Socjaldemokratyczna Arbeiderpartiet czyli Partia Pracy: 35,4 procent
Sosialistisk Venstreparti ( Socjalistyczna Lewica ):
6,1 procent.
Rodt ( Czerwoni ):
1,3 procent
Po prawej stronie norweskiej sceny politycznej najlepszym wynikiem cieszyc sie moga populistyczno-prawicowa i antyislamska Fremskrittpartiet ( Partia postepu ): 22,9 procent i Hoyre ( Prawica ): 17,2 procent.
Pozostale wyniki: Senterpartii ( Centrum ) 6,2 procent
Venstre ( Lewica ) 3,8 procent
Kristelig Folkepartii ( Chrzescijanska Partia Ludowa ) 5,6 procent.
Frekwencja wyniosla 75 procent.
w którym anarchiści zakładają partie. Ale i tak wiadomość dobra.
W takim razie dziwne też są Niemcy gdzie istnieje Anarchistyczna Pogo Partia Niemiec ;)
Jeżeli chodzi o Partię Społeczeństwa to główne elementy ich programu to silne poparcie dla walki Palestyńczyków, a także oddzielenie się północnej Norwegii w razie gdyby kraj miał wejść do Unii Europejskiej. Znani byli także z tego, że wystawiali na swoich listach różne znane osoby bez ich zgody.
Większość ugrupowań (poza tymi które są w parlamencie, Rødt, Zielonymi, Demokratami i Partią Wybrzeża) wystawiły list tylko w pojedyńczych okręgach - od 1 do 17 (Chrześcijańska Partia Jedności).
Moj wpis powyzej powstal zanim informacja rozrosla sie o szczegoly.
A piwo w Norwegii kosztuje ponad 20 zł - pól litra, nie pół skrzynki. A zupa w podłej restauracji ponad 30 zł.
Średni roczny dochód na osobę w Norwegi to 40 tys. dolarów, czyli ok. 120 tys. zł. Jest to około 4 razy więcej niż w Polsce. Jeśli piwo jest ponad 6 razy droższe w Norwegii, a dochód na osobę tylko 4 razy większy, to gdzie jest lepiej?:)
odlicz jeszcze podatek dochodowy, które, mam wrażenie, niski w Norwegii nie jest.
z drugiej strony gdzie by nie pojechali na wakacje, to mają tanio :)
Podatki w Norwegii zaczynają się od 25% jeśli nie od 35%, Vat to 25%. Wakacje trwają 2 tygodnie, no najwyżej 4, a reszta roku?:). Znajomy duńczyk biegał w Polsce po sklepie i nie wiedział co kupić - chciał wszystko, bo tak tanio.
Mój Boże, a co to takie? Czyżby ktoś chciał dojść do porządzenia sobie kwestionując nynorsk (albo bokmal).
Działacze tej partii chcą by za jedyny język urzędowy uważać bomkal (są przeciwnikami nynorsk).
Miało być oczywiście bokmal.
Chrześcijańskiej Partii Jedności aczkolwiek w celu podkreślenia jej jednościowego charakteru partię wymienił bym na unię:)
troche przesadziles.co najwyzej mogl biegac i gapic sie na wodki i sery i na jakies piece do domu z ktorymi i tak pewnie mialby problem z ubezpieczeniem jak z kontaktami w scianie :).ogolnie to ja jakos nie widze zbyt duzej roznicy poza paroma galeziami handlu ze tak sie wyraze.ok,piwo w knajpach takich na rynkach tansze :))a w sklepie nie wiem czy jakas wielka roznica(akurat piwa nie znosze) ale na stacji benzynowej hofa kupisz za 5 koron.dobre wina w danii o wiele tansze niz jakies scieki w polsce.pewnie artykuly sa tansze inne porownywalne a inne drozsze.to co widzialem bedac w polsce 2 lata temu.
statystyka mozna udowodnic wszystko, roznica w dochodach jest olbrzymia zgadza sie, tylko... sprobuj wynajac mieszkanie. Za 2/3 pokojowe zaplacisz 7000 PLN.
Nie ma tu raju. Oj nie
We wrocławiu wynajmuję (mieszkanie jest moją włąsnością) mieszkanie 80 metrowe, praktycznie w centrum, w nowym budownictwie, 3 pokojowe, dwupiętrowe za 2200 + opłaty i czynsz. Chyba trochę przesadziłeś.