Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Rząd chce ograniczyć ochronę lokatorów

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Cała nadzieja w prezydencie

Jego rzecznik powiedział że prezydent się waha.
Biorąc pod uwage że chce walczyć o relekcje musi zbijać punkty a podpisanie tej ustawy punktów mu nie nabije.
Chyba że skieruje sprawe do trybunału zobaczymy.

autor: Antyliberał, data nadania: 2010-01-04 20:38:30, suma postów tego autora: 1302

Ta ustawa to kolejny bubel, który jest w teorii szlachetny a

w praktyce daje efekt odwrotny od oczekiwanego. Z powodu tej ustawy właśnie, właścicielom mieszkań, opłaca się je wynajmować tylko osobom o wysokich stabilnych dochodach, albo nie wynajmować wcale. Własciciel mieszkania musiałby być najłagodniej mówiąc lekkomyślny, żeby wynająć mieszkanie osobom o niskich lub niepewnych dochodach. To także przez ten przepis w Polsce nie rozwija się rynek mieszkań pod wynajem. Z tego powodu wynajem mieszkań jest drogi a mieszkania pod wynajem są trudno dostępne. W interesie wszystkich poszukujących mieszkań jest aby ten gniot prawny skończył w śmietniku.

autor: Leopard, data nadania: 2010-01-04 21:38:49, suma postów tego autora: 431

Dlaczego tylko podpisujemy imieniem?

Podpisalem petycje imieniem i nazwiskiem a takze rozeslalem do czlonkow RACJI PL. Poprosilem zeby podpisywali imieniem i nazwiskiem. Wszelkie petycje podpisywane tylko imieniem maja mala wartosc . Urzednik moze to potraktowac jako swoisty anonim. Sam jestem urzednikiem i dlatego zwracam uwage.

autor: Krzysztof Mróź, data nadania: 2010-01-04 22:21:13, suma postów tego autora: 569

Realizacja planów Barbary Blidy na pewno ucieszy pantaraki i nanoludki.

Kamienicznik to właściciel kamienicy, a jej lokator? Może kamieniarz?

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2010-01-04 22:54:04, suma postów tego autora: 6199

szlak

mam nadzieje, ze moj kamienicznik tego zbyt szybko nie przeczyta;) petycja poszla, dobrze Cisza, ze trzymacie rece na pulsie, wysle tez na nasze listy newsletterowe, pozdr.

autor: MJ, data nadania: 2010-01-05 02:49:18, suma postów tego autora: 1280

I tu jasno

Jak na dłoni widać, że w wywiadzie obok Ługowska ma rację. Ruch lokatorski, do którego żywię sympatię, nadal jest bardzo słaby i jest w stanie zablokować eksmisje, ale nie jest już w stanie zapobiec niekorzystnym zmianom systemowym. Pole jego działania poprzez te zmiany coraz bardziej się kurczy i już niedługo jedynym sposobem pomocy lokatorom bez przekraczania granic prawa, będzie jedzenie zamiast bomb dla tych co utracili swoje prawa do lokalu.
Czy można temu jakoś zaradzić? Lobbować u jakiejś partii parlamentarnej? Stosować zasadę obywatelskiego nieposłuszeństwa? Można próbować różnych rzeczy, ale do tego potrzebny jest wielotysięczny ruch. Teraz można się tylko cofać.
Wielu jako antidotum znajduje działalność partyjną, która, ale tylko teoretycznie, może pomóc o pewne sprawy walczyć. Teoretycznie, bo może o nie walczyć jeśli znajdzie się w sejmie, a na to nie ma szans. Poza tym działalność partyjna ma tyle wad, że znacznie przewyższają one zalety. W krótkim czasie nawet kiełkujący ruch lokatorski rozłoży na łopatki.
Jedyne co można to przeyrwać. Budować dalej ten ruch, a gdy urośnie w końcu uderzyć zamiast się bronić. To wszystko niestety też bez żadnych gwarancji.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-01-05 12:31:00, suma postów tego autora: 6205

wybory

coraz bliżej,więc POjeby pragną pozyskać elektorat wśród kamieniczników.
te neoliberalne k...y wejdą w dupę każdemu kto ma pieniądze i choć o jedną kadencję przedłuży POjebaną radosną twórczość.
POlacy to głupi naród wierzacy w cuda i dlatego 50% biedoty popiera POjebów liczac że moze i im z pańskiego stołu spadną jakieś okruchy.

autor: no pasaran, data nadania: 2010-01-05 12:06:41, suma postów tego autora: 329

Sierp

Niestety ten ruch rośnie zbyt wolno, bo trudno jest o wielki ruch budując go niemal od zera. Kamienicznicy swoje organizacje zakładali na początku lat 90, a do roku 2000 nawet większość lewicy nie widziała potrzeby organizowania lokatorów.
Jest już lepiej, ale większość społeczeństwa ma nadal to do siebie, że budzi się dopiero gdy zaczyna dostawać po czterech literach, a wtedy zwykle jest już za późno. Tak było w W-wie. "Popieramy was, ale nas to nie dotyczy", a później jak dostają podwyżki to w płacz, bo "nikt się nami nie interesuje" itp. Tak samo ci którzy teraz piszą, że wzięli kredyty i sami spłacają mieszkania, narzekając na "przywileje" innych mających niższe czynsze, pierwsi pobiegną po pomoc jak nie będą mieli jak tych kredytów spłacić i bank zechce ich mieszkań.

