o tym na "Kurierze Wileńskim".
A to jakaś nowość, idea idąca chyba ze wschodu, ale i w Polsce być może znalazłaby sobie zwolenników. U nas już by trochę ludzi siedziało.
znanych z Ponar,ach ta zasada co złego to nie my
cóż za rozdwojenie jaźni. Litwa - nic nie znaczące państewko, nie mające żadnych szans na samodzielne istnienie. A jakich mocnych w gębie gadaczy ma! Pracy dla ludzi zorganizować nie potrafią, ale do więzienia chcą ich wsadzać za myślenie i mówienie. Postęp całą gębą! - z tym, że taki do tyłu.
"Litwa - nic nie znaczące państewko, nie mające żadnych szans na samodzielne istnienie. "
Wiesz, ktos tak mowil kiedys o Polsce... Podoba Ci sie taka ratoryka?
Inna sprawa, ze to prawo jest skandaliczne. Ale od razu obrazac uczucia narodowe Litwinow? Specyficznie pojmujesz internacjonalizm ;)
Ta ustawa trochę mi przypomina naszą "o obrazę wartości chrześcijańskich", zasada jest ta sama. W Rosji mieli głosować wcześniej nad ustawą podobną do litewskiej (to znaczy też karząca za takie a nie inne podejście do historii), nie wiem czy ją w końcu uchwalono. Boję się, że gdyby PiS znowu wygrało wybory także u nas pojawiłyby się takie pomysły.
a jakie że to znaczenie ma państwo litewskie w świecie? A o czymże to państwo litewskie może decydować samodzielnie? Wiesz, co to są fakty?
Rzekomo obrażonych uczuć Litwinów bronisz, o moich uczuciach przy tym nie myślisz, gdy obrażasz mnie? Sprawiedliwy się znalazł.:)))
To, co podejrzewasz we mnie, jest najpierw w Tobie. Zdradzasz się na każdym kroku i nieudolnie usiłujesz ukryć się przed własnymi myślami. Daj sobie siana, albo czegoś, co lubisz. Mocno co prawda wiosłujesz rękami,ale bezskutecznie, ponieważ boisz się wejść do wody. I dlatego tak pilnie śledzisz cudze myśli, a uciekasz przed własnymi.
Wprowadzenie odpowiedzialności karnej za publiczne negowanie lub usprawiedliwianie agresji sowieckiej lub nazistowskiej, obejmujące układy podmiotowe winne kreacji, inspiracji jak też tworzenia systemów wykonawczych wymienionych działań zbrodniczych, jest rzeczą jak najbardziej pożądaną. Szczególnie odnoszące się, z racji interpretacji semantycznej treści Ustawy, do systemów państwowych (sowieckie –władza rad, czyli demokratyczne), jak też ideologicznych (nazistowskich, komunistycznych). Wielce interesujący w powyższej sprawie jest stopień podporządkowania się prawu litewskiemu Anglii i Stanów Zjednoczonych, jako głównych kreatorów biegu dziejów na przestrzeni dwóch ostatnich wieków, szczególnie na kontynencie europejskim. Ujawnienie rzeczywistego obrazu biegu dziejów jak najbardziej pożądane.
Skąd możesz wiedzieć, jak było naprawdę, jeżeli sam przy tym nie byłeś, a jedynie ktoś Ci o tym opowiedział? Jaki jest ten "rzeczywisty obraz biegu dziejów"? Zawsze z wielką uwagą czytam Twoje wpisy. Ten rozumiem najmniej. Proszę - jeżeli można - o wyjaśnienie.
Według mnie teraz ma być na wierzchu to, co przedtem było pod spodem. Czy jest bardziej prawdziwe, to kto to wie?
Od kiedy oni tak uważają?