Pamięci Lewicowej
znajduje się na stronie nasjonalista.pl,czy to nie wynik poglądów panów z obywatela
to straszne jak prawackie oszołomstwo,zakłamanie i cała prawacka propaganda zdominowały dyskurs o polityce,historii,gospodarce.
CZEŚĆ BOJOWNIKOM POWSTANIA KRAKOWSKIEGO !!
przedwojennej władzy, jej wojska i psów zrzucić na jakąś "komunistyczną prowokację" to naprawdę trzeba być ćwierćmózgiem, albo brać za takich ludzi.
To przecież tak jakby usprawiedliwiać ZOMO i Kiszczaka.
To tak jakby usprawiedliwiać ZOMO i Kiszczaka i ich zbrodnie, bo "sprowokowały ich radykalne środowiska w Solidarności".
Żeby cos takiego wymyslić trzeba byc naprawdę chorym, albo najnieudolniejszym propagandzistą na świecie.
Historia nauczycielką życia? Jak jednak może czegoś nauczyć, skoro jej interpretacje zmieniają się średnio raz na pokolenie, a wydarzeń nowszych jeszcze częściej, wedle bieżącego zapotrzebowania.
zamordowanych na rozkaz Stalina.
Pamięci Adolfa Warskiego, Juliana Leszczyńskiego i Wery Kostrzewy zamordowanych przez gloryfikowanych na tym portalu stalinistów!
Może zamieścilibyście wykład red. Ciszewskiego na temat wydarzeń 1923?
Obywatel tym sie rozni od lewicy.pl, ze nie stosuje cenzury "nie dosc czerwonych" srodowisk. Czego ten artykul akurat dotyczy- lewica.pl to nie glos ruchu anty/altersystemowego, tylko prywatny portal kilku czerwonych i czerwono-czarnych organizacji.
Jak jestes w "towarzystwie"- mozesz wrzucac info nawet o malych spotkankach i akcjach, dotyczacych parudziesieciu osob i nieaktualnych tematow. Ba, nawet nic nieznaczace dla nikogo poza autorami oswiadczenia.
Jezeli jestes spoza grupy towarzysko-politycznej, lamy portalu czy to dla osoby prywatnej, czy dla organizacji, sa zamkniete. W razie czego sluze przykladami.
Tak SN, Cisza to znany stalinista:)
Co to za nowe fakty?
jest w trakcie przerabiania na artykuł. Mam nadzieję, że niedługo ukaże się na portalu. Temat likwidacji KPP przez Stalina jest także ciekawym tematem. Na razie 21 odbędzie się organizowane przez LA i Obywatela spotkanie o Abramowskim.
za "prowokację komunistyczną" prawica krakowska uznała wydarzenia krakowskie z 1936 nie powstanie krakowskie z 1923. To drugie raczej próbuje się przedstawiac jako prowokację piłsudczyków (co już ma więcej sensu, bo o ile nie była to prowokacja od początku do końca to nadal niewyjaśniona jest rola Strzelca w Krakowie 1923). Odpowiedź na tą wcześniejszą "prowokację" była bardziej kategoryczna- rząd w Warszawie rozważał nawet wysłanie samolotów przeciwko powstańcom (a samochody pancerne wysłał).
Na szcześcię Cisza go nie potrzebuje i podchwycił temat. Trzymam za słowo - na wykład o KPP i Stalinie chętnie się wybiorę.
wydarzeniach, Andrzej?
Ja osobiście posiadam Zeszyt Naukowy UJ pt. "Prace Historyczne" zeszyt nr. 49. Są tam następujące opracowania:
Stanisław Czerpak: "Walka zbrojna na ulicach Krakowa w listopadzie 1923",
Jerzy Gołębiowski: "Położenie i walka ekonomiczna ludności Krakowa w 1923 roku",
Jerzy Zawistowski: "Prądy i kierunki w krakowskim ruchu robotniczym w 1923",
I reszta opracowań w stylu: "ludowcy wobec wydarzeń 1923", "prawica wobec wydarzeń 1923" itp.
Mam jeszcze taką książeczkę pt. "Rok 1923 w Krakowie" i z tego co pamiętam to objętośc pokrywa się z tą pierwszą ale nie będę mówił na 100% bo tą książkę mam w domu a w domu nie jestem teraz.
Zeszyt naukowy UJ jest chyba najlepszym opracowaniem i to w miarę dobrym, nie będącym propagandową agitką (choć na siłę musieli dodawać odwołania do działań III Międzynarodówki itp.). Były opracowania z czasów stalinowskich, ale do nich raczej bym nie sięgał.
Felicja Kalicka "Powstanie krakowskie 1923 roku" - wyjątkowo zakłamana propagandowa agitka, która jest w zasadzie jednym wielkim atakiem na PPS, pisanym dodatkowo bardzo specyficznym stalinowskim językiem.