Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Warszawa: Pamięci ofiar wojskowej dyktatury

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Brawo! Gratulacje dla LA i MS!

Dobra akcja, popieram!

PS. Sekta Racja jak zwykle się ośmieszyła

autor: Getzz, data nadania: 2009-12-15 14:27:29, suma postów tego autora: 3554

:-)

widzę, że lewicowa scena kabaretowa ma się całkiem dobrze. czy obie strony odśpiewały "międzynarodówkę"? :-)

autor: rote_fahne, data nadania: 2009-12-15 14:38:08, suma postów tego autora: 1805

Kto jeszcze pamięta?

Kto dziś jeszcze pamięta że nad grobem zmarłego szesnaście lad temu zapomnianego Wsiewołoda Wołczewa, "Międzynarodówkę" odegrała orkiestra górnicza ...KWK "Wujek"...
Wydaje się że bardzo nieliczni...

PS.
Wczoraj gen. Jaruzelski w rozmowie Tomaszem Lisem, stwierdził że dzięki wprowadzeniu stanu wojennego panna "S" wreszcie dojrzała do tego co później zwykło się niestety nazywać tzw. planem Balcerowicza...
Przyznał się nawet że cieszył się z faktu wstąpienia Polski do struktur NATO.
Widać że bardzo się wzruszył gdy Lis mu przypomniał o jego religijnej i endeckiej postawie z czasów młodości gdy w wierszykach rozprawiał się z "czerwonym najeźdźca" z jakim walczył jego ojciec. Zresztą Lis się zastanawiał jak ktoś z taką (w domyśle chwalebną rodzinną przeszłością) przystąpił do tych "komuchów" i "zdrajców narodu" po II wojnie światowej.
Jaruzelski wspomniał tylko jeszcze o "niesprawiedliwości jakie niosły za sobą punkty dla dzieci z rodzin robotniczych i wiejskich dzięki który mogły studiować" i o potrzebie reformy rolnej jaka po części "bardzo skrzywdziła" jego rodzinę...
Generał pomimo to...wyraził uznanie dla "sukcesu Solidarności", jako człowiek kierujący się interesem państwa i patriotyzmem wyniesionym z domu rodzinnego...
Cóż za "wierność" przekonaniom...

autor: Andrzej Kot, data nadania: 2009-12-15 15:07:01, suma postów tego autora: 800

rote...

Nie, skądże znowu rote. Po stronie przeciwników generał można było spotkać takich "lewicowców" co wznosili okrzyk "raz sierpem raz młotem w czerwoną hołotę"...
Z drugiej strony "dobre imię" generał bronili ludzie z flagami czerwonymi na jakich widniała "niedozwolona" nazwa "KPP" i jedna z ..."niedozwolonym" symbolem sierpa i młota...
no i oczywiście Racja...
Faktycznie jest w tym trochę Racji ze wygląda to na ...kabaret.

autor: Andrzej Kot, data nadania: 2009-12-15 15:19:14, suma postów tego autora: 800

:-)

nie mówiłem, że kabaret? :-) generał potępia "niesprawiedliwe" punkty na studia i widzi swoją dziejową, czyli tragiczną misję... :-)

tak na marginesie. ciekawi mnie jedno, dlaczego żadna z organizacji nie wpadła na pomysł, żeby co roku zbierać się pod którymś z domów balcerowicza?

ktoś policzył liczbę ofiar planu balcerowicza?

autor: rote_fahne, data nadania: 2009-12-15 15:54:13, suma postów tego autora: 1805

rote...:)

Może dlatego że Balcerek znalazł się w gronie ekspertów "S" jeszcze przed wprowadzeniem stanu wojennego...
Stąd te fory dla jego "osobistości".

autor: Andrzej Kot, data nadania: 2009-12-15 16:34:42, suma postów tego autora: 800

Smoleń

Miszcz ciętej riposty

autor: Berdysznick, data nadania: 2009-12-15 16:40:38, suma postów tego autora: 247

Pytanie o brak pikiety pod domem Balcerowicza - całkiem zasadne

Tylko do kogo je kierować? Do, jak się okazuje, miłośników Popiełuszki?

autor: west, data nadania: 2009-12-15 16:56:20, suma postów tego autora: 6717

Trzeba być wielkim miłośnikiem

Popiełuszki, żeby go nie zabić? Dziwnie pojmujesz bycie czyimś miłośnikiem. Jestem miłośnikiem Tuska czy Kaczyńskiego, bo jeszcze żyją?
A pikieta pod domem Balcerowicza bardzo dobry pomysł.

autor: Getzz, data nadania: 2009-12-15 17:16:03, suma postów tego autora: 3554

Getzz, jak się na kogoś powołuje, to nie bez powodu

Chyba że z głupoty, ot tak, żeby chlapnąć...Nie wiem co gorsze w tym przypadku.

