na knajpę, to lubię z kumplami usiąść na ławce i wypić po piwku. Plenerowi piwosze powinni być karani za zaczepianie ludzi, za robienie syfu itp., a nie za samo picie. Kierowcy nie są karani za jeżdżenie samochodem, ale za to, że w czsie jazdy złamią przyjęte zasady.
[pozwalamy na propagowanie komunizmu]
pozwalamy na propagowanie kapitalizmu, ktory odpowiada za glod i smierc tysiecy ludzi dziennie.
Przywileje mają prezesi banków i nie tylko oni, gdy otrzymują po kilka albo po kilkadziesiąt milionów dolarów premii. Nie słyszałem nic o tym, aby Chaveza i jego ludzi miało to też dotyczyć. Organizują się więc w ten sposób po to, by bronić tych, którzy o takich nagrodach nawet nie śnią. Czynią zatem słusznie, bo chcą skutecznie bronić sprawiedliwości także dla słabszych.
"Jestem przeciwny wszelkim zakazom. Nawet tym o którym piszesz. Z tym tylko, ze jeśli pozwalamy na propagowanie komunizmu, to to samo musimy zrobić z faszyzmem."
Określiłeś się na tyle zrozumiale iż nie mam więcej pytań.
z tego chaveza to taki "dyktator" jak z koziego tylka traba archaniola wieszczacego sad ostateczny.potrzebuje "bojowek" zeby przekonaly do reformy szkolnictwa?media mu bruzdza i jeszcze istnieja?hehe chlop jeszcze duzo mu sie nauczyc :)))
Dyktatura proletariatu XXI wieku.
Co prawda nie jestem pewna czy zagrożenie imperializmem faktycznie wzrosło, bo wydaje mi się, że po Bushu mogło tylko spaść. Ale tak czy inaczej, wciąż Venezuela ahora todos!
to lepiej by sie zajęli przywracaniem porządku w Caracas, które za światłych rządów towarzysza Hugo stało się światowym liderem jeśli chodzi o liczbę zabójstw. Ale to pewnie zbiry z CIA tak na potęge tam sie wyżynają w wojenkach o narkotyki.
Pozostaje mieć nadzieję, że to burżujów tak ostro tam mordują...
że w Caracas samorządem lokalnym rządzi liberalna opozycja :-)))
policja w Caracas od lat podlega rządowi, a nie lokalnej władzy :-)))))))))))))
Przeciwko temu przejęciu odbyła sie fala protestów, zresztą stłumionych siłą.
także w rejonach kraju rządzonych przez boliwarian - jeśli tam wskaźniki przestępczości per capita nie są proporcjonalne do stołecznego, to przynajmniej znaczna część odpowiedzialności za rozmiary przestępczości spada na miejscowe władze.
za Chaveza przestepczośc, zwłaszcz ilośc morderstw lawinowo wzrosła w całym kraju, nie tylko w Caracas, choć tam najbardziej.
Ale oczywiście, co prawda to rząd kontroluje policję, wojsko i gwardię narodową (w zasadzie partyjne bojówki), ale za zwalczanie przestępczości odpowiedzialne są lokalne władze. Powinni wysyłać więcej urzędników na ulice, do walki z przestępczością i gangami, zamiast przesiadywać za biurkami w urzędach. Kierowcy miejskich autobusów mogliby rozjeżdzać bandziorów nie przerywając swoich obowiązków. Śmieciarze uzbrojenie w zaostrzone kije od mioteł mogliby rozbijać siatki handlarzy narkotyków. Tak, ewidentnie wyłącznie lokalne władze odpowiadają za przestępczość.
przestępczość likwiduje się po prostu przez pozamykanie (w wersji minimum) lub szybką i sprawną fizyczną likwidację (w wersji maksimum) wszystkich przestępców. Polityka socjalna, zatrudnienia, profilaktyka społeczna, publiczna edukacja szkolna i dodatkowa pozaszkolna, planowanie przestrzenne itp. socjalistyczne wymysły nie mają nic wspólnego z walką z przyczynami przestępczości. Przyczyną przestępczości jest bowiem samo występowanie przestępców, reszta - jak wyżej. Dali nam przykład neokonserwatywni republikanie z USA jak z gangreną przestępczości zwyciężać mamy - sławi ich wzdłuż i wszerz cały cichy, spokojny i bezpieczny Bronx.
[zwłaszcz ilośc morderstw lawinowo wzrosła w całym kraju]
w Polsce tez przestepczosc wzrosla lawinowo po 89 roku, czego to dowodzi, bo nie wiem do czego zmierzasz ?
Masz rację, jednak jakość działania policji absolutnie nie ma wpływu na przestępczośc. W zasadzie wystepuje tylko na potrzeby kierowania lokalnym ruchem.
No, ale skoro publiczna edukacja szkolna zalezy od władz lokalnych, a nie centralnych, to chyba Hugo nie ma powodu by chwalić sie tym jak to zliwkidował analfabetyzm- wszystko zasługa władz lokalnych. To samo polityka socjalna i zatrudnienia.
Acha, Venezuela jako kraj ma jedne z najwyższych współczynników morderstw- za to też odpowiada opozycja?
"Przyczyną przestępczości jest bowiem samo występowanie przestępców, "
I na pewno nie jest nia np: korupcja czy nieudolność w policji.
"Dali nam przykład neokonserwatywni republikanie z USA jak z gangreną przestępczości zwyciężać mamy - sławi ich wzdłuż i wszerz cały cichy, spokojny i bezpieczny Bronx."
Akurat za republikanina Giulianiego ilośc przestępstw w Nowym Jorku znacząco spadła. Poza tym uważaj- jak podrążymy sprawę bronksu to się zaraz okaże że wyjdziesz na rasistę.
dyzma
"w Polsce tez przestepczosc wzrosla lawinowo po 89 roku, czego to dowodzi"
między innymi przestania fałszowania statystyk.
dowodzi to tego, że przestępczość bierze się z biedy i nierówności społecznych. Jedno i drugie wzrosło drastycznie po 89 r., więc przestępczość razem z nimi. A wszystkiemu winien zbrodniczy system kapitalistyczny.
zgodnie z tym rozumowaniem za Chaveza wzrosła bieda i nierówności społeczne