"Marksizm w działaniu" w wydaniu Pracowniczej Demokracji to miało edukacyjny wymiar dla marksistów jak kiedyś "Wstęp do teorii marksizmu".
Cześć jego pamięci!!!
Mimo że nie podrodze mi z jego linią polityczną-cześć TOWARZYSZOWI
A my swoje - ani Moskwa, ani Waszyngton!
Choć jego pisma tak się miały do komentowanych tekstów marksistowskich jak tanie bryki do klasycznych lektur. Zawsze jednak coś wnosiły, choćby pobudzając do krytyki
Cześć Jego pamięci!
Wychowywałam się m.in. na jego pismach, wydanych m.in. przez PD lat temu wiele...
I akurat 7 listopada...
Cisza, przeczytaj "Bazę i nadbudowę" Harmana, to zobaczysz czy pisał "bryki".
Cześć pamięci Towarzysza.
dla ruchu. cześc jego pamięci!
...
szkoda gościa
Szerszy nekrolog Chrisa Harmana można znaleźc na: http://www.pracowniczademokracja.org/strony/Chris.Harman.1942-2009.htm. Warszawiaków zapraszamy też na wtorkowe spotkanie PD poświecone jego spuściźnie. Znałem Chrisa osobiście, a jego teksty miały ogromny wpływ nie tylko na moje rozumienie świata. Pozostaje mieć nadzieję, że więcej jego książek - w tym momumentalna Historia świata ludów i tegoroczna Kapitalizm Zombie, najlepsza moim zdaniem analiza kapitalistycznego kryzysu - doczeka się polskiego przekładu. Harman był z pewnością jednym z najwybitniejszych współczesnych marksistów. Być może nawet najwybitniejszym. Trudno pogodzić się z tak nagłą, niespodziewaną stratą...