autor: west, data nadania: 2009-12-15 18:00:40, suma postów tego autora: 6717

Naprawdę

rozumiem doskonale argumenty LA i MS. Wiem, że oni tak ze szczerego serca. Tylko moim zdaniem nie można takich akcji wyabstrahować z ogólnego kontekstu, jakim jest wściekła nagonka burżuazyjnych szczekaczek na absolutnie wszystko, co lewicowe. I właśnie tej nagonki coroczne pastwienie się nad Jaruzelskim jest częścią. Elytom nie chodzi tu tylko o stan wojenny, ale o zdyskredytowanie całokształtu Polski 1945-89 (która ma się kojarzyć tylko z represjami, cenzurą, przemocą), obrzydzenie słów "socjalizm", "komunizm". Część środowiska dała się burżuazji wmanewrować w tę szopkę, no i mamy, to co mamy.

Jakiś czas temu uznałem, że kwestia Jaruzelskiego i stanu wojennego rodzi w środowisku zupełnie niepotrzebne konflikty i przestałem się opowiadać ani "za", ani "przeciw". Nic tak nie cieszy burżujów, jak wzajemne waśnie czerwonych. "Dziel i rządź" to niezawodna metoda elit. Jak niezawodna, mogliśmy się przekonać 12 grudnia. Ja bym w tej akcji nie wziął udziału w ogóle.

autor: fancom, data nadania: 2009-12-15 18:18:02, suma postów tego autora: 1427

Obrzydliwość

Młodzi"lewicowcy" nie znaleźli sobie nic lepszego do roboty, jak demonstrowanie wspólnoty ideowej z ks. Jankowskim oraz z LPR, ZChN, KPN, PiS, ROP, różnymi Zawiszami etc. Oto rola dla nowej lewicy! Zwłaszcza w obecnej sytuacji politycznej w Polsce!
A dyskusja nad tym wygłupem jeszcze dodaje do popisów dwu chamów z "Teraz My" dalsze bzdury i oszczerstwa.
Jeżeli Generał, dzięki którego poświęceniu żyjemy a ową młódź można było spłodzić, powiedział dziś coś niesłusznego, to szukajcie se pociechy w myślach Doktora h.c., laureata Nagrody Nobla i w błyskotliwych odkryciach dr hab. Dudka. A sami przestańcie pisać, boście za głupi, za ciemni, mali..

autor: Staruszek, data nadania: 2009-12-15 18:22:46, suma postów tego autora: 206

pikieta pod domem Jaruzela

to prawie jak pikieta pod domem Balcerka.

wielkim odkryciem chyba nie jest, że czołgi tego pierwszego umożliwiły reformę tego drugiego.

brawa za akcję! :)

autor: kobylynsky, data nadania: 2009-12-15 18:22:50, suma postów tego autora: 106

A kiedy Lewicowa Alternatywa

zacznie pod domami właścicieli III RP zapalać znicze dla uczczenia pamięci tych wszystkich, którzy odebrali sobie życie, bo jako bezrobotni nie mieli za co kupić swoim dzieciom chleba i ogrzać mieszkania. Zginęło ich z tych przyczyn zdecydowanie więcej niż z powodu wydarzeń w Wujku. To byłoby bardziej lewicowe, bo ci z Wujka pracę jednak mieli i bruk im nie groził.

autor: steff, data nadania: 2009-12-15 18:37:13, suma postów tego autora: 6626

Getzz...

A LA i MS to nie sekty? :)

autor: Margo, data nadania: 2009-12-15 18:44:46, suma postów tego autora: 627

internowanie

należy także przypomnieć ,że w czasie stanu wojennego internowany był E.Gierek i jego ludzie. Cóż to jest przemilczane. A co do wieku Jaruzela,Kanii , to jest śmieszne gadanie ,że są starzy i nie mogą być sądzeni to tak jakby znaleźć teraz jakiegoś zbrodniarza wojennego i powiedzieć ,że jest stary i nie może być sądzony.Myślę ,że gdyby Jaruzel żył trochę później to pewnie z głódziem by biegał do kościółka...

autor: azeotrop, data nadania: 2009-12-15 19:41:59, suma postów tego autora: 71

Jedynym zwycięzcą tych pikiet

jest polska liberalna demokracja.

autor: sheik, data nadania: 2009-12-15 20:20:22, suma postów tego autora: 89

Prawica i lewica występuje razem przeciwko byłemu dyktatorowi

Nie można lepiej wpisać się w logikę systemu liberalno-demokratycznego, jak pokazać polityczne zjednoczenie przeciwko ucieleśnionemu złu systemu już pokonanego.

