Partia Robotnicza 2006:(
Ja rozumiem że to logiczna nazwa dla dysydentów którzy w 2006 wystąpili z Partii Robotniczej ale chwytliwa nie jest:)
Ta białoruska partia wspiera podobno reżym Łukaszenki, a fińska SKP, wnioskując po stronie internetowej, jest jakimś skansenem.
Łukaszenkę popiera Komunistyczna Partia Białorusi, Partia Komunistów Białorusi to ugrupowanie opozycyjne.
Partia Białoruskich Komunistów w poprzednich wyborach parlamentarnych wchodziła w skład opozycyjnej koalicji "Zjednoczone Siły Demokratyczne"
Dlatego napisałem "podobno", dzięki za wyjaśnienie, kamień z serca ;) Białoruska i rosyjska nazwa tego ugrupowania (obie nazwy podane w treści artykułu) są używane przez pro-reżymową partię komunistyczną. Tak twierdzi Wikipedia, której, jak się okazało po raz kolejny, nie należy ufać.
I co może EPL przyjęło partię popierającą Milinkiewicza w wyborach? Ale szambo- może jeszcze Młode Centrum zaproszą
Front koalicji był szeroki, od partii narodowej po komunistyczną. Nie dlatego, że się kochają, ale startując razem i popierając jednego lidera mieli większą szansę przeciwstawić się reżimowi.
to jacyś miłośnicy "bohatera" Kuusinena.
mnie tam nasz front EPLowski wydaje się zbyt szeroki nieco i nie bardzo wiem czemu to ma służyć
Bo to EUROPEJSKA Partia Lewicy i bardziej liczy się to, że wszyscy solidarnie mają wspólny program w sprawach europejskich (np. sprzeciwiają się Lizbonie), niż to co kto robił 60 lat temu....
Ambo komu ty politykę historyczną zarzucasz ;), dla mnie to oni mogli 40 lat temu i sierotki nękać niewinne i szpilkami kłuć, jeżeli na dziś dzień byliby ready demokratyczni i socjalistyczni jak nasz program wspólny, problem polega na tym że nie są ;)
widziałbym chętnie więcej partii typu Sinn Fein, niż przechrzczone ze stalinizmu na socjaldemokracje w pod nazwie eurokomunizmu...