Lewica nacjonalistyczna, u nas to chyba bedzie NOP i ONR.
SOCJALISTYCZNY znaczy NARODOWY!
Zabijaja ludzi poto aby powstało kolejne niepotrzebne państwewko w europie.
Aż dziw że lewica popiera takich dziwolongów terrorystów.
była lewicą narodową?
Czy PPS w czasie rewolucji 1905 roku była lewicą nacjonalistyczną czy narodowo-wyzwoleńczą.Segi to lewica narodowo-wyzwoleńcza.
Określenie "lewica narodowa" brzmi lepiej niż "lewica nacjonalistyczna". I przede wszystkim lepiej oddaje odcień znaczeniowy.
a nie terroryzm,walka prowadzona przez lewice zbrojną
myślę, że dokładnie takie same zdanie mieli przed 1918 r. zaborcy o Polsce. "Niepotrzebne, bufforowe państewko" - to by zapewne odpowiedzieli, zapytani o sens istnienia Polski. A co do terrorystów, to PPS za czasów zaborów robiła dokładnie to samo. Nie pamięta wół, jak cielęciem był...
krytykowała walkę narodowowyzwoleńczą, a bolszewicy tłumili takową karabinami, nie wiem więc skąd poparcie dla Basków.
Mniejsza z tym czy idea lewicy abertzale ( patriotycznej) jest słuszna czy nie. Tak naprawdę przerażające są "dowody" na działalność terrorystyczną owych aktywistów w postaci znalezionych kuchenek turystycznych ("bo można z nich bombę zrobić") oraz benzyny i butelek ( "bo można z nich zrobić koktajle mołotowa") . Na tej zasadzie można wsadzić prawie każdego. Ot demokracja liberalna w działaniu.
Opór, bredzisz, wiesz o tym, prawda?
a nie terroryzm
Tamte czasy a dzisiejsze to chyba nie to samo?
Mamy globalizacje świat się łączy państwa narodowe tracą wpływy itp.
Co do Kraju Basków oni są w 90%niepodlegli poza polityką zagraniczną i obronną o wszystkim decyduję autonomiczny parlament w Vitorii.
Ale terroryści się uparli i tyle musi być tak jak oni chća bo inaczej będą mordować zabijać podkładać bomby itp.
Co do Polski w latach odzyzkania niepodległości po 123latach niewoli pragne przypomnieć że wtedy o jakiejkolwiek autonomi naród polski mógł co najwyżej pomażyć nie mówiąc już o tym że państwo polskie już wcześnie istniało ale było słabe i stąd rozbiory to długa historia ty i terroryści z ETA tego niepojmieci tego jestem akurat pewny!
No tak, państw jest za dużo, nie potrzeba jeszcze jednego - skąd ja to znam? (-:
Zawsze byłem, jestem i prawdopodobnie zawsze będę za takimi ruchami jak ETA. Ale patrząc z drugiej strony: czy Hiszpanii nie szkoda trochę rozwalać? W końcu nie jest ona najgorszą matką dla swych dzieci (zwłaszcza w porównaniu z jednym dalekim krajem, który jakiś czas temu usilnie wmawiał sobie z nią podobieństwa).
też było lewicą nacjonalistyczną?