Nie zapominajmy, że dziś nikt nie powie "Liberalna demokracja jest cudowna". Dziś się mówi: "Wystarczy, że to co ją poprzedzało było bezwzględnie złe".

autor: sheik, data nadania: 2009-12-15 20:25:32, suma postów tego autora: 89

Krzyż w szkolnej sali

jest dziś oczywiście większym zagrożeniem niż Jaruzel. A jednak dopominanie się o zdjęcie krzyży w imię "neutralności" jest niedorzeczne. Jeszcze bardziej niedorzeczne jest podporządkowanie się lewicowych radykałów symbolice systemu w imię poczucia moralnej słuszności.

autor: sheik, data nadania: 2009-12-15 20:30:36, suma postów tego autora: 89

?

Co ma wspólnego z socjalizmem system wojskowo-partyjny, wprowadzony przez ekipę Jaruzelskiego?

Mordowanie strajkujących ma jakiś związek z lewicą, czy raczej z faszystowską dyktaturą?

autor: pk, data nadania: 2009-12-15 20:41:22, suma postów tego autora: 261

sheik

podpisuję się pod twoją wypowiedzią. trafiłeś/łaś w przysłowiową 10.

autor: rote_fahne, data nadania: 2009-12-15 20:51:48, suma postów tego autora: 1805

pytanie problemowe...

Czy IPN liczy liczbę ofiar planu Balcerowicza?

autor: rote_fahne, data nadania: 2009-12-15 20:53:43, suma postów tego autora: 1805

rote,

zapewne nie, bo takich ofiar nie ma.

autor: ABCD, data nadania: 2009-12-15 20:58:57, suma postów tego autora: 20871

Zagubieni lewacy?

RACJA Polskiej Lewicy rozpoczeła manifestacje poparcia o godz. 23,00 w dniu 12 grudnia 2009 . Watpie czy wczesniej byli jacys zwolennicy Pana Gen. Jaruzelskiego.

Jezeli natomiast lewacy stali naprzeciw czlonkom RACJI PL po 23 ,00 to gratuluję sojuszy politycznych z prawicowa tluszcza polityczna. Z tymi ktorzy wznosili hasla antysemickie i wrzeszczeli o Wielkiej Polsce Katolickiej.
Po manifestacji na grupkę uczestników RACJI PL napadła grupa prawicowo-klerykalnych chuliganów. Działali z zaskoczenia i byli brutalni. Oczywiście znając „odwagę” takich osobników każdy z czytelników może łatwo przewidzieć, że jako pierwszego zaatakowano naszego kolegę, który był niskiego wzrostu, w okularach i najstarszy w grupie. Strącono mu okulary i kiedy praktycznie niewiele widział, kopnięto go w twarz. Dzięki zdecydowanej postawie policji i naszej ujęto 3 napastników. Złożone zostały stosowne zeznania na policji. Nie odpuscimy.

Pan Generał Wojciech Jaruzelski zaprosił do siebie przewodniczącą RACJI PL Teresę Jakubowską, Joannę Gajdę oraz Krzysztofa Mrózia i na ich ręce złożył podziękowania dla członków RACJI PL a zwłaszcza gratulował odwagi tym, którzy brali udział w demonstracji poparcia w dniach 12/13.12.2009.
To co powiem moze brzmiec troche zlosliwie ale jest jedynie chlodna ocena stanu faktycznego. Liczebnosc wszystkich grupek lewackich jest mniejsza niz organizacji mazowieckiej RACJI PL. Zyjecie tylko dzieki portalowi LEWICA.PL. Nikt wami sie nie interesuje.

autor: Krzysztof Mróź, data nadania: 2009-12-15 21:33:19, suma postów tego autora: 569

serio abcd?

powiem ci, że się mylisz. zresztą nie będę próbował cię przekonywać. wiesz swoje.

autor: rote_fahne, data nadania: 2009-12-15 21:40:42, suma postów tego autora: 1805

Zabawna jest sugestia

że gdyby jednak takie ofiary były, to by je IPN liczył.

autor: sheik, data nadania: 2009-12-15 22:16:52, suma postów tego autora: 89

...

Młodzi Socjaliści wychowani i wyuczeni już w nowej Polsce. Od razu widać, że dobrze wychowani i wyuczeni. Plują na połowę społeczeństawa, u Lisa, słyszałem, 80 proc. A potem myślą jak dotrzeć do ludzi. Jakubowskiego nie czytają. Równają stalinizn z hitleryzmem i Pinocheta z Jaruzelskim. Nowe media ich niby poprą. Jak te 50 % społeczeństwa wymrze, to Cisza napisze: Wygraliśmy z poplecznikami okularnika. Kolega jeden. Choć z wiekiem ponoć ludzie mądrzeją.

autor: prezio, data nadania: 2009-12-15 22:40:45, suma postów tego autora: 878

Ja proponuję pikietę pod domem Urbana

O ile dla Jaruzela i Balcerka pikieta pod domem jest pewnym dyskomfortem, o tyle Urban nawet nie zauważy, gdy 500 metrów od domu, przed bramą wjazdową w stylu wczesnego Bizancjum ktoś pikietuje. Choć przez dobrą lornetkę powinien dostrzec swych zwolenników z RACJI ...

