Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Stany Zjednoczone: Klęska planu Obamy w Senacie

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Prznajmniej będzie mógł powiedzieć: "Chciałem dobrze..."

Ktoś jeszcze ma wątpliwości, czyje interesy w Stanach reprezentuje Kongres?

autor: fancom, data nadania: 2009-09-30 17:10:14, suma postów tego autora: 1427

To jest dopiero chore!

Lobbyści widać nadal silnie się trzymają, a to tylko jest dowodem, że w USA w najbliższych 50 latach nic się nie zmieni. Dopóki jak widać kongresmeni będą siedzieć w tym wypadku w kieszeniach wielkich korporacji ubezpieczeniowych, to nikt nie stworzy dobrej i powszechnej opieki zdrowotnej. Inną ciekawą rzeczą były chociażby protesty w trakcie debat lokalnych dotyczących tejże reformy. "Niezależne" organizacje (późnie okazało się, że finansowane chociażby przez Kaisera) organizowały w trakcie tych debat protesty - pokazywano wskazania jakie są mile widziane - tz, niedopuszczanie do głosu, wznoszenie okrzyków - czyli ogólnie przeszkadzanie w jakiejkolwiek merytorycznej debacie. Zamiast tego Amerykanom wmawiano, że seniorzy będą zabijani w państwowych szpitalach.

autor: tanngjost, data nadania: 2009-09-30 17:30:34, suma postów tego autora: 47

TEA.

Taxed Enough Already. Amerykanie, przynajmniej ci pochodzenia brytyjsko-irlandzkiego, poważnie traktują swoje wolności obywatelskie. Boleśnie przekonała się o tym w roku 1776, sama metropolia - Brytyjska Korona.

autor: neoconstantine, data nadania: 2009-09-30 19:07:05, suma postów tego autora: 119

zmieńcie tytuł, proszę

np. na "Trudności planu Obamy w Senacie" albo "Plan Obamy napotyka przeszkody".
Myślałem, że dostanę zawału, jak przeczytałem nagłówek newsa. Dopiero końcówka mnie trochę uspokoiła :)

autor: Ibn Ruszd, data nadania: 2009-09-30 21:09:35, suma postów tego autora: 137

ech... naprawde wierzycie w te brednie Obamy?

Moim zdaniem od poczatku cala kampania byla jedna wielka sciema uzgodniona z szyszkami republikanow. Nigdy nie miala zostac wygrana. Tak jak fancom piszesz, bedzie mogl teraz mowic "chcialem dobrze", a nikomu koronka z glowki nie spadla.
Za Obama stoja dokladnie te same sily kapitalowe (Wall Street) co za Bushem. Tylko durne spoleczenstwo amerykanskie daje sie nabic w butelke i napuszczac na siebie jak zwierzeta. A plany dotyczace przykrecenia sruby obywatelom USA sa wcielane w zycie kazdego dnia, jezeli sie nie obudza, albo dadza sie odbic republikanom- dni resztek demokracji w tym kraju sa policzone...

autor: MJ, data nadania: 2009-10-01 02:18:42, suma postów tego autora: 1280

MJ

"Za Obama stoja dokladnie te same sily kapitalowe (Wall Street) co za Bushem".

Masz dowody?

autor: wpadla bomba do piwnicy, data nadania: 2009-10-01 08:42:51, suma postów tego autora: 487

Tak, neoconstantine.

Obywatele amerykańscy bardzo poważnie traktują swoje wolności obywatelskie. Możnaby powiedzieć, że śmiertelnie poważnie:) Zwłaszcza wtedy, gdy umierają nie uzyskawszy pomocy lekarskiej albo odpowiedniej opieki medycznej, bo nie są ubezpieczeni;)
Zresztą tym ubezpieczonym też się to zdarza.

W sąsiedniej Kanadzie ludzi to nie spotyka, a nie sądzę, by czuli się tym zniewoleni;)

autor: fancom, data nadania: 2009-10-01 08:56:44, suma postów tego autora: 1427

Zasmucająca wiadomość

Wola narodu, który wziął masowy udział w głosowaniu, wrzucona została do kosza. Zupełnie jak w Hondurasie, z tą różnicą, że Obama wciąż jest jeszcze Prezydentem. Ale taka jest demokracja, również w polskim wydaniu. Czy ktoś w 1989 roku głosował za prywatyzacją naszych zakładów pracy? A jednak zostały temu procesowi poddane a następnie z gruzowane i proces ten trwa nadal obejmując obecnie ozdoby naszej wytwórczości i usług. Jaka będzie frekwencja wyborcza w następnych wyborach w USA, prawdopodobnie taka, jaka jest u nas z wyborów na wybory. Ale naszym elitom to nie przeszkadza. Nie inaczej będzie w USA, bo nie inaczej już było w poprzednim okresie.

autor: steff, data nadania: 2009-10-01 09:56:29, suma postów tego autora: 6626

Ja mam jeden

"Za Obama stoja dokladnie te same sily kapitalowe (Wall Street) co za Bushem".

Masz dowody?

--- Ja mam jeden dosyć oczywisty słynny bailout. Przecież to jest realizowanie czystych interesów wielkiej finansjery, interesów które są finansowane przez podatników. Nie trzeba przypominać jak Obama przyjechał i walczył o Bailout. Dziwnie się tu zgadzał z Bushem, a dziwnie bardziej lewicowi Demokraci(np Marcy Kaptur, Kuchini)protestowali jak mogli. W tym wypadku Obama po prostu stanął za Wall Street, a nie Main Street.

autor: tanngjost, data nadania: 2009-10-01 11:34:16, suma postów tego autora: 47

Prośba o wyjaśnienie

Skoro powodem wszelkich niepowodzeń socjalistycznych planów jest władza kapitału, bardzo proszę o wyjaśnienie tego na przykładzie pierwszych angielskich kolonistów:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mayflower_compact

autor: jliber, data nadania: 2009-10-02 13:19:58, suma postów tego autora: 4329

Bomba,

Dowody? A choćby Blagojevich i reszta ekipy chicagowskich demokratów, słynącej z korupcji i powiązań z wielkim biznesem. Albo Clinton na czele dyplomacji.

autor: _Michal_, data nadania: 2009-10-02 23:14:21, suma postów tego autora: 4409

Dodaj komentarz