autor: Cisza_, data nadania: 2010-01-05 13:07:39, suma postów tego autora: 2083

A ja myślę

że 50% Polaków nie ma żadnych poglądów politycznych i nie wierzy w żadne zmiany systemowe. Co najwyżej w wyższą płacę minimalną czy większy zasiłek dla bezrobotnych, który właśnie PO podniosła. Jeśli już to jest tylko roszczeniowa wobec kapitalistycznego stołu z którego chce by jej coś spadło.wierzy, że inny niż kapitalistyczny stół byłby po prostu pusty. Po 20 latach propagandy wierzy też w koniec historii i konieczność dziejową takich zmian. To się nie zmieni przez następne dziesięciolecia a już na pewno nie w czasach kryzysu.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-01-05 13:10:31, suma postów tego autora: 6205

no pasaran

robisz z portalu Lewica.pl słowną kloake

autor: Kasia Pazurek, data nadania: 2010-01-05 13:37:04, suma postów tego autora: 164

Rząd potrzebuje głodnych, bezdomnych i zamarających

Dlatego zamierza ograniczyć prawną ochronę lokatorów. Inaczej nie może. Służ przecież właścicielom. Takie wszak jest jego klasowe posłanie. Protesty tego nie zmienią, jeżeli rząd nie będzie reprezentantem przede wszystkim sił najemnych.

autor: steff, data nadania: 2010-01-05 17:24:23, suma postów tego autora: 6626

Sceptycznie

Patrze na możliwość rozwoju ruchu lokatorskiego. Bo jeśli trzeba się cofać pod naporem zmian legislacyjnych, na które ruch lokatorski nie ma praktycznie wpływu, to jak się w takiej sytuacji rozwijać? To nie motywuje. Jednostkowy sukces, zablokowanie jednej konkretnej eksmisji na ten rozwój nie wpłynie. A jeśli ten ruch przestanie się rozwijać to na drugi dzień zacznie się zwijać.
Potrzebne są nowe formy i metody działania, które przyniosą bardziej uniwersalne sukcesy, tylko tak dynamika jego rozwoju może się utrzymać. Przynajmniej do czasu osiągnięcia masy krytycznej, powyżej której z ruchem zaczną się liczyć i będzie on samodzielnie hulał bez kroplówki anarchistów czy KSS.
Obawiam się, że to może być dla tego ruchu rok przełomowy. Albo zacznie szybko rosnąć, albo usychać.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2010-01-05 18:25:29, suma postów tego autora: 6205

Rozwiązaniem

Moim zdaniem może być radykalizacja ruchu lokatorskiego. Akcje typu wejście do biura wiceprezydenta miasta czy przerywanie obrad rad miejskich w miastach gdzie nie działa dialog społeczny to pewien sposób zwrócenia uwagi na problem. Wbrew pozorom niemało osób taka radykalizację jest w stanie poprzeć.

autor: Cisza_, data nadania: 2010-01-05 20:26:50, suma postów tego autora: 2083

Dzisiaj o 15.17

dostałam maila następującej traści:
"Szanowna Pani/Szanowny Panie
W związku z Pani/Pana listem skierowanym do Ministerstwa Infrastruktury, dotyczącym nowelizacji Ustawy o ochronie praw lokatorów, pragnę poinformować, że stosowny komunikat znajduje się na stronie internetowej Ministerstwa i jest dostępny pod adresem:

http://www.mi.gov.pl/2-482be1a920074-1792147-p_1.htm

Z poważaniem

Artur Wieliczko

Biuro Informacji i Promocji

Ministerstwo Infrastruktury"

No więc się pofatygowałam jak mnie Wieliczko poprosił i wyczytałam:
"Komunikat
05.01.201010:59
W związku z nadsyłanymi pocztą elektroniczną licznymi protestami dotyczącymi zmian Ustawy o ochronie praw lokatorów przygotowanych przez Ministerstwo Gospodarki - Departament Strategii Budownictwa i Mieszkalnictwa uprzejmie informuje zainteresowanych, że dotychczas do Ministerstwa Infrastruktury nie wpłynął żaden projekt nowelizacji omawianej ustawy w tym zakresie.
W tej sytuacji nie może być zajęte stosowne stanowisko".

W tej sytuacji strasznie się wzruszyłam!
(*_*)

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-01-06 15:35:09, suma postów tego autora: 5956

Mnie również przysłali taki mail.

Choć z natury leniwy jestem jak liberał na państwowej posadzie, to nawet kliknąłem w link. Rzeczywiście wzruszające.

autor: Wąż jadowity, data nadania: 2010-01-06 17:31:37, suma postów tego autora: 213

Protest tak - petycja tak

ale ustawy sie kochanemu redaktorowi Ciszewskiemu pomerdały

autor: Kasia Pazurek, data nadania: 2010-01-07 10:15:55, suma postów tego autora: 164

A mi nie przysłąli

Liberały gupie
Jestem oburzony

autor: Antyliberał, data nadania: 2010-01-07 11:41:20, suma postów tego autora: 1302

Adaśku... pewnie pan Wieliczko

urządził losowanie. Ja z Wężem się załapaliśmy na maila, ciebie to ominęło.
Tak to już jest w tej liberalistycznej Polsce, Adaśku - jeden wielki totolotek... ale losowań nie transmitują, bo na pewno coś knują przy maszynie...
(*_*)

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-01-07 18:11:06, suma postów tego autora: 5956

Dodaj komentarz