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2009-12-15 22:42:31, suma postów tego autora: 6199

Poparcie Jaruzelskiego dla RACJI jest tym samym co oczekiwany powrót Leszka Millera do SLD

Należy cieszyć się z takich "pocałunków śmierci", gdyż pozwalają oddzielić lewicowe ziarno od pseudolewicowych plew.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2009-12-15 22:50:40, suma postów tego autora: 6199

Jesteście jak PiS-owcy

Można mieć do generała pretensje, że za mało strzelał, że oddał solidaruchom władzę, ale takie pikiety to umawiajcie sobie z PiS.

autor: Poll74, data nadania: 2009-12-15 23:07:29, suma postów tego autora: 52

Niedouczeni lewacy

Porownywanie gen. Jaruzelskiego do Pinocheta swiadczy o nieuctwie lewakow. Porownujac liczbe mieszkancow Polski i Chile i biorac za punkt wyjscia liczbe ofiar w Chile to stan wojenny musialby pochlonac ok. 7 tys. osob.
Ba, mam gest . Podzielmy to na polowe. Niech bedzie ok. 3,5 tys. Lewacy, dlatego jestescie lekcewazeni i gromadzicie sie w 5-6 osobowych partiach czy ruchach spolecznych(7-8 osobowych) poniewaz nikt was nie traktuje powaznie.

autor: Krzysztof Mróź, data nadania: 2009-12-15 23:09:29, suma postów tego autora: 569

Demokracja burżuazyjna w tzw. środowiskach lewicy

stała się tak "święta" jak prywatna własność środków produkcji...
Dziwi to bo tzw. środowiska lewicy właściwie nic nie zawdzięczają tejże "specyficznej" (jedynie zdaje się w aktualnych warunkach realnej) demokracji z jaką przecież współgra tzw. wolny rynek...preferujący ekonomiczną dominację burżuazji.
Niektóre środowiska nawet w istocie przyklaskują wspomnianemu tu już ostracyzmowi skierowanemu przeciwko jeszcze na razie "wirtualnemu" zagrożeniu by coś na tym ugrać, wywęszyć w tym dla siebie sprzyjające warunki do i umocnienia swojej pozycji.
Osobiście nie uznaje się za część czy "element składowy" tej osobliwej "wspólnoty środowiskowej" jaka niestety forsuje linię bylejakości, często hołduje taniemu populizmowi, antykomunizmowi i programowemu eklektyzmowi byleby każdemu tu i ówdzie się przypodobać na tzw. radykalnej lewicy. Dzielą ich tylko z reguły różnice personalne a nie przywiązanie do idei.
Trochę od tego szamba próbują się odróżnić niektórzy anarchiści, chociaż też nie zawsze.
Aczkolwiek starają się iść wyznaczoną przez siebie drogą i nie ulegają złudzeniu ze kiedyś uda im się wyjść poza reformizm.

Wracając do tematu przewodniego...
Staruszku:

Problemem jest to że gen. Jaruzelski wtedy gdy wprowadzał stan wojenny twierdził że "będzie bronił socjalizmu jak niepodległości". Co dzisiaj z tej obrony zostało? Czy gen. Jaruzelski w ogóle o tym mówi?
W jednym z wywiadów dla GW twierdził że docenia bodajże gospodarkę wolno-rynkową gdyż jest ona efektywniejsza i się "lepiej sprawdza" od gospodarki typu socjalistycznego. PS. przyznawał się do noszenia ...mieczyka chrobrego na łamach dość prawicowego, konserwatywnego czasopisma.
Nie popieram stawiania znaku równości między tym co wyprawiała junta Pinocheta a Jaruzelskiego WRONą. Jednak gen. Jaruzelski próbuje się za wszelką ceną ratować przed często rzeczywiście wyolbrzymionymi przez prawicowców krzywdami jakie miały ją bezpośrednio dotknąć, sięgając do do sformułowań typu: "jestem ojcem porozumień okrągłostołowych" czy "dzisiejsza Polska mi się podoba".
Osoby jakie jednak uważają że PRL był pewnym eksperymentem socjalistycznym, jaki podobno chciał uchronić od całkowitego wykolejenia w 1981 roku generał mogą czuć się co najmniej niezręcznie gdy słyszą teraz od generała że kierunek zmian po 1989 jaki wybrały elity solidarnościowe i PRL-owskie ogólnie rzecz biorąc słuszny.

Fancom
Naprawdę widzisz te "zjednoczone środowisko czerwonych". Na jakich zresztą podstawach, fundamentach te zjednoczenie miałoby się opierać. Bądźmy transparentni a nie spolegliwi wobec tego "lewicowego krajobrazu".
Jeśli idzie o poglądy na tzw. akcje jaka odbywa się pod domem "Jaruzela" to się zgadzam.
Nie chodzi tutaj nawet o to by umniejszyć "dorobek PRL" ale by znów przypomnieć jak "komuniści" utrwalali za pomocą wojska swoją władzę i zdeptali "prawdziwie polski", "niepodległościowy zryw" walczący o "wolność" i "suwerenność" czyli tak naprawdę o kapitalizm z parasolem ochronnym czyli narodową suwerennością jaka ma się wyrażać za pomocą instrumentów demokracji burżuazyjnej.

autor: Andrzej Kot, data nadania: 2009-12-15 23:17:43, suma postów tego autora: 800

fancom -

- w 100 % racja ! sam chcialem cos podobnego napisac, ale mnie uprzedziles/as.
Dodam tylko, ze stawianie znaku rownosci miedzy Chile '73 i Polska `81 jest conajmniej w zlym guscie.
Z historii pala, dzialacze LA !

autor: Mao Tan Wen, data nadania: 2009-12-15 23:45:38, suma postów tego autora: 368

Wiara abcd w rzetelność IPN-u

budzi szacunek.

autor: sheik, data nadania: 2009-12-16 00:16:17, suma postów tego autora: 89

Krzysztofie Mróz

należy się tylko cieszyć, że Racja jest traktowana poważnie. Nie wiem przez kogo co prawda ale z pana postów bije takie przekonanie, że aż nie śmiem wątpić iż jest inaczej.

Druga siła na lewicy można powiedzieć. Avanti towarzysze Avanti po minimum 20% w nadchodzących wyborach..... Ale cyrk....

Bardzo podoba mi się korelacja ofiar w stosunku do liczby ludności. I tu mam pytanie związane z moją niewiedzą co do nowoczesnej lewicy. Ile można mieć trupów na sumieniu aby nadal w panteonie bohaterów wystawać? Tzn procentowo mi kolega określi to ja już sobie co do reszty dyktatorów sam obliczę i tym samym zorientuje się na ile nimi znaczy dyktatorami są.

A solidarnosc poll pałować pałować ile wlezie trzeba było warchołów nierobów i chamów. Dziś też w Warszawie wyszły takie na ulicę. Że niby pracy i chleba. Chamstwo jedne. Ale nie ma już generała. Nie ma ZOMO. Więc mogła kontrewolucyjna swołocz się szwendac po ulicy bezkarnie.

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2009-12-16 00:29:57, suma postów tego autora: 899

J. Zychowiczu...

Dodaj jeszcze ze tych ofiar było mniej dzięki...Jaruzelskiemu jaki utorował drogę...Balcerowiczowi :-)

(Jednak) Chwalmy Pana Generała

autor: Andrzej Kot, data nadania: 2009-12-15 23:21:35, suma postów tego autora: 800

Proszęo komentarze...

Czemu się jeszcze nie pojawiały?
Podmieńcie chociaż na "ABCD" ...drodzy..."moderatorzy"

autor: Andrzej Kot, data nadania: 2009-12-16 00:45:39, suma postów tego autora: 800

To ma być lewica.

Żółtodzioby pyskują. Przepraszam za to określenie ale nic innego a odpowiednio określającego tych pseudo lewicowców, nie znalazłam. Zdrowy rozsądek, to pojęcie im obce. Ośmieszają się swoim brakiem rozeznania i kompletną ignorancją.

autor: Joanna-Malina, data nadania: 2009-12-16 00:53:08, suma postów tego autora: 41

Margo,

LA i MS to nie sekty bo się tak nie zachowują.

autor: Getzz, data nadania: 2009-12-16 01:07:44, suma postów tego autora: 3554

Razem z prawicowcami, klerykałami-nowa droga.

Co ma znaczyć zestawienie Chile 1973, Polska 1981? Co niby te wydarzenia mają wspólnego? Porównywanie Pinocheta i Jaruzelskiego ma sens-taki jak obrona dobrego imienia Popiełuszki ramię w ramię z Młodzieżą Wszechpolską.

autor: Intellector, data nadania: 2009-12-16 01:11:34, suma postów tego autora: 234

Mao Tan Wen,

jestem facetem. Z mojego wpisu wynika to dość wyraźnie.

Andrzeju Kocie,

przykro patrzeć, jak organizacje, które jutro będą szły we wspólnym pochodzie w obronie praw pracowniczych lub lokatorskich, dziś skaczą sobie do oczu. W ogóle to rozprawianie, czy Jaruzelskiego kochać czy nienawidzić wydaje mi się naprawdę śmieszne. Tak jakbyśmy stali przed możliwościa cofnięcia czasu, zmiany przeszłości i w związku z tym musieli teraz zadecydować, co z tą przeszłością zrobić - wprowadzić stan wojenny czy nie. PRL już nie wróci. Było, minęło. Wiele by się znalazło w historii Polski takich wydarzeń, o których mielibyśmy zupełnie odmienne zdanie. Warto brać się o wszystko za łby?

LA, MS, PPP, KPP, Racja, PPS mogą różnić się, co do oceny jakichś wydarzeń z zamierzchłej przeszłości. Jednak zgadzają się co do spraw o wiele ważniejszych, bo teraźniejszych. Co do tego, że płaca mimialna jest na skandalicznie niskim poziomie, że Polska to kraj rozpasanego wyzysku i krzyczącej niesprawiedliwości, wasalny wobec USA i Watykanu itd.

Poza tym, podtrzymuję, co powiedziałem wcześniej. Coroczna szopka wokół Jaruzelskiego to z jednej strony część kampanii nienawiści burżuazji wobec lewicy, a z drugiej doskonałe igrzyska dla ludu, kiedy chleba brak. Oj, będą rodacy znów ostro rozprawiać nad pustymi talerzami, czy Sowieci by weszli czy nie. Środowisko widocznie dało się mediom zmanipulować i uznało, że koniecznie musi w tej hucpie wziąć udział - albo za, albo przeciw. Bo przecież to taka ważna kwestia, wszystkie media o tym mówią, więc nie wypada milczeć w tej sprawie, prawda?

Panie Krzysztofie Mróz,

oj, oj, oj. Jeśli liczebność jest miernikiem tego, czy dana organizacja jest poważna czy nie, to przebijam! Znam jeszcze poważniejszą lewicową partię! SLD! Bardzo, bardzo poważna i licząca się organizacja. Ma swoich przedstawicieli w Sejmie i samorządach. Jest trzecią siłą polityczną w kraju.

Racja jest natomiast tak przeraźliwie poważnym ugrupowaniem, że jak przychodzą wybory, to nawet własnej listy nie jesteście w stanie wystawić. Ba! Nie możecie się nawet dogadać, z której listy startować, skutkiem czego część z Was idzie z SLD, a część z PPP. Członkowie tej samej partii startujący z konkurencyjnych wobec siebie list - kabaret. Antyklerykalizm to jednak niezbyt mocne spoiwo.

autor: fancom, data nadania: 2009-12-16 01:42:49, suma postów tego autora: 1427

LA

lubi sobie POpikietować a to pod domem jakiegoś generała a to POd domem jakiegoś kamienicznika a może by tak POd dom jakiegoś obecnego decydenta POmaszerować i tam POkazać siłę LA.
LA nie zna litości – to chociaż wstydu niech oszczędzi.
Nie kopie się leżącego.
LA nie zna litości.

autor: Kasia Pazurek, data nadania: 2009-12-16 06:50:09, suma postów tego autora: 164

Szanuje ludzi pracy

Macieju Stańczykowski, szanuje ludzi pracy. Nie przypisuj mi intencji ktorych nie mam. Zaluje jedynie tego, że grupki lewicowe przyjmuja retoryke i wizje historii prawicy. Kazda smierc jest tragedia ale kilkadziesiat ofiar stanu wojennego w zaden sposob nie upowaznia do porownywania stanu wojennego do Chile w 1973 r. Gdyby gen. Jaruzelski choc w polowie byl Pinochetem to ofiar byloby kilka tysiecy. Jezeli male grupki lewicowe nie chca sie osmieszac to nie powinny wchodzic w buty prawicy. A tak swoja droga to zalosne. Przedtem protestowac przychodzila prawica a teraz pod wplywem prawicowej propagandy probuja cos uszczknac, praktycznie szerzej nieznane, grupki lewicowe.

autor: Krzysztof Mróź, data nadania: 2009-12-16 07:47:46, suma postów tego autora: 569

cdn

Lista ofiar stanu wojennego:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ofiary_stanu_wojennego_w_Polsce_1981-1983

To dla przypomnienia, gdzie jest miejsce lewicy - po stronie społeczeństwa, nie po stronie `władzy` to społeczeństwo pacyfikującej.

autor: pk, data nadania: 2009-12-16 07:47:23, suma postów tego autora: 261

Krzysztofie Mróz

ja do polla z tym pałowaniem piłem który ubolewa, że generał za mało tych okropnych solidaruchów ze stoczni zatłukł

Natomiast pisząc, że każda śmierć jest tragedią powinien pan chyba konsekwentnie pochylić się nad tymi nie kilkudziesięcioma ale ponad setką pojedynczych śmierci. Gdyby był Pan konsekwentny w swoim stwierdzeniu o tragedii nie broniłby Pan generała licytując się ile ludzisków zamordowali inni i że na ich tle to Pan generał całkiem nieźle wypada. Bo to się proszę Pana po prostu kupy nie trzyma a i z logiką jest na bakier.

Ah i gwoli sprawiedliwości. To nie LA wchodzi w buty prawicy. To wy i wam podobni gracie rolę jaką prawica przygotowała dla lewicy. której historia ma być jasno skojarzeniowa lewica - PRL, socjalizm - stan wojenny puste półki.

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2009-12-16 09:05:35, suma postów tego autora: 899

pzpr

Nie tylko Solidarność protestowała - co mamy sądzić o kilkuset tysiącach osób z PZPR (pada nawet liczba 850 tysięcy), które złożyły legitymacje partyjne w proteście przeciwko wprowadzeniu stanu wojennego? A to wymagało dużej odwagi - oznaczało bowiem jawne, indywidualne przeciwstawienie się aparatowi przemocy.

Nie jest to równoznaczne z tymi, którzy oddali życie podczas strajków i manifestacji, ale także ważne dla poznania tej tragicznej historii.

autor: pk, data nadania: 2009-12-16 09:11:05, suma postów tego autora: 261

fancom

Uważam ze akcenty o jakich wspominasz inaczej się rozkładają w wielu tych organizacjach i zdecydowanie nie jest tak optymistycznie jak zechciałeś to zaprezentować.
Zresztą większość z tych mikro-partyjek czy organizacji niepartyjnych przyznaje się iż jawnie chce iść drogą reform, traktując głębsze, bardziej wyraziste przemiany jako mrzonki.
Programowe dyskusje, spory nie są dla nich ważne.
Najwyżej mówi się że będą one poruszane na odkładanych w przyszłość zjazdach, kongresach itp.
Najważniejsze "jest robić" (cokolwiek z reguły zresztą) a nuż automatycznie przełoży się to na zmianę sympatii wśród osób jakim tzw. środowisko stara się pomóc.
Mogłoby się wydawać że coś innego ma do powiedzenie tutaj "KPP". Niestety członkowie tej organizacji wolą wespół z Racją przychodzić pod dom generała i uczestniczyć w tym kabarecie.

autor: Andrzej Kot, data nadania: 2009-12-16 09:30:34, suma postów tego autora: 800

Niestety

Parę razy zdarzyło mi się pochwalić Mlodych Socjalistów ale po tym ich wystąpieniu zmieniam zdanie.Pogięło ich maksymalnie!Można mieć swoje zdanie na temat Generała Jaruzelskiego i Stanu Wojennego ale występowanie ramię w ramię z Moździerzami Weszpolskimi i innymi mendami społecznymi jest kretynizmem politycznym na który nawet młodzieńcy nie powinni sobie pozwolić!
Niestety okazało się że MS i LA robią za pożytecznych idiotów.
Pokażcie się znowu w Olsztynie to zamiast słów poparcia dostaniecie parę jobów!
A ja stanę ramie w ramię ze staruszkami z Radia Maryja i Weszpolakami i będę skandował: "Raz sierpem raz młotem czerwoną chołotę"
A co, ktoś mi zabroni?

Ludu Polan powstań z kolan!!!

autor: kot, data nadania: 2009-12-16 10:29:04, suma postów tego autora: 121

Cyt:

"Ah i gwoli sprawiedliwości. To nie LA wchodzi w buty prawicy. To wy i wam podobni gracie rolę jaką prawica przygotowała dla lewicy. której historia ma być jasno skojarzeniowa lewica - PRL, socjalizm - stan wojenny puste półki."
Maciej S. ma 100 % racji, mimo że kibicuje Legii.:)
To właśnie przez prl, pzpr, esbeków, zomowców, różnych jaruzelów, a w póżniejszym okresie postpzperowski SLD takie piękne słowa jak lewica i socjalizm źle się w Polsce kojarzą.

autor: Getzz, data nadania: 2009-12-16 11:25:36, suma postów tego autora: 3554

Getzz

"To właśnie przez prl, pzpr, esbeków, zomowców, różnych jaruzelów, a w póżniejszym okresie postpzperowski SLD takie piękne słowa jak lewica i socjalizm źle się w Polsce kojarzą."

Samo życie, druga wojna, zimna wojna, Polska to nie wyspa, trudno o raj, może w niebie?

Pozdrawiam

autor: Margo, data nadania: 2009-12-16 11:52:32, suma postów tego autora: 627

pk

Tłumy, tłumy, tłumy - bez dolarów z zachodu to by był „tłumik” który dziś obserwuję na różnych lewicowych imprezach. Szkoda ze nikt nasz nie chce teraz sponsorować.

Pozdrawiam

autor: Margo, data nadania: 2009-12-16 12:12:15, suma postów tego autora: 627

...

Zabawne jest wyklinanie Jaruzelskiego - "zbrodniarza" przez fana Slobodana Milosevica. Trudno robić z Jaruzelskiego wielkiego bohatera, był po prostu pragmatycznym politykiem - czy działał w interesie kraju, czy tylko swoich "towarzyszy", to już osądzi historia. W sumie to dobrze, że lewica szuka głębszych kryteriów samookreślenia, niż tylko stosunek do PRL, i nie cała pada na kolana przed Jaruzelskim. Ale z drugiej strony stawanie w jednym szeregu z prawicą odsądzającą PRL od "czci i wiary", raczej nie przysporzy takiej lewicy popularności.

autor: Odyseusz, data nadania: 2009-12-16 16:17:21, suma postów tego autora: 1684

fotki

http://www.la.org.pl/component/option,com_ponygallery/Itemid,41/func,viewcategory/catid,14/

autor: Cisza_, data nadania: 2009-12-16 22:05:54, suma postów tego autora: 2083

RACJA modli się do generała

Nie interesuje mnie procentowa liczba ofiar, kto był gorszy, kto lepszy.
Generał wywołał pucz którego ofiarami byli polscy robotnicy. Strzelano do klasy robotniczej. tego się nie zapomina...

To wystarczy za całą polemikę z "lewicową" Racją...

autor: syndykalista, data nadania: 2009-12-16 22:50:43, suma postów tego autora: 181

świat się kończy Syndykalisto

Normalnie z krzesła można spaść. Syndykaliści, socjaliści w jednym szeregu z faszystami!
Czy Wam się już do reszty w głowach popier...ło? Luuudzie!
Później na forach czyta się wypowiedzi różnych takich, którzy piszą, że naziści to przecież socjaliści tyle , że narodowi czyli jakaś lewica. I co takiemu odpowiedzieć?
Występujecie razem na jednej imprezie z ludźmi, których według standartów europejskich wszyscy na lewicy określają mianem faszystów!
Popytajcie swoich włoskich, hiszpańskich czy niemieckich kolegów spod czerni i czerwieni czy oni by coś takiego zrobili?
Wstyd!

autor: kot, data nadania: 2009-12-16 23:51:41, suma postów tego autora: 121

syndykalista

Szkoda, że nie znasz znaczenia słowa "pucz". Tym bardziej szkoda, że go używasz.

autor: Intellector, data nadania: 2009-12-17 12:47:53, suma postów tego autora: 234

kot

Popytam moich zachodnich "kolegów spod czarno-czerwonych sztandarów". Mogę spytać tych którzy słali pieniądze dla Solidarności podczas stanu wojennego?
A tak przy okazji; jacy to faszyści stali pod domem generała? Może ci z kapeli Sztorm 68, którzy Jaruzelskiego wychwalają w swoich utworach?

Doskonale wiem co oznacza pucz. Wiem też co oznacza totalitaryzm. I używam ich tam, gdzie powinienem.

jeśli lewica nie ma już żadnych wzorców, to niech nie zajmuje się szukaniem ich na siłę. A już na pewno nie pośród bezideowych karierowiczów, którym dano całe wojsko do zabawy.

autor: syndykalista, data nadania: 2009-12-18 20:53:30, suma postów tego autora: 181

./..

Syndykalisto. Akurat Sztorm 68 jest w tym względzie wyjątkiem, nie regułą, więc Twoja wypowiedź może wprowadzać w błąd...

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2009-12-19 00:13:37, suma postów tego autora: 3566

fancom

Wydaje mi się, że LA i MS zdają sobie sprawę z kontekstu szerszej antylewicowej nagonki. Tak odczytuję umieszczenie na transparencie "Chile'73". Tylko czy to wystarczy żeby uznać że nie przyłożyli do tejże nagonki swojej cegiełki?

autor: bolo, data nadania: 2009-12-19 15:22:56, suma postów tego autora: 4522

Ta manifestacja MS i L A ma swój sens.

Mimo mrozu jej uczestnicy zademonstrowali, że mają swoje zdanie, w dodatku bardzo niepoprawne politycznie - gdyż pokazali że będąc lewicowcami nie identyfikują się z "ancien regime'em", a ponadto wyłamują się z lansowanego przez "mendia" podziału typu "Jaruzel - zdrajca" i "Jaruzel - zbawca". Co do mnie, stosunek do WJ jako trepa i wroga robotników mam jak najbardziej negatywny - co nie zmienia faktu że będę bronił go przed bzdurnymi oskarżeniami goebbelsów z Ministerstwa Prawdy (IPN), gdyż służą one jedynie odwracaniu uwagi od faktu, że to faktycznie WJ umożliwił "Solidurniom" i watykańskiej hołocie aneksję Polski po 1989 (to że dudki, kurtyki i żaryny łżą w tej sprawie jak bure suki udowodniono min. w ubiegłotygodniowym "Przeglądzie"). Natomiast RACJAnalistom szczerze się dziwię, to było akurat mało rozsądne...

autor: szczupak, data nadania: 2009-12-26 00:45:29, suma postów tego autora: 3747

Dodaj